0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Усе про вітамін D3: для чого потрібен, чи підвищує імунітет, чи врятує від коронавірусу, як виникає гіповітаміноз D і чим загрожує нестача «вітаміну сонця»

Під час пандемії питання вітаміну D3 стало особливо гостро. Причиною тому — ізоляція та нестача сонця. Ми провели дослідження та з'ясували все про роль вітаміну D3 в організмі і яким саме чином ця речовина допомагає протистояти вірусним інфекціям. Докладніше у статті.

Оновлено
Усе про вітамін D3: для чого потрібен, чи підвищує імунітет, чи врятує від коронавірусу, як виникає гіповітаміноз D і чим загрожує нестача «вітаміну сонця»

Про це можуть багато хто не знати, але в період карантину через пандемію COVID-19 питання вітаміну D3 стає як ніколи гострим. І в цьому дослідженні команда apteka24.ua вирішила розібратися, що ж це за «вітамін сонця», чому він настільки важливий для організму, з якої причини самоізоляція може призвести до таких наслідків, які можуть бути страшнішими, ніж коронавірусна інфекція, і як уникнути браку вітаміну D3, не порушуючи режим карантину?

Вітамін D3 — що це за вітамін і для чого він потрібен?

Вітамін D3 — це холікальциферол, одна з форм вітаміну D. D3 не попадає в організм у активному вигляді, як усі інші вітаміни, а синтезується в шкірі людини під впливом ультрафіолетових променів діапазону В. Також він надходить в організм з їжею, проте харчування не може дати всю необхідну норму, так як немає продуктів, досить багатих вітаміном D.

Вітамін D (кальциферол) — це один з найважливіших мікронутрієнтів і вітамінів для організму, хоча вітаміном він, по суті, і не є. Справа в тому, що вітамін D, на відміну від інших вітамінів, сам по собі не активний. Він самостійно синтезується в організмі за типом стероїдних гормонів, за допомогою метаболізму з неактивної форми перетворюється в активну, і це відбувається далеко від місця його безпосереднього утворення. Також «вітамін сонця» надає величезний спектр фізіологічних ефектів, так як взаємодіє з різними специфічними рецепторами в тканинах-мішенях і органах-мішенях. Саме тому нестача D-вітаміну позначається на організмі в цілому й може впливати на стан практично всіх органів та систем.

Кальциферол необхідний для розподілу всіх клітин, для їх регенерації, зростання й розвитку, в тому числі, і для клітин імунної системи. Тому вітамін D, нехай і опосередковано, але пов'язаний з імунітетом. В останні роки вчені виявили, що на активованих Т-лімфоцитах, макрофагах та інших клітинах імунної системи є спеціальні рецептори до кальцитріолу (активної форми вітаміну D стероїдної природи). Це якраз і довело, що «вітамін сонця» впливає на функціонування імунної системи.

Даний мікронутрієнт (речовина, життєво важлива для організму, але що міститься в їжі в дуже малих кількостях) необхідний організму практично для всіх процесів, в тому числі, і для метаболізму. Тому його нестача може призвести до ряду системних захворювань.

Згідно зі статистикою, гіповітаміноз D зустрічається майже у половини населення по всьому світу й в найрізноманітніших країнах, проте є прихованим і не діагностованим. Лікарі дійшли висновку, що саме гіповітаміноз D стає причиною ослаблення імунітету й частих застудних захворювань у людей всіх національностей, різного віку та соціального статусу.

Для чого вітамін D3 потрібен нашому організму?

Без вітаміну D3 неможливі такі функції в організмі:

  • обмін кальцію та фосфору, що забезпечує розвиток кісток і їх нормальний ріст (кальциферол забезпечує профілактику рахіту в дітей);
  • регуляція мінерального обміну, яка запобігає виникненню остеопорозу;
  • підвищує м'язовий тонус і забезпечує м'язи ефективним метаболічним обміном, сприяючи їх зростанню й розвитку;
  • підвищує й зміцнює імунітет;
  • необхідний для нормального функціонування щитовидної залози;
  • забезпечує нормальне згортання крові;
  • потрібен для підтримки нормального метаболізму;
  • допомагає організму відновлювати мієлінову оболонку нервових волокон, цілісність якої необхідна для електричної провідності нервових імпульсів;
  • бере участь у зростанні й розвитку нейронів і нейронних мереж;
  • регулює серцебиття і підтримує артеріальний тиск у нормі;
  • зупиняє і запобігає зростанню ракових клітин і новоутворень;
  • виступає профілактикою дегенеративних захворювань: хвороби Альцгеймера, старечого слабоумства, порушення когнітивних функцій, депресії у літніх людей, аутоімунних захворювань.

