0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Вакцини від COVID-19: які вони проходять дослідження й наскільки ефективне перше покоління вакцин проти коронавірусу

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Вакцини від COVID-19: які вони проходять дослідження й наскільки ефективне перше покоління вакцин проти коронавірусу

Зміст:




Усе частіше можна почути, як та чи інша відома людина вакцинувалася від коронавірусу й закликає наслідувати її прикладу всіх інших. Однак наскільки дієві винайденні вакцини й чи дійсно вони допомагають у боротьбі зі всесвітньою епідемією, зменшуючи ризик виникнення захворювання?

Зараз важко припустити, коли закінчиться пандемія та як скоро знайдуть ліки, здатні зупинити її поширення, але дещо все ж можна спрогнозувати.

Вакцини від коронавірусу: скільки їх усього існує та який ефект вони надають

профилактика коронавируса, COVID-19, коронавирус, вакцины против COVID-19, иммунитет от коронавируса, заражения COVID-19, вакцины от коронавируса, вакцины COVID-19, вакцины против коронавируса, борьба с пандемией, вакцины от COVID-19, когда закончится пандемия, пандемия, пандемия закончится

На даний момент у світі тестується більше 30 вакцин від коронавірусу (перше покоління). Кожен із заявлених зразків зобов'язаний пройти кілька етапів випробувань перш, ніж його можна буде почати використовувати для всього населення.

Найважливішим є 3-й етап випробувань, коли дані лікарські засоби випробовуються на великий рандомизованій (випадково відібраній) групі людей, певному числу з яким вводять плацебо, а іншим вакцину, і перевіряють наявність будь-яких ефектів у випробовуваних.

Поки до цього етапу дійшли 8 вакцин, інші ж ще знаходяться на попередніх стадіях. Наприклад, у Китаї та Росії зареєстровано вже 2 вакцини, хоча вони не пройшли 3-го етапу.

Очікується, що перше покоління вакцин від COVID-19 має отримати схвалення на масове використання в кінці цього року або вже на початку 2021 року. Вчені вважають, що ці вакцини забезпечать колективний імунітет, який допоможе знизити передачу важкого гострого респіраторного синдрому коронавируса 2 (SARS-CoV-2 — наукова назва вірусу). Це у свою чергу повинно допомогти нам всім повернутися до «нормального» життя, тобто, такому, як було до COVID-19. Щоб домогтися придушення передачі інфекції, близько 25-50% населення повинні бути несприйнятливі до вірусу.

Ефективність вакцин проти коронавірусу оцінюється як профілактика вірусологічно підтвердженого нездужання. ВООЗ рекомендує, щоб медичні препарати біологічного походження, які успішно пройшли всі 3 етапи, демонстрували зниження ризику захворювання не менше, ніж на 50%. Однак вплив цих вакцин від COVID-19 на передачу інфекції не оцінюється. Але поки ще рано говорити про існування перевірених й ефективних лікарських засобів, які допоможуть у боротьбі з всесвітньою епідемією.

Дослідження вакцин COVID-19: чи знижують вони ризик повторного захворювання та ймовірність подальшого поширення

профилактика коронавируса, COVID-19, коронавирус, вакцины против COVID-19, иммунитет от коронавируса, заражения COVID-19, вакцины от коронавируса, вакцины COVID-19, вакцины против коронавируса, борьба с пандемией, вакцины от COVID-19, когда закончится пандемия, пандемия, пандемия закончится

Поки дослідження вакцин проводяться тільки на тваринах і добровольцях. Так, останні випробування на приматах показали зниження вірусної симптоматики тільки нижніх дихальних шляхів (гортань, трахея, бронхи, легені), у той час, як у верхніх дихальних шляхах (ніс, носоглотка, ротоглотка), такого не спостерігалося.

На жаль, на даний момент немає жодного наукового підтвердження, що після будь-якого медикаменту з'являється імунітет від коронавірусу. Люди, які перенесли дану патологію можуть навіть після вакцинації повторно заражатися.

