0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

15 причин для нежитю: що, окрім застуди та алергії, може викликати риніт

Нежить може викликати не тільки застуда чи алергія. Цей симптом можуть провокувати аж 15 причин, а деякі з них дійсно неочікувані. Кожна з причин важлива для розуміння правильного лікування, хоча в деяких випадках терапія може навіть зашкодити. Дізнайтеся про всі можливі передумови риніту. До речі, вагітність — одна з них.

Грінчак Анна ВолодимирівнаРедакціяАнна Грінчак
Оновлено
15 причин для нежитю: що, окрім застуди та алергії, може викликати риніт

Нежить є симптомом багатьох захворювань. Він характеризується набряком слизової оболонки, збільшенням секреції слизу, а також викликає роздратування на крилах носа і погіршує якість життя. Так що ж його викликає і як позбутися від нежитю?

Існує поширена думка, що нежить лікувати не потрібно, і він пройде сам. Але це лише міф і існує ризик розвитку ускладнень. Точну причину нежиті може визначити тільки лікар. У цій статті ми розглянемо 15 найпопулярніших факторів, які провокують виникнення нежитю.

№1 Алергічна реакція

Алергія

Алергени, а саме пилок деяких рослин, пил або деякі продукти їжі, можуть подразнювати слизову носових ходів і викликати алергічну реакцію. Щоб впоратися з алергією, обмежте вплив речовин, що викликають реакцію, і використовуйте антигістамінні препарати.

№2 Застудні захворювання

Застуда чи інфекції верхніх дихальних шляхів викликають запалення слизової оболонки носа, в результаті чого виділяється занадто багато слизу і з'являється закладеність носа.

Ліки від застуди і судинозвужувальні краплі для носа зможуть допомогти полегшити симптоми такого виду риніту.

№3 Гайморит

Гайморит (інфекція носових пазух) — це ускладнення застуди. Він виникає, коли запалюються порожнини навколо носового проходу. Це запалення також викликає збільшення вироблення слизу в носі.

Лікування може включати знеболюючі, назальні кортикостероїди для зупинки запалення або антибіотики для знищення бактеріальної інфекції.

№4 Викривлена ​​носова перегородка

У цьому стані перегородка між носовими ходами зміщується або викривляється з одного боку. Це може призвести до повторних інфекцій носових пазух і запалення навколо носового проходу, а також викликати риніт.

Лікар може порекомендувати антигістамінні препарати або назальний стероїдний спрей для лікування. Якщо це не спрацює, викривлення перегородки можна виправити хірургічним шляхом.

№5 Вірус грипу

Грип

Грип також викликає запалення слизової оболонки носа. Для його лікування треба використовувати особливу групу медикаментів — противірусні краплі в ніс.

Препарати від грипу також можуть полегшити симптоми вірусного риніту. До складу цих препаратів зазвичай входять протизастійні, жарознижуючі й знеболюючі засоби.

Симптоми грипу можуть покращитися протягом одного-двох тижнів.

№6 Медикаменти

Деякі ліки можуть мати такий побічний ефект як нежить. До таких медикаментів відносять:

  • нестероїдні протизапальні препарати, такі як аспірин і ібупрофен;
  • заспокійливі;
  • антидепресанти;
  • медикаменти від високого кров'яного тиску.

У такому випадку рекомендуємо звернутися до лікаря за заміною препарату.

№7 Неалергічний риніт

Неалергічний риніт (вазомоторний риніт) також характеризується запаленням носових ходів. Його можуть провокувати зміна температури, яскраве сонячне світло, стрес.

Ви можете полегшити свій стан за допомогою назальних антигістамінних препаратів або назального спрею з сольовим розчином.

№8 Гормональні зміни

Гормональний дисбаланс також може викликати запалення і збільшення кровоносних судин в носі. Це може статися в період статевого дозрівання, якщо ви приймаєте протизаплідні таблетки або замісну гормональну терапію.

Назальний антигістамінний препарат або назальний спрей з сольовим розчином можуть полегшити симптоми.

№9 Сухе повітря

Нежить

Сухе повітря сушить не тільки шкіру, але і носової прохід. Це порушує баланс рідини в носі, викликаючи запальну реакцію і нежить.

