0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як позбутися від ПМС: симптоми передменструального синдрому і чого категорично не можна робити у ці дні

Прийняти знеболювальні ліки — це не завжди вихід з положення під час ПМС. Біль у грудях та животі часто виникає по причині гормонального збою. Та чи допоможуть гормональні контрацептиви вирішити проблему? І які ще ліки здатні дійсно допомогти, а не лише вгамувати симптоми напередодні місячних? У цій статті ми докладно розповідаємо про ПМС та дієві методи полегшення нездужання у жінок.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як позбутися від ПМС: симптоми передменструального синдрому і чого категорично не можна робити у ці дні

Передменструальний синдром (ПМС) — це комплекс специфічних психоемоційних, вегетосудинних і метаболічних симптомів, які виникають у жінок перед початком менструації.

Коли починається ПМС? Під час лютеїнової фази з 14 по 28 день менструального циклу, тобто за 2-14 днів до початку місячних. Тривалість і час початку передменструального синдрому коливається індивідуально в кожної жінки.

Що таке ПМС?

Передменструальний синдром — це завжди маленький виклик для звичного життя жінки та її щоденних активностей. Зміни в самопочутті й в поведінці можуть приносити дискомфорт.

У ПМС симптоми можуть бути наступними:

  • різка зміна настрою;
  • набряки;
  • судоми;
  • збільшення ваги;
  • дратівливість;
  • підвищена тривожність;
  • апатія, туга;
  • головні болі;
  • втома;
  • здуття живота;
  • порушення сну (безсоння);
  • збільшення жирності шкіри;
  • запор та діарея;
  • хворобливість і нагрубання молочних залоз;
  • зміна апетиту.

Варто відзначити, що всі симптоми можуть протікати в двох формах:

  1. Легка: проявляються 2-4 симптому за 2-10 днів до початку менструації.
  2. Важка: проявляються 5-12 симптомів за 3-14 днів до початку менструації.

Особливість передменструального симптому в тому, що не існує панацеї для полегшення самопочуття. Підбирати терапію необхідно в залежності від індивідуальних особливостей організму, гормонального фону, вираженості та тяжкості симптоматики, наявних симптомів і обов'язково під керівництвом лікаря-гінеколога.

Терапевтичні методи включають зміна способу життя, харчування, регуляцію гормонального фону, а також при необхідності застосування спеціальних препаратів, що підбираються кваліфікованим лікарем з урахуванням симптоматики.

Що таке ПМС?

Так як же позбутися від ПМС і що для цього найкраще зробити: прийняти таблетку, змінити спосіб життя або просто дотримуватися дієти?

Команда apteka24.ua дослідила це питання, опитала фахівців і відібрала кілька методів, як полегшити ПМС.

Причини ПМС

Гормони, які продукуються яєчниками, під час лютеїнової фази сприяють підвищенню прогестерону й зменшенню рівня естрогену, що викликає деякі симптоми передменструального синдрому. Таким чином, передменструальний синдром є наслідком взаємодії між змынюваними рівнями статевих гормонів під час лютеїнової фази.

Основні причини, що викликають ПМС:

  • гормональний збій;
  • хронічний або гострий стрес;
  • генетичні порушення.

Таким чином, у більшості випадків для лікування стану необхідно усунути причини, які призвели до порушень. І перше, що рекомендується зробити — переглянути свій раціон, так як уживання деяких продуктів може посилювати негативну симптоматику перед менструацією.

Правила харчування під час передменструального синдрому

Перша найпростіша порада експертів у даній області — правильне харчування та дієта при ПМС у жінок.

Принадність методу в тому, що не потрібно приймати ліки, досить лише зробити ревізію холодильника, розписати дієту та сходити за продуктами в найближчий супермаркет.

Небажані продукти: посилюють прояви ПМС

Деякі продукти харчування підсилюють негативні симптоми передменструального стану. До них можна віднести жирну й смажену їжу. Її бажано повністю виключити або скоротити до мінімуму.

Також негативно позначиться на вашому самопочутті вживання під час ПМС алкоголю й газованих напоїв. Вони будуть посилювати больові відчуття.

І, звичайно, краще їсти менше солодощів і випічки. Солодке підвищує інсулін у крові й сприяють зміні рівня глюкози, а це призводить до дратівливості та різким емоційних сплесків.

Продукти харчування, які полегшують ПМС

Існують також продукти, які сприятливо впливають на організм жінки під час лютеїнової фази й зменшують ПМС-симптоматику. Ці продукти можна розділити на кілька груп.

У першу групу ввійдуть продукти рослинного походження з високим вмістом вітаміну В6, які зменшують вегето-судинні порушення та знімають головний біль. Серед них:

  • цільнозернові;
  • горіхи;
  • авокадо;
  • банани.