Також дослідження показали, що якщо організм отримує норму вітаміну D3, то кальцій всмоктується на 30-40%, а при нестачі всього на 10-15%.

Таким чином, D3-вітамін необхідний організму для його повноцінного функціонування, для підтримки імунітету й високому супротиву інфекційних захворювань, в тому числі ГРВІ та грипу, а також для цілісності й міцності кісток та скелета.

Більш того, вітамін D3 допомагає м'язам витримувати великі навантаження і швидше відновлюватися після них. Тому він необхідний і для серця, адже це самий витривалий і важливий м'яз у людському організмі.

Мозку «вітамін сонця» допомагає синтезувати імунні клітини, що зміцнює імунітет і дозволяє швидко придушувати інфекції.
Виступає профілактикою цукрового діабету, так як регулює вироблення інсуліну підшлунковою залозою і підтримує нормальний рівень глюкози в крові.

Вітамін D3 навіть підвищує настрій, так як сприяє виробленню «гормону радості» — серотоніну.

Скільки вітаміну D3 потрібно в день?

Згідно з офіційними даними ВООЗ, добова норма вітаміну D для профілактики гіповітамінозу D становить:

  • для дорослих у віці від 18 до 50 років — 600-800 МО (міжнародних одиниць);
  • для людей, старших за 50 років —  800-1000 МО;
  • для вагітних і годуючих жінок — 800-1200 МО;
  • для дітей від 1 року до 18 років — 600-800 МО;
  • для дітей від народження до року — 400 МО.

Верхня безпечна межа споживання холікальциферолу на добу для дорослих — 4000 МО.

З яких джерел вітамін D3 надходить у наш організм?

У людському організмі існує два джерела надходження «вітаміну сонця» — власне, синтез у шкірі під впливом ультрафіолетових променів, а також з продуктів харчування. При гіповітамінозі D і для його профілактики зазвичай приймають препарати холікальциферолу.

У яких продуктах міститься вітамін D3?

У продуктах харчування міститься не так багато холікальциферолу, проте їх потрібно обов'язково вживати, так як це додаткове джерело вітаміну.

Продукти, в яких міститься вітамін D (із зазначенням відсоткового вмісту від добової норми на 100 г):

  • риб'ячий жир з печінки тріски — в 100 г 2500% добової норми;
  • оселедець —в 100 г 300% добової норми;
  • кета — 163%;
  • скумбрія — 161%;
  • лосось або сьомга — 110%;
  • горбуша — 109%;
  • жовток курячого яйця — 77%;
  • тунець — 57%;
  • гриби лисички — 53%;
  • червона ікра — 29%;
  • яйце куряче — 22%;
  • масло вершкове — 13%;
  • козине молоко —13%;
  • сир "Російський" — 10%.

Найбільше вітаміну D міститься в рибі жирних сортів. Тому ці продукти потрібно вживати регулярно. Якщо немає можливості включати атлантичну рибу у свій постійний раціон, то замінити її можна прийомом препаратів риб'ячого жиру з печінки тріски чи препаратами Омега-3.

Чи достатньо харчування, щоб уникнути дефіциту вітаміну D3?

Усі вчені сходяться на думці, що вживання одних лише продуктів харчування недостатньо для того, щоб в організмі був нормальний рівень кальциферолу. Тільки 10-20% вітаміну D надходять в організм з їжею. Решта 80-90% синтезується в шкірі з попередника D3 холістеролу. Холістерол — це свого роду запас неактивного, «незрілого» вітаміну D. З нього під впливом сонячних променів утворюється вітамін D3.

