0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Крем з SPF: більше шкоди, ніж користі? Бензол в сонцезахисних засобах

Сонцезахисні креми призначені для надійного захисту шкіри. Нажаль, деякі бренди можуть підвести: так, в деяких SPF засобах був виявлений бензол — відомий канцероген.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Крем з SPF: більше шкоди, ніж користі? Бензол в сонцезахисних засобах

Дні стають довшими і спекотливими, а продажі сонцезахисних кремів переживають великий щорічний бум, оскільки люди запасаються, готуючись до активного відпочинку. Ми покладаємося на захист від сонця, щоб уберегти себе від передчасного старіння і болісних опіків. Але найголовніше — захиститися від потенційно смертельного впливу ультрафіолетового випромінювання.

Що таке бензол і чому навколо нього стільки шуму?

Бензол — це хімічна речовина, яка присутня в навколишньому середовищі та широко використовується людьми. За даними Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC) бензол являє собою безбарвну або світло-жовту рідину, яка утворюється природним шляхом, але також проводиться в результаті діяльності людини.

Наприклад, автомобільні викиди, спалювання вугілля і нафти можуть привести до викиду бензолу в повітря. До речі, в сигаретному димі він теж є. Бензол бере участь у виробництві деяких пластиків, каучуків, барвників, миючих засобів, пестицидів, просто тому що він відмінний розчинник. У рідкісних випадках бензол використовують при створенні ліків, але на обмежених рівнях і якщо на те є вагомі причини, а саме — високий терапевтичний ефект. Загалом, його використання неминуче.

Проблема в тому, що бензол — токсичний. Він викликає рак крові, а саме лейкемію.

Залежно від того, вдихнути його випадково, проковтнути або нанести собі на шкіру, симптоми будуть варіюватися. Від запаморочення і нерегулярного серцебиття до судом, а у випадку з високими дозуванням — до смерті.

Бензол в сонцезахисних засобах

Про бензол повідомлялося у великій кількості сонцезахисних кремів і продуктів після засмаги. Було проведено тестування незалежною компанією Valisure LLC, яка перевіряє хімічний склад ліків і товарів для здоров'я (новина травня 2021 року).

Тестовані продукти включали спреї, гелі, лосьйони та креми. Бензол був виявлений в 43 з 224 сонцезахисних кремів і в 8 з 48 засобів після засмаги.

«Спреї, гелі та лосьйони зі складом як на хімічній, так і на мінеральній основі містять бензол», — пише Valisure.

Згідно з результатами лабораторії, ця четвірка брендів в США відзначена з найвищим канцерогенним рівнем:

  • Neutrogena;
  • Sun Bum;
  • CVS Health;
  • Fruit of the Earth.

Наприклад, найлегший сонцезахисний спрей Ultra Sheer SPF 100 від Neutrogena містив найбільше бензолу з протестованих партій — більш ніж в три рази перевищують допустиму межу FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів).

Хоч ці результати й звучать тривожно, вони не доводять, що кожен продукт цих брендів сповнений бензолу: «Від партії до партії були значні відмінності, навіть в межах однієї марки», — йдеться у звіті.

Як допустили потрапляння бензолу в SPF?

Негативну реакцію людей з приводу бензолу можна зрозуміти й виправдати. Адже якщо це канцероген, то як могли допустити його наявність у складі засобів? Тим більше, що завдання SPF — захищати нас від онкології, а не піддавати ризику.

Річ у тому, що це не проблема сонцезахисного крему — це проблема виробництва. Ці поняття не повинні бути розмиті.

Бензол — НЕ інгредієнт SPF-продукту, а забруднення, яке, швидше за все, є результатом виробничого процесу — токсичною побічною речовиною (його не слід плутати з авобензолом — звичайним хімічним сонцезахисним фільтром, який можна знайти на багатьох етикетках).

Більш того, важливо відзначити, що будь-які включення «токсичних» інгредієнтів в побутові товари незаконно.

Чи означає це, що ваш сонцезахисний крем небезпечний?