Друга група — продукти з вітаміном D і кальцієм, які містяться в молочній продукції й здатні зменшувати болісні відчуття при ПМС. Це:

  • молоко;
  • сир;
  • кефір;
  • йогурт;
  • ряжанка.

Перепади настрою, плаксивість і туга часто стають причиною порушення харчової поведінки, що призводить до надмірного вживання солодкого. Це пояснюється зниженням рівня гормону радості — серотоніну. Однак швидкі вуглеводи зі здобної випічки викликають метаболічні порушення й збільшення ваги.

Заповнити серотонін можна продуктами, що містять незамінну амінокислоту —триптофан, яка бере участь у виробленні гормону радості. Для цього потрібно вживати:

  • темний шоколад;
  • сушені фініки;
  • ананас;
  • рибу сімейства лососевих;
  • відварені яйця.

Правила харчування під час передменструального синдрому

Також полегшити ПМС допомагає масло примули вечірньої (масло ослинника). Воно має протизапальний ефект, зменшує болючість молочних залоз і живота, нейтралізує здуття, знімає набряки та нормалізує перепади настрою.

Крім того, деякі гінекологи радять приймати таблетки магнію при ПМС, так як під час місячних кількість даної речовини в крові різко знижується. Магній здатний впливати на гормони, а його дефіцит призводить до болісного протіканню менструації.

Фізична активність як метод розслаблення

Знизити дискомфорт у особливі дні допоможуть фізичні вправи. Вони ні в якому разі не повинні включати важкі фізичні навантаження, так як основним завданням виступає розслаблення тіла, зняття напруги, насичення крові киснем і активація метаболічних процесів. Під час передменструального синдрому найбільш сприятливо на стані організму позначаються:

  • прогулянки на свіжому повітрі;
  • йога;
  • дихальна гімнастика;
  • аеробні фізичні навантаження.

Займатися спортом необхідно, але виключно в помірному режимі, уникаючи важкої та виснажливого фізичної праці.

Психологічна стабілізація: як впливає на ПМС сон, відпочинок і спокій

Жінки, які ведуть спосіб життя, в якому присутній повноцінний відпочинок, сон і психологічний спокій, відзначають, що передменструальний синдром у них практично не виражений або зовсім відсутній.

Роботу необхідно чергувати з паузами відпочинку й релаксації, роблячи регулярні невеликі перерви. Також необхідно уникати стресових впливів і не вступати в конфліктні ситуації, так як емоційне перенапруження викликає підвищення спастичної активності м'язів, що посилює болісні відчуття в нижній частині живота при ПМС.

Сон має тривати не менше 8 годин, а встигнути заснути потрібно до 23:00. Чому такий час? Відповідь проста: у ці години починається вироблення гормону сну мелатоніну, який, до речі, пов'язаний з синтезом гормону радості серотоніном, і максимальна його концентрація досягається до 2 години ночі, після чого згасає. Тому засинання після 23:00 порушує функціонування нейроендокринної регуляції, знижує вироблення мелатоніну й серотоніну, що підсилює симптоми передменструального синдрому.

Лікарські засоби при ПМС

Для полегшення важкого передменструального синдрому за призначенням гінеколога може бути підібрано медикаментозне лікування.

Лікарські засоби при ПМС

Усі таблетки від передменструального синдрому можна поділити на:

  1. Болезаспокійливі. НПЗЗ (нестероїдні протизапальні засоби), анальгетики, спазмолітики (Но-шпа, Нурофен, Спазмалгон, Таміпул, Панадол).
  2. Антидепресанти. Призначаються виключно лікарем і тільки при ПМДР (передменструальний дисфоричний розлад) з порушенням гормональної регуляції та зниженням вироблення серотоніну, що властиво депресивного розладу.
  3. Діуретики. При підвищеній набряклості виникає потреба в застосуванні сечогінних засобів, які виводять зайву рідину з організму (Фіточай Ключі Здоров'я N8 очищаючий, Фіточай Ключі Здоров'я №9 сечогінний, Урика Беррі, Фіточай Нефротонік).
  4. Гормональні контрацептиви. Гормональна контрацепція пригнічує овуляцію й регулює гормони, які викликають передменструальні симптоми. Може призначатися лікарем як контрацептивний метод або метод корекції гормонального фону (Ярина, Джаз, Лібератті, Жанін, Белара і т.д.).
  5. Рослинні препарати, що регулюють рівень естрогену. Йдеться про сполуки індол-3-карбінол, екстракт прутняка, екстракт броколі та інші. Комбіновані засоби з даними складовими застосовуються за призначенням лікаря для регуляції гормонального фону, нівелювання симптомів передменструального синдрому, а також при мастопатії для позитивного впливу на кістозні утворення в грудях (Депапілін, Індол-3, Індол-Ф, Гіноклін, Мастодинон, Мастогол).

