0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

5 перевірених натуральних способів для зміцнення імунітету: розповідаємо, як не захворіти взимку

Зміцнення імунітету турбує кожного, особливо в зимовий період. Існує дуже багато способів підвищення імунітету, але який з них вибрати і чи буде він дієвим? Як же зміцнити імунітет? Ми вибрали ТОП-5 натуральних способів зміцнення імунітету і розповіли про це в нашій статті.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
5 перевірених натуральних способів для зміцнення імунітету: розповідаємо, як не захворіти взимку

У зимовий час дуже важливо зміцнювати імунітет, так як погода постійно змінюється, підвищується ризик переохолодження, а в щоденному раціоні стає все менше вітамінів і мінералів. Все це послаблює імунну систему й робить організм більш схильним до захворювань. Але як виправити таку ситуацію і що приймати для підняття імунітету?

Для початку потрібно з'ясувати, що таке імунітет.

Імунна система являє собою комплекс клітин, тканин і органів, які захищають організм від бактерій, мікробів та інших патогенів. До її складових відносять: лейкоцити, антитіла, мигдалини, селезінку й лімфатичну систему. Крім боротьби з шкідливими мікроорганізмами, що потрапляють із зовнішнього середовища, імунна система також нейтралізує патогенні клітини самого організму, наприклад, ракові.

Нижче представлені 5 порад, як уберегтися від застуди та добре себе почувати в холодну пору року.

Порада №1 Уникайте стресових ситуацій

Науково доведено, що стресові ситуації негативно позначаються на імунній системі. Постійне перебування в стресі провокує підвищення рівня двох гормонів: кортизолу та адреналіну. Така зміна в роботі ендокринної системи може призвести до підвищення рівня цукру в крові, погіршення травлення, гіпертонічного кризу та інших серцевих захворювань.

Щоб уникнути затяжного стресу, потрібно почати думати про щось хороше, що вже відбулося або трапиться в найближчому майбутньому. Крім того, необхідно знайти співрозмовника й розповісти йому про свою проблему. Такою людиною може бути партнер, близький друг або психолог. Не потрібно все носити в собі та постійно прокручувати в голові негативні думки.

Для боротьби зі стресом також можна зайнятися йогою, медитацією або іншими духовними практиками. Це допоможе відволіктися і перемкнути увагу.

Досягти спокою, стати менш напруженими й повернутися до врівноваженого стану можна за допомогою медикаментів, наприклад, таких препаратів:

Порада №2 Слідкуйте за своїм раціоном і вживайте поживні речовини

Багато хвороб і навіть ослаблення імунітету може стати результатом поганого й незбалансованого харчування. Щоб такого не сталося, необхідно переглянути свій раціон. Він обов'язково повинен бути наповнений вітамінами та мінералами, які підвищують імунітет.

До продуктів, які необхідно вживати для імунної системи, а саме для її посилення, відносять:

  • фрукти й овочі, які містять вітамін С (апельсин, лимон, шпинат, лайм, грейпфрут, болгарський перець);
  • продукти, багаті на пробіотики (живі, корисні мікроорганізми), наприклад, йогурт, кефір, квашена капуста;
  • їжа, що містить цинк (краби, устриці, бобові, креветки, мідії, горіхи);
  • продукти з антиоксидантами (речовини, що пригнічують процес окислення), наприклад, зелений чай, темний шоколад, брокколі, чорниця, ягоди годжі;
  • овочі та фрукти, що містять вітамін Е (шпинат, фундук, мигдаль, арахіс, насіння соняшнику).

Також слід пам'ятати про те, що зловживання будь-якими продуктами може завдати шкоди здоров'ю. Не варто захоплюватися жирною, смаженою, солоною, гострою їжею, а також вживати багато цукру. Раціон, насичений такими стравами, може спровокувати патології шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, а підвищене споживання цукру викликати діабет.

Говорячи про вплив продуктів харчування на імунітет, не можна не звернути увагу на важливість підтримки водного балансу. Кожен день необхідно вживати не менше 2-3 л води, а в деяких індивідуальних випадках цей об'єм може бути збільшений. Пам'ятайте, зневоднення порушує роботу нирок, травної системи та серця, що збільшує ймовірність виникнення захворювань.

Порада №3 Висипайтеся і стежте за якістю сн

Як не дивно, але підтримка імунної системи в активному стані залежить від здорового сну, а мала кількість годин нічного відпочинку й низька його якість підвищує ймовірність виникнення застуди. Також важливо помітити, що недолік сну збільшує тривалість процесу одужання і може чинити такий же вплив на організм, як і стрес.

Коли доросла людина спить менше 7 годин на добу, то у неї знижується активність Т-лімфоцитів (клітини імунної системи) і збільшується кількість запальних клітин. Все це призводить до ослаблення імунітету та підвищує ймовірність виникнення грипу або застуди.

