0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як вибрати краплі в ніс: повний гайд по вибору найефективніших назальних засобів

Які краще вибрати краплі в ніс, щоб вони допомогли якомога швидше позбутися від нежитю? Все залежить від причини. Коли краще вибрати судинозвужувальні краплі в ніс, а коли більш ефективний спрей з морською сіллю? Наші медексперти підготували для вас гайд по засобам від нежитю. Хочете дізнатися всі секрети?

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як вибрати краплі в ніс: повний гайд по вибору найефективніших назальних засобів

Мабуть, не існує жодної людини, яка б не страждала нежиттю. Це захворювання може виникати з кількох причин і перетікати в більш серйозні патології нижніх дихальних шляхів. Тому дуже важливо знати, як швидко позбутися від нежитю.

Як вибрати спрей для носа й краплі від нежитю: поради від медичних експертів

Аптечний асортимент назальних засобів настільки широкий, що в ньому легко розгубитися. І орієнтуватися тільки на ціну ліків при їх виборі неправильно, адже можна купити медикамент, який не діє або навіть приносить шкоду здоров'ю.

Але, вдаючись до наступних порад, ви зможете завжди купувати ефективні спреї для носа, краплі та мазі.

Спочатку потрібно визначити причину виникнення риніту (нежитю). Він може виникати внаслідок переохолодження, через вірусні інфекції, під дією алергенів або через діяльність бактерій.

Коли вам уже відомо, що спровокувало риніт, підбір спреїв і крапель в ніс не займе багато часу, адже кожен препарат має свої показання до застосування та діє на певний вид збудника, наприклад, вірус або бактерію.

Перед купівлею назальних засобів треба проконсультуватися з сімейним лікарем і уважно вивчити інструкцію лікарського засобу. Якщо у вас є алергія на будь-який компонент препарату або у вас є протипоказання до застосування, то від медикаменту слід відмовитися.

А тепер ми розглянемо 6 видів лікарських засобів від риніту й розповімо як вилікувати нежить.

№1 Судинозвужувальні краплі в ніс та спреї

Як правило, нежить супроводжується набряком слизової оболонки носа, і щоб його зняти, можна застосовувати судинозвужувальні краплі в ніс або спреї. Вони звужують судини, що знаходяться в слизової носових ходів, внаслідок чого надходження крові до них зменшується і набряк спадає.

Такі назальні засоби надають симптоматичну дію, але не усувають причину риніту. Після закапування або впорскування в людини проходить закладеність носа й полегшується носове дихання. Вони також пригнічують процес виділення слизу з носових пазух і роблять слизову оболонку сухішою.

До судинозвужувальних засобів, наприклад, відносяться:

Зверніть увагу! Деконгестанти (судинозвужувальні) можна використовувати безперервно протягом 7-10 днів. Якщо знехтувати цим правилом, то може розвинутися звикання в результаті чого це може призвести до атрофії слизової носа і постійної набряклості.

№2 Протимікробні назальні засоби

Спреї, краплі й мазі даного виду призначені для боротьби з шкідливими мікроорганізмами (бактерії, віруси), які потрапляють у носову порожнину повітряно-крапельним шляхом.

Їх умовно можна розділити на два види: антибактеріальні та противірусні назальні засоби.

Антибактеріальні

Це антибактеріальні спреї для носа, мазі та краплі, які дають ефект лише в тому випадку, коли збудниками риніту є бактерії. У всіх інших ситуаціях дані засоби не дають видимого ефекту.

Найчастіше краплі в ніс з антибіотиком є ​​рецептурними медикаментами й призначати їх повинен виключно лікар. Але існують і винятки. Однак тільки консультація у профільного медичного фахівця допоможе вам швидко впоратися з ринітом.

До антибактеріальних засобів для носа зараховують:

Противірусні

Противірусні краплі в ніс і спреї знищують віруси або впливають на вірусну інфекцію, що знаходиться в носовій порожнині та провокує нежить, таким чином запобігаючи просування патогенних мікроорганізмів у нижні дихальні шляхи. Якщо їх застосовувати, коли патологія лише починається, то це допоможе запобігти розвитку ускладнень.

Найпопулярніші противірусні назальні засоби:

№3 Засоби для носа на основі морської солі

Дані медикаменти називаються розчинами для промивання носової порожнини, а головний їх компонент — це морська сіль. Вони бувають двох видів: ізотонічними (зволожують слизову оболонку й вимивають чужорідні організми) та гіпертонічними (знімають набряклість і видаляють слиз). Головна їхня відмінність полягає в різній концентрації морської солі, що входить до їх складу.

Засоби для носа, головним складовим яких є морська вода, вимивають бактерії та віруси зі слизової оболонки носа, надають протизапальний ефект і підвищують місцевий імунітет за рахунок мікроелементів морського походження.

 До ефективних спреїв для носа з морською сіллю відносяться:

№4 Колоїдні медикаменти на основі срібла — краплі, розчини та спреї нового покоління

Їх формула була виведена не так давно, але колоїдні розчини на основі срібла вже встигли стати популярними в багатьох країнах. Вони надають протигрибковий, антимікробний, а також противірусний ефект.

До крапель у ніс зі сріблом можна зарахувати:

№5 Глюкокортикостероїди — протизапальні назальні засоби

У більшості випадків глюкокортикоїди використовуються при лікуванні нежитю, викликаного алергенними подразниками. Алергія має безліч різновидів і може з'являтися в різні пори року, тому придбання протизапальних назальних засобів буде актуальним не тільки восени.

Препарати даної групи, крім протиалергічного ефекту, надають також протизапальну дію.

Найдієвіші протизапальні засоби:

Зверніть увагу! Назальні форми на основі стероїдних гормонів виявляють високу ефективність від сезонного алергічного риніту якщо почати їх застосовувати за 2-4 тижні до початку сезону пилку.

№6 Краплі в ніс та спреї на основі ефірних масел лікарських рослин

Масляні краплі в ніс та спреї, тобто назальні препарати на рослинних компонентах, дуже м'які й не пересушують слизову носа. До їх складу входять ефірні масла різних рослин, наприклад, кунжуту, сосни, масляного екстракту алоє, прополісу та евкаліпту.

Вони вважаються натуральними й безпечними назальними засобами для лікування нежитю. Однак у деяких людей може бути алергія на рослинні компоненти, тому перед їх застосуванням потрібно уважно ознайомитися з інструкцією.

Популярні краплі в ніс від нежитю на рослинній основі:

Заключення

Якщо у вас з'явився риніт — проконсультуйтеся з лікарем перед купівлею найкращого спрею для носа або крапель. Пам'ятайте, самолікування може завдати шкоди здоров'ю.

Біль у горлі є ще однією поширеною ознакою застудних захворювань, а від її ефективного лікування залежить, наскільки швидко ви зможете одужати. Дізнайтеся, як вибрати спрей для горла: в яких випадках варто застосовувати спреї для горла з антибіотиком, антисептичні та протизапальні.

При виборі будь-яких протизастудних ліків має значення є препарат оригіналом або дженериком, однак про це знають не всі. Читайте про те, що таке дженерики та препарати-оригінали й в чому відмінність їх показань до застосування.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.