0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чи можна пити противірусні з антибіотиками: єдиний випадок, коли це допустимо

Дія декількох препаратів одночасно може бути згубною для організму. Особливо якщо це стосується антибіотиків та противірусних засобів. Читайте нашу статтю та ви дізнаєтеся про те, чи можна пити противірусні з антибіотиками і коли категорично заборонено приймати антибіотики.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Чи можна пити противірусні з антибіотиками: єдиний випадок, коли це допустимо

Поєднання несумісних препаратів у лікуванні застуди може бути небезпечним для організму. Тому необхідно знати, чи можна пити противірусні з антибіотиками.

Щоб вичерпно відповісти на дане питання необхідно розглянути, що таке антибіотики та противірусні засоби та в яких випадках вони застосовуються.

Антибіотик: характеристика й показання до призначення

Антибіотики — це лікарські препарати, які призначені для боротьби з бактеріальними інфекціями. Вони можуть діяти двома способами. Перший полягає у знищенні бактерій (бактерицидна активність), а другий полягає у пригніченні зростання і розмноження бактерій (бактеріостатична дія).

Слід зазначити, що антибіотики допомагають позбутися від певних бактеріальних інфекцій, таких як:

  • бактеріальні захворювання ЛОР-органів (ларингіт, ангіна, тонзиліт, отит, синусит, фарингіт);
  • інфекції сечовивідних шляхів (цистит, пієлонефрит);
  • інфекційні хвороби шкіри (імпетиго);
  • кишкова паличка;
  • стоматологічні інфекції;
  • менінгіт (патології головного й спинного мозку);
  • бактеріальні захворювання легенів (пневмонія).

Препарати цієї групи діють на віруси, тому їх не застосовують для лікування грипу, вірусного бронхіту та ГРВІ.

Приймати антибіотики потрібно тільки за призначенням лікаря і відповідно до його рекомендацій, адже ці лікарські засоби викликають великий перелік побічних ефектів. Крім того, через неправильний прийом до них може виникнути звикання (резистентність). Антибіотики вбивають всі види живих бактерій як шкідливих, так і корисних для людини. Через це лікарі радять  приймати ці медикаменти разом з пробіотиками (живі корисні бактерії).

Як правильно приймати антибіотики?

Пити дані лікарські засоби необхідно після того, як їх призначить лікар. Курс лікування, як правило, триває не менше 5 днів. Якщо припинити приймати ліки раніше, то може не відбутися бажаний ефект, так як деякі бактерії можуть вижити та продовжити розмножуватися.

Час прийому, графік і правила дозування для різного віку вказані в інструкції кожного препарату. Одні антибіотики потрібно пити за годину до їжі, а інші через дві години після — усе залежить від медикаменту. Загальних рекомендацій щодо застосування даних лікарських засобів, які б підходили всім людям і в усіх випадках, не існує.

Спільний прийом антибіотиків з іншими групами препаратів без попередньої консультації з лікарем строго заборонений.

Найефективніші антибіотики

5 нижчеперелічених ліків найчастіше призначають лікарі й вони вважаються дуже дієвими:

Внаслідок бактеріальної інфекції в більшості випадків відбувається підвищення температури тіла вище 38,5°С. Симптоми бактеріальних захворювань залежать від типу збудника та можуть мати різну силу. При перших ознаках поганого самопочуття слід звернутися за медичною консультацією. Якщо причина хвороби буде полягати в діяльності шкідливих бактерій, то лікар призначить антибіотики.

Противірусні препарати: види та приклади дієвих ліків

Противірусні засоби — це спеціальна група медикаментів для боротьби з вірусами. Вони пригнічують дію вірусу шляхом зупинки його реплікації (розподіл і утворення нових вірусних клітин).

Які бувають противірусні препарати?

Вони бувають декількох видів, кожен з яких ефективно пригнічує тільки один тип вірусу й жодним чином не впливає на інші. На відміну від антибактеріальних препаратів, які можуть охоплювати широкий спектр патогенів, противірусні таблетки використовуються для лікування меншого переліку захворювань.

Види основних антивірусних медикаментів:

  • противірусні засоби від грипу А і В;
  • засоби для лікування гострих респіраторних вірусних інфекцій;
  • протигерпетичні препарати від вірусу простого герпесу;
  • антиретровірусні хіміопрепарати для профілактики й терапії ВІЛ (вірус імунодефіциту людини);
  • противірусні лікарські засоби від вірусу гепатиту В.