У різному віці людина повинна спати щоночі певну кількість часу, щоб її організм нормально функціонував і був здоровим. Так, дорослі й діти мають потребу в наступній тривалості нічного відпочинку:

  • дорослі старше 18 років — 7-8 годин;
  • підлітки — 8-10 годин;
  • діти молодшого віку й немовлята — до 14 годин.

Щоб легко засинати й мати високу якість сну, можна дотримуватися таких рекомендацій:

  • лягати спати щодня в один і той же час;
  • перед сном не користуватися гаджетами й не дивитися телевізор;
  • не пити ввечері каву та інші напої, що містять кофеїн;
  • спати тільки в теплому місці з вимкненим світлом;
  • прибрати всі зовнішні подразники, наприклад, сторонні звуки та запахи;
  • вдень гуляти на вулиці й займатися спортом;
  • не їсти та не пити на ніч, особливо їжу, яка довго перетравлюється (гриби, баранина) і не вживати алкоголь;
  • спати тільки в зручному ліжку, знаходження на якому не доставляє вам дискомфорту.

Якщо ж вас турбує безсоння, то ви можете від нього позбутися за допомогою наступних препаратів:

Порада №4 Займайтеся зарядкою і фізичною активністю

Фізична активність, а саме заняття спортом, необхідні кожній людині незалежно від віку. Однак займатися потрібно в міру й не перестаратися, так як посилені фізичні навантаження можуть принести людині більше шкоди, ніж користі.

Під час вправ нормалізується циркуляція крові, вона рівномірно розподіляється по всьому тему й надходить до кожної клітини. Також сповільнюється вивільнення кортизолу (гормону стресу), а реакції імунної системи на патогени прискорюються.

Звичайно, найбільш продуктивними заняттями спортом вважаються заняття на вулиці, під час яких організм насичується киснем і людина починає себе бадьоро відчувати. Але взимку не завжди є можливість займатися на вулиці, тому можна вдатися до таких видів тренувань:

  • займатися в залі або будинку 2-3 рази в тиждень;
  • плавати в басейні не менше 30 хв за одне заняття;
  • займатися швидкою ходьбою, наприклад, 4-5 км за 30 хв;
  • стрибати на скакалці в день не менше 15 хвилин;
  • займатися танцями з тривалістю тренування не менше 30 хвилин.

Порада №5 Пийте добавки з вітамінами та мінералами

Як зміцнювати імунну систему в зимовий час? На жаль, взимку з їжі не можна отримати необхідну кількість вітамінів та мінералів, а їх дефіцит негативно позначається на функціонуванні імунної системи.

Людині необхідно споживати достатню кількість таких корисних речовин:

  1. Вітамін D. Його дефіцит послаблює імунітет і сповільнює захисні реакції на віруси та бактерії. Крім того, без нього неможливо здійснення багатьох функцій в організмі, наприклад, згортання крові, нормалізація роботи щитовидної залози, обмін кальцію і фосфору, і багато іншого.
  2. Цинк. Звичайно, даний елемент не такий популярний, як вітаміни, однак він надає велику користь і впливає на імунітет. Його вкрай важливо вживати для активності й нормального функціонування макрофагів, нейтрофілів та інших клітин імунної системи.
  3. Вітамін С. Про користь даного вітаміну знають практично всі. Він може скорочувати тривалість хвороби й позитивно впливати на роботу Т-лімфоцитів. Більш того, під час застуди необхідно приймати продукти, що містять аскорбінову кислоту, тому що це допомагає впоратися із захворюванням.

Заповнити нестачу корисних речовин завжди можна за допомогою біологічно активних добавок. Взимку медичні фахівці рекомендують приймати:

Ви тепер знаєте, як зміцнити імунітет, слідуючи всього 5 простим порадам. Тому бережіть себе й пам'ятайте, що ваше здоров'я тільки у ваших руках.

А чи може ударна доза вітаміну С підняти імунітет? Дізнайтеся відповідь на дане питання в статті про корисні властивості вітаміну С і про те, як він впливає на імунну систему.

Чому вітамін Д3 настільки популярний останнім часом? Багато хто вважає, що причина криється в його впливові на зміцнення імунітету. Чи так це, читайте в статті про вітамін Д3: для чого він потрібен, чи зміцнює він імунітет і чим загрожує його нестача.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Exercise and immunity / MedlinePlus

Zinc in human health: effect of zinc on immune cells /  PubMed

Can Better Sleep Mean Catching Fewer Colds? / WebMD

9 Ways to Boost Your Body’s Natural Defenses / Healthline

Vitamin D Helps the Immune System During Cold and Flu Season / Pharmacy Time

How to boost your immune system / Harvard Health Publishing 

Vitamin C and immune function / PubMed

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.