0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

5 популярних ліків, які вичерпують запаси вітамінів та мінералів в організмі

Ви могли цього не знати, але деякі лікарські засоби хоч і лікують хворобу, але одночасно і вичерпують запаси вітамінів та мінералів в організмі. Тому під час лікування цими популярними препаратами обов'язково потрібно додатково приймати вітаміни та мінерали, щоб уникнути їх дефіциту.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
5 популярних ліків, які вичерпують запаси вітамінів та мінералів в організмі

Без багатьох медичних препаратів неможливо вилікуватися від захворювань. Вони допомагають впоратися з симптомами й прискорюють одужання. Однак вживання деяких груп ліків може призвести до вичерпування запасів корисних речовин в організмі. Які це ліки та як уникнути їх негативного впливу?

З усього переліку медичних засобів можна виділити 5 груп препаратів, які можуть позбавляти організм корисних вітамінів та мінера

№1 Антацидні (ліки від печії)

З кожним роком зростає кількість людей з кислотним рефлюксом (інша назва печії). Це обумовлено раціоном харчування, а саме вживанням кислих і гострих продуктів. Попит на ліки від печії постійно збільшується, проте багато пацієнтів не дотримуються правил їх застосування і це призводить до негативних наслідків.

Антацидні препарати бувають двох видів: блокатори гістаміну та інгібітори протонного насоса.

До блокаторів гістаміну відносять:

До інгібіторів протонного насоса зараховують:

Ліки від печії нейтралізують надлишок соляної кислоти (складова шлункового соку), тим самим захищаючи оболонку шлунка від роздратування. Соляна кислота вбиває патогени, сприяє розщепленню білкової їжі, допомагає поглинати з вживаних продуктів вітамін В12 і контролює рівень кислотності.

Якщо розглянуті медикаменти приймати довше призначеного терміну й не дотримуватися правил прийому, то може виникнути нестача корисних речовин (вітаміну Д, кальцію, цинку, магнію, заліза). Крім того, це призводить до розмноження патогенних бактерій в шлунку.

Щоб не виник дефіцит поживних речовин рекомендують приймати такі добавки:

  • цинк;
  • вітамін Д;
  • кальцій;
  • пробіотики;
  • магній.

№2 Діуретики (сечогінні засоби)

Діуретики — це препарати, які мають широкий спектр дії, в основному їх застосовують для зниження кров'яного тиску й для зняття набряклості.

До найбільш поширених сечогінних засобів відносять:

Застосування діуретиків може призвести до зниження рівня магнію і калію в крові. Крім того, їх прийом здатний викликати зневоднення.

Сечогінні препарати можуть виснажувати запаси:

  • вітаміну С, що послаблює імунітет;
  • кальцію і магнію, що може викликати м'язові спазми й порушення серцебиття;
  • цинку, що викликає ослаблення імунітету й шкірні висипання.

Для відновлення нестачі корисних речовин, викликаної прийомом діуретиків, рекомендується пити:

  • 500 мг вітаміну С;
  • 10-25 мг цинку;
  • 500 мг кальцію;
  • 125-500 мг магнію.

№3 Контрацептивні препарати (протизаплідні)

Засоби для запобігання небажаної вагітності використовує велику кількість жінок. Результати досліджень показують, що вони надають ефект в 99,7% випадках. Але протизаплідні таблетки можуть руйнувати корисні речовини (магній і вітаміни групи В). Крім того виснажуються запаси:

  • цинку;
  • кальцію;
  • магнію;
  • вітамінів В1, D, В6, В12;
  • фолієвої кислоти.

Ці запаси можна поповнювати шляхом прийому біологічно активних добавок, що містять дані вітаміни й мікроелементи, наприклад:

№4 Гіполіпідемічні засоби (медикаменти для зниження рівня холестерину в крові)

Через зловживання жирною їжею може підвищуватися рівень холестерину в крові. Щоб його знизити, існують препарати групи статинів з такими діючими речовинами як аторвастатин (Ліпримар, Аторвастатин, Лівостором) і симвастатин (Вазиліп, Симвастатин, Вазостат).

Підвищений рівень холестерину може стати однією з причин інсульту й інфаркту міокарда. Багато дослідників вважають, що прийом гіполіпідемічних засобів допомагає запобігти повторному серцевому нападу та виникненю інших хвороб цього органу.

