0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Правила життя при гастриті: чим можна харчуватися, яка дієта та найкращі ліки від гастриту

Як проявляється гастрит, і чому він виникає? Які існують види гастриту, чим його лікувати і якої дієти дотримуватися? З гастритом зараз стикаються багато хто, тому медексперти apteka24.ua створили повний гайд з цієї хвороби і відповіли на всі питання, що стосуються цієї недуги.

Оновлено
Правила життя при гастриті: чим можна харчуватися, яка дієта та найкращі ліки від гастриту

Гастрит зустрічається дуже часто — від 80 до 90% населення стикаються з цією недугою. Хворіють переважно люди середнього й старшого віку, однак останнім часом захворювання дуже «помолодшало», і зараз можна зустріти багато дітей шкільного віку, у яких уже є гастрит.

Дане захворювання не можна недооцінювати. Якщо гастрит не лікувати, то він стає хронічним, а з часом може розвинутися у виразку шлунку. Небезпека виразки в тому, що вона деколи призводить до раку.

Гастрит — що це за захворювання?

Дуже мало хто не знає, що таке гастрит. Захворювання таке поширене, що про нього чули майже всі.

Гастрит — це захворювання шлунку, при якому відбувається запалення слизової оболонки шлунку, вона стає нездатною відновлюватися, що призводить до зміни кислотності й до порушень травлення. Їжа не може повністю засвоюватися, через що людина недоотримує необхідні поживні речовини, вітаміни та мінерали, а це негативно позначається на здоров'ї та самопочутті.

До виникнення хвороби призводять безліч факторів, серед яких неправильне харчування, хронічний стрес і грамнегативна бактерія Helicobacter pylori. Ця бактерія дуже заразна й передається через предмети загального користування, наприклад, через посуд на кухні або під час поцілунку.

Як проявляється гастрит?

Симптоми та ознаки захворювання — це:

  • Різкий та гострий біль в області шлунку, за грудиною.
  • Нудота.
  • Метеоризм.
  • У деяких випадках може бути блювання.
  • Часта печія, відчуття печіння в стравоході.
  • Кислий або тухлий запах із рота.
  • Дискомфорт у шлунку натщесерце.
  • Смак у роті може бути неприємним.
  • На язиці з'являється наліт.
  • Відрижка з кислим запахом і смаком.
  • Тяжкість у шлунку, відчуття розпирання.
  • Швидке насичення, хоча з'їдено їжі було дуже мало.
  • Втрата апетиту.
  • Відчуття загальної слабкості.
  • Порушення травлення у вигляді діареї, випорожнення може бути зі слизом або кров'ю.

Види гастриту

Розрізняють дві основні форми захворювання: гостру, що виникає раптово, і хронічну, яка розвивається поступово, якщо не лікувати гастрит на першій стадії.

Як наслідок, запалення шлунку призводить до порушення кислотності — вона може як підвищитися, так і знизитися.

Гострий гастрит

Гостра форма починається дуже швидко й зазвичай спровокована якимись зовнішніми чинниками, наприклад, при вживанні нездорової їжі, алкоголю, хімічних токсинів або при попаданні Helicobacter pylori.

Сильний біль у шлунку з'являється приблизно через півгодини після прийому їжі та не проходить протягом однієї або двох годин.

Хронічний гастрит

Майже в 90% випадків захворювання стає хронічним, якщо не лікувати гостру форму гастриту. Це означає, що всі симптоми гострої форми присутні постійно, але не так сильно виражені.

Хронічний гастрит страшний тим, що без лікування, запалення слизової оболонки шлунку стає постійним, а це призводить до атрофії клітин.

На даний момент існує безліч класифікацій даного типу захворювання, найпопулярнішою вважається класифікація Маккея й Стрікленда. Відповідно до неї хронічний гастрит буває 4 типів:

  1. А. Має аутоімунний характер.
  2. В. Виявляється внаслідок пошкодження органу специфічною бактерією Helicobacter pylori.
  3. С. Виникає через хімічні ушкодження слизової оболонки шлунку.
  4. АВ. Характеризується комбінацією бактеріальної інфекції та аутоімунного ураження.

Зі зниженою кислотністю

Це гастрит, який виникає через те, що в шлунку знижена кислотність. Кислота дуже важлива, так як вона знезаражує їжу від патогенних бактерій і розщеплює жир. Якщо кислотність знижена, бактерії розмножуються, і виникає запалення стінок шлунку.

Головний симптом цієї форми — гнильний запах з рота і відрижка з запахом тухлого яйця. Так відбувається тому, що через нестачу шлункового соку їжа не може до кінця перетравитися, і починаються процеси гниття.