Постійно надходять усе нові й нові повідомлення про вірусологічно підтверджені повторні зараження SARS-CoV-2 раніше інфікованих людей, проте тяжкість такого повторного зараження незрозуміла. Другий раз патологія може протікати як у легшій формі, так і в ускладненій. Поки невідомо, чи пов'язані повторні зараження із вторинним поширенням.

Вакцинація повинна сприяти появі набутого імунітету в організмі, тобто, у нього виробляються антитіла до вірусу. Як швидко вони поширюються й нейтралізуються, точної відповіді немає. Це вченим ще належить з'ясувати за допомогою стандартних аналізів нейтралізації, в яких використовується живий вірус.

Якщо застосовувати одну з існуючих вакцин, то тривалість захисту від повторного зараження COVID-19 може тривати менше року. До таких висновків прийшли вчені після ряду випробувань на верблюдах. На який термін люди зможуть захиститися від небезпечної патології, невідомо.

Також важливим є те, наскільки вакцини від коронавірусу можуть знизити передачу захворювання. Спостереження показують, що поки рано говорити про те, що вакцини COVID-19 будуть ефективні в зниженні тяжкості захворювання, і в зниженні передачі вірусу.

Уявлення про те, що колективний імунітет, викликаний речовиною, якою прищеплюють від SARS-CoV-2, дозволить повернутися до «нормального» життя, яке існувало до коронавірусу, засноване на ілюзорних припущеннях. Світ уже перетерпів велику кількість змін і стати колишнім він ніяк не зможе.

Як будуть розподілятися вакцини від COVID-19: хто буде вакцинований в першу чергу

профилактика коронавируса, COVID-19, коронавирус, вакцины против COVID-19, иммунитет от коронавируса, заражения COVID-19, вакцины от коронавируса, вакцины COVID-19, вакцины против коронавируса, борьба с пандемией, вакцины от COVID-19, когда закончится пандемия, пандемия, пандемия закончится

Важливо звернути увагу на стратегію розподілу вакцини проти COVID-19. Запаси медичних препаратів біологічного походження повинні бути розподілені в першу чергу між людьми з групи ризику, до них відносять людей старше 60 років і контактних з інфікованими осіб.

Попередня схема справедливого розподілу препаратів біологічного походження для боротьби з коронавірусом визначає такі основні критерії, як рівне ставлення, знищення будь-якої нерівності стосовно здоров'я, справедливість і прозорість, які також повинні визначати розподіл вакцин. До групи людей, яким у першу чергу необхідно вакцинуватися також відносять працівників охорони здоров'я (лікарів, медперсонал) і шкільних вчителів, університетських викладачів.

Поділ вакцин між усіма країнами має бути пропорційним рівню хворих у них жителів. Жодна держава світу не буде по-справжньому захищена від SARS-CoV-2, поки не буде захищений весь світ і всі країни, які є його сусідами.

Незважаючи на відсутність підтвердження ефективності винайдених вакцин проти коронавірусу, роботу над їх удосконаленням потрібно продовжувати. Вони принесуть величезну користь навіть якщо будуть на початку надавати мінімальний вплив на придушення захворювання.

Стратегії використання розглянутих речовин можуть грунтуватися на такому розумінні, чи зможе лікарський засіб, що дає хоч мінімальний ефект для молодих людей, бути також дієвим для груп осіб похилого віку та людей з супутніми патологіями здоров'я.

Наприклад, зараз вакцини проти грипу менш ефективні для населення похилого віку, ніж для молодого, через таке явище як «імунне старіння», те ж саме може статися й з лікарськими засобами від COVID-19.

Якщо дані речовини проти коронавірусу матимуть прийнятну ефективність у зниженні захворюваності та смертності у групах високого ризику, вони будуть грати важливу роль у боротьбі з пандемією, незалежно від впливу на передачу й імунітет населення.

Вкрай важливо не забувати про те, що вакцини першого покоління — це лише один з інструментів реагування громадської охорони здоров'я на SARS-CoV-2 і він навряд чи стане остаточним рішенням, на яке багато хто розраховує.

