0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чи може мелатонін знизити ризик появи COVID-19 і зменшити його симптоми

Існує думка, що в боротьбі з Covid-19 можуть допомогти звичайні таблетки з мелатонином. Але чи дійсно речовина "мелатонін", що виробляється нашим організмом може допомогти в сутичці з вірусом? Про це розповіли наші медексперти в цій статті.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Чи може мелатонін знизити ризик появи COVID-19 і зменшити його симптоми

Останнім часом безліч наукових досліджень спрямовані на перевірку впливу вітамінів і БАДів на перебіг коронавірусної інфекції та її профілактику. Так, зовсім нещодавно було виявлено, що мелатонін є ефективним засобом у боротьбі з COVID-19.

Що таке мелатонін: його користь і особливості

Мелатонін — це речовина, що виробляється шишкоподібною залозою мозку. Її ще називають гормоном сну, адже вона регулює циркадні ритми організму. Крім того, мелатонін відповідає за якість і глибину сну.

Мелатонін

Пандемія COVID-19 спровокувала масовий і тривалий стрес, тривогу й недосипання в багатьох людей. Ці фактори негативно впливають імунну систему й здатність людини протистояти вірусам та інфекціям.

Нічний відпочинок має важливе значення для імунітету. Так, під час сну продукуються спеціальні білки цитокіни. Вони підвищують активність клітин імунної системи — Т і В-лімфоцитів. Дефіцит нічного відпочинку та погана його якість можуть знизити ступінь опірності різних патогенів, включаючи вірус SARS-CoV-2. Мелатонін же покращує сон, знижує занепокоєння та стимулює імунітет.

Гормон сну досить важливий для захисту клітин дихальних шляхів і шлунково-кишкового тракту від інфекцій та пошкоджень. Він не вбиває віруси безпосередньо, але надає непряму противірусну дію.

Зверніть увагу!

Мелатонін і вітамін Д взаємодіють, беручи безпосередню участь у регуляції імунної відповіді. Прийом добавок цих двох речовин здатний підвищувати активність захисної системи.

Особливим є те, що цитокіни починають вироблятися у великій кількості під час захворювання ковідом, і заподіювати тим самим шкоду здоров'ю людини.

Чи допомагає мелатонін при «цитокіновому штормі», викликаному коронавірусом

На ранніх стадіях зараження COVID-19 вірус провокує відповідь захисної системи, використовуючи білки цитокіни. Вони допомагають ефективно протидіяти патогену.

Однак через коронавірусну інфекцію реакція організму може вийти з-під контролю та викликати так званий «цитокіновий шторм» або сильне запалення. Цитокіни передають інформацію про наявність вірусу або бактерії від одних клітин до інших. Цей процес призводить до виникнення імунної відповіді. Але при COVID-19 вона може бути надмірною та викликати сильне запалення.

«Цитокіновий шторм» — це агресивна реакція імунної системи, під час якої захисні клітини організму починають атакувати інші власні клітини. Через це відбувається ураження різних систем і органів, наприклад, легенів, мозку, серця.

Під час коронавірусної інфекції в багатьох випадках у пацієнтів виникає «цитокіновий шторм», що призводить до серйозних пошкоджень легенів і, у кінцевому підсумку, руйнування легеневої тканини. Мелатонін може допомогти запобігти цьому пошкодженню.

Вплив гормону сну мелатоніну на рівень цитокінів у пацієнтів з COVID-19 ще недостатньо вивчений. Але в ході спостережень за людьми з іншими запальними процесами було виявлено, що після вживання ними добавок мелатоніну рівень циркулюючих цітоконів знижується.

Крім того, даний БАД зменшує ризик розвитку фіброзу легенів і зменшує окислювальний стрес, через який пацієнтам з коронавірусом може знадобитися штучна вентиляція легенів.

Мелатонін має високу біодоступність і проникає через гематоенцефалічний бар'єр. Тому незабаром після його застосування можна помітити позитивний результат.

Як мелатонін впливає на рівень цитокінів: дані досліджень

В одному дослідженні в пацієнтів з діабетом 2 типу після прийому 6 мг мелатоніну кожен день протягом 8 тижнів спостерігалося зниження рівня ключових цитокінів у сироватці крові (наприклад, IL-6, TNF -α), а також зниження рівня С-реактивного білка (маркер запалення в крові).

Ідентичні результати були отримані в пацієнтів із запаленням. Недавній метааналіз у цілому 22-х подвійних сліпих клінічних випробувань показав, що вживання БАДів з цим елементом знижує рівні цитокінів, а саме IL-6 і TNF-α.

Вчені стверджують, що можливі позитивні ефекти від мелатоніну як ад'юванта (речовина для посилення дії) при COVID-19 виражаються в посиленні наступних відповідей організму:

  • протизапальної;
  • антиоксидантної;
  • імунної.

Медичні експерти заявляють, що за допомогою безпечної біологічно активної добавки можна запобігти симптомів важкого захворювання в пацієнтів з коронавірусом, а також зменшити ймовірність зараження. Крім того, прийом даної речовини дозволяє запобігти негативним змінам органів імунної системи та порушення імунної відповіді після завершення активної фази інфекції.

Хто найбільш схильний до дефіциту гормону сну мелатоніну

Дефіцит мелатоніну

Тяжкість перебігу коронавірусної інфекції та кількість летальних випадків відрізняються в різних вікових групах населення. Поки що дуже мало смертей від COVID-19 зареєстровано серед людей у ​​віці до 20 років, у той час, як у літніх людей рівень смертності дуже високий.

