0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Який вітамін Д купити в аптеці, щоб захиститися від застуди та вірусів?

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Який вітамін Д купити в аптеці, щоб захиститися від застуди та вірусів?

У зимовий час, сонця набагато менше, ніж влітку, тому в нашому організмі може виникнути нестача вітаміну D. Його ще називають «вітаміном сонця» і вживають у формі таблеток, капсул або крапель.

Вітамін D: характеристика та корисні властивості

Вітамін D — це об'єднана назва групи з 6 особливих жиророзчинних вітамінів, які сприяють засвоєнню кальцію, регулюють ріст кісток, а також відіграють важливу роль у зміцненні імунітету.

Дана органічна речовина міститься в шкірі людини в неактивній формі провітаміну (дегідрохолестерин), але під впливом сонячного світла перетворюється в активну форму вітаміну Д3. Однак, якщо людина проводить більшу частину свого часу в приміщенні, наприклад, через карантинні обмеження, у неї спостерігається дефіцит розглянутого вітаміну. Цю нестачу можна заповнити за допомогою вживання деяких продуктів харчування, до складу яких він входить, або пити його в синтетичній лікарській формі.

Чим корисний вітамін Д і навіщо його взагалі потрібно приймати?

Для початку розглянемо, в яких системах організму й клітинах він може перебувати, а далі розповімо, на які процеси впливає вітамін D.

Розглянутий вітамін присутній в людському організмі в:

  • клітинах жирової тканини;
  • деяких клітинах кишківника;
  • корі надниркових залоз;
  • м'язових клітинах серця;
  • частині нервових клітин (дендрити);
  • Т-лімфоцитах.

Без нього неможливе протікання наступних процесів:

  • зростання кісток внаслідок обміну кальцію та фосфору;
  • активація та швидка реакція Т-лімфоцитів (спеціальні клітини імунної системи) на чужорідні тіла;
  • нормальне згортання крові та профілактика утворення тромбів;
  • підтримання стабільного артеріального тиску й регуляція серцебиття;
  • розвиток і зростання нейронів (нервові клітини);
  • регуляція обміну речовин (метаболізм) і мінерального обміну;
  • підтримання м'язового тонусу;
  • нормальне функціонування щитовидної залози;
  • запобігання розвитку ракових клітин.

В момент, коли температура повітря на вулиці з кожним днем ​​знижується, людина може починати переохолоджуватися і, у зв'язку з цим, підвищується ризик виникнення застудних захворювань. Крім того, зимовий раціон харчування включає невелику кількість свіжих овочів і фруктів, що містять вітаміни. Тому, щоб не захворіти, слід зміцнювати імунітет. А для цього якраз і можна пити вітамін D у таблетках, причому він може підтримувати як вроджений, так і адаптивний типи імунітету.

Основний вплив на імунітет вітаміну Д полягає в тому, що він активує Т-лімфоцити, спеціальні клітини імунної системи, які шукають і вбивають бактерії, віруси та інші чужорідні тіла. Також розглядувана органічна речовина підвищує хемотаксис (рухову функцію) і фагоцитарну функцію (розпізнавання і поглинання чужорідних тіл) імунних клітин. Крім того, вітамін регулює рівень вироблення антимікробних білків.

Медичні експерти пов'язують підвищену захворюваність на застуду та ГРВІ в зимовий період у нашій країні саме з дефіцитом вітаміну D, тому що його нестача призводить до погіршення дії функцій імунної системи.

Вітамін Д існує в 6 формах, але яка з них входить до складу аптечних препаратів і вважається найефективнішою? І який лікарський засіб з вітаміном D найкраще вибрати для підвищення імунітету?

Форми вітаміну Д: їх відмінності й особливості

У хімії існує 6 формул вітаміну D, кожній з яких відповідає певна його форма. У чому ж особливість кожної форми та чому у всіх на слуху лише вітамін D, вітамін D2 і D3?

Форми вітаміну Д: їх відмінності й особливості

Вітамін D1 (з'єднання ергокальциферолу з люмістеролом)

Вітамін Д1 надходить в організм людини з їжею. У порівнянні з іншими формами гірше засвоюється, але незамінний для людини.

Саме за допомогою вітаміну Д1 проходять такі процеси: ліпідний обмін, нормалізація щільності кісткової тканини, посилення регенерації клітин, диференціювання клітин шкіри, всмоктування кальцію і фосфору, попередження розвитку остеопорозу і артриту, активація лейкоцитів і участь у формуванні місцевого імунітету.

Найбільше вітаміну Д1 міститься в рибі (в її печінки) і молочних продуктах.

Застосовувати додатково цю речовину рекомендується тільки в разі переломів, захворювань (таких, як остеопороз) або за рекомендацією лікаря. Застосування цієї речовини виключає знаходження на сонці і впливу ультрафіолетового випромінювання, так як при обробці вітамін Д1 стає токсичним для людини.

Вітамін D2 (ергокальциферол)

Даний вітамін має другу назву ергокальциферол. Він утворюється завдяки впливу ультрафіолетового випромінювання на деякі види грибків. Харчові добавки, до складу якого входить ергокальциферол, додають в хлібобулочні вироби та молочні суміші для дітей.

