0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Несподівані причини алергії: як психосоматика впливає на здоров'я

Алергія виникає не тільки по причині сенсибілізації до речовин-алергенів (наприклад, пилку, харчових продуктів, пилу, ліків, отрути комах). Іноді причиною алергії стає психосоматика. Розповідаємо про дві основні психосоматичні причини алергії.

Оновлено
Несподівані причини алергії: як психосоматика впливає на здоров'я

Хто літо полюбив — не знає алергії ... Але, якщо вірити статистиці, у 40% жителів Землі літо асоціюється з алергією й психологічними проблемами, що виникають на її тлі.

Що провокує алергічні реакції?

Алергію провокує пилок різного роду рослин і додавання в щоденний раціон деяких ягід та фруктів. А з точки зору психології алергеном для людини може стати будь-який предмет, який асоціюється зі стресом і втратою. Але про це трохи пізніше.

Перші ознаки хронічного захворювання починають проявлятися тоді, коли концентрація дратівного алергену в повітрі починає досягати високих показників — пора активного цвітіння. Хвороба, причиною якої є алергічна реакція на пилок рослин, називається поліноз.

Три періоди загострення алергії

Фахівці виділяють три основні періоди загострення алергії:

  1. Кінець квітня-травень. У цей час активно цвіте вільха, бузок, яблуня, дуб і хвоя. Медики стверджують, що при наявності алергії на пилок у більшості випадків можлива відповідна перехресна алергія на вживання сезонних овочів та фруктів. Наприклад, якщо у вас яскраво виражена реакція на пилок берези — будьте обережні з морквою, петрушкою, томатами, яблуками й персиками.
  2. Червень липень. Тут акцент зміщується на злаки й лугові трави. У розпал літа причиною погіршення самопочуття можуть стати люцерна, акація, пирій, гліцинія, мітлиця, гречка й багато інших рослин. Також у липні проявляється такий вид алергії, як фотодерматит — шкірна реакція на сонячні промені (червоні плями на різних ділянках тіла, свербіж).
  3. Серпень вересень. Це, мабуть, найбільш агресивний й складно терпимий часовий відрізок для алергіків. Чому? Починає цвісти амброзія. Пилок рослини настільки сильно дратує слизову оболонку, що раніше абсолютно здорова людина може стати алергіком, регулярно «дихаючи амброзією» протягом декількох тижнів.

Симптоми сезонної алергії

Найбільш вразливе місце людей, які страждають на поліноз — це очі. Алергічний кон'юнктивіт (запалення тонкої оболонки зовнішньої поверхні очей та внутрішньої поверхні повік) тримається у хворого весь період цвітіння.

аллергия, психосоматика, симптомы аллергии, фотодерматит, перекрестная аллергия, сезонная аллергия, риноконъюнктивит, амброзия, аллерген, пыльца растений, лечение аллергии, антигистаминные

Також варто нагадати про нежить, закладеність носа, першіння в горлі, проблеми з диханням.

В окремих особливо складних випадках можливе підвищення температури тіла й сильні реакції у вигляді нападів бронхіальної астми.

Як пов'язані алергічні реакції та психосоматика

Головна причина прояви алергії з точки зору психосоматики — пережиті негативні емоції, які залишили слід на підсвідомому рівні й блокують на сьогоднішній день можливість відчуття повноцінного щастя. Зупиніться й подумайте: що могло дати старт хворобі в конкретно вашому випадку? Тільки самоаналіз допоможе поліпшити ситуацію.

Не просто так старше покоління з висоти свого досвіду в повсякденному житті оперує фразою «усі хвороби від нервів». Усе в природі взаємопов'язано, кожна дія тягне за собою наслідок рівно так само, як і кожен стрес зношує організм і призводить до запуску хвороби.

Невеликий екскурс у теорію: психосоматика вивчає вплив негативних психологічних факторів на зародження захворювання. Що ж це за фактори?

