0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чи можна поєднувати гідазепам і алкоголь: наскільки це безпечно для здоров'я?

Гідазепам та алкоголь: чи можна приймати одночасно? Гідазепам - це популярний транквілізатор і приймати його необхідно лише за суворими показаннями. А навіщо і як приймають Гідазепам? Які показання та протипоказання цього препарату? І чи сумісний він зі спиртним? Подробиці читайте у нашій статті.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Чи можна поєднувати гідазепам і алкоголь: наскільки це безпечно для здоров'я?

Не дивлячись на те, що всі лікарі в один голос закликають своїх пацієнтів не вживати гідазепам і алкоголь разом, люди не перестають цього робити. Але наскільки це безпечно й для чого взагалі призначений даний препарат?

Гідазепам: характеристика й для чого його застосовують

Гідазепам — це анксіолітик (транквілізатор), який зменшує емоційне напруження, тривожність, занепокоєння, відчуття страху. Він має пригнічувальний ефект на ЦНС (центральна нервова система) і при правильному застосуванні не викликає сонливість. Основна діюча речовина також називається Гідазепам.

Відмінною рисою препарату є виражена активізуюча дія. Він входить до групи бензодіазепінів, але на відміну від більшості її представників активізує гамма-аміномасляну кислоту й надає помірний транквілізуючий ефект. Тому гідазепам вважається денним транквілізатором.

Медикамент можуть застосовувати тільки дорослі старше 18 років, гідазепам дітям протипоказаний. Даний препарат відпускається за рецептом. Пити його слід тільки за приписом лікаря в перерахованих нижче випадках.

Для прийому гідазепаму показання можуть бути наступними:

  • невротична астенія (захворювання, при якому підвищується стомлюваність і з'являється дратівливість);
  • психопатична астенія (психологічний розлад, одним із симптомів є сильна втома);
  • стани, які супроводжуються тривогою або страхом;
  • підвищена дратівливість;
  • порушення сну, коли людина не може заснути, часто прокидається посеред ночі та інше;
  • емоційна лабільність (перепади настрою);
  • абстинентний синдром у людей, які страждають на алкоголізм (часте бажання випити після повної відмови від спиртного);
  • комплексне лікування алкоголізму;
  • вегетативна лабільність (розлади вегетативної нервової системи людини);
  • логоневроз (порушення мови);
  • мігрень (специфічні напади головного болю).

При недотриманні рекомендацій лікаря й порушенні правил прийому медикаменту може виникнути до Гідазепаму звикання. Щоб такого не сталося, у наступному пункті буде розглянуто, як пити препарат для досягнення максимального ефекту.

Гідазепам: як приймати популярний транквілізатор

В Україні він випускається компанією «Інтерхім» під торговою назвою Гідазепам IC. Існує дві форми випуску українського медикаменту: пероральна (всередину через рот) і сублінгвальна (розсмоктування під язиком).

Медикамент має дозування 20 мг і 50 мг. Пероральні таблетки гідазепаму слід запивати чистою водою, а сублінгвальні класти під язик до повного розчинення. Тривалість курсу терапії в кожному індивідуальному випадку визначається лікарем і може тривати від кількох днів до 4-х місяців.

Гідазепам: як приймати популярний транквілізатор

Як приймати гідазепам: до початку прийому їжі або після? Лікарі рекомендують пити даний препарат після прийому їжі, так як це більш безпечно для шлунково-кишкового тракту й прискорює засвоювання основної речовини.

Медикамент починає діяти через 30-60 хвилин після прийому, а максимальний ефект досягається протягом 1-4 годин.

Як пити гідазепам при різних психічних розладах:

  • для лікування астенії — 60-120 мг на добу.
  • для боротьби з невротичними, психопатичними станами — 60-200 мг на добу.
  • при мігрені  —  40-60 мг на добу;
  • для усунення абстинентного синдрому (жага до постійного вживання спиртних напоїв після спроби відмови від них) —  первинна доза 50 мг, середня добова 150 мг, максимальна добова 500 мг.

Приймати даний лікарський засіб можна не більше 3 разів на день. У деяких особливих випадках за призначенням медичного фахівця добову дозу підвищують до 200 мг.

Стандартна оптимальна денна доза дорівнює 100 мг. Її збільшення може викликати сонливість і м'язову слабкість.

Важливо відзначити, що гідазепам можна пити не всім. Існує група осіб, якій від його прийому слід утриматися.

