0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чому парацетамол не збиває температуру: особливості препарату й чим його можна замінити

Парацетамол не збиває температуру — явище рідкісне, але можливе. Чому так відбувається? Проблема в ліках або в особливостях організму? І як все ж домогтися жарознижуючого ефекту?

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Чому парацетамол не збиває температуру: особливості препарату й чим його можна замінити

У фармації існує багато препаратів, які допомагають у боротьбі з лихоманкою, проте найпопулярніший і найбезпечніший з них — парацетамол. Але що робити, якщо парацетамол не збиває температуру?

У цій статті ми розповімо про особливості й альтернативи заміни відомого медикаменту.

Парацетамол: від чого застосовують цей препарат

Парацетамол — це досить популярний і безпечний препарат. Він є анальгетиком-антіперетиком, який має знеболюючу (анальгезуючу), жарознижувальну (збиває температуру) і протизапальну дію.

Показання до застосування парацетамолу:

  • лихоманка (підвищення температури тіла), викликана інфекційними захворюваннями й запальними процесами в організмі;
  • біль слабкої та помірної інтенсивності (головний, зубний, м'язовий, менструальний, а також біль у суглобах і біль при артриті).

Важливо відзначити, що основною властивістю парацетамолу вважається саме зниження підвищеної температури тіла.

Даний препарат починає діяти досить швидко. Його максимальна концентрація в крові людини досягається по закінченню 30-60 хв після прийому всередину. Від парацетамолу не може виникнути залежність.

Цей лікарський засіб вважається безпечним як для дітей, так і для літніх людей. Саме тому парацетамол від температури призначають маленьким пацієнтам, а багато інших жарознижуючих їм категорично протипоказані.

Форми випуску парацетамолу:

  • таблетки;
  • капсули;
  • сиропи;
  • ректальні супозиторії;
  • розчини для інфузій;
  • суспензії.

Парацетамол знижує температуру, яка виникає при грипі, ГРВІ та різних запаленнях. Однак для досягнення бажаного ефекту приймати його слід не частіше 1-го разу в 4-6 годин. У добу можна пити не більше 4 г (4000 мг) препарату.

Пам'ятайте! Призначати будь-який лікарський засіб повинен тільки профільний лікар. Самолікування й самостійне збивання температури може призвести до негативних наслідків, тому обов'язково зверніться до лікаря.

Незважаючи на всі переваги даного препарату та його доведену дієвість, трапляється таке, що парацетамол не збиває температуру.

Що робити, якщо парацетамол не збиває температуру?

Нормальна температура для дорослої людини старше 18 років дорівнює умовно 36,6 ° С. Можливі невеликі відхилення цього показника через індивідуальні особливості, що вважається нормою. Також спостерігаються денні (вранці знижується, ввечері підвищується) і періодичні (перед і під час овуляції в жінок) коливання температури.

Температура від 37,1 ° С до 38 ° С вважається субфебрильною. Якщо вона тримається тривалий час або навіть підвищується, то необхідно вжити заходів. Лікарі ж рекомендують не збивати температуру нижче 38 ° С, адже таке підвищення — це головна ознака того, що імунна система працює, а організм бореться з інфекцією.

Приймати парацетамол для того, щоб збити температуру потрібно при температурі вище 38 ° С і в індивідуальних випадках, коли навіть при субфебрильній температурі пацієнт дуже погано себе почуває та не може її переносити.

Звичайно, першою вашою дією під час лихоманки має бути звернення до лікаря. Однак якщо ви вирішили прийняти парацетамол, а він не діє — це може бути викликано декількома причинами.

Чому парацетамол не збиває температуру?

У деяких людей через їх індивідуальні особливості може проявлятися несприйнятливість до даного препарату, у результаті чого після прийому парацетамолу не спостерігається очікуваний терапевтичний ефект. У такому випадку необхідно звернутися до лікаря, який порадить інший більш сильнодіючий жарознижуючий медикамент.

Також на пацієнта може не діяти стандартне дозування препарату, призначене для одного прийому. Це також обумовлюється індивідуальними особливостями людини. Але якщо його підвищити, то буде бажаний результат — температура почне знижуватися. Збільшувати дозування без консультації з лікарем не рекомендовано, оскільки це може негативно позначитися на здоров'ї.

Підвищена температура тіла може спостерігатися при онкології і парацетамол не є засобом її лікування, без індивідуального призначення лікаря. Він може бути неефективним. Існує кілька причин виникнення підвищеної температури під час раку. Вона може з'являтися на самому початку як імунна реакція на ракові клітини. Підвищення температури також виникає через пухлинну інтоксикацію під час розпаду пухлини та приєднання запального процесу.

Крім того, причиною, чому парацетамол не збиває температуру в дорослого, може бути одночасний прийом розглянутого медикаменту та одна з таких дій:

  • прийом гарячого душу або гарячої ванни;
  • візит у парну або баню;
  • використання гірчичників;
  • застосування спиртових компресів;
  • вживання спиртних напоїв.

Слід утриматися від перерахованих дій під час лихоманки й прийому таблеток парацетамолу.

Чи допомагає парацетамол при термоневрозі й що це таке?

Парацетамол може не допомогти ще в одному випадку — при термоневрозі. Під термоневрозом мається на увазі підвищення температури внаслідок збою в роботі вищої нервової діяльності. У багатьох випадках цей стан виникає на тлі стресу. Зазвичай температура субфебрильна.