Основні джерела даної органічної речовини — гриби різних видів, які вирощують під сонячним світлом. Ультрафіолетові промені діапазону В, потрапляючи на гриби, призводять до того, що з ергостерол, який входить до складу рослинних олій, утворює вітамін D2.

Відомий препарат з вітаміном D2 — Ергокальциферол.

Вітамін D3 (холікальциферол)

Ця форма даної речовини міститься в багатьох продуктах тваринного походження. Так, головними джерелами вітаміну D3 вважаються:

  • риб'ячий жир і риба жирних сортів;
  • печінка різних тварин;
  • жовток з курячих яєць;
  • олія.

Хоч вітамін Д3 і міститься в деяких продуктах, але цього мало, щоб покрити добову норму, тому що в основному він виробляється в шкірі під впливом сонячних променів.

Вітамін D4 (дегідрохолестерин)

Даний мікроелемент входить до складу клітин нашої шкіри, а внаслідок потрапляння на неї сонячних променів синтезується у вітамін D3.

Вітамін D5 (сітокальциферол)

Ця формула рідко зустрічається й використовується, а місце продукування сітокальциферолу — зерна пшениці. Вітамін D5 вважається менш токсичним і не призводить до виникнення гіперкальціємії (підвищення кальцію в крові), тому його можуть використовувати як протипухлинний засіб. Також він здатний позбавити від депресії і ожиріння. 

Вітамін D6 (сигма-кальциферол)

Дана формула мікроелементу на даний момент недостатньо вивчена, однак відомо, що сигма-кальциферол міститься в деяких рослинах,  захищає від онкологічних захворювань і діабету 2 типу. 

Який вітамін Д купити в аптеці: як вибрати препарат?

Тільки три форми вітаміну Д3 входять до складу лікарських препаратів — це вітамін D, вітамін D2 і D3. Найбільше фективний для профілактики застуди та лікування простудних захворювань — вітамін Д3. Це обумовлено тим, що саме ця форма самостійно синтезується в організмі під впливом ультрафіолетового випромінювання.

Для профілактики застуди та зміцнення імунітету найкраще вибирати такі препарати, що містять D3, наприклад:

Перевага жиророзчинних вітамінів полягає в тому, що для їх швидкого всмоктування не потрібно вживати жирну їжу, так як препарати з вітаміном D3 засвоюються самостійно.

Крім вітаміну D3 для зміцнення імунітету в зимовий час можна приймати Омега-3. Це поліненасичена жирна кислота, яка має широкий спектр корисної дії.

Який вітамін Д купити в аптеці: як вибрати препарат?

Одним з джерел Омега-3 є риб'ячий жир. Сама ж Омега-3 являє собою сукупність кислот різного походження. Однак, слід зауважити, що препарати Омега-3 не мають характерного запаха й смаку, а розчини та капсули Риб'ячого жиру мають специфічний запах і смак. При покупці це потрібно враховувати.

Прийом Омега-3 дозволяє:

  • зменшити ризик виникнення серцево-судинних захворювань;
  • запобігти атеросклерозу (захворювання судин);
  • зменшити рівень холестерину в організмі;
  • поліпшити кровопостачання і внаслідок цього активізувати розумову роботу;
  • підтримувати швидку передачу нервових імпульсів;
  • підтримувати активність лейкоцитів, таким чином зміцнюючи захисний бар'єр від вірусів і бактерій.

Для посилення функцій імунної системи можна приймати такі препарати з Омега-3:

Але якщо вітамін D і Омега-3 допомагають в профілактиці простудних захворювань, то, можливо, їх спільний прийом буде більш ефективним?

Чи можна одночасно приймати Омега-3 і вітамін Д?

Омега-3 прискорює всмоктування в кров і дію на організм вітаміну Д, тому їх спільне застосування не тільки можливо, але й рекомендоване лікарями.

Два лікарських засоби слід пити після прийому їжі або під час, адже саме так вони будуть приносити велику користь організму й швидше засвоюватися.

Слід зауважити, що вітамін D рекомендовано приймати в першу половину дня, вранці або в обід, так як дана речовина може призвести до порушення нервової системи. Крім того, швидкість метаболізму в ранкові години набагато вище, ніж у вечірній час.

Якщо приймати Омега-3 і вітамін Д спільно, тоді ризик виникнення застудних захворювань буде мінімальним, а зимова пора пройде без застуд і ГРВІ.

Яку ще користь, крім зміцнення імунної системи людини, приносить вітамін D3? Читайте про це у великому огляді про вітамін D3 і всі його корисні функції від головного редактора apteka24.ua.

А інші вітаміни також можуть підвищувати імунітет? Наприклад, вітамін С настільки ж ефективний, як і вітамін D3? Дізнайтеся відповіді на ці питання з нової статті про вітамін С і чи ефективна ударна доза аскорбінової кислоти для профілактики та лікування застуди.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти. 

 

Джерела

The Truth About Vitamin D / WebMed

Влияние витамина D на иммунную систему / Эндокринологический научный центр

Vitamin D2 vs. D3: What’s the Difference? / Healthline

Short and long-term variations in serum calciotropic hormones after a single very large dose of ergocalciferol (vitamin D2) or cholecalciferol (vitamin D3) in the elderly / PubMed

Vitamin D and multiple health outcomes: umbrella review of systematic reviews and meta-analyses of observational studies and randomised trials / PubMed

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.