0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Що робити при сонячному опіку: гід по першій допомозі обгорілій шкірі

Сонячний опік — це не тільки дискомфорт і швидке старіння шкіри, але ще й підвищений ризик онкології. Тому ми розповідаємо як швидко вилікувати сонячний опік, що відразу ж потрібно зробити, якщо ви згоріли на сонці, і називаємо кращі сонцезахисні засоби, які надійно захистять і вилікують вашу шкіру.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
 Що робити при сонячному опіку: гід по першій допомозі обгорілій шкірі

Щоб згоріти влітку, не обов'язково проводити цілий день на сонці. Якщо у вас біла і чутлива шкіра, може бути досить пари годин для отримання сонячного опіку. Але навіть темношкірі люди не захищені на 100% від ультрафіолетового випромінювання. Чому так відбувається?

Чому з'являється сонячний опік?

Сонячні опіки — це ушкодження шкіри у вигляді почервоніння і запалення, які з'являються, якщо вплив ультрафіолетових променів був занадто сильним і агресивним.

Шанси отримати опік підвищуються, якщо:

  • у вас світла шкіра, веснянки, біле або руде волосся;
  • ви користуєтеся солярієм;
  • нема захисту шкіри спеціальними SPF-засобами;
  • ви лікуєте шкіру спеціальними мазями;
  • приймаєте оральні контрацептиви;
  • використовуйте масло цитрусових на шкіру перед виходом на сонце;
  • живете в регіоні, близькому до екватора, де високий ступінь ультрафіолету;
  • ви перебуваєте в гірських районах;
  • часто буваєте на пляжі, оскільки сонячне світло сильніше відбивається від води;
  • регулярно займаєтесь зимовими видами спорту, наприклад, бігаєте на лижах — сонце теж відбивається від снігу;
  • проходите курс хімічних пілінгів та лазерної депіляції.

Які бувають сонячні опіки: симптоми та ознаки

Те, як буде виглядати опік і як швидко від нього вийде позбутися, залежить від ступеня тяжкості.

Легкі сонячні опіки

Вони зазвичай супроводжуються почервонінням і легким болем, запалення проходить від трьох до п'яти днів. Шкіра також може злегка лущитися в останні пару днів, поки вона відновлюється.

Помірні сонячні опіки

Більш болісні. Шкіра стає яскраво-червоною, опухлою і гарячою на дотик. Для повного загоєння зазвичай потрібен тиждень.

Важкі сонячні опіки

Важка ступінь пошкодження шкіри проявляється у вигляді болісних пухирів. А для того, щоб все зійшло повністю, може знадобитися до двох тижнів.

В такому випадку краще звернутися до лікаря, але навіть якщо ви вирішили не їхати в лікарню, доведеться залишатися вдома і відпочивати, щоб прискорити загоєння.

Чи існують ускладнення після сонячних опіків?

Симптоми таких пошкоджень — явища тимчасові. На перший погляд здається, ніби вони не є вагомим приводом хвилюватись. Але кожне нове пошкодження вашої шкіри впливає на ДНК клітин — а це саме те, що не видно візуально, але впливає на внутрішні процеси.

Наслідки від таких постійних пошкоджень — це передчасне старіння у вигляді ранніх зморшків через зруйнований колаген і еластин, пігментація і навіть рак шкіри. І чим світліше ваша шкіра, тим ретельніше потрібно захищати себе в літній час.

Онкологія

У двох когортних дослідженнях показано, що важкі ступені опіків безпосередньо пов'язані з ризиком розвитку меланоми як у жінок, так і у чоловіків.

Вплив УФ-променів (ультрафіолетового випромінювання) і сонячні опіки вважаються основними факторами ризику, пов'язаними з розвитком меланоми. Причому комбінацій з УФ-випромінюванням в цей час і наявності в дитинстві одного або декількох випадків сонячних опіків достатньо для того, щоб спровокувати розвиток раку шкіри в дорослому віці.

Що робити при сонячному опіку: швидка самодопомога

Отже, ви забули нанести сонцезахисний крем і заснули на своєму шезлонгу під палючим сонцем. Погана новина в тому, що вас напевно очікують почервоніння та біль. Хороша новина — це не буде тривати вічно.

Але як собі допомогти, щоб сонячний опік якомога швидше зник і не виникло сумних наслідків?

Миттєве охолодження

Почервоніла шкіра — це ознака запалення. А зняти запалення — означає, охолодити його. Використовуйте прохолодну воду, будь то море, океан, озеро, струмок або проста вода з-під крана. Але остерігайтеся басейнів, оскільки хлорована вода швидше за все стане подразником. Зрештою, облийте постраждалу частину тіла прохолодною питною водою.

Не варто прикладати лід на уражені ділянки, попри те, що це виглядає логічно (на перший погляд) і привабливо. Адже коли ваша шкіра горить, вона одночасно стає надчутливою, і різкі перепади температур завдають їй більше шкоди, ніж користі. Повірте, навіть води кімнатної температури буде достатньо, щоб знизити градус на шкірі.

Алое вера

Якщо у вас вдома немає такої рослини, вам варто її придбати.

Алое вера містить речовину під назвою алоїн, яка зменшує запалення, а ще зволожує шкіру, пом'якшує і нівелює лущення. Тому алое можна і потрібно використовувати при сонячних опіках.

Відламайте шматок рослини, вичавите гель і нанесіть прямо на шкіру.

Ромашковий чай

Ромашковий чай здатний заспокоїти шкіру, що обгоріла на сонці. Заваріть чай і дайте йому охолонути. Коли він буде готовий, змочіть в ньому чистий бинт і прикладіть до ураженої ділянки. Змочуйте стільки раз, скільки це необхідно.

Відзначимо, що такий спосіб не підійде алергікам.