Гідазепам: протипоказання до прийому медикаменту

Препарат категорично заборонено приймати:

  • дітям до 18 років;
  • вагітним і жінкам, в період лактації;
  • людям, у яких ниркова або печінкова недостатність;
  • пацієнтам з алергією на компоненти препарату;
  • людям з цирозом печінки й хворобою Боткіна;
  • пацієнтам з міастенією (хронічне захворювання нервової й м'язової тканини) і відкритокутовою глаукомою (пошкодження зорового нерва).

Крім основної діючої речовини таблетки гідазепаму також містять допоміжні компоненти, серед яких лактоза. Тому людям з вродженою її непереносимістю необхідно відмовитися від лікарського засобу.

Також цей медикамент не слід застосовувати спільно з алкоголем і після вживання спиртних напоїв. Дане обмеження має наукове пояснення.

Гідазепам і алкоголь: чи можна поєднувати?

Деякі люди змішують алкоголь і гідазепам, щоб посилити дію спиртного, не розуміючи всіх наслідків і побічних ефектів такого змішування.

Гідазепам і алкоголь: чи можна поєднувати?

В інструкції медикаменту чітко сказано, що гідазепам може посилювати дію алкоголю. Це означає, що після їх спільного прийому людина швидше п'яніє, у неї починає проявлятися сплутаність свідомості й вона перестає себе контролювати. Така поведінка може призвести до непоправних наслідків для здоров'я.

Дві розглянуті в цьому пункті речовини надають гальмівну дію на нервову систему людини. Тобто, відбувається посилене придушення ЦНС, а також дихального центру, внаслідок чого людині стає важко вдихати й видихати. Якщо пити спільно Гідазепам в таблетках і алкоголь, то може бути викликаний ряд побічних ефектів, аж до летального результату.

Важливо зауважити, що даний лікарський засіб застосовують для придушення абстинентного синдрому у залежних від спиртного людей. Тобто, людина, яка вирішила повністю відмовитися від вживання алкоголю, приймає гідазепам для того, щоб легше перенести період відвикання від постійного прийому спиртовмісних напоїв.

Крім того, препарат використовують у якості одного із засобів комплексної терапії алкоголізму. Він покращує роботу мозку й стабілізує емоційний стан. Людина, що страждає алкогольною залежністю, яка вирішила кинути пити й почала приймати дане седативне, буде менш схильна до депресії, дратівливості й агресивності.

Якщо під час абстинентного синдрому приймати гідазепам і почати знову пити спиртні напої, то це зведе всі результати лікування до нуля та негативно позначиться на здоров'ї. А вплив цих двох речовин на печінку й нирки надає токсичний ефект і призводить до порушення роботи цих органів.

Спиртні напої й Гідазепам категорично заборонено комбінувати. Недотримання цієї заборони призводить до таких побічних ефектів:

  • нудота й блювання;
  • сплутаність свідомості;
  • проблеми з диханням;
  • порушення роботи нирок і печінки;
  • безконтрольна поведінка;
  • загальмовані реакції;
  • порушення метаболізму;
  • в окремих випадках летального результату.

Тому не поєднуйте два даних засоби й приймайте гідазепам тільки за призначенням лікаря!

Крім того, існує такий ноотропний препарат, який заборонений практично у всьому світі, але його ще використовують в Україні. Він називається Біфрен. Дізнайтеся з нашої статті, чим він небезпечний та чи можна поєднувати Біфрен з алкоголем.

А якщо людина хоче схуднути й спеціально для цього п'є таблетки від схуднення, то чи можна їй вживати спиртне? Читайте про всі наслідки поєднання алкоголю і таблеток для схуднення у свіжому матеріалі.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем-психіатром медичного центру MEDICAL PLAZA — Першим Віктором Станіславовичем.

 

Джерела

Гідазепам / Державний реєстр лікарських засобів України

Компания «Интерхим» разработала и вывела на рынок новую форму препарата «Гидазепам IC» / ИнтерХим 

Inxight: Drugs / Drugs.ncats.io

Benzodiazepines for Alcoholism Withdrawal /AddictionCenter 

Pharmacokinetic and pharmacodynamic interactions of bretazenil and diazepam with alcohol / PubMed

Affinities of gidazepam and its analogs for mitochondrial benzodiazepine receptors / ResearchGate

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.