0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Ноотропні препарати: кому вони показані, чи безпечно їх приймати дітям і чому ноотропи заборонені в США

Ноотропні препарати в Україні прийнято призначати навіть маленьким дітям. Але в США дані медикаменти практично повністю заборонені. Чому так і чим це обгрунтовано?

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Ноотропні препарати: кому вони показані, чи безпечно їх приймати дітям і чому ноотропи заборонені в США

Багато людей вважають, що ноотропи для мозку дуже корисні й починають застосовувати такі препарати для поліпшення розумової роботи, від безсоння та в багатьох інших ситуаціях. Але які ж показання в цих препаратів і чому вони заборонені в США?

Що таке ноотропи та в яких випадках їх приймати

Ноотропи (ноотропні препарати) — це група лікарських засобів, які впливають на центральну нервову систему. Їх використовують для поліпшення пам'яті, підвищення розумової активності та концентрації уваги.

Ноотропи вважаються похідними ГАМК (гамма-аміномасляна кислота). Вона є біологічно активною речовиною, яка одержується в результаті метаболічних процесів у мозку. ГАМК також називають гальмівним нейромедіатором людини. У результаті вироблення гамма-аміномасляної кислоти відбувається активізація деяких іонних каналів, що призводить до нормалізації передачі нервових імпульсів.

ГАМК надає психомодулюючий ефект, а саме впорядковує хаотичну підвищену активність нервових клітин, а також позитивно впливає на функцію раціонального пізнання, тобто, когнітивні процеси. Таким чином, ноотропні препарати як похідні гамма-аміномасляної кислоти сприяють поліпшенню мозкової діяльності та допомагають у боротьбі з деякими відхиленнями в роботі нервової системи.

Медичні експерти звертають увагу, що дані лікарські засоби слід пити тільки за призначенням лікаря при наявності певного переліку відхилень у здоров'ї.

Показання до застосування ноотропів:

  • неврози, нервові розлади та побічні стани;
  • астенія (стан, для якого характерні погіршення сну, дратівливість, відчуття слабкості);
  • занепокоєння, страх, підвищена тривожність;
  • невроз, нав'язливі стани;
  • лікування абстинентного синдрому при алкоголізмі як допоміжний засіб;
  • хвороба Меньєра (патологія внутрішнього вуха, яка призводить до запаморочень і дисфункції вестибулярного апарату).

Розглянуті лікарські речовини також призначають дітям для лікування таких станів:

  • нервовий тік (стан, коли швидко скорочуються м'язи обличчя в незалежності від волі людини);
  • енурез (нетримання сечі, причиною якого в більшості випадків є невроз);
  • заїкання (поширене порушення мови).

Ноотропи рекомендуються й деяким людям похилого віку, які мають проблеми з нічним відпочинком. У них виникає безсоння. Ці медикаменти потрібно приймати тільки за призначенням лікаря й при відсутності будь-яких протипоказань.

Ноотропи, що застосовуються в США: чому препарати заборонені, за невеликим винятком, у США й дозволені в Україні

Застосування ноотропних препаратів залишається суперечливою темою, оскільки їх продаж і прийом в одних країнах заборонені, а в інших дозволені. Цікаво, що більшість компетентних державних органів розглядають деякі ноотропи як харчові добавки, які не підлягають суворому регулюванню — такої політики дотримується США.

В Австралії дані медикаменти заборонені, оскільки вони можуть викликати залежність, однак існують деякі законодавчі особливості, які стосуються БАДів.

Але повернемося до США. Там певні ноотропні препарати, що відпускаються за рецептом, схвалені Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) для конкретних медичних цілей. До таких цілей відносять:

  • лікування синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю (СДУГ);
  • хворобу Альцгеймера. Для боротьби з нею застосовують модафініл і метилфенідат, які класифікуються як ноотропи.

Модафініл і метилфенідат у ході численних досліджень довели свою ефективність і безпечність. Їх можна застосовувати за призначенням лікаря та під чітким його контролем.

Існують також незатверджені ноотропи — це медикаменти, які не використовуються в США, хоча деякі з них і дозволені в інших країнах.

До незатверджених, тобто, заборонених ноотропних препаратів у Сполучених Штатах Америки відносять:

Також не можна виготовляти та продавати медикаменти, до складу яких входять такі діючі речовини:

  • ДМГА (октодрін);
  • DMAA;
  • фенібут;
  • препарати рацетами: пірацетам, анірацетам, оксірацетам, омберацетам (Ноопепт), фенілпірацетам (Фенотропіл), прамірацетам (Ноотропіл) та інші.
  • вінпоцетин.

