0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як вибрати спрей для горла: коли потрібні спреї для горла з антибіотиками, антисептичні та протизапальні

Усі спреї для горла поділяються на антисептичні, антибактеріальні, протизапальні та комбіновані. Але як обрати правильний?

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як вибрати спрей для горла: коли потрібні спреї для горла з антибіотиками, антисептичні та протизапальні

Температура повітря стає все холодніше, люди перемерзають і у них з'являються симптоми застудних захворювань, наприклад, біль в горлі. Для її лікування медичні експерти радять застосовувати спреї для горла. Але як вибрати серед величезної кількості препаратів, найдієвіший засіб?

Для цього вам слід прочитати цю статтю.

Як вибрати спрей для горла: рекомендації лікарів і фармацевтів

Перш ніж вибрати спрей для горла, потрібно врахувати кілька моментів.

Для початку необхідно знати захворювання, яке слід лікувати, а точно поставити діагноз може виключно лікар. Тому перед прийомом будь-якого медикаменту проконсультуйтеся з вашим лікарем.

Після того, як ви дізнаєтеся назву захворювання, потрібно зрозуміти, чим воно викликане, наприклад, патологія горла може виникати через наявність у ньому бактерій, вірусів і грибків. Першу найкраще лікувати спреями для горла з антибіотиками. А якщо причиною виникнення нездужання ротоглотки є віруси й шкідливі грибки, то найдієвішим буде почати застосовувати нестероїдні протизапальні спреї для горла.

Також слід враховувати вік людини, якій необхідне лікування. Кожен препарат має свої особливості застосування у дітей, літніх людей та людей з різними фізіологічними особливостями. Тому порадьтеся з лікарем і уважно вивчіть інструкцію призначеного лікарського засобу.

У деяких людей можливі алергічні реакції на певні компоненти того чи іншого спрею від болю в горлі. Уважно читайте протипоказання препарату, який ви збираєтеся застосовувати.

Дотримуйтеся таких вказівок перед вибором будь-якого спрею для горла.

Далі ми розповімо про кілька груп найпоширеніших та найдієвіших засобів для лікування ангіни та інших хвороб ротоглотки.

Спреї для горла з антибіотиком: особливості та показання до застосування

Дана група лікарських засобів застосовується при бактеріальній ангіні. Антибіотик, що входить до їх складу, надає антибактеріальну дію, а інші компоненти мають протизапальний ефект.

При вірусних і грибкових захворюваннях ротоглотки спрей для горла з антибіотиком не буде ефективним, так як перераховані патології викликані іншими збудниками.

Яскравим прикладом препарату з групи спреїв для горла з антибіотиками є Інгаліпт. Цей медикамент має антибактеріальну й протизапальну дію Він застосовується при місцевому лікуванні інфекційно-запальних захворювань ЛОР-органів і слизової оболонки порожнини рота, наприклад, тонзиліті, фарингіті, ларингіті. Інгаліпт також вважається антисептиком.

Перед його використанням горло потрібно прополоскати теплою кип'яченою водою. Потім з пошкоджених ділянок порожнини рота (виразки, ерозії) за допомогою стерильних тампонів видалити бактеріальний наліт. Після застосування Інгаліпту наступні 30 хвилин слід утриматися від прийому їжі та пиття.

Його можна назвати спреєм для горла з антибіотиком для дітей і дорослих, так як починати його використовувати дозволено з 3-х років.

Інгаліпт є відмінним варіантом лікування стрептококової ангіни.

Нестероїдні протизапальні спреї для горла: найдієвіші й затребувані медикаменти з цієї групи

Мабуть, найпопулярнішим спреєм від болю в горлі є Тантум Верде. Його основна діюча речовина — це бензидамін хлорид, який вважається нестероїдним протизапальним засобом (НПЗЗ), котрий надає знеболюючий та протиексудативний (зменшує кількість виділень з вогнищ запалення) ефект.

Спрей для горла Тантум Верде полегшує больові та запальні симптоми, якими супроводжуються різні захворювання ротової порожнини й глотки. Він також надає місцеву анестезуючу дію (блокує больові імпульси) на слизову оболонку ротоглотки.

Показання до застосування препарату — це такі захворювання як запалення й подразнення ротової порожнини та глотки, викликані гінгівітом, фарингітом або стоматитом. Тантум Верде застосовується й в стоматології після видалення зуба для профілактики зараження.

Спрей для болю в горлі можна застосовувати дорослим без наявних протипоказань і дітям з 4-х років.

Однак, зверніть увагу, якщо ви вже використовуєте який-небудь препарат з групи НПЗЗ, то застосовувати Тантум Верде в комбінації з ним не рекомендовано, так як спільний прийом двох лікарських засоби з цієї групи призводить до появи побічних ефектів.

Антисептичні спреї для горла та їх властивості

Також існує велика група спреїв з антисептичним ефектом. Наприклад, спрей для горла Септолете є антисептиком і має широкий спектр антимікробної та бактерицидної дії. Спрей має протигрибкову та противірусну активність.

Таким чином, його можна застосовувати при больових відчуттях у горлі, викликаних як бактеріями, вірусами, так і різними грибками. Септолете використовується для лікування фарингітів, ларингітів, гінгівітів у дорослих і дітей старше 6 років.

Більшість спреїв від болю в горлі надають антисептичний ефект, але найпопулярнішим антисептиком з них є Орасепт. Він не належить ні до першої, ні до другої даної групи. Фенол — головний діючий компонент препарату, знищує бактерії та грибки в ротовій порожнині, глотці й таким чином нейтралізує більшість інфекційно-запальних процесів.

Крім Септолете й Орасепту до групи антисептичних спреїв для горла відносяться:

Для того, щоб вибрати препарат, який буде дієвим саме у вашому конкретному випадку, проконсультуйтеся з лікарем.

У яких випадках потрібно застосовувати антисептичні спреї для горла

Антисептичні спреї — найбільш універсальна група спреїв, так як вони допомагають при боротьбі з вірусами, бактеріями та грибками, які провокують захворювання горла й ротової порожнини. Дані засоби легко досягають запальної ділянки, де активно розмножуються шкідливі мікроорганізми й пригнічують їх життєдіяльність.

Антисептичні спреї для горла можна застосовувати при таких захворюваннях:

  • ангіна (вірусна, бактеріальна, грибкова);
  • тонзиліт (гострий та хронічний);
  • фарингіт;
  • ларингіт;
  • гінгівіт;
  • стоматит;
  • пародонтит;
  • пародонтоз;
  • глосит;
  • афти.

Крім того, їх використовують для дезінфекції ротової порожнини до та після видалення зубів, а також після проведення маніпуляцій в порожнині рота й глотки. Люди, які носять зубні протези та ортодонтичні апарати, також можуть використовувати дані лікарські засоби для антисептичної обробки ротової порожнини.

Пам'ятайте, самолікування може бути небезпечним для здоров'я.

Тепер ви знаєте, за допомогою чого можна вилікувати біль в горлі. Читайте також, як вилікувати мігрень і які таблетки від головного болю найефективніші.

Чи існує вакцина від коронавірусу, яка зупинить розвиток пандемії? Дізнайтеся відповідь на це питання першими з нашого нового матеріалу про вакцини від COVID-19 та їх ефективність.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Відмова  від  відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.