0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Психосоматика хвороб: говоримо з психологом, чому «нездорові» думки викликають захворювання

Оновлено
Психосоматика хвороб: говоримо з психологом, чому «нездорові» думки викликають захворювання

Що таке психосоматика? Як думки впливають на здоров'я? Чому стрес такий згубний? І які емоції найбільш руйнівні для організму?

Всі ці питання вкрай важливі, так як вплив психічного на фізичне марно недооцінюється.

Тому редакція apteka24.ua вирішила поспілкуватися з кваліфікованим психологом на тему психології здоров'я та з'ясувати можливі причини хвороб, які можуть бути пов'язаними з психологічними явищами.

У нас у гостях магістр психології Марія Палеєва. Спеціаліст із задоволенням відповіла на наші запитання. Для нас багато чого прояснилося. Сподіваємося, ця інформація буде цікавою та корисною й для вас, дорогі читачі.

Що таке психосоматика? Це правда, що думки та емоції людини можуть відображатися на її здоров'ї й викликати хвороби?

Так, це правда. Психосоматика — це явище, внаслідок якого причинами захворювань у більшій мірі стають психічні процеси, ніж фізичні фактори.

За рахунок яких процесів психічні явища позначаються на фізичному самопочутті?

Наша психіка — це дуже тонка матерія, яка в певний момент якісь зовнішні впливи може не витримувати і, як наслідок, давати «збій». Коли є якийсь сильний та тривалий психологічний тиск на людину, формується невроз, який може з часом переростати в психосоматичні прояви. Надалі починається зміна фізичного стану людини, погане самопочуття, прогресують багато захворювань. Таким чином, моральне самопочуття переходить у фізичну площину й відбивається на стані тіла.

Психічні явища пов'язані з гормональною системою?

Безпосередньо пов'язані. Бувають випадки, коли в жінок через психологічні фактори може бути підвищений рівень того чи іншого гормону. Жінка приймає ліки для нормалізації гормонального фону, але проблема не зникає. Наприклад, підвищений пролактин. За всіма аналізами все може бути в порядку, але пролактин стабільно підвищений. У такому випадку можна припустити, що підвищення гормону пов'язане з психологічними причинами.

Чи є зв'язок між певним гормоном і певною емоцією? Наприклад, з якими психологічними факторами може бути пов'язане підвищення пролактину?

Пролактин пов'язаний з вагітністю, пологами й материнством. І якщо рівень цього гормону підвищений в дівчини, яка не вагітна, то можна припустити, що така жінка бажає стати матір'ю, але психологічно відчуває, що для цього немає можливості — поруч з нею не той чоловік або у своєму партнері вона не бачить майбутнього батька.

Наша психіка може впливати на ефективність ліків? Наприклад, дівчина приймає гормональні контрацептиви, але сама хоче завагітніти. І вагітність наступає навіть при правильному прийомі таблеток.

Так, бажання мати дитину може виявитися сильніше впливу ліків. Дуже часто вагітність трапляється саме тоді, коли її за визначенням не повинно бути. Як то кажуть, якщо жінка вирішила завагітніти, то її вже ніщо не зупинить.

Як стрес впливає на організм? Які можуть виникнути порушення внаслідок хронічного стресу?

Стрес задіює всі резерви нашого організму. При хронічному стресі дані резерви виснажуються, тому як використовуються з дня на день. А це не дозволяє організму повернутися до нормального, робочого стану. За рахунок такого ослаблення виникають фізичні нездужання, виявляються різні захворювання. Хронічний стрес — це прямий шлях до неврозів і психосоматичних захворювань, коли можуть прогресувати навіть давно забуті або перейшовші в стадію ремісії хвороби.

Чи правдиве припущення, що всі хвороби викликані переважанням негативних думок у людини?

Я не можу з цим на 100% погодитися, проте все ж негативні емоції в більшості випадків стають джерелом психосоматичних порушень.

Які емоції найбільш руйнівні?

Найчастіше страх і тривога найбільш руйнівні. Але все індивідуально. Усе залежить від обставин. Часом емоції, які є негативними й передбачувано руйнівними, для деяких людей можуть мати позитивний результат. Однак якщо негативна емоція буде спрямована всередину, буде придушуватися й не знаходити виходу, то вона стає найбільш руйнівною для людини.

У народі прийнято депресією називати не тільки тривалий, але й короткочасний стан смутку й журби. Що таке депресія насправді?

Депресія — це захворювання, яке вимагає швидкого та професійного лікування. Нехтувати даним деструктивним явищем я наполегливо не рекомендую.

Депресія протікає тривало. Смуток і туга ж більш короткострокові й можуть проходити під впливом іншої позитивної емоції.

Чи можна вилікувати себе силою думки від якогось хронічного захворювання?

Без кваліфікованого фахівця самостійно вилікуватися від будь-якого хронічного захворювання навряд чи можливо. У вас є реальна хвороба, і лише силою думки ви не зможете вилікуватися від цього захворювання.

Припустимо, людина пройшла медикаментозне лікування хронічного захворювання, але при цьому образ її мислення не змінився. Чи може це означати, що хвороба повернеться?

Безумовно. Якщо причиною хвороби були психологічні чинники, і ця першопричина не була викоренена, то симптом у вигляді хвороби може повернутися. Тоді необхідно звертатися до психотерапевта.

Виходить, що лікування будь-якої тілесної хвороби обов'язково повинно супроводжуватися й психологічною терапією?

Звичайно, адже якщо не позбутися від психологічної проблеми, то захворювання може повернутися.

Чому діти часто хворіють? З чим це пов'язано?

Діти безпосередньо залежні від батьків. На жаль, не кожен батько насправді є зрілою особистістю. Діти ж сприймають стан дорослого як свій власний.

Таким чином, дитина відображає стан батьків. Якщо дитина часто хворіє, то це є відображенням психологічних проблем батьків, хворих внутрішньосімейних стосунків або відносин між подружжям, які спостерігає чадо. Можна навіть сказати, що дитина — це індикатор стану батьків і сімейних відносин.

Продовжуючи тему впливу негативних емоцій на здоров'я людини, ви можете дізнатися, як паніка й страх, викликані пандемією COVID-19, позначаються на самопочутті людей та як позбутися від цього негативного впливу. Це дуже важлива тема, так як не лише розпалює негативну ситуацію в суспільстві й викликає хвилю психосоматичних захворювань.

Також ви можете дізнатися особливі секрети виховання дитини, які допоможуть і дитині виросте гідною людиною, і батькам позбутися скандалів і криків. Насправді, дитячо-батьківські відносини можуть бути дуже гармонічними. І зробити їх такими не так уже й складно — головне, бажання.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.