Із підвищеною кислотністю

Коли кислотність підвищена, шлунковий сік починає роз'їдати стінки шлунку, через що й виникає запалення. Небезпека в тому, що може виникнути виразка та навіть рак.

Ознаки гастриту при цій формі проявляються у вигляді частої печії, болю в шлунку перед їжею і після сну, з рота виходить кислий запах, а прийом їжі супроводжується відрижкою.

Тільки лікар може виявити вид гастриту та його кислотність

Чому виникає захворювання? Причини появи гастриту

Спочатку гастрит можуть запустити такі можливі причини:

  • отруєння;
  • вживання шкідливої, жирної, смаженої, гострої, солоної та неякісної їжі;
  • зловживання спиртними напоями;
  • прийом деяких лікарських препаратів;
  • алергія на продукти харчування;
  • потрапляння хімічних і токсичних речовин у шлунок;
  • зараження бактерією Helicobacter pylori;
  • потрапляння інфекції у верхні дихальні шляхи та стравохід;
  • хронічний стрес і нервове перенапруження, постійна втома.

У відповідь на ці причини починається гострий прояв гастриту. Якщо його не лікувати й не викорінити причини, то гостра форма стає хронічною.

Як діагностують гастрит та які аналізи здавати?

Встановити діагноз «гастрит» неможливо за зовнішніми ознаками та одними тільки симптомами. Але наявність симптомів є приводом для звернення до лікаря, який призначить аналізи для встановлення діагнозу.

Зазвичай в цьому випадку призначають загальний аналіз крові, аналіз калу, уреазний тест і фіброгастроскоп, який дозволяє встановити ступінь запалення стінок шлунку та визначити наявність Helicobacter pylori.

Гастрит: лікування та препарати

Лікування гастриту завжди комплексне, так як не можна знімати лише неприємні симптоми — потрібно викорінити причину, що викликала захворювання. Терапія найчастіше включає такі таблетки від гастриту:

  • препарати для зняття запалення шлунку;
  • антибіотики;
  • сечогінні;
  • зміцнюючі засоби.

Якщо стався гострий напад, то зазвичай в першу чергу слід прийняти ентеросорбенти:

Дуже часто використовують Мебеверин при гастриті. Мебеверин знімає спазми в кишечнику й знижує біль. Також у якості спазмолітиків можна використовувати Но-шпу.

Якщо у хворого блювання або його сильно нудить, то призначають Церукал або Мотиліум.

При гастриті з підвищеною кислотністю показані антациди Альмагель і Маалокс.

А ось якщо кислотність низька, то є потреба в препаратах ферментах — Креон, Мезим, Панзинорм.

Якщо виявлена ​​бактерія Helicobacter pylori, то призначаються антибіотики Амоксил або Кларитроміцин.

Як харчуватися при гастриті?

Харчування при гастриті грає вирішальну роль. Недостатньо просто вилікувати гострий напад, а потім повернутися до чіпсів, пива, стресів і смаженої картоплі — хвороба не змусить довго чекати рецидиву. Тому дієта при гастриті обов'язкова.

При підвищеній кислотності призначається стіл №1, а при зниженій стіл №2.

Раціон повинен бути здоровим і різноманітним. Харчування тільки маленькими порціями й близько 5 або 6 разів на добу. Потрібно повністю виключити все смажене, жирне, солоне, гостре й шкідливе, алкоголь, каву, занадто гарячу та холодну їжу.

Що можна їсти при гастриті? Можна макарони, відварене нежирне м'ясо й рибу, відварені овочі, картоплю, нежирні легкі супи на м'ясному бульйоні, фрукти (краще за все банани, персики та абрикоси). Каш можна дуже багато: манну, вівсяну, рисову й гречану.

При зниженій кислотності дозволені кислі продукти — кефір і кисле молоко, молоко та сир.

Дозволені солодощі — це варення з солодких фруктів, муси, желе, пастила, зефір. А ось шоколад і цукерки, печиво й тістечка категорично не можна вживати.

Якщо у вас болить живіт і ви не знаєте в чому причина, може всьому виною кава, а може запалення підшлункової. Обов'язково зверніться до лікаря й прочитайте нашу нову статтю про панкреатит.

Як часто ви думаєте про погане? А чи знаєте ви про те, що негативні думки можуть впливати на здоров'я та навіть призводити до захворювань. Читайте тільки цікаві факти про силу думки й психосоматику в нашому новому інтерв'ю з психологом.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Пептична виразка, інфекція Helicobacter pylori та хронічний гастрит / МОЗ

Захворювання шлунку та стравоходу / Dspace

Gastritis / NHS

What Is Gastritis? / WebMD

Gastritis / Healthline

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.