0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як позбутися целюліту вдома в найкоротші терміни? Методики, які врятують від «апельсинової кірки»

Оновлено
Як позбутися целюліту вдома в найкоротші терміни? Методики, які врятують від «апельсинової кірки»

Кожна жінка рано чи пізно помічає на своєму тілі «апельсинову кірку». Така особливість жіночого організму — завдяки естрогенам і будові жирових клітин у 95% жінок протягом життя з'являється целюліт, а ось у чоловіків цього практично ніколи не буває.

Але як позбутися целюліту? Чи є можливість назавжди розпрощатися з «апельсиновою кіркою»? Чи можна запобігти появі горбків?

Ми відповімо на ці питання і розповімо, як позбутися целюліту в домашніх умовах.

Трохи теорії: целюліт — що це?

З'являється целюліт тоді, коли жирові клітини починають розростатися, запалюватися, у них порушується кровообіг, затримується рідина й токсини, порушується мікроциркуляція, а простір між ними заповнюється білковими волокнами.

Волога затримується в жирових клітинах, що викликає набряклість. Збільшені клітини тиснуть на сполучну тканину. І, щоб знизити тиск, організм починає виробляти колаген. Цей білок пронизує жирові скупчення, щоб зняти тиск. Усе це призводить до того, що шкіра стає схожою на «апельсинову кірку», виникають горбки й западання, з часом проступає венозна сітка.

Помилково вважати, що целюліт — це тільки косметична проблема. Насправді це стан небезпечний і з медичної точки зору, так як порушується циркуляція крові та рідини в тканинах, які перестають отримувати в достатній кількості поживні речовини, відтік лімфи сповільнюється, а в жирових клітинах накопичуються «відходи».

Цікаво те, що целюліт може бути як у повної, так і в худенької жінки, хоча при зайвій вазі «апельсинова кірка» набагато помітніша. Жирова тканина є при будь-якій конституції тіла, а, значить, і целюліт може бути при будь-якій вазі.

Перші ознаки можуть з'явитися вже в юнацтві, але частіше за все виникають у період від 25 до 30 років. Збільшення целюліту в основному пов'язано зі сплесками гормональної активності, тому вперше помітити в себе горбки на стегнах і сідницях можна після підліткового періоду або після пологів.

Стадії розвитку целюліту

Виділяють 4 стадії целюліту.

1 стадія

На цьому етапі горбків ще не видно. Просто шкіра здається більш набряклою, ніби трохи припухлою. Жінці може здаватися, що вона трохи погладшала. Насправді ж, це вже почалася затримка рідини в жирових клітинах.

Якщо починати лікування целюліту на цій стадії, то успіху можна досягти легко й швидко.

2 стадія

Найпоширеніша. Як перевірити: потрібно захопити пальцями складку шкіри, і якщо на ній проступають перші нерівності, видно рельєф і невеликі западання, то це вже друга стадія целюліту.

Позбутися «апельсинової кірки» на цьому етапі трохи складніше, ніж на першому, але все ще досить просто й результати будуть швидкими.

3 стадія

Якщо взяти складку шкіру, то на ній чітко буде видно досить великі горбки та западання. Шкіра стає набагато щільнішою на дотик. Може бути видно рельєф навіть у стані спокою.

Лікування стає складнішим, тому що порушена мікроциркуляція, кровообіг і лімфодренаж.

4 стадія

Сама остання й найскладніша. Целюліт видно неозброєним оком у стані спокою, без напруження м'язів і стиснення шкіри. Горби великі та щільні. Проступає венозна сітка. Якщо шкіру вщипнути, відчуття дуже болісні — цього симптому немає на попередніх стадіях.

Чому з'являється целюліт?

Крім того, що жінки фізіологічно схильні до целюліту через анатомічну будову жирової тканини й вироблення естрогену, ще є і додаткові фактори, які відіграють вирішальну роль. Це в першу чергу стан здоров'я та спосіб життя.

Чому з'являється целюліт?