Існує наукове припущення, що підвищена чутливість до SARS-CoV-2 у літніх пацієнтів пов'язана зі зниженим рівнем мелатоніну, адже з віком кількість даної речовини в організмі зменшується. Так, під час дослідження було виявлено, що в нічний час пік рівня гормону сну в молоді відповідає показнику 83 +/- 20 пг / мл, а у людей старшого віку — 11,2 +/- 1,6 пг / мл.

Зменшення кількості мелатоніну, яке відбувається з віком, підтверджують дані більше ніж 18 наукових експериментів.

У нічні години в людей різного віку будуть спостерігатися наступні показники гормону сну (дані є усередненими):

  • 1-3 роки — 260 пг / мл;
  • 5-7 років — 160 пг / мл;
  • 7-11 років — 100-110 пг / мл;
  • 11-15 років — 80 -85 пг / мл;
  • 15-50 років — 50-55 пг / мл;
  • 50-70 років — 27,8 пг / мл;
  • 70-90 років — 15,3 пг / мл.

Крім літніх людей нестача мелатоніну спостерігається й в інших груп населення. До них відносять:

  • людей з високим кров'яним тиском;
  • пацієнтів з діабетом 2-го типу;
  • людей з різними хронічними захворюваннями.

Таким людям рекомендовано приймати біологічно активні добавки з мелатоніном. Наприклад, відомий американський лікар Майкл Мюррей радить чоловікам і жінкам старше 60 років пити 3-5 мг цієї речовини перед сном, у якості профілактичного заходу проти COVID-19.

Також медичний експерт рекомендує при позитивному результаті на SARS-CoV-2 для зменшення сили симптомів приймати по 10 мг БАДа, однак тільки після попередньої консультації з лікарем  через те, що прийом добавки не завдає шкоди здоров'ю, а навпаки стимулює роботу імунної системи.

Але чи можна пити мелатонін під час лікування коронавірусної інфекції та як він взаємодіє з лікарськими препаратами, які застосовують для боротьби з COVID-19?

Мелатонін і ліки проти коронавірусу: чи можна їх поєднувати


Дослідження in vitro показали, що мелатонін через свої імуномодулюючі функції підвищує ефективність рибавірину, який використовується для лікування COVID-19. Застосування БАДа спільно з рібавірином демонструє поліпшення властивості придушення реплікації респіраторних вірусів.

Комбінація препаратів лопінавір / ритонавір, що застосовується для боротьби з SARS-CoV-2, може чинити негативний вплив на нирки, а саме викликати окислювальний стрес у них. Однак експерименти на тваринах показали, що вживання мелатоніну зменшує такі пошкодження нирок. Тому якщо біологічно активну добавку використовувати в якості ад'юванта (підсилювач дії) до цієї комбінації, то побічні ефекти від ліків будуть зменшені.

Що стосується інших препаратів для боротьби з коронавірусом — дослідження по їх взаємодії з мелатоніном тривають.

На цей час, існує необхідність у клінічних випробуваннях для перевірки ефективності мелатоніну в якості ад'юванта, використовуваного в поєднанні з іншими ліками.

А чи безпечний сам БАД?

Мелатонін: побічні ефекти у вигляді токсичності

Наукова спільнота робить акцент на тому, що токсичність мелатоніну дуже низька. Результати досліджень, під час яких люди приймали високі дози біологічно активної добавки (1-6,6 г / добу) протягом 30-45 днів не продемонстрували токсичності та виникнення побічних реакцій.

Інший експеримент, який тривав 4 роки, а його учасниками були 1400 жінок, також засвідчив відсутність токсичності добавки. Люди пили 75 мг мелатоніну щовечора.

Проте не можна стверджувати, що мелатонін не приноситиме шкоди здоров'ю, якщо його вживати в денний час.

Його не рекомендується давати здоровим дітям, підліткам у період статевого дозрівання й молодим людям, у яких високий рівень свого ендогенного мелатоніну.

Мелатонін потрібно приймати тільки після консультації з лікарем. Саме профільний медичний фахівець у кожному індивідуальному випадку може порекомендувати найбільш прийнятне дозування біологічно активної добавки.

А чи варто для профілактики коронавірусної інфекції приймати вітамін D? Дізнайтеся з нової статті про те, чи дійсно «вітамін сонця» полегшує симптоми респіраторної вірусної інфекції?

Навіщо людині взагалі потрібен сон? Можливо, що саме під час нього імунітет активніше бореться з патогенами? Читайте в нашому матеріалі, навіщо ми спимо та які сни вважатися найнебезпечнішими.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Melatonin is a Key Recommendation in COVID-19 / DoctorMurray.com

Can melatonin reduce the severity of COVID-19 pandemic? / Taylor&Francis Online 

Melatonin Could Potentially Treat COVID-19 / WebMD

COVID-19: Melatonin as a potential adjuvant treatment / NCBI

Age-dependent reduction in serum melatonin concentrations in healthy human subjects / PubMeD

Sleep Disorders, and Immune Function / SpringerLink

Melatonin: Lowering the High Price of Free Radicals / Journals. Physiology

A Trial of Lopinavir–Ritonavir in Adults Hospitalized with Severe Covid-19 / NEJM 

Pharmacological actions of melatonin in oxygen radical pathophysiology / PubMeD

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.