Застосування медикаментів для зниження рівня холестерину в крові може зменшити вироблення коензиму Q10 (кофермент). Він необхідний для роботи мітохондрій (енергетичний центр клітини), а також забезпечує захист клітин організму від руйнівного процесу. Зниження рівня коферменту Q10 призводить до м'язових болів та інших негативних реакцій.

При прийомі гіполіпідемічних засобів брак корисних речовин радять заповнювати наступним чином:

  • приймати мінімум 50 мг коензиму Q10 в день;
  • пити 2000-5000 МО вітаміну Д в день.

№5 Гіпоглікемічні засоби (ліки від діабету)

Найвідомішим препаратом з цієї групи вважається Метформін. Він знижує рівень цукру в крові, але його прийом також може призвести до нестачі корисних речовин, наприклад, до дефіциту вітаміну В12. Недолік вищезгаданого вітаміну може викликати поколювання в нижніх кінцівках і їх оніміння — такі симптоми називаються діабетичною невропатією.

У межах норми в крові може міститися 200-1100 пг / мл вітаміну В12. Прийом таблеток від цукрового діабету знижує цей показник. Крім того, він виснажує запаси  деяких інших речовин (вітаміну В6, коферменту Q10).

Щоб заповнити нестачу корисних елементів, що виникла в зв'язку з прийомом гіпоглікемічних засобів, рекомендують пити:

  • 25-100 мг вітаміну В6 в день;
  • 500-100 мкг вітаміну В12 в день;
  • мінімум 50 мг коферменту Q10.

Приймайте будь-які лікарські засоби згідно з приписами лікаря і додатково пийте вітаміни з мінералами — тоді запаси поживних речовин в організмі не вичерпаються.

Заповнити нестачу корисних речовин також можна за допомогою продуктів харчування. Але які з них найкорисніші та багаті вітамінами?

Продукти, які містять найбільшу кількість вітамінів і мінералів

До продуктів багатих вітамінами й мінералами відносять:

  1. Шпинат. Він містить вітамін С, кальцій, вітамін A, магній, вітамін В і клітковину. Важливо зауважити, що відразу після того, як його зрізають він швидко втрачає свої корисні властивості. Тому з'їсти шпинат необхідно відразу ж після купівлі в магазині, довго лежати в холодильнику він не повинен.
  2. Горіхи. До їх складу входять вітаміни С, В1, В2, Е, К, РР, а також залізо, кобальт, клітковина. Одним з найбільш корисних горіхів вважається волоський.
  3. Йогурт. Цей кисломолочний продукт містить велику кількість пробіотиків і кальцію. Вживати бажано чистий йогурт без будь-яких добавок.
  4. Брокколі. Даний овоч останнім часом стає все більш популярним. До складу брокколі входить кальцій, фосфор, калій, залізо, цинк, а також вітаміни С, В1, В2, В3, В6. Найкраще цей овоч готувати на пару або в духовці, тому що так він втрачає мінімальну кількість вітамінів і мінералів.
  5. Чорниця. Вона багата на магній, калій, вітаміни С, А, К, В6, РР, В1. Чорницю можна додавати в безліч десертів, але найкраще вживати її окремо, у сирому вигляді й без додавання цукру.

Перелік цих продуктів не є закінченим і його можна продовжувати.

Запам'ятайте, заповнити нестачу корисних речовин можна за допомогою певних продуктів харчування або вітамінів і мінералів, які продаються в аптеках у різних лікарських формах.

А ви знаєте, прийом якого вітаміну дозволить уберегтися від інфекцій верхніх дихальних шляхів? Вчені вважають, що це вітамін Д. Читайте нову статтю про те, як вітамін Д впливає на імунітет і чи допомагає він у профілактиці інфекцій верхніх дихальних шляхів.

Виявляється, цинк є незамінною речовиною для нашого організму. Дізнайтеся з нового матеріалу про 9 корисних властивостей цинку, які підтверджують, що він потрібен кожному.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Low magnesium levels can be associated with long-term use of Proton Pump Inhibitor drugs (PPIs) / FDA

Drug Muggers / PRH

Supplement Your Prescription / Total Health Magazine

Vitamin D status modifies the association between statin use and musculoskeletal pain: a population based study / PubMed

Are your medications causing nutrient deficiency? / Harvard Health Publishing 

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.