Для того, щоб отримувати від сонця необхідну добову дозу вітаміну D, необхідно перебувати під сонячними променями 15-30 хвилин у проміжок часу з 10 години ранку до 15-ї години дня — у цей час сонячне світло призводить до найбільшого вироблення холікальциферолу. При цьому, сонячні промені повинні потрапляти на відкриту шкіру як мінімум рук і ніг. Тому в зимовий період, коли тіло повністю закрите одягом, розвивається гіповітаміноз D.

Які чинники впливають на погіршення вироблення вітаміну D3 в організмі?

Найперше й найголовніше, що викликає дефіцит вітаміну D — це брак сонячного світла. В Україні глобальною проблемою є осінньо-зимовий період, коли сонячного світла мало, а люди тепло одягаються. У підсумку, площа відкритих ділянок шкіри, де міг би синтезуватися холікальциферол, вкрай малий, та й інтенсивність сонячного випромінювання залишає бажати кращого. Тому медики сходяться на думці, що взимку в наших широтах у всіх людей розвивається гіповітаміноз D. Передбачається, що саме він може бути причиною для частих застуд і ГРВІ в осінньо-зимовий період.

Крім того, скло вікон, хмари, загазованість повітря, використання крему від засмаги з SPF-фільтром і навіть кисень значно зменшують проникнення УФ-В променів, тому життя в мегаполісі вже само по собі знижує вироблення даного мікронутрієнта навіть у літній період.

Доведено також зв'язок меланіну (сонцезахисного пігменту шкіри) з синтезом холікальциферолу. Меланін захищає шкіру від ультрафіолетових променів діапазону В, тому знижується синтез «вітаміну сонця».

Темношкірі люди, корінні жителі Африки, мають такий темний колір шкіри для захисту від сонця, так як під постійним впливом ультрафіолету у них міг виникнути токсичний надлишок вітаміну D, здатний викликати отруєння. Велика кількість меланіну в шкірі дозволяє цього уникнути.

Але темношкірі люди, які проживають у північних широтах, де немає такого палючого сонця, стикаються з іншою проблемою — ультрафіолету мало, а меланін у шкірі не дозволяє вироблятися холікальциферолу, що призводить до гіповітамінозу або навіть до авітамінозу D.

Таким чином, для достатнього надходження холікальциферолу людині необхідно перебувати з відкритими ділянками шкіри під прямими сонячними променями в обідній час — це найоптимальніший варіант. Медики підкреслюють, що сонце в цей час найбільш агресивне й може викликати рак шкіри, тому "сонячні ванни" повинні бути короткочасними.

Додаткові фактори ризику для гіповітамінозу D — це вік і ожиріння. Дослідження довели, що у людей похилого віку та людей із зайвою вагою холікальциферолу синтезується на 15% менше не тільки через те, що ця група людей переважно малорухливі й рідко виходить з дому, але також і через фізіологічні процеси, що призводить до зменшення здатності синтезувати вітамін D3.

І, звичайно, усім обов'язково потрібно вживати продукти, багаті на вітамін D — це обов'язкове та незамінне додаткове джерело холікальциферолу.

Включаючи в раціон продукти, багаті вітаміном D, потрібно розуміти, що це жиророзчинний вітамін, а, значить, його всмоктуваність збільшується, якщо він надходить разом жирами, найкраще з рослинними. При достатній кількості жирів D-вітамін засвоюється на 90%, а при нестачі жирів тільки на 60%.

Однак препарати вітаміну D ніяк не пов'язані з жирами й засвоюються повністю, тому їх можна приймати самостійно й без змін в раціоні харчування.

Хто перебуває в групі ризику браку вітаміну D3?

Деякі люди в силу тих чи інших особливостей знаходяться в групі ризику гіповітамінозу D. До них відносяться:

  • вагітні та жінки;
  • діти в період активного росту;
  • жінки в період менопаузи;
  • люди з порушеним функціонуванням нирок;
  • ті, хто не вживають в їжу продукти, що містять вітамін D;
  • вегетаріанці;
  • люди з ожирінням, індекс маси тіла яких більше 35;
  • люди з захворюваннями печінки та шлунково-кишкового тракту;
  • ті, у кого спостерігається порушення всмоктування;
  • літні люди старше 60 років;
  • ті, у кого смаглява й темна шкіра;
  • жителі північних регіонів;
  • офісні працівники, які практично не бувають на сонці;
  • люди в самоізоляції, що не виходять на вулицю;
  • особи, які приймають особливі групи препаратів: глюкокортикоїди, антиретровірусну терапію, протигрибкові засоби, холестирамін, препарати для лікування епілепсії; рифампіцин.

