0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Вітамін Д для профілактики інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів: допомагає даний вітамін чи ні?

На хвилі COVID-19 розповсюдилася новина, що вітамін D здатний захищати від вірусних захворювань дихальних шляхів. Та чи дійсно це так? Дослідження дійсно підтверджують, що кальциферол стимулює продукування захисних клітин імунітету. Тому ми розповідаємо, як правильно приймати вітамін D, яка максимальна добова доза, що буде у разі передозування та кому вітамін D вкрай потрібен.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Вітамін Д для профілактики інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів: допомагає даний вітамін чи ні?

Зараз вітамін D (кальциферол) є дуже популярним. Про його корисні властивості говорять практично всі. Але чи можна використовувати вітамін Д для профілактики інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів? Перш, ніж відповісти на це питання, розглянемо, чим він корисний і як синтезується в організмі.

Чим корисний вітамін Д?

У науковому середовищі вважається, що вітамін D має велику кількість невивчених властивостей і є не просто вітаміном, а прогормоном, який в організмі людини перетворюється в гормон. Крім того, під визначенням «вітамін Д» мають на увазі цілу групу речовин, дві з яких найбільш важливі для людини, а саме:

  • ергокальциферол (вітамін D2);
  • холікальциферол (вітамін D3).

Вітамін Д, який ще називають «вітаміном сонця», синтезується в шкірі людини під впливом сонячного світла. Це відбувається наступним чином: людина в сонячну погоду виходить на вулицю і ультрафіолетові В-промені потрапляють на відкриті ділянки її шкіри. У ній присутній холестерин, і в результаті його реакції з ультрафіолетовим випромінюванням утворюється вітамін Д3 (холікальциферол).

У зимову похмуру погоду, коли сонця досить мало, у людей може з'явитися дефіцит даної речовини. Поповнювати його можна за допомогою деяких продуктів харчування і біологічно активних добавок.

Розглянутий вітамін має перелік науково доведених корисних властивостей. Він бере участь в таких життєво важливих функціях організму як:

  • засвоєння кальцію і нормалізація росту кісток;
  • регуляція росту клітин;
  • посилення функцій імунної системи;
  • підтримання кальцієвого балансу;
  • підвищення тонусу м'язів;
  • регуляція метаболізму;
  • попередження виникнення захворювань серцево-судинної системи.

Також важливо помітити, що вітамін Д здатний пригнічувати ріст ракових клітин і таким чином знижувати ймовірність появи раку товстої кишки та раку молочної залози.

Тільки 10% «вітаміну сонця» надходять в організм людини з їжею, інші 90% синтезуються у шкірному покриві після потрапляння на нього сонячного світла. Тому взимку у людини може виникнути нестача даної речовини, яку можна заповнити за допомогою продуктів харчування (жирна риба, яйця, масло, твердий сир) або спеціальних добавок з вітаміном Д. До таких засобів відносять комбіновані препарати та чистий вітамін D в таблетках, капсулах, розчинах.

Найефективніші БАДи, що містять цю речовину:

Але чи допомагає вітамін D у профілактиці простудних захворювань, а саме інфекцій верхніх дихальних шляхів (ВДШ)?

Вітамін Д для профілактики інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів

Для того, щоб зрозуміти, чи може кальциферол, ергокальциферол і холікальциферол запобігати захворювання ВДШ, викликаним інфекціями, було проведено значну кількість досліджень.

У 2017 році група британських вчених проаналізувала 25 наукових випробувань, в яких брали участь люди у віці від декількох місяців до 95 років. Випробувачі пили різну кількість вітаміну Д, а медичні експерти порівнювали його вплив на запобігання інфекцій дихальних шляхів. Результати підтвердили ефективність даного вітаміну для профілактики застуди та були розміщені в British Medical Journal.

Було відмічено, що при постійному прийомі даної речовини ризик розвитку інфекційних захворювань носа, глотки, гортані, трахеї значно зменшується. Випробувачі, у яких у крові кількість вітаміну Д дорівнювала 25 нмоль/л (10 нг/дл), були на 70% менше за інших схильні до інфекційних патологій. У тих же, у кого у крові виявили меншу або більшу кількість вітаміну, імовірність виникнення захворювань ВДШ знизилась тільки на 25%.

В іншому дослідженні, також проведеному в 2017 році, порівнювалася ефективність вживання високої і низької дози вітаміну Д літніми людьми. Всі учасники дослідження були розділені на дві групи: перша кожен день протягом місяця приймала по 3300 МО даної речовини, а друга по 400 МО. Дослідження тривали 4 роки, по закінченню яких вчені прийшли до висновку, що високі дози вітаміну Д зменшують ймовірність інфекційних патологій верхніх дихальних шляхів у людей старшого віку на 40%.