Як боротися з ПМС, у кожному конкретному випадку, підказати може тільки гінеколог. Лікар враховує індивідуальні особливості організму та гормональної системи, а також соціально-психологічні чинники.

Як відрізнити вагітність від ПМС

Деякі ознаки передменструального синдрому дуже схожі з першими ознаками вагітності. Тому багато дівчат плутають ці періоди й починають марно хвилюватися. Звичайно, вони мають загальну природу виникнення — гормональні зміни і при вагітності, і при ПМС дуже схожі. Але якщо якийсь симптом затягнувся, наприклад, нагрубання молочних залоз триває більше двох тижнів, то це, ймовірно, не ПМС, і потрібно звернутися до лікаря для діагностики.

Головна відмінність ПМС від вагітності — початок менструації, який супроводжується зникненням симптомів ПМС. Однак, якщо з початком менструації симптоми не зникли, а менструальні виділення відрізняються від звичайних місячних (більш мізерні або більш рясні, що нагадують кровотечу), то це може сигналізувати про вагітність.

Мізерні кров'янисті виділення характерні для імплантації плодового яйця, а рясна кровотеча може свідчити що почався викидень.

Загальні ознаки вагітності та ПМС

Коливання настрою. Під час передменструального синдрому, як і в першому триместрі вагітності, настрій стає мінливим, з перепадами від плаксивості й гніву, до радості та ейфорії.

Нагрубання молочних залоз і хворобливі відчуття в грудях. Перед початком менструального періоду в багатьох жінок груди болить, набрякають і стають більш чутливими. Але, якщо вагітність не настала, з першим днем ​​місячних ці відчуття проходять.

Як відрізнити вагітність від ПМС

Найпростіша порада, як відрізнити вагітність від ПМС — дочекатися місячних або зробити тест на вагітність у разі затримки.

Чого не слід робити при ПМС

Є речі, які вкрай небажано здійснювати в період передменструального синдрому — вони підсилюють симптоматику.

Конкретні дії, від яких краще утриматися:

  • відвідування лазні та прийняття гарячої ванни;
  • заняття посиленими фізичними навантаженнями;
  • нездорове харчування з переважанням гострої, смаженої та солоної їжі;
  • вживання великої кількості кави й міцного чаю.

Оздоровчі поради, що стосуються зміни способу життя на користь сну, відпочинку, спокою, правильного харчування й помірного фізичного навантаження підходять усім жінкам без серйозних патологій.

Зазначені медикаментозні засоби носять ознайомчий характер і не можуть застосовуватися самостійно без призначення лікаря.

А якщо вам до відпустки залишилось усього пару тижнів, а ви після карантину ще не привели своє тіло в норму або попкорн все ж осів на ваших боках, то круті лайфхаки з цієї статті точно допоможуть швидко позбавитися від «апельсинової кірки» на стегнах.

Чи знаєте ви про те, наскільки глобально літня спека позначається на організмі? Страждають буквально всі органи та системи. І якщо не вміти в спеку правильно охолоджуватися та регулювати температуру тіла, то не виключене виникнення хворобливих станів. Але цього можна уникнути. Читайте нашу статтю про те, як спека та зневоднення впливають на організм. З неї ви дізнаєтеся, що відбувається з органами й системами в умовах підвищеної температури, і отримаєте цінні лайфхаки, як уникнути перегрівання в спеку, коли немає кондиціонера.

apteka24.ua проводить масштабний освітній проєкт «Жіноча самоосвіта», у рамках якого ми будемо зустрічатися з висококваліфікованими лікарями з питань жіночого здоров'я й будемо їм задавати найнезручніші, найважливіші та вирішальні питання про жіноче здоров'я, які не вирішуються задати самі жінки на жіночій консультації. Нас чекають зустрічі з акушером-гінекологом, гінекологом-онкологом і маммологом. Уже зараз ви можете прочитати інтерв'ю про 5 найбільш незручних питання гінекологу, які хвилюють усіх жінок, але їх соромно поставити. Це важливо для кожної!

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем медичного центру Medical Plaza — Поваровою Христиною Павлівною.

 

Джерела

Еда при ПМС / Еда+

Проблема диагностики и терапии предменструального синдрома и предменструального дистрофического расстройстваОберіг 

Передменструальний синдром / Медстандарт 

Какие продукты нельзя есть во время месячных / 24 Здоровье

PMS (Premenstrual Syndrome) / Healthline

Premenstrual syndrome: Treatment for PMS / NCBI

Premenstrual Syndrome (PMS) / Emedicinehealth

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.