У літній період потрібно враховувати, що використання сонцезахисного крему з фактором захисту 15 (SPF-15) знижує синтез холікальциферолу на 99%.

Як змінюється самопочуття при нестачі вітаміну D3?

Так як кальциферол впливає на організм у цілому й важливий для роботи практично всіх органів та систем, то і його нестача позначається комплексно й викликає різноманітні симптоми. Звичайно, в першу чергу недолік D-вітаміну проявляється у вигляді порушення кальцій-фосфорного обміну, що впливає на міцність кісток. Але є й безліч інших системних ефектів.

Ось як визначити брак вітаміну Д:

  • постійна слабкість і млявість без видимої причини;
  • сонливість;
  • зниження працездатності;
  • почастішання випадків ГРВІ та застуди;
  • біль в м'язах і кістках;
  • слабкість кісток і часті переломи;
  • слабкість м'язів, утруднення пересування та виконання фізичних навантажень;
  • судоми;
  • зниження настрою, апатія, депресія;
  • підвищена дратівливість;
  • посилене випадіння волосся;
  • проблеми зі шкірою, акне, прищі, псоріаз;
  • зуби розхитуються, стають крихкими, виникає карієс;
  • зниження апетиту;
  • безпричинна втрата ваги.

Потрібно враховувати, що всі ці симптоми характерні й для багатьох інших захворювань, тому тільки за симптоматикою неможливо діагностувати в себе гіповітаміноз D, однак наявність подібних ознак — це привід зробити аналіз на визначення кількості кальциферолу.
Здати аналіз — це важливо, тому що невиправданий додатковий прийом синтетичного вітаміну D може призвести до надлишку, який вкрай токсичний.

До розвитку яких захворювань призводить дефіцит вітаміну D3?

Так як, гіповітаміноз D впливає на всі органи та системи, то й захворювання, які він викликає різноманітні. При тривалій нестачі «вітаміну сонця» можуть виникнути або посилитися такі хвороби:

  • рахіт;
  • остеомаляція;
  • мігрень;
  • гіпертонія;
  • вторинний гіперпаратиріоз (ендокринні порушення обміну кальцію та фосфору);
  • цукровий діабет;
  • псоріаз;
  • алергія;
  • бронхіальна астма;
  • атеросклероз;
  • ревматоїдний артрит;
  • хвороби серця і судин;
  • пародонтоз і карієс;
  • міопатія (м'язова слабкість);
  • передчасні пологи у вагітних;
  • показання до кесаревого розтину;
  • прееклампсія у вагітних;
  • безпліддя;
  • пухлини та онкозахворювання;
  • депресія;
  • падіння, що супроводжуються переломами кісток;
  • розсіяний склероз;
  • інфаркт міокарда.

Як самоізоляція впливає на отримання вітаміну D3?

Як ми вже зрозуміли, D-вітамін потрібен всім і завжди, а отримати його можна при перебуванні на сонці. Але самоізоляція під час пандемії COVID-19 — це необхідність перебувати вдома. Деякі люди продовжують ходити на роботу, але дуже багато закрилися в чотирьох стінах і не гуляють на вулиці. Особливо це стосується людей похилого віку, яким суворо заборонено бувати в громадських місцях. Більш того, саме у людей старше 60 років з фізіологічних причин зменшується синтез вітаміну D, так як з віком у шкірі стає менше рецепторів, здатних сприймати D-вітамін.

У групі ризику також перебувають молоді та здорові дорослі люди й діти, які навчаються та працюють віддалено на дому, адже у них практично немає можливості виходити на вулицю, тому що домашня робота прив'язує до знаходження в приміщенні практично 24/7.