Дана реакція може статися в холодну погоду або коли у вашому будинку сухе повітря через спеку. Використовуйте зволожувач, щоб збільшити вологість повітря в будинку. Коли виходите на вулицю — прикривайте рот і ніс шарфом.

№10 Носові поліпи

Ці доброякісні утворення в носі виникають через запаленої слизової оболонки. Тоді надлишкове виділення слизу викликає нежить.

Ваш лікар може призначити назальний спрей з кортикостероїдами, щоб зменшити поліп або антибіотики для лікування супутньої інфекції носових пазух.

Залежно від тяжкості хвороби, може знадобитися операція для видалення новоутворення.

№11 Надмірне використання назального спрею

Незважаючи на те, що спреї для носа можуть зменшити запалення в носі, надмірне використання може мати зворотний ефект і погіршити симптоми риніту.

Як правило, не рекомендується використовувати назальний спрей, який відпускається без рецепта, більше п'яти днів поспіль. Тривале використання назального спрею може призвести до хронічних інфекцій носових пазух, які можуть викликати нежить. Після припинення використання назального спрею симптоми можуть покращитися протягом декількох днів або тижнів.

№12 Респіраторно-синцитіальних вірус

Цей вірус викликає інфекції у дітей та дорослих в легенях і дихальних шляхах. Інфекція дихальних шляхів може призвести до запалення носових ходів і нежитю.

Лікування повинен призначати лікар, а при тяжкому перебігу хвороби може знадобитися госпіталізація.

№13 Гостра їжа

Гостра їжа також може викликати нежить, який відомий як смакової риніт. Він виникає через надмірну стимуляцію нервів в носових пазухах. Слизова оболонка приймає пряність за подразник і переходить в захисний режим, змушуючи ваш ніздрю виробляти додатковий слиз для видалення подразника. Це тимчасова реакція, і нежить припиняється незабаром після їжі. Вживання в їжу продуктів з меншою кількістю спецій може допомогти зупинити це явище.

№14 Дим

Дим є подразником, який також може викликати виділення зайвої слизу. У більшості випадків, якщо ви вийдете з задимленого місця, нежить пройде.

№15 Вагітність

Гормональні зміни під час вагітності також можуть призвести до надлишку слизу і викликати нежить. Риніт може з'явитися на будь-якому етапі вагітності, але зазвичай симптоми зникають після пологів. Підняття узголів'я ліжка приблизно на 30 градусів і виконання легких або помірних вправ можуть допомогти поліпшити стан.

Запитайте свого лікаря або фармацевта про антигістамінні препарати, які безпечні для використання під час вагітності.

Нежить під час вагітності

Зверніть увагу!

Зверніться до медичного закладу, якщо у вас спостерігаються такі стани:

  • закладений ніс з припухлістю лоба, очей, бічних частин носа, щоки або нечіткість зору;
  • виділення з носа з неприємним запахом, які виходять тільки з одного боку або мають колір, що відрізняється від білого або жовтого;
  • виділення з носа після травми голови або при лихоманці.

Після того, як ви дізналися про 15 причини, через які може викликати нежить, намагайтеся уникати даних факторів і не піддавайте ризику своє здоров'я. Бережіть себе і при перших симптомах застуди або нежитю звертайтеся до лікаря.

Багато людей лікують нежить неправильно, тому дане захворювання довго не проходить. Дізнайтеся з нашої статті, як лікувати нежить правильно і які найефективніші ліки від усіх видів риніту.

Якщо у вас підвищена температура, то в усіх випадках потрібно пити жарознижуючі, наприклад, парацетамол? Медичні експерти називають ряд винятків. Читайте про те, чому парацетамол не збиває підвищену температуру.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Common Cold / CDC (англ.)

Stuffy or runny nose / MedlinePlus (англ.)

15 Causes of a Runny Nose / Healthline (англ.)

Allergic Rhinitis / Healthline (англ.)

Chronic Rhinorrhea (Runny Nose) / Stanford Children's Health (англ.)

Runny nose / MayoClinic (англ.)

Allergic rhinitis / NHS (англ.)

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.