0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Риб'ячий жир і Омега-3 — це одне й те саме? У чому різниця двох популярних добавок

Яка різниця між Омега-3 і риб'ячим жиром? Дані добавки позиціонуються як одне і те ж. Проте склад у них різниться, що дозволяє вибирати більш відповідну добавку за показаннями.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Риб'ячий жир і Омега-3 — це одне й те саме? У чому різниця двох популярних добавок

Багато людей досі не знають у чому різниця між риб'ячим жиром і Омега-3. Вони помилково вважають, що це одне й те саме, однак це не зовсім вірно.

Омега-3: користь і особливості складу

Омега-3 — це комплекс поліненасичених незамінних для людини жирних кислот. Вони не виробляються в організмі, однак необхідні йому для здійснення багатьох процесів і нормального функціонування органів.

До складу Омега-3 входять три важливі поліненасичені жирні кислоти, а саме:

  1. Альфа-лінолеїнова кислота (АЛК). Вона міститься в рослинній їжі, наприклад, у насінні чіа та льону, а також таких рослинних оліях як конопляна, обліпихи, гірчична. Альфа-лінолеїнову кислоту застосовують для профілактики та в комплексі лікування захворювань серцево-судинної системи.
  2. Докозагексаєнова кислота (ДГК). Дана речовина є одним з основних елементів ліпідів. ДГК міститься в мембрані клітин мозку, сітківки ока та відіграє важливу роль для зорової функції й у когнітивному розвитку. Деякі вчені називають її найціннішою з трьох поліненасичених кислот Омега-3. Основна група продуктів, у якій вона присутня — риба жирних сортів.
  3. Ейкозапентаєнова кислота (ЕПК). Споживання її ззовні знижує ризик розвитку захворювань судин і серця, наприклад, гіпертензії, ішемічної хвороби. Крім того, ЕПК сприяє зниженню кількості шкідливого холестерину в організмі. На ейкозапентаєнову кислоту багате м'ясо холодноводних риб (палтус, лосось, оселедець, скумбрія).

Звичайно, Омега-3 надходить в організм людини з продуктами харчування, жирними видами риб і насінням деяких рослин, однак найчастіше цієї кількості недостатньо. Не кожна людина їсть 2-3 рази в тиждень рибу, а при деяких станах, наприклад, вагітності, потреба в комплексі жирних поліненасичених кислот збільшується.

Саме тому Омегу-3 рекомендують приймати у формі біологічно активних добавок, які можна придбати в будь-якій аптеці.

Приклади таких БАДів:

Останнім часом зріс попит на Омега-3, тому що люди почали більше уваги приділяти своєму здоров'ю та профілактиці різних захворювань. А даний комплекс поліненасичених кислот надає великий перелік корисних ефектів.

Користь Омега-3, полягає в тому, що добавка:

  • знижує ризик виникнення захворювань очей;
  • допомагає швидше впоратися з депресією;
  • запобігає появі патологій плоду у вагітних жінок, яким добавки показані в третьому триместрі;
  • зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань;
  • покращує роботу мозку;
  • зміцнює кістки, хрящі та суглоби;
  • покращує роботу імунної системи людини.

Риб'ячий жир: користь і особливості складу

Риб'ячий жир — це речовина, що отримується з жирової тканини риб. Для його отримання використовують морську рибу, переважно з короткою тривалістю життєвого циклу, оскільки за короткий період існування в її організмі накопичується менше токсинів.

Риб'ячий жир проходить очищення від різних домішок, а у сучасних БАДах, до складу яких він входить, немає характерного неприємного запаху морських продуктів.

У більшості випадків його отримують з таких риб:

  • лосось;
  • тріска;
  • анчоус;
  • тунець;
  • акула.

До складу риб'ячого жиру входить Омега-3, а також інші кислоти. Крім того, даний БАД також може містити вітаміни та корисні мікроелементи, наприклад, вітамін А, вітамін D. Склад речовини залежить від його очищення та може містити різні домішки.

Популярні біологічно активні добавки з риб'ячим жиром:

Звичайно, у багатьох даний БАД асоціюється з дитинством, однак приймати його можна в будь-якому віці, оскільки він надає великий перелік корисних ефектів для організму.

Прийом риб'ячого жиру сприяє лікуванню:

  • авітамінозу (гострий дефіцит вітамінів);
  • уповільненого зростання кісток у дитинстві та при їх відновленні в зрілому віці після травм;
  • атеросклерозу (патологія, пов'язана з артеріями);
  • рахіту (захворювання, в результаті якого розм'якшуються та деформуються кістки);
  • захворювань очей;
  • після інфаркту та для профілактики захворювань серцево-судинної системи;
  • шкірних захворювань (у складі комплексної терапії);
  • гострих респіраторних вірусних інфекцій;
  • деяких відхилень у роботі шлунково-кишкового тракту;
  • профілактика тромбозу.

Риб'ячий жир і Омега-3: різниця між добавками

Таким чином, після розгляду Омега-3 і риб'ячого жиру стає зрозуміло, що вони мають відмінності.

Омега-3 є сукупністю основних трьох поліненасичених жирних кислот (АЛК, ДГК, ЕПК), яка не здатна синтезуватися в організмі, а надходить в нього з продуктами харчування й БАДами. До таких продуктів харчування відносяться жирні види риб, а також насіння й олії деяких рослин.

Риб'ячий жир являє собою речовина, яку отримують з холодноводних риб. У його склад входить Омега-3 жирні кислоти, а також інші кислоти. Більш того, риб'ячий жир може містити вітаміни, наприклад, А, D і корисні мікроелементи. Його склад багато в чому залежить від очищення речовини.

Омега-3 і риб'ячий жир мають ще одну відмінність, а саме ступінь очищення. У комплексу трьох основних поліненасичених кислот він  вище, ніж у речовини, одержуваної з риби, проте багато що залежить від фірми-виробника.

Слід раз і назавжди запам'ятати, що Омега-3 жирні кислоти — це одна зі складових риб'ячого жиру. А при виборі самого дієвого БАДа у вашому конкретному випадку найкраще проконсультуватися з лікарем і уважно вивчити інструкцію добавки.

Поліненасичені жирні кислоти Омега-3 мають більш як 15 корисних властивостей. Читайте про них детальніше в нашому популярному матеріалі.

Чому нестача вітаміну Д збільшує ризик виникнення багатьох захворювань? Дізнайся зі статті від головного редактора apteka24.ua для чого потрібен «вітамін сонця», чи впливає він на імунітет і чим загрожує його нестача.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

WHAT IS THE DIFFERENCE BETWEEN FISH OIL AND OMEGA-3? / NorwayOmega

Can fish oils and omega-3 oils benefit our health? / MedicalNewsToday

Omega-3 Fatty Acids / WebMD

Understanding Omega-3 Fatty Acids or “Fish Oil” / Texas Heart Institute

THE DIFFERENCE BETWEEN FISH OIL FATTY ACIDS EPA AND DHA / HerbalifeNutritionInstitute

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.