0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

15 головних властивостей Омега-3: правила прийому та який чудодійний ефект можна очікувати

Омега-3 — це сукупність поліненасичених жирних кислот, які необхідні людині. Вони не продукуються безпосередньо організмом, тому, у зв'язку з цим, Омега-3 можна отримати з харчових продуктів або приймати у вигляді БАДів. До того ж Омега-3 — це ще й джерело вітаміну D. Які основні властивості даної речовини та чому це засіб, який можна приймати всім і цілорічно?

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
15 головних властивостей Омега-3: правила прийому та який чудодійний ефект можна очікувати

З кожним зимовим днем ​​зростає популярність біологічно активної добавки Омега-3. Це обумовлено тим, що вона має широкий спектр корисних дій і допомагає укріпляти імунітет.

Що таке Омега-3?

Омега-3 — це сукупність поліненасичених корисних жирних кислот, які необхідні для людини. Вони не продукуються самим організмом, і, у зв'язку з цим, Омега-3 можна отримати з продуктів харчування або пити у вигляді БАДів.

У складі Омега-3 є три основні кислоти:

  • EPA — эйкозапентаєнова;
  • ALA — альфа-лінолева;
  • DHA — докозагексаєнова.

Докозагексаїнова та ейкозапентаїнова кислоти входять до складу продуктів тваринного походження, а альфа-лінолева речовина міститься у рослинах.

Омега-3: користь добавки та в яких випадках її застосовують

Дана сукупність жирних кислот не синтезується в організмі людини, але її прийом зовні може позитивно впливати на протікання певного ряду процесів в організмі та запобігати появі різних захворювань.

Давайте розглянемо 15 випадків, в яких можна пити БАДи Омега-3.

№1 Якщо у вас депресія

Результати багатьох останніх досліджень наводять аргументи на користь того, що люди, які регулярно приймають добавку Омега-3, менше за інших підвержені депресії. Під час наукового експерименту, проведенного австралійськими вченими, було виявлено, що спільний прийом EPA та препаратів-антидепресантів з діючою речовиною флуоксетином (Флуксен, Флуоксетин) у 81% випадків допомагає швидше вирішити проблему депресії. Застосування однієї ейкозапентаєнової кислоти допомагає 50% пацієнтам з розладами психіки.

№ 2 Омега-3 для зору

Докозагексаєнова кислота — одна із складових елементів сітківки ока. Якщо в організмі з'являється її дефіцит, то виникають проблеми із зором. Важливо відзначити, що достатня кількість Омега-3 дозволяє знизити ризик повернення пінгвекула (розростання кон'юнктиви).

№ 3 Омега-3 для вагітних 

Вживання риб'ячого жиру або харчових добавок Омега-3 в останньому триместрі вагітності дозволяє зменшити ризик розвитку різних патологічних захворювань. Прийом цієї харчової добавки жінками в положенні призводить до таких результатів:

  • зменшення ризику пологів, які починаються раніше визначеного терміну;
  • запобігання збільшення внутрішньоутробного віку дитини;
  • зменшення ймовірності затримки розвитку плоду;
  • мінімізація ризику церебрального паралічу та аутизму в дитини.

Саме в передпологовий період у жінок спостерігається дефіцит Омега-3, однак його можна поповнити за допомогою БАДів Омега-3.

Зверніть увагу!

Перед прийомом капсул Омега-3 вагітним потрібно обов'язково пройти консультацію в лікаря. У кожному індивідуальному випадку лікар вирішить цілеспрямовано прийняти даний БАД або від нього краще відмовитися.

№ 4 Омега-3 для серця та судин

Постійне вживання Омега-3 капсул дозволяє зменшити ризик розвитку ряду відхилень у роботі серцево-судинної системи, а саме:

  • допомагає знизити рівень артеріального тиску у гіпертоніків;
  • зменшує кількість тригліцеридів і холестерину в крові;
  • запобігає тромбозу (утворення тромбів);
  • протидія закупорюванню артерій та протидія атеросклерозу.

№5 При лікуванні аутоімунних захворювань

Наукові факти підтверджують, що прийом Омега-3 протягом першого року життя дитини зменшує вірогідність появи у неї аутоімунних захворювань, а саме аутоімунного діабету, розсіяного склерозу та діабету 1 типу.