Негативні психологічні фактори:

  • сильна стресова ситуація з елементами несподіванки, небезпеки, безвиході;
  • самотність, а саме існування тет-а-тет зі своєю проблемою 24/7 і відсутність бажання поділитися нею з кимось.

Психосоматика включає в себе всі хвороби за винятком отруєнь і різного роду фізичних травм. Розглянемо на конкретному прикладі зв'язок сезонної алергії та підсвідомих процесів.

Минулого літа, коли на всю цвіли липи, вам довелося пережити важку втрату близької людини. Пам'ять фіксує ці обставини, усе підкріплюється сильним стресом і в результаті —  хронічна алергія на цвітіння дерев.

Як протистояти захворюванню?

З психологічної точки зору метод боротьби з хворобою один — усвідомити проблему й вирішити її в собі, остаточно пережити й відпустити. В іншому випадку алергія буде виникати знов і знов.

У період активного цвітіння медики настійно рекомендують мінімізувати контакт з подразником. Важливо заздалегідь почати приймати протиалергічні препарати, регулярно використовувати назальні стероїдні, антигістамінні або судинозвужувальні спреї, очні кортикостероїдні протизапальні краплі, спреї для горла, що знімають запалення зі знеболюючим ефектом за приписом лікаря.

аллергия, психосоматика, симптомы аллергии, фотодерматит, перекрестная аллергия, сезонная аллергия, риноконъюнктивит, амброзия, аллерген, пыльца растений, лечение аллергии, антигистаминные

Також існує імунотерапія, де за допомогою уколів або капсул в організм вводиться невелика кількість активного алергену. Таким чином у пацієнта виробляються захисні фактори.

Як полегшити симптоми алергії: ТОП-4 поради

  1. Чи підвищується при алергічному риніті температура? В окремих випадках при надмірному викиді гістаміну температура тіла може підвищуватися до субфебрильних значень. Контролюйте показники термометра.
  2. У сезон цвітіння не виходьте за можливості на вулицю без окулярів і медичної маски. Прикривши слизові оболонки очей, носа й рота ви значно зменшите ризик проникнення пилку в організм.
  3. Звикайте до постійних вологих прибирань. Потрапити у вашу кімнату через відчинені вікна алергену не складе особливих труднощів. Протирайте поверхні мильним розчином.
  4. Менше стресу й більше радісних емоцій в повсякденному житті. Коли ви концентруєтеся на поганому, хвороба починає вас атакувати з більшою силою. Побічні ефекти психосоматики, про що ми говорили раніше.

Тому візьміть за правило починати день з посмішки й не драматизувати події. Бути щасливою людиною — це вибір, а значить і здоровою — теж. Не залишайте сезонній алергії жодних шансів!

А ще ви можете дізнатися буквально все про сезонну алергію (поліноз), отримати життєво важливу пам'ятку для алергіка й ознайомитися з календарем цвітіння алергенних рослин в Україні, щоб завжди бути у всеозброєнні.

Нагадаємо, що раніше ми розкривали актуальну сьогодні тему паніки, викликаної пандемією коронавірусу. Радимо ознайомитися з чек-листом, як уникнути нервового зриву в умовах самоізоляції.

apteka24.ua проводить масштабний освітній проект «Жіноча самоосвіта», у рамках якого ми будемо зустрічатися з висококваліфікованими лікарями з питань жіночого здоров'я й будемо їм ставити найнезручніші, найважливіші й вирішальні питання про жіноче здоров'я, які не вирішуються задати самі жінки на жіночій консультації. Нас чекають зустрічі з акушером-гінекологом, гінекологом-онкологом і мамологом. Уже зараз ви можете прочитати інтерв'ю про 5 найбільш незручних питань гінекологу, які хвилюють усіх жінок, але їх соромно поставити. Це важливо для кожної!

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Що таке алергія і які її основні симптоми? / МОЗ

Перекрестная пищевая аллергия / Киевский городской АллергоЦентр

Психосоматика. Аллергия. / МойПсихолог 

Сезонная аллергия / Health.gow.il

Allergies Health Center / WebMD

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.