Мазі від сонячних опіків

Перш ніж наносити щось на шкіру, майте на увазі, що від мазей в гострому періоді (коли епідерміс максимально запалений) краще відмовитися. Будь-які мазі в своїй основі містять вазелін, саме він буде гальмувати загоєння. Вазелін буквально «запечатує» пори і перекриває доступ до кисню. Чому це важливо? Тому що кисень потрібен для клітинного метаболізму, без нього функції клітин нормально працювати не в змозі. Це ж і справедливо стосовно всіх жирних засобів, які люблять застосовувати в народній медицині (наприклад, натирати шкіру свинячим жиром).

Найкраще використовувати щось легке з пантенолом, не має значення в якій формі. У хід може піти і спрей, і крем, головне, щоб засоби не перевантажували шкіру і містили в собі протизапальні та заспокійливі компоненти. Гіалуронова кислота, вітаміни А і Е — теж великий плюс до загоєння.

Ось, наприклад, найкращі засоби від сонячних опіків:

Що робити, якщо сонячний опік у дитини?

Немовлята і діти особливо вразливі до ультрафіолетового випромінювання і дуже легко обгоряють. Їх шкіра тонка і ніжна, а це значить, що для отримання опіку багато часу не потрібно.

У маленьких дітей менше меланіну — пігменту, який забезпечує природний захист від сонячних променів.

Якщо сонячний опік у вашої дитини обійшовся просто почервонінням шкіри, його можна вилікувати такими методами:

  • Охолодіть шкіру змоченим в прохолодній воді бинтом. А для купання дитини використовуйте тільки м'яке мило.
  • Для зволоження дитячої шкіри добре підійдуть гель алое вера або м'який лосьйон. Намагайтеся уникати всього, що містить ароматизатори, тому що вони здатні викликати роздратування.
  • Поки засмага у вашої дитини гоїться, важливо тримати її якомога далі від сонця. У період загоєння шкіра вкрай чутлива.
  • Якщо присутні пухирі, не варто чіпати їх руками, поки вони гояться, інакше можна збільшити ризик інфекцій, тому завжди дотримуйтесь стерильності.
  • І ні в якому разі не прикладайте лід до ушкоджених місць. Шкіра дітей дуже чутлива, і різкі перепади температур можуть тільки затягнути процес загоєння.

Якщо у вашої дитини сонячний опік, покритий пухирями або викликає будь-який з наступних симптомів, негайно зверніться до лікаря:

  • лихоманка або озноб;
  • сплутаність свідомості або млявість;
  • блювота;
  • загальне нездужання, роздратування або просто погане самопочуття.

Всі ці ознаки можуть вказувати на те, що у вашої дитини зневоднення, тепловий або сонячний удар, які вимагають термінової допомоги фахівця.

Як не згоріти на сонці: профілактика

Підсумовуючи, ось основні правила, які не дадуть обгоріти влітку:

  • Уникайте полуденних годин для прогулянок, краще робити це до 10 ранку і після 4-5 вечора.
  • Будьте уважні, якщо ви проходите дерматологічний курс лікування, особливо антибіотиками. Як і пероральні, так і місцеві ліки, які лікують вугрі, здатні значно підвищити сприйнятливість шкіри до сонця.
  • Якщо ви тільки приїхали на пляж і ваша шкіра ще біла, перші 3 дні краще зіграти в тіні під навісом. Повірте, засмагнути вийде навіть під парасолькою. Так, повільніше, зате в рази безпечніше.
  • Не поспішайте із засмагою. Збільшуйте час під сонцем поступово.
  • Давайте собі відпочинок в тіні або прохолодному місці кожні півгодини-годину.
  • Носіть легкий одяг і його атрибути, наприклад капелюхи з широкими полями або панами, які затінюють обличчя. Для очей — сонцезахисні окуляри, а для губ — якісний бальзам з SPF.
  • Прохолодні ванни, м'який і легкий одяг, а також сонцезахисні засоби для дітей — це те, що їм потрібно в літній час, щоб вони відчували себе комфортно.
  • Обов'язково користуйтесь захистом від сонця — сонцезахисні креми з SPF зі значенням 25-30 і вище.
  • Якщо ви плануєте відпочивати під сонцем цілий день, беріть SPF з собою. Його потрібно оновлювати кожні дві години, особливо якщо ви плаваєте. Дія будь-якої протекції не довговічна, а під впливом води її зовсім не залишається на шкірі.

Список найкращих сонцезахисних засобів:

Після перебування на сонці використовуйте засоби після засмаги:

 

Сонячні опіки часто стоять пліч-о-пліч з тепловим і сонячним ударом. Але якщо ризики для здоров'я від сонячних опіків — процес накопичувальний, то сонячні і теплові удари негайно ставлять під загрозу життя людини. Дізнайтеся з нашої нової статті як надавати першу допомогу при сонячному і тепловому ударі і як убезпечити себе влітку.

Для того, щоб тіло було захищене від перегріву, включається природний процес потовиділення. Але що робити, якщо піт занадто рясний і доставляє більше клопоту, ніж користі? Дізнайтеся, чому людина пітніє в спеку дуже сильно: 5 дієвих порад, щоб призупинити рясне потовиділення.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Aloin Suppresses Lipopolysaccharide-Induced Inflammatory Response and Apoptosis by Inhibiting the Activation of NF-κB / NCBI

History of Severe Sunburn and Risk of Skin Cancer Among Women and Men in 2 Prospective Cohort Studies / NCBI

A Qualitative Exploration of Parental Perceptions Regarding Children's Sun Exposure, Sun Protection, and Sunburn / NCBI

Childhood sun exposure as a risk factor for melanoma: a systematic review of epidemiologic studies / PubMed

How Long Does a Sunburn Take to Heal? / Healthline

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.