№6 Запобігає при СДУГ і допомагає при його лікувані

СДУГ (синдром дефіциту уваги та гіперактивності у дітей) — поведінкове відхилення, основні симптоми, якого включають підвищену неуважність, імпульсивність та гіперактивність.

Дані експериментів демонструють, що у дітей з низьким рівнем Омега-3 СДУГ зустрічається частіше, чим у їх здорових одноліток. Харчові добавки Омега-3 допомагають зменшити симптоми СДУГ.

№7 Допомагає при лікуванні деяких психічних захворювань

Пацієнти з психічними розладами, як правило, мають низький показник рівня Омега-3 в крові. Прийом цієї біологічно активної добавки знижує перепади настрою та повторне повернення приступів біполярного розладу та шизофренії після одужання. Також може зменшитися агресивна поведінка.

№ 8 Полегшує менструальний біль

Експеримент, проведений у 2010 році Університетом медичних наук Бабола, показав, що препарати "Омега-3" більш ефективно полегшують менструальну біль, ніж медикаменти, головною діючою речовиною, яких є ібупрофен.

Також було доведено, що у жінок, які постійно використовують добавки Омега-3, менструальний біль менш виражений, ніж у тих, хто їх не п'є.

№ 9 Зміцнює кості та покращує здоров'я хрящів, суглобів

Корисна добавка Омега-3 робить міцними кості, сустави та хрящі. У результаті чого знижується небезпека виникнення артриту та остеопорозу.

Розглядувана добавка збільшує прочність костної тканини, збільшуючи вміст у ній кальцію (Са), що призводить до зменшення ризику появи остеопорозу. Люди, які страждають артритом, свідчать про те, що після прийому Омега-3 біль у суглобах зменшується.

№10 Робить сон міцним

Нехватка жирних кислот Омега-3 провокує появу обструктивного апное ві сні у дорослих і проблеми із сном у дітей. Більше того, низький показник докозагексаєнової кислоти несе за собою зниження рівня мелатоніну (гормон, що допомагає заснути). При вживанні харчових добавок Омега-3 сон стає більш тривалим і якісним.

№ 11 Допомагає усунути проблеми зі шкірою 

Докозагексаєнова кислота — це структурний компонент шкіри. Він відповідає за здоров'я клітинних мембран, які складають більшу частину шкіряного покриву. Завдяки здоровій клітинній мембрані шкіра стає м'якою, зволоженою та еластичною.

Крім того, EPA також приносить шкірі користь, а саме:

  • зменшує попереднє старіння шкіри;
  • запобігає гіперкератинізації волосяних фолікулів (утворення великої кількості ороговілого шару);
  • знижує ризик появи прищів.

Омега-3 також може захистити шкіру від негативного впливу сонячних променів. EPA допомагає блокувати вивільнення речовин, які роз'їдають коллаген у шкіряному покриві після перебуванні на сонці.

№12 Зменшує вірогідність появи жирової дистрофії печінки

Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП, стеатоз, жирова дистрофія) — це зміна клітин печінки через надлишкове відкладення жиру. Вона дуже часто зустрічається у людей з надлишковою вагою. Однак прийом препаратів з Омега-3 жирними кислотами ефективно зменшує кількість жиру в печінці та запалювання у людей з НАЖХП.

№13 Омега-3 для мозку

Докозагексаєнова кислота складає 40% поліненасичених жирних кислот, які входять до складу ядерних структур головного мозку. Вживання біологічно активної добавки Омега-3:

  • покращує кровопостачання і за рахунок цього активізує мозкову діяльність;
  • підтримує швидку передачу нервових імпульсів;
  • прискорює процес запам'ятовування інформації;
  • збільшує швидкість виконання різних завдань, в тому числі й логічніх.

№ 14 Допомагає при боротьбі з запаленнями

Жирні кислоти Омега-3 можуть знижувати виробленя молекул та речовин, пов'язаних із запаленням, таких як сполучні ейкозаноєди та цитокіни, в результаті чого запалювальний процес в організмі проходить значно швидше. Препарат також може зменшити гострі запальні реакції на інтенсивні тренування. Спортсмени, які приймають Омега-3 мають значно менше запальних біомаркерів, меншу набряклість м'язів і менш болючі відчуття від тренувальних навантажень. Передбачається, що риб'ячий жир сприяє виведенню відходів, що утворюються у відповідь на метаболізм енергії під час тренування, а це підвищує анаболытичну здатність організму.