У таких умовах просто неможливо не відчувати брак «вітаміну сонця». У групі ризику навіть знаходяться офісні працівники й ті, хто вважає за краще носити закритий одяг.

Тому на час самоізоляції для профілактики D-гіповітамінозу необхідно харчуватися продуктами, що містять вітамін D, приймати риб'ячий жир або Омега-3, а також додатково приймати синтетичний вітамін D3 у формі препарату.

Скільки днів потрібно не виходити з дому, щоб виникла нестача вітаміну D3?

На сьогодні не існує досить показових досліджень, які могли б сказати про те, скільки днів потрібно не виходити з дому, щоб виник дефіцит вітаміну D. Пов'язано це з тим, що на кількість кальциферолу в організмі впливає безліч факторів: колір шкіри, раціон харчування, додатковий прийом полівітамінів, в які може входити D-вітамін.

Однак логічним шляхом ми можемо зробити висновки, що для виникнення D-гіповітамінозу може бути достатньо тижня повної відсутності сонця, або місяця, протягом якого людина лише пару разів на тиждень виходить на вулицю на 5-10 хвилин, наприклад, у магазин за продуктами.

До таких висновків підштовхує знання про те, що для отримання добової дози D-вітаміну потрібно 5-15 хвилин перебувати на сонці з 10 до 15 годин дня з оголеними руками, ногами, обличчям і, бажано, сіною.

У хмарні та дощові дні, а також у великих містах, де велика кількість смогу, проникнення сонячних променів діапазону В істотно обмежена, що збільшує тривалість необхідного знаходження на вулиці до півгодини й більше.

Також статистика показує, що у 90% населення України спостерігається гіповітаміноз D в осінньо-зимовий та весняний період через географічне розташування, що обумовлює нестачу сонячного світла.

Наприклад, з досвіду Великобританії, приймати вітамін D у препаратах рекомендується всім людям у період з жовтня по квітень, а тим, хто не виходить щодня на вулицю в сонячну погоду (офісні працівники й фрілансери, які працюють на дому) або живе в будинку для літніх людей рекомендується цілорічний прийом.

Таким чином, якщо ви перебуваєте на повній самоізоляції й виходите тільки в магазин раз на тиждень за місячний період, значить, ви вже маєте потребу в додатковому прийомі «вітаміну сонця». Однак самолікування може бути небезпечним для здоров'я, тому не починайте приймати D-вітамін, якщо ви не впевнені, що у вас його нестача. Проведіть недорогий лабораторний тест і переконайтеся в дефіциті.

Як уникнути гіповітамінозу D3?

Найкращий спосіб отримання кальциферолу — це D3, який синтезується шкірою на сонці. D3 може накопичуватися в кістках, після чого поступово витрачається. Однак період зберігання в «запасі» нетривалий — усього пара тижнів. Тому не доводиться розраховувати, що «літніх запасів» вистачить на всі зимові місяці. Але й надмірний прийом синтетичного вітаміну D3 теж не цілком безпечний.

У той час, як надлишок природного вітаміну D накопичується в кістках і поступово витрачається пізніше, не завдаючи шкоди, то передозування синтетичного вітаміну D не має такого ефекту й надає токсичну дію, викликаючи серйозні побічні ефекти.

Тому для того, щоб уникнути гіповітамінозу D3, потрібно дотримуватися наступних рекомендацій і методів профілактики D3-дефіциту:

  • перебування на сонці щодня по 5-30 хвилин з 10 до 15 годин дня з відкритими ділянками тіла;
  • вживання продуктів харчування, до складу яких входить мікронутрієнт кальциферол: лосось, сьомга, яйця, молоко, вершкове масло, твердий сир та інші;
  • прийом БАДів з Омега-3 і вітаміном D, а також полівітамінів;
  • застосування синтетичного вітаміну D3, яке можливе лише у випадках діагностованого дефіциту вітаміну D.

Чи може виникнути надлишок вітаміну D3?