Заборона пояснюється тим, що перераховані вище лікарські засоби та діючі речовини можуть викликати звикання, людина постійно буде відчувати необхідність їх прийняти й без них не зможе нормально функціонувати. Крім того, ноотропи надають серйозні побічні ефекти. Через їх прийом може виникати підвищена нервозність, безсоння, відчуття тривоги та інші негативні стани.

В Україні ноотропні речовини не заборонені. Наприклад, фенібут, який був розроблений в Радянському Союзі, можна придбати практично в будь-якій аптеці.

Фенібут входить до складу таких препаратів:

Радянські вчені синтезували фенібут з метою створити новий унікальний заспокійливий засіб, який би не викликав сонливості. Його активно застосовували космонавти, адже під час польоту в багатьох з них виникала тривога, але пити інші заспокійливі та боротися з почуттям сонливості їм не можна було ні в якому разі, оскільки це могло призвести до непоправних наслідків.

Фенібут, починаючи з 60-х років 20 століття, приймали й приймають багато українців. Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками на даний момент не бачить ніякої небезпеки у використанні ноотропних препаратів, зокрема фенібуту.

Ноотропи: шкода препаратів для дітей та їх побічні ефекти

Розглянемо на прикладі найпопулярніших ноотропів, Біфрену та Максібрену, кому саме вони показані та які надають побічні ефекти.

В інструкції Біфрену зазначено, що його можна приймати з 11-річного віку. Максібрен дозволено пити з 8 років.

Показання до застосування цих препаратів такі ж, як і в усієї групи ноотропних засобів, а саме астенічні стани, боротьба з абстинентним синдромом, безсоння в літніх людей, енурез у дітей та інше.

Неправильний і безконтрольний прийом даних медикаментів може призвести до негативних реакцій організму.

Побічні ефекти ноотропів:

  • на початку лікування може виникати сонливість та нудота;
  • головні болі та запаморочення, якщо приймати понад 2 г на добу;
  • діарея, біль в епігастрії, блювання;
  • безсоння, підвищена нервозність, часті зміни настрою;
  • алергічні реакції на компоненти препарату. Вони можуть виражатися свербінням, висипом, почервонінням шкірного покриву;
  • якщо тривалий час приймати великі дози ноотропних препаратів, то може виникнути гепатотоксичність (патологічні процеси в печінці).

Важливо звернути увагу, що ноотропи для дітей можуть бути небезпечними. Їх повинен у кожному індивідуальному випадку призначати тільки лікар. Препарати слід приймати згідно з його рекомендацією, самостійно збільшувати дозування категорично заборонено.


Мозок дитини росте, він ще не до кінця сформований, а дані лікарські засоби збільшують його метаболізм і підсилюють кровообіг, що може призвести до негативних наслідків. Тому маленьким дітям препарати на основі фенібуту заборонено приймати. А вже зі старшого віку (Біфрен з 11 років, Максібрен з 8 років) їх може призначати лікар, проаналізувавши всі можливі ризики для дитини.

Перед вибором ноотропів також варто звернути увагу синтетичний це медикамент або рослинний. Звичайно, безпечніше приймати препарат рослинного походження. Це стосується як дітей, так і дорослих.

Якщо ви хочете поліпшити роботу мозку й зменшити дратівливість, спробуйте спочатку кожен день висипатися, виключити з раціону шкідливу їжу та алкоголь, уникати стресів і займатися спортом. У тому випадку, якщо це не дасть результату, зверніться до лікаря за профільною консультацією.

Не приймайте ноотропи без призначення лікаря та не займайтеся самолікуванням, тому що це може негативно позначитися на вашому здоров'ї.

Чи можна поєднувати відомий транквілізатор Гідазепам і алкоголь? І що станеться при їх комбінації? Дізнайтеся відповіді з нашої нової статті.

У яких саме випадках можна приймати такий препарат як Біфрен і кому він протипоказаний? Читайте цікаві факти про популярний медикамент у нашому матеріалі.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність, здійснену лікарем-неврологом медичного центру Medical PlazaСкребець Юлією Віталівною.

 

Джерела

Ноотропы «умные таблетки» / Pharma.net.ua

What Are Nootropics?/WebMD

Illegal and Legal Nootropics - Quick Guide on Global Nootropic Laws / MindLabPro

NOOTROPICS: DRUGS VS DIETARY SUPPLEMENTS FOR BRAIN HEALTH / OPERATION SUPPLEMENT SAFETY

Can Children Use Nootropics Safely?/ MONQ

Smart Drugs? / Neuroscience For Kids

What are nootropics (smart drugs)? / MedicalNewsToday

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.