№ 15 Омега-3 для імунітету

Розглянута біологічно активна добавка підтримує активність спеціальних клітковин імунної системи (Т-лейкоцитів та В-лейкоцитів), таким чином укріплюючи захисний бар'єр від вірусів та бактерій. Омега-3 також збільшує швидкість взаємодії імунних клітин та передачі між ними інформації.

Важливо відмітити, що Омега-3 для дітей корисна так само, як і для дорослих. Детальніше про те, як правильно приймати розглядувану комбінацію поліненасичених жирних кислот читайте далі.

Омега-3: як приймати та перелік найефективніших препаратів

Інструкція БАДу чітко говорить про те, що добова норма Омега-3 для дорослих становить 1000-2000 мг (1-2 капсули). Її потрібно вживати під час прийому їжі або після неї. Дітям можна починати приймати з 3-х років, але в більшості випадків її призначають із 7-річного віку, якщо у дитини немає протипоказань.

Як довго можна пити Омегу-3? Рекомендований курс прийому повинен складати 4 тижні й повторювати його можна кілька разів на рік.

Пацієнтам з серцевими захворюваннями медичні експерти радять приймати не більше 1 грамму (1000 мг) на день. Також існує перелік людей, яким зовсім не можна вживати дані БАДи.

Для Омега-3 протипоказаннями є наступні стани:

  • аллергія на компоненти БАДу;
  • туберкульоз;
  • захворювання щитовидної залози;
  • сечокам'яна та жовчнокам'яна хвороба;
  • геморагічний синдром (підвищена кровоточивість);
  • хвороби щитовидної залози;
  • підвищений вміст в організмі вітамінів А і/або Д;
  • прийом полівітамінних комплексів.

Перед покупкою Омега-3 необхідно порадитися з лікарем та уважно прочитати інструкцію.

Як вибрати Омега-3: краткий гайд по вибору добавок

Капсули цієї добавки обов'язково повинні включати 3 незамінних поліненасищенних жирних кислот: ейкозапентаєнову, альфа-лінолеву та докозагексаєнову. Якісна Омега-3 має високий ступінь очищення від сторонніх речовин, наприклад, металів (ртуть, свинець). Деякі виробники вказують ступінь очистки на упаковці, тому на неї варто звернути увагу. Також слід розуміти, що кількісний номер, який знаходиться поруч із назвою препарату, означає кількість капсул в упаковці. При виборі добавки необхідно перевірити термін її дії.

Найефективніші БАДи з Омега-3:

Тепер ви знаєте, в чому заключається користь біологічно активної добавки "Омега-3", у яких випадках її рекомендовано приймати та як вибрати якісний препарат з комплексом поліненасичених жирних кислот. Використовуйте Омега-3 лише відповідно до інструкції, а ми бажаємо вам здоров'я.

Чому вітамін Д в останній час так активно купують в аптеках України? Невже це пов'язано з сезоном застуд та ГРВЗ? Дізнайтеся з нашої нової статті про те, який саме вітамін Д купувати в аптеці, щоб захистися від застуд та вірусів.

А можна прийняти ударну дозу вітаміну С і побороти простуду за один раз? Читайте тільки в нашому новому матеріалі про вплив вітаміну С на імунітет і скільки потрібно приймати аскорбінову кислоту, щоб пройшла застуда.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Що треба знати про Омега-3 жирні кислоти / МОЗ

Прием рыбьего жира для улучшения исхода беременности / МОЗ

17 Science-Based Benefits of Omega-3 Fatty Acids / Healthlife

Comparison of the effect of fish oil and ibuprofen on treatment of severe pain in primary dysmenorrhea / NCBI

The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina / PubMed

Essential fatty acids, DHA and human brain / PubMed

Comparison of therapeutic effects of omega-3 fatty acid eicosapentaenoic acid and fluoxetine, separately and in combination, in major depressive disorder / Australian and New Zealand Journal of Psychiatry 

Prevalence, severity, and comorbidity of 12-month DSM-IV disorders in the National Comorbidity Survey Replication / PubMed

 

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.