Основні причини целюліту:

  1. Погана спадковість. Якщо у вашої мами або бабусі був значний целюліт, то й вам доведеться з ним боротися.
  2. Порушення гормонального балансу в організмі, коли підвищується вироблення естрогену. Переважання цього гормону призводить до затримки рідини в організмі. Найчастіше дисбаланс виникає при дисфункції яєчників.
  3. Порушення в роботі ендокринної системи, захворювання щитовидної залози.
  4. Якщо порушується білковий обмін у крові й знижується кількість білка альбуміну, то «апельсинова кірка» не змусить себе довго чекати.
  5. Неправильне харчування — це один з найважливіших чинників. Велика кількість жирної, солоної, солодкої їжі призводить не тільки до збільшення ваги, але й до утворення горбків на тілі.
  6. Малорухливий спосіб життя. Спорт і фізична активність змушують кров і лімфу циркулювати по тілу, що не дає їй застоюватися і перетворюватися в целюліт.
  7. Постійний стрес, хронічна втома, брак сну, нервові зриви — усе це викликає гормональний збій.
  8. Шкідливі звички: куріння й пристрасть до пива, шампанського та інших алкогольних напоїв — це прямий шлях до «апельсинової кірки», так як судини втрачають тонус і стають хворими.

Як позбутися від «апельсинової кірки»: основні принципи

Принцип №1: целюліт — це внутрішня проблема, а не косметична.

Можна скільки завгодно робити масажі, розтиратися антицелюлітним кремом і здійснювати щодня махи ногами в сторони, але целюліт буде кожен раз повертатися.

Принцип №2: здоровий спосіб життя.

Шкіра відображає те, який спосіб життя ми ведемо. Якщо людина перебуває в стані хронічного стресу, недосипає, харчується шкідливою їжею, вночі їсть солодке, мало рухається, то, звичайно, усе це проявиться непривабливими буграми на стегнах, сідницях, животі.

Принцип №3: здорова їжа.

Боротьба з целюлітом починається з правильного харчування. Потрібно прибрати з раціону жирну та смажену їжу, замінивши її дієтичною та пареною або вареною.

Відмовтеся від чіпсів і сухариків, газованих напоїв і пива, булочок, тістечок, цукерок. Замініть усе це фруктами, овочами, соками, морсами. Готуйте салати з овочів і відвареного м'яса. Їжте сир і сметану. Прийоми їжі переважно повинні бути частими (до 5 разів на день), але порції маленькими.

Якщо ви таким чином налагодите свій раціон харчування, то організм очиститься від токсинів, покращиться метаболізм, почнеться природний лімфодренаж, в організм буде надходити менше шкідливих жирів, які більше не зможуть відкладатися на ваших стегнах.

Принцип №4: менше солі.

Сіль затримує рідину в організмі. Звідси набряки й целюліт. Вживайте менше солі, і ви побачите, як вранці почнете прокидатися зі свіжим обличчям.

Принцип №5: більше рідини.

Випивати треба не менше двох літрів рідини в день. Можна пити не тільки воду, але й корисні напої: зелений чай, соки, морси, фреші, компоти. Велика кількість рідини призведе до швидкого метаболізму та спалювання жирових відкладень.

Принцип №6: більше фізичної активності.

Без спорту, як і без правильного харчування, неможливо позбутися целюліту. Однак потрібно розуміти, що фізичні вправи самі по собі не впливають на целюліт. Проте, коли ми займаємося спортом, до м'язів і тканин надходить кров, яка приносить кисень і поживні речовини; поліпшується тонус судин і кровотік; до жирових тканин надходить кров. Це призводить до того, що жирові клітини «одужують».

І найголовніше — якщо харчування правильне і є дефіцит калорій, то підвищене фізичне навантаження призводить до спалювання жиру. А це вже шлях до життя без целюліту.

Принцип №7: місцевий вплив на тканини.

Тим місцям, де з'явився целюліт, потрібно допомогти й місцево, із зовнішньої сторони. Тому потрібно робити масажі, щоб поліпшити лімфодренаж, мікроциркуляцію крові й розбити жирові відкладення.

Принцип №8: перемога за комплексним впливом.