Таблетки парацетамол

Як перевірити, чим викликане підвищення температури: запальними процесами в організмі або стресом? Потрібно прийняти жарознижуюче й подивитися чи знизиться температура. Якщо так, то температура була викликана запальними процесами, а якщо ні — це термоневроз. Даний метод називається аспіриновим тестом, хоча підходить будь-який жарознижуючий препарат, включаючи парацетамол.

Під час запалення в організмі виробляються особливі гормони — простагландини, — які й підвищують температуру у вигляді імунної реакції на патогени. Якщо випити жарознижувальне, то воно зменшить вироблення простагландинів і знизить температуру тіла до стандартного показника.

При термоневрозі запального процесу в організмі немає, і кількість простагландинів не збільшується. Як правило, саме стрес провокує термоневроз, тому жарознижуючі тут не допоможуть.

Цікаво, що жодний лікарський засіб не може знизити температуру нижче нормального значення, так як норма регулюється центром терморегуляції, розташованим у гіпоталамусі.

Що робити, коли парацетамол не збиває температуру?

Можна вдатися до однієї з нижче представлених рекомендацій медичних експертів.

3 поради, що робити, якщо парацетамол не збиває температуру:

  1. Потрібно звернутися до лікаря. Він збере у вас анамнез хвороби і, з огляду на ваші індивідуальні особливості, порекомендує дієві ліки. Перед прийомом будь-якого препарату потрібно обов'язково консультуватися з лікарем.
  2. Застосування НПЗП. Якщо парацетамол не допомагає в боротьбі з лихоманкою, його можна замінити одним із препаратів лікарської групи НПЗЗ (нестероїдні протизапальні засоби). Дані медикаменти мають три основні дії:
  • знеболюючу;
  • протизапальну;
  • жарознижувальну.

Найбезпечнішим з цієї групи є ібупрофен. Крім того, добре збиває температуру мефенамінова кислота. Перед заміною парацетамолу на препарат групи НПЗЗ порадьтеся зі своїм лікарем.

  1. Збільште дозування парацетамолу. У деяких індивідуальних випадках людині не допомагає стандартне дозування препарату, але якщо його збільшити — температура знизиться. Застосовувати таку дозу можна по закінченню 4-6 годин після прийому першої, а робити це слід тільки після дозволу лікаря. Максимальна добова доза дорівнює 4 г (4000 мг).

Якщо лікар рекомендує прийняти засіб НПЗЗ, наприклад, ібупрофен, то випити його можна тільки через 4-6 годин після прийому парацетамолу, який виявився неефективним.

Також перед прийомом будь-якого препарату для лікування лихоманки потрібно точно знати чи немає у вас на нього алергії. При наявності алергічних реакцій від препарату краще відмовитися.

Як збити температуру й полегшити перебіг лихоманки

Під час лікування лихоманки важливо не тільки приймати ефективні ліки, які призначив лікар, а й певними діями постаратися полегшити її перебіг.

Як збити температуру

5 головних дій, які допоможуть швидше впоратися з хворобою:

  1. Часте пиття. Пити краще всього не солодкі напої, а просту очищену воду. Перевагу також необхідно віддавати не гарячій воді, а напоям кімнатної температури.
  2. Провітрювання приміщення. Дуже часто застудні захворювання супроводжуються ознобом, але це зовсім не означає, що потрібно закрити всі вікна, двері й не провітрювати. Під час провітрювання створюється циркуляція повітря й концентрація вірусів, бактерій на один квадратний метр зменшується. Тому, навіть якщо вас мучить сильний озноб, постарайтеся відкрити вікно на провітрювання, а самі вийдіть на цей час у іншу кімнату.
  3. Постільний режим. Пацієнт не повинен переносити грип та ГРВІ на ногах, тому що можуть виникнути ускладнення хвороби й він може заразити оточуючих його людей. У більшості випадків при наявності підвищеної температури та навіть після прийому жарознижуючих таблеток працездатність людини падає, і вона потребує спокою. А під час відпочинку та сну імунна система активніше бореться з патогенами.
  4. Бавовняний одяг і постільна білизна. Ніяких синтетичних тканин. При лихоманці підвищується потовиділення, а бавовняний одяг відмінно вбирає вологу й не холодить тіло. Як тільки білизна або одяг стане вологим, його потрібно поміняти.
  5. Прийом дієвого жарознижуючого препарату. Найбезпечнішим вважається парацетамол, однак якщо він не допомагає, ви можете проконсультуватися зі своїм лікарем, і він призначить вам інший засіб.

Бережіть себе, дотримуйтесь представлених у статті рекомендацій і обов'язково звертайтеся за лікарською допомогою під час поганого самопочуття.

З якими ліками дозволено поєднувати парацетамол? Наприклад, чи безпечно пити одночасно парацетамол та ібупрофен? Дізнайтеся відповідь на це питання з нашої статті.

Виявляється, противірусні ліки не можна поєднувати з антибіотиками. Однак існує один виняток. Читайте про ті випадки, коли можна поєднувати противірусні з антибіотиками.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Paracetamol / Drugs.com

Парацетамол / Державний реєстр лікарських засобів

Paracetamol: Therapeutic Use and the Problem of Acute Intoxications / Researchgate.net

Paracetamol: not as safe as we thought? A systematic literature review of observational studies  / Bmj.com 

Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs): Making safer treatment choices  / Bpac.org.nz

EVERYTHING YOU WANTED TO KNOW ABOUT FEVER / Рanadol.com

Is Paracetamol a cure to all kind of Fevers? / Fortishealthcare

Is bringing your temperature down important when you have a fever / ABC

What You Need to Know About Breaking a Fever / Healthline

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.