Що стосується вітчизняних марок, однозначної відповіді немає, адже українським SPF-засобам тільки належить пройти перевірку. Інша справа — іноземні бренди, бо  вони перші потрапили на тестування.

Найкраще буде викинути будь-який з сонцезахисних кремів, згаданих у звіті (ви можете побачити повний і оригінальний список тут). Якщо у вас є які-небудь сонцезахисні креми, перераховані у  відгуку Johnson & Johnson, від них компанія рекомендує позбутися. А саме:

  • Аерозольний сонцезахисний крем Neutrogena Beach Defense
  • Neutrogena Cool Dry Sport аерозольний сонцезахисний крем
  • Neutrogena Invisible Daily Defense аерозольний сонцезахисний крем
  • Neutrogena Ultra Sheer аерозольний сонцезахисний крем
  • Aveeno Protect + Refresh аерозольний сонцезахисний крем

У численних звітах про дослідження бензолу є висновок про те, що будь-який вплив цієї хімічної речовини є шкідливим. В одному дослідженні 2010 року, проведеному Каліфорнійським університетом у Берклі, йдеться: «Ймовірно, не існує безпечного рівня впливу бензолу, і будь-яка його кількість має певний ризик».

Безпечні марки SPF-засобів все ж існують

На щастя, існують сонцезахисні засоби, в яких абсолютно точно немає бензолу. Компанія Valisure їх винесла в окремий список, визначивши їх імовірно безпечними. А це означає, що їх можна і потрібно використовувати.

Популярні продукти таких брендів як Banana Boat, Coppertone, Coola, EltaMD не містять канцерогенів.

Оскільки уся перерахована продукція є імпортною, більшу частину з неї ви можете придбати через спеціалізовані магазини.

Приклад безпечних SPF:

  • Hawaiian Tropic Lotion Island Sport Ultra Light Sunscreen SPF 30
  • Hawaiian Tropic Lotion Sheer Touch Lotion Sunscreen SPF 50
  • La RochePosay Lotion Anthelios Melt In Milk Sunscreen Lotion - SPF 100
  • Aveeno Lotion Ultra-Calming Daily Facial Moisturizer Sunscreen with SPF 30
  • CVS Health Spray Ultra Sheer Spray Sunscreen SPF 70
  • Equate Lotion Baby Broad Spectrum Sunscreen SPF 50

Якщо ви користуєтеся українськими марками, намагайтеся уникати захистів у вигляді спрею, оскільки переважна більшість марок-порушників в згаданих списках — аерозолі.

Підсумок: продовжуйте захищати свою шкіру

Інформація з приводу канцерогену безумовно важлива, але вона не повинна змушувати турбуватися про купівлю сонцезахисного крему.

Той факт, що після виявлення токсичної речовини, дані були моментально передані людям, говорить про чесність компаній. Будь-яка продукція як і раніше покликана дбати про нас, а за її якістю і поліпшенням невпинно продовжують слідкувати.

Сонцезахисний крем був і залишається одним з найефективніших засобів захисту шкіри. Вибирайте безпечні та перевірені марки для протекції з даного списку.

Пам'ятайте, що SPF — це один зі способів ефективного захисту наряду з фізичними бар'єрами, такими як одяг і пошук тіні між 10:00 і 16:00.

Уникайте агресивного сонця, більше відпочивайте, пийте воду і стежте за своїм самопочуттям. Поки ви піклуєтеся про себе, все добре.

Щоб не отримати сонячний опік, важливо дотримуватися заходів безпеки. А для якнайшвидшого лікування шкіри або допомоги іншій людині, необхідно знати правила надання першої допомоги. Дізнайтеся зі свіжої статті про те, що можна і не можна робити при сонячному опіку і які мазі в таких випадках рекомендується наносити.

Чим спекотніше літо, тим вище ризики розвитку теплового і сонячного удару. Читайте в нашій статті про те, які ознаки можуть сигналізувати про насуваються небезпечних станах.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Valisure Detects Benzene in Sunscreen / Valisure

Facts About Benzene / CDC

Advances in Understanding Benzene Health Effects and Susceptibility / Annual Review of Public Health

Benzene and Cancer Risk / American Cancer Society

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.