Якщо в боротьбі з целюлітом використовувати тільки якийсь один принцип, то це нічого не дасть. Навіть антицелюлітний масаж у салоні дасть лише тимчасовий результат, так як внутрішня проблема залишається, а тому «апельсинова кірка» буде виникати знову й знову.
Для успішної боротьби потрібно використовувати одночасно всі зазначені принципи й методи.

Як позбутися целюліту в домашніх умовах

Багато жінок починають боротися з «апельсиновою кіркою» напередодні літа, перед відпусткою, коли хочеться покрасуватися на пляжі в усій красі. Тому й виникає питання: як позбутися целюліту за 2 тижні? Такий швидкий ефект досягається тільки в салонах після двох тижнів регулярних сеансів вакуумного, антицелюлітного або апаратного масажу. У цьому випадку ефект буде швидким, але не довгостроковим.

Як позбутися целлюліту в домашніх умовах

У домашніх умовах прибрати некрасиві горбки так швидко не вийде, проте якщо повністю змінити спосіб життя, правильно харчуватися, займатися спортом і робити обгортання від целюліту й ручний масаж, то результат обов'язково буде позитивним і дуже тривалим.

Місцевий вплив у домашніх умовах 

Місцевий вплив полягає в опрацюванні проблемних зон. Це ручний масаж, сухий масаж жорсткою щіткою, апаратний масаж портативними електромасажерами, використання скрабів.

Схема дій може бути наступною:

1. Після контрастного душу, який прекрасно тонізує шкіру, потрібно розтерти проблемні зони за допомогою жорсткого скрабу (наприклад, кавового, цукрового або сольового). Такий скраб можна зробити навіть у домашніх умовах. Якщо ви п'єте заварну каву, то не викидайте гущу, а використовуйте як скраб.

2. Після скрабу нанесіть на шкіру антицелюлітний крем або спеціальні олії з антицелюлітним ефектом, і помасажуйте шкіру. Спочатку м'яко й ніжно, поступово посилюючи натиск і розганяючи лімфу по тілу.

Антицелюлітні креми насправді мають дуже низьку ефективність і високу вартість. Вони не проникають у глибокі шари шкіри й не можуть вирішити проблему радикально.

Ефірні олії цілком у змозі замінити косметичний засіб. Вони мають навіть більшу ефективності. Однак їх не можна наносити на шкіру в чистому вигляді.

Зазвичай ефірні олії розводять в олії-основі.

Для олії-основи можна використовувати мигдальну олію або олію лісового горіха — вони прекрасно підходять для боротьби з целюлітом. З ефірних олій краще вибрати олію герані, ялівцю або лаванди. Також можна використовувати спеціальну масажну олію.

Цю суміш втирайте в шкіру, а потім проводьте масаж.

3. Після ручного масажу приступаємо до сухого масажу жорсткою щіткою. Це дуже ефективно. Шкіра після такого масажу почервоніє й буде буквально горіти.

Але вже через 2-3 місяці буде видно помітний результат.

Замість жорсткої щітки можна використовувати портативний електромасажер.

4. Обгортання від целюліту. Це прекрасний метод. Процедуру можна проводити кілька разів на тиждень. Після душу, скрабу й масажу на шкіру потрібно нанести блакитну глину (вона найкраща в боротьбі з целюлітом, так як відновлює сполучну тканину й розщеплює жирові клітини) і обернути всі ділянки харчовою плівкою, рухаючись знизу вгору по спіралі.

Поверх плівки варто надіти теплі шорти або штани й загорнутись у плед на 20 хвилин. Після цього можна змити глину й насолоджуватися гладкою та здоровою шкірою.

Вправи від целюліту

Як ви пам'ятаєте, ми вже говорили про те, що вправи від целюліту самі по собі не впливають на жирові клітини. Але напруга м'язів у проблемних зонах призводить до їх кровотоку. Тому на ці місця й потрібно звертати особливу увагу.

Наприклад, для того, щоб зрозуміти, як прибрати целюліт на ногах, потрібно звернути увагу на м'язи, які працюють у проблемних зонах. Тому для сідниць і стегон найкраще підходять присідання.