Незважаючи на те, що сьогодні існує велика кількість противірусних лікарських засобів, доведену ефективність мають лише деякі з них.

Назви противірусних препаратів, дієвість яких підтверджена дослідженнями:

Потрібно звернути увагу, що таке поширене захворювання як пневмонія може бути викликано різними типами збудників. Якщо її появу спровокували бактерії, то потрібно пити антибіотики, а якщо віруси — противірусні засоби.

Як правило, симптоми вірусної інфекції, а саме грипу або ГРВІ, можуть тривати протягом 14 днів і супроводжуватися підвищеною температурою тіла до 38,5 ° С. При появі перших ознак нездужання зверніться до лікаря, фахівець зможе поставити точний діагноз і призначити курс терапії.

Чи можна пити противірусні з антибіотиками?

Для того, щоб зрозуміти, чи можна пити антибіотики разом з противірусними препаратами, необхідно уточнити при якому саме захворюванні або захворюваннях їх застосовувати. Кожна розглянута група медикаментів діє лише на певний тип подразника: антибіотики — на бактерії, а противірусні — на віруси. Наприклад, якщо у людини бактеріальна ангіна, то їй потрібно пити антибіотики, а якщо грип або ГРВІ — противірусні лікарські засоби.

Лікарі стверджують, що останнім часом збільшилася кількість випадків, коли пацієнти займаються самолікуванням і при захворюваннях, викликаних вірусами, п'ють антибіотики. Таке робити категорично не рекомендується, тому що дані препарати не допомагають позбутися від застуди, а, навпаки, можуть викликати побічні дії.

Одночасний прийом двох препаратів при наявності одного захворювання, спровокованого одним типом подразників, не тільки не дасть ефекту, а й призведе до негативних наслідків. До них відносять виникнення резистентності до антибіотиків і появу побічних ефектів.

При наявності вірусного захворювання слабшає імунна система людини, і тому до вже наявної патології може приєднатися бактеріальна інфекція. Подвійне зараження вірусами та бактеріями називається суперінфекцією. У такому випадку можна одночасно приймати противірусні й антибіотики.

Лікуванням суперінфекції повинен займатися кваліфікований лікар, який після клінічних досліджень і підтвердження одночасної наявності в організмі пацієнта вірусів і бактерій призначить ефективну терапію. Важливо відзначити, що спільний прийом антибіотиків та противірусних є гіпертоксичним. Тільки лікар може виписати курс лікування, який зведе токсичність до мінімуму й не завдасть шкоди здоров'ю.

Як зрозуміти що пити: антибіотики або противірусні? З'ясувати, який саме патоген, вірус, чи бактерія, спровокував захворювання в домашніх умовах вкрай складно, тому необхідна клінічна діагностика. Після встановлення діагнозу профільний фахівець призначить лікування і підбере ефективні лікарські засоби.

Якщо ви себе погано почуваєте — зверніться до лікаря і не займайтеся самолікуванням, тому що це може завдати шкоди здоров'ю.

Якщо вам потрібно вибрати дієвий антибіотик від захворювання, спровокованого бактеріями, то наша нова стаття спеціально для вас. Читайте про 5 найбільш ефективних антибіотиків і дізнайтеся, якими препаратами лікуватися від бронхіту, ангіни та інших хвороб.

Як не розгубитися у великому виборі противірусних засобів і які з них найефективніші. Дізнайтеся про це з нашого нового матеріалу, де розповідається, як вибрати дієвий противірусний препарат і які медикаменти радить застосовувати ВОЗ.

А чи можна поєднувати парацетамол та ібупрофен? Щоб дізнатися відповідь на це питання пропонуємо ознайомитися зі статтею про основні властивості парацетамолу та ібупрофену і правила їх поєднання.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Antibiotics / MedlinePluse

Antiviral Drugs for Viruses Other Than Human Immunodeficiency Virus / NCBI

Antibiotics & Antivirals / The National Academy of Science

Antibiotic and Antiviral Combination to Treat Influenza / InfectiousDiseaseAdviser

Taking Antibiotics For Viral Infections Can Do More Harm Than Good, CDC / MedicalNewsToday

Antiviral and Antibiotic Prescribing for Influenza in Primary Care / NCBI

What You Should Know About Flu Antiviral Drugs / Centers for Disease Control and Prevention

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.