Профілактика коронавірусу: плани й прогнози щодо вакцинації COVID-19 у 2020-2021 роках

До кінця 2021 року в рамках програми міжнародного співробітництва, створеної під заступництвом Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), планується зробити як мінімум 2 мільярди індивідуальних доз вакцини, а також спонсорувати приблизно 245 мільйонів курсів лікування для хворих COVID-19. Що стосується країн з низьким і середнім рівнем доходів, то їм ВООЗ планує проспонсорувати й привезти 500 мільйонів високоякісних діагностичних тестів.

А до кінця 2020 року повинен завершитися 3-й етап тестування 8 вакцин. Після його завершення їх можна буде почати застосовувати для боротьби з пандемією.

Якщо план вакцинації розроблений до 2021 року, то нескладно припустити, що й пандемія закінчиться не раніше цього часу.

Які вакцини від коронавірусу використовують на початку 2021 року

На початок 2021 року у світі розроблено близько 200 вакцин від COVID-19, проте поки не всі з них успішно пройшли клінічні випробування. Раніше для створення, перевірки, реєстрації та застосування нової вакцини потрібно було приблизно 10 років.

Зараз же період часу від розробки засобу для захисту від коронавірусу до початку його використання не перевищує одного року. Такий маленький проміжок призводить до того, що вакцини не до кінця досліджені, а ймовірність виникнення побічних ефектів від них вкрай велика й мало вивчена.

Які на даний момент застосовують вакцини від коронавірусу:

  1. BioNTech / Pfizer. Це перший медичний препарат схвалений ВООЗ у кінці 2020 року. Його розробляли дві компанії: американська фармацевтична Pfizer і німецька BioNTech. Уже 19 країн використовують дані ліки, серед них США, Саудівська Аравія, Німеччина, Великобританія, Бельгія.
  2. Moderna. Її виготовляє американська біологічна компанія. Використовувати цю вакцину виявили бажання такі країни: Німеччина, Японія, США, Канада, Швейцарія, Південна Корея, Великобританія.
  3. Oxford AstraZeneca. Розробкою даного противірусного препарату займався Оксфордський університет спільно з шведсько-британським фармацевтичним виробником. Вакцина дозволена в Аргентині, Індії, Великобританії.
  4. Sputnik V. Вакцина, яка винайдена в Росії. Використовувати її дозволено в Росії, Сербії, Алжирі, Аргентині.
  5. Sinopharm. Цей препарат розроблений в Китаї. Уже понад мільйон китайців зробили щеплення. Вакцину дозволено використовувати в КНР, ОАЕ, Пакистані та Бахрейні. Також у Китаї створена вакцина Sinovac, яку планують застосовувати в Україні.
  6. Covaxin і Covishield. Дві вакцини, які виробляються в Індії. Covaxin інактивована (її виготовляють з убитих вірусних частинок). Covishield виготовляється з ослаблених аденовірусів, які були змінені, щоб більше бути схожими на коронавірус, але не викликати хворобу. Covishield вже почали використовувати в Україні.

Яка вакцина найбільш ефективна — складно сказати. Потрібен час і додаткові дослідження.

Слідкуйте за актуальними новинами про COVID-19, можливі шляхи його лікування та цікаві дослідження у нас на сайті.

А ви знаєте, що кількість вітаміну D3, яку отримує організм і ймовірність захворіти коронавірусом мають між собою певний зв'язок. Дізнатися який та чи може вітамін сонця захистити від COVID-19 у нашій новій статті про вітамін D3: навіщо він потрібен, як виникає гіповітаміноз і до чого призведе його нестача.

Якщо ви вже загубилися у великій кількості порад про те, як захиститися від коронавірусу, то пропонуємо вашій увазі корисний матеріал, в якому ми говоримо про найпростішу профілактику від COVID-19, що складається з 7 кроків.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Individual variation in susceptibility or exposure to SARS-CoV-2 lowers the herd immunity threshold / MR

Evaluation of the mRNA-1273 Vaccine against SARS-CoV-2 in Nonhuman Primates / The New England Journal of Medicine

The time course of the immune response to experimental coronavirus infection of man / PubMed

Vaccines to Prevent Infectious Diseases in the Older Population: Immunological Challenges and Future Perspectives / Frontiers of Immunology 

Глава ВОЗ призвал мир не экономить на борьбе с пандемией / Новости ООН

 

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.