Існує 5 найкращих вправ від целюліту

№1 Присідання. Найпоширеніша й одна з найбільш ефективних вправ. Але потрібно враховувати нюанси. Наприклад, чим глибше вниз присідання, тим більше задіюються сідничні м'язи — це для тих, у кого проблема якраз з сідницями. Для гарних стегон потрібно присідати так, щоб між стегнами і гомілками був кут в 90 градусів, а стегна були паралельні підлозі.

Присідати можна, коли ступні зведені разом, коли ноги на ширині плечей або з дуже широкою розстановкою ніг (пліє або сумо). У кожному окремому випадку будуть працювати різні групи м'язів. Наприклад, якщо ноги разом, то працює задня поверхня стегна, а якщо дуже широко розведені (пліє), то внутрішня.

Починати можна з присідань без ваги. Згодом додавайте гантелі або хоча б пляшки з водою беріть у руки.

№2 Станова тяга. Вправа позбавляє від целюліту на сідницях. Виконується з вагою. У руки потрібно взяти гантелі, поставити ноги на ширині плечей, коліна злегка зігнути, а потім повільно нахилити корпус вниз, напружуючи сідниці.

№3 Випади. Відмінна вправа від целюліту. Користується великою популярністю. Найкраще виконувати разом з гантелями в руках. Стоячи рівно, потрібно зробити випад однією ногою назад, зігнувши цю ногу в коліні під кутом у 90 градусів, потім повернутися у вихідне положення. Повторити з іншою ногою.

Вправи від целлюліту

№4 Планка. Як не дивно, але статичні вправи спалюють багато калорій. А планка — це вправа, у якій задіяні майже всі м'язи: живота, рук, спини, стегон, сідниць.

Непідготовленій людині виконувати її непросто — простійте в планці хоча б 20 секунд! Але з часом вийде простояти й дві хвилини. До такого результату потрібно прагнути.

№5 Берпи. Це ефективна вправа, під час якої спалюється жир. Активна. З положення стоячи потрібно присісти й впертися руками в підлогу, потім перемістити ноги назад і встати у високу планку на витягнутих руках. З планки стрибком підтягуємо ноги до рук, встаємо в положення стоячи, підстрибуємо вгору й робимо плеск долонями над головою. Усе це робиться без зупинки раз по раз.

Важливий нюанс: для успішної боротьби з целюлітом потрібно поєднувати силові тренування й кардіо. У цьому випадку буде найшвидший результат.

Відносно кількості повторень, то потрібно враховувати свою вагу та рівень підготовки. Головне, щоб ви робили такий максимум, на який здатні. Зазвичай для початківців рекомендують виконувати кожну вправу по 10-15 разів по 3 підходи, в планці стояти 20-30 секунд, а берпи робити 3-4 рази без зупинки. Тренування потрібно проводити 3-4 рази на тиждень.

Незважаючи на те, що косметологи в один голос рекомендують користуватися кремами для обличчя з SPF-фільтром, ми, команда apteka24.ua, задалися питанням, чи дійсно сонцезахисні креми настільки корисні й надають ефективний захист? І ми з'ясували, що все не зовсім так, як нам подається в рекламі. Щоб дізнатися більше, читайте нашу статтю про те, що таке SPF і як правильно вибрати сонцезахисний крем, щоб він дійсно приносив користь.

Також читайте про те, що відбувається з організмом під час літньої спеки. Це буквально колапс! Виявляється, високі температури можуть стати причиною не тільки теплового удару, але й чогось набагато гіршого. А несприятлива для організму температура починається далеко не з 30 градусів. Але є 5 способів пережити спеку легко навіть далеко від кондиціонера.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.
 
Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність, здійснену пластичним хірургом та косметологом медичного центру Medical PlazaРомащенко Наталією Володимирівною.
 

Джерела

Everything you need to know about cellulite / MedicalNewsToday

Top Cellulite Fixes and Treatments / WebMD

Cellulite: What It Is, Why It's Normal, and How to Treat It if You Choose To / Health

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.