Пізніше результати експерименту 2019 року, які були опубліковані в журналі International Journal of Environmental Research and Public Health, прийшли до схожих висновків. Згідно з ними, люди, які вживають вітамін Д в рекомендованных дозах і не відчувають його нестачу, мають більш низьку ймовірність заразитися інфекційними захворюваннями, ніж ті, хто його не приймає в добавках.

Таким чином, можна зробити висновок, що прийом вітаміну Д у вигляді БАДів зменшує ймовірність виникнення інфекційних хвороб ВДШ у людей різного віку. Однак все залежить від дозування, якщо його зменшити або збільшити, то це може не тільки знизити ефективність, але й призвести до негативних наслідків. І щоб такого не сталося, в наступному пункті буде розглянута рекомендована добова доза вітаміну Д для дітей і дорослих.

Як приймати вітамін Д і скільки його можна пити в день?

Кальциферол, ергокальциферол і холікальциферол потрібно пити під час прийому їжі або після нього. Прийом вітаміну Д на голодний шлунок небажаний. Дозування в кожному індивідуальному випадку може бути різним, тому перед тим, як купувати й пити дану речовину, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Щоб точно визначити, чи є в організмі дефіцит вітаміну Д, потрібно здати в лабораторії спеціальний аналіз крові. Якщо він покаже, що кількість вітаміну в крові менше 30 нг/моль, то це свідчить про дефіцит. У такому випадку його потрібно поповнювати за допомогою певних продуктів харчування і біологічно активних добавок.

Рекомендоване дозування вітаміну Д на добу:

  • дорослі (18-50 років) — 600-800 МО;
  • люди у віці старше 50 років — 800-1000 МО;
  • діти (1-18 років) — 600-800 МО;
  • немовлята до року — 400 МО.

Передозування вітаміном D

Максимальна добова доза вітаміну D для дорослих дорівнює 4000 МО. Її перевищення може викликати побічні ефекти і вважається небезпечним для здоров'я.

Токсичність вітаміну D зустрічається рідко, але це може статися, якщо ви приймаєте занадто багато добавок. Ви не можете отримати отруєння вітаміном D від сонця або від продуктів, що містять вітамін D.

Рівні вітаміну D пов'язані з абсорбцією кальцію, тому ранні симптоми токсичності вітаміну D викликані занадто великою кількістю кальцію в крові (гіперкальціємія) і можуть включати такі побічні дії:

  • нудота;
  • блювота;
  • запор;
  • діарея;
  • слабкість;
  • часте сечовипускання.

Якщо довго зберігати надто високий рівень, можуть виникнути:

  • болю в кістках;
  • головні болі;
  • сонливість;
  • свербіж;
  • утворення кальцієвих каменів у нирках.

Дуже високий рівень також може призвести до низького рівня вітаміну K2 в крові, що, за іронією долі, може викликати втрату кальцію в кістках. Є повідомлення, що надмірний рівень вітаміну D викликає ниркову недостатність.

Відомо, що токсичність вітаміну D виникає при рівнях в крові вище 150 нг / мл (375 нмоль / л). оскільки дана речовина є жиророзчинною і для зниження її рівня може знадобитися кілька тижнів, навіть після того, як ви перестанете її приймати.

Приймайте вітамін Д згідно з приписами лікаря та інструкціями препаратів і ризик виникнення інфекцій ВДШ буде мінімальним.

Чому в молоко додають вітамін D?

Вперше вітамін D був доданий в молоко в США в кінці 1930-х років. До цього рахіт був звичайним захворюванням і лютував серед бідних дітей, що живуть в забруднених промислово розвинених містах Сполучених Штатів.

Спочатку додавання вітаміну D в молоко здійснювалося шляхом опромінення молока або годування корів опроміненими дріжджами. Але в 1940-х роках ця практика була замінена більш простим і ефективним методом додавання концентрату вітаміну D в молоко, який застосовується по сьогоднішній день.

Зараз інтерес до вітаміну D3 і його корисних властивостей настільки великий, що ми просто не змогли обійти цю тему стороною. Тому читайте нашу нову повномасштабну статтю про вітамін D3: для чого він потрібен, чи підвищує імунітет і чим загрожує його нестача.

Як в аптеці серед безлічі засобів з вітаміном D, D2 і D3 вибрати найдієвіший препарат і не помилитися? Для цього можна прочитати нашу статтю з рекомендаціями, який вітамін Д купити в аптеці, щоб захиститися від застуди та вірусів.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Acute Respiratory Tract Infection and 25-Hydroxyvitamin D Concentration: A Systematic Review and Meta-Analysis / PubMed

Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data / BMJ

Vitamin D / Drugs.com

High-Dose Monthly Vitamin D for Prevention of Acute Respiratory Infection in Older Long-Term Care Residents: A Randomized Clinical Trial / PubMed

Vitamin D / NIH

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.