Надлишок холікальциферолу можливий тільки в разі надмірного прийому синтетичного вітаміну D3 у формі препарату протягом тривалого часу. Природний кальциферол, отриманий при синтезі від сонячних променів або з їжі, не може викликати гіпервітаміноз, а синтетичний препарат накопичується і може викликати інтоксикацію, що призводить до серйозних побічних ефектів і наслідків:

  • кальцифікація тканин, судин і кісток, що призводить до пошкодження серцево-судинної системи й нирок;
  • кальціфілаксія — відкладення солей кальцію в судинах шкіри й підшкірній жировій клітковині;
  • гіперкальціємія — підвищення кальцію в плазмі крові;
  • гіперкальціурія — підвищення кальцієвих солей в сечі;
  • нефрокальциноз — відкладення кальцію в нирках і поява ниркових каменів;
  • пієлонефрит — запальний процес в нирках;
  • гломерулонефрит — ураження нирок із запаленням клубочків нирок (гломерул);
  • анемія — недокрів'я, спровоковане нестачею заліза в крові;
  • кардіомегалія — ​​патологічне збільшення розмірів і маси серця;
  • брадикардія — порушення синусового ритму;
  • поліурія — підвищене утворення сечі;
  • гіперглікемія — підвищення рівня цукру в крові;
  • гіперхолестеринемія — зростання холестерину в крові, що призводить до атеросклерозу;
  • збільшення сечовини й сечової кислоти;
  • підвищення рівня креатиніну в крові;
  • гіпертонічний криз;
  • цукровий діабет.

Які симптоми гіпервітамінозу D3?

Гіпервітаміноз кальциферолу розвивається дуже повільно — протягом декількох місяців прийому невиправдано високих доз синтетичного вітаміну D3 або риб'ячого жиру. Швидкий розвиток хвороби можливо в разі прийому дуже високих доз — близько 50 000 МО за один прийом.

Симптоми гіпервітамінозу D3 схожі на гіповітаміноз і проявляються наступним чином:

  • слабкість і млявість;
  • зниження працездатності й швидка стомлюваність;
  • підвищена сонливість;
  • головні болі та мігрені;
  • свербіж шкіри без алергічної реакції;
  • підвищення температури до субфебрильних значень;
  • артралгія — болі в м'язах, суглобах і кістках;
  • підвищена спрага;
  • нудота;
  • поява судом;
  • біль у животі в епігастральній ділянці;
  • прогресуюча дистрофія — зниження маси тіла без об'єктивних причин;
  • анорексія та зниження апетиту до його повного зникнення;
  • артеріальна гіпертензія (підвищення кров'яного тиску);
  • діарея або запори;
  • проблеми з сечовипусканням.

Чи пов'язаний вітамін D3 з коронавірусом? Що кажуть лікарі?

Офіційних даних, які свідчать про те, що вітамін D3 надає доведену ефективність при лікуванні або для профілактики нової коронавірусної інфекції COVID-19 на сьогоднішній день не існує. Але багато лікарів говорять про те, що гіповітаміноз може стати однією з причин тяжкого перебігу хвороби, так як нестача «вітаміну сонця» призводить до надмірної реакції імунної системи, що викликає цитокіновий шторм, який і стає причиною серйозних ускладнень і навіть коми.

Цитокіновий шторм — це гіперактивна відповідь імунної системи на патогенний збудник, який характеризується підвищеним викидом цитокінів (особливих сигнальних клітин імунної системи, які ланцюговою реакцією провокують активацію захисних клітин імунітету у вогнищі запалення). Цитокіновий шторм викликає руйнування вогнища запалення, володіє системним ефектом і поширюється на всі інші органи та тканини організму. Таким чином, тіло починає атакувати й руйнувати саме себе, викликаючи поліорганну недостатність, що у важких випадках і без лікування може призвести до летального результату.

Достатній рівень вітаміну D3 нормалізує роботу імунної системи, дозволяє їй ефективніше боротися з вірусами та бактеріями, що підвищує не тільки шанси на одужання і більш легкий перебіг хвороби, але й відіграє профілактичну роль, дозволяючи "придушити" коронавірусну інфекцію на початковій стадії або перенести її в безсимптомній формі.

Дану теорію доводять укази влади Великобританії, Шотландії та Уельсу, які зобов'язали всіх людей з домашнім способом життя і тих, хто знаходяться в групі ризику приймати профілактичні дози вітаміну D3, а Національна служба охорони здоров'я (NHS) Англії роздає всім малозабезпеченим сім'ям з дітьми препарати вітаміну D безкоштовно.

Скільки пити вітамін Д для профілактики коронавірусу? Протягом усього періоду, коли ви відчуває нестачу сонця.

Ризик яких захворювань знижує вітамін D3?

Згідно з отриманими дослідним даними нормальний рівень кальциферолу сприяє зниженню ризику розвитку багатьох серйозних захворювань:

  • Рахіт — на 100%;
  • Остеомаляція (розм'якшення кісткової тканини) — на 100%;
  • Судинні захворювання — на 80%;
  • Рак в цілому — на 75%;
  • Кесарів розтин — на 75%;
  • Безпліддя — на 70%;
  • Падіння у жінок — на 70%;
  • Рак товстої кишки — на 65%;
  • Рак нирок — на 65%;
  • Рак молочної залози — на 50%;
  • Цукровий діабет 2 типу — на 50%;
  • Переломи — на 50%;
  • Розсіяний склероз — на 50%;
  • Інфаркт міокарду —на 50%;
  • Прееклампсія — на 50%;
  • Рак матки — на 35%;
  • Рак яєчників — на 25%.

І на закінчення: чому вітамін D3 — один з найважливіших для організму?

Мікронутрієнт кальциферол — гормоноподібний вітамін стероїдного типу, який бере участь практично у всіх процесах, органах, тканинах і клітинах організму. Вітамін D у першу чергу потрібен для здоров'я кісток, суглобів і м'язів, так як регулює кальцієво-фосфорний обмін. Нормальний рівень «вітаміну сонця» дітям дозволяє уникнути рахіту й деформації скелету, а дорослим — остеомаляції через недостатню мінералізацію кісток і їх подальше розм'якшення.

Вітамін D потрібен для росту й роботи м'язів, бере участь у метаболізмі на клітинному рівні, є профілактикою багатьох серйозних захворювань, нормалізує роботу травного тракту й засвоюваність їжі, підтримує імунну систему й зміцнює здоров'я.

Останні дослідження доводять, що вітамін D грає велику роль у формуванні імунітету та імунної реакції. Саме з нестачею вітаміну D3 в осінньо-зимовий період якраз і пов'язують підвищену захворюваність на застуди та ГРВІ в Україні, так як у цей період людям катастрофічно не вистачає сонця для синтезу D-вітаміну, який необхідний для побудови захисних клітин імунної системи.

На сьогоднішній день медики припускають, що самоізоляція, яка призвела до гіповітамінозу D, може бути однією з причин для важкого перебігу й широкого поширення нової коронавірусної інфекції COVID-19.

Читайте також наш матеріал присвячений дженерикам і тому, як їх відрізняти від оригінальних препаратів. Ці знання обов'язково вам допоможуть при виборі будь-якого лікарського засобу.

Які ще речовини не можна поєднувати між собою? Багато людей вважають, що пити парацетамол з ібупрофеном одночасно небезпечно. Дізнайтеся наскільки вони мають рацію з нашої нової статті про те, чи можна поєднувати ібупрофен з парацетамолом і як правильно це робити.

Якщо ви вже розібралися у відмінності дженериків від оригінальних препаратах і навіть запланували покупку певного медикаменту, дізнайтеся з нашої нової статті про правила прийому та дозування препаратів.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Ультрафиолетовое излучение и здоровье / ВОЗ

Витамин D и иммунитет / Практическая медицина 

Vitamin D in dementia prevention / PubMed

Современный взгляд на метаболизм и метаболические эффекты витамина D в организме человека / Вестник АГИУВ

Vitamin D / NIH

Effect of vitamin D supplementation on non-skeletal disorders: a systematic review of meta-analyses and randomised trials / PubMed 

Shining a Light on Vitamin D / Center for Nutrition Studies

Low vitamin D status and obesity: Role of nutritionist / Springer Link

Vitamin D Status, Supplementation and Cardiovascular Disease / PubMed

Коронавирус: почему витамин D важен на карантине и с чем его едят / BBS

The role of Vitamin D in the prevention of Coronavirus Disease 2019 infection and mortality / Research Square

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.