0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

«Корінь життя»: 5 фактів про женьшень і його вплив на здоров'я людини

Кожна людина на собі відчувала ознаки стресу: це безсоння, дратівливість, втома і підвищена схильність до хронічних захворювань. Ось тут на допомогу і приходять адаптогени — відносно безпечні рослинні препарати, одним з яких є женьшень. На що він здатний і чим доказово може бути корисний?

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
«Корінь життя»: 5 фактів про женьшень і його вплив на здоров'я людини

Женьшень — відомий адаптоген, трав'янистий багаторічник, який може досягати у висоту 80 см і рости понад 100 років. У дикій природі він уже майже не зустрічається, але для лікарських і косметичних цілей його вирощують на спеціальних плантаціях, а якість врожаю якісно контролюють. Так для чого потрібен женьшень і які гарантовані ефекти він надає на здоров'я і самопочуття?

Переваги женьшеню: вплив на енергійність, розум, грип, цукор і потенцію

Західні вчені та медичні працівники сумніваються в лікувальних властивостях женьшеню, оскільки переконливих доказів про його справжню дію поки що немає.

Але є припущення, що женьшень може мати вплив на здоров'я і самопочуття. Розглянемо ж, які саме.

Підвищення енергії та працездатності

Приймати женьшень для загальної бадьорості та енергійності прийнято серед спортсменів, студентів перед іспитами та тих, хто має максимально включитися в роботу найближчим часом. Принаймні, від цих груп можна отримати таку пораду.

Женьшень може допомогти стимулювати фізичну і розумову активність людей, які відчувають себе слабкими та втомленими, і в принципі впоратися на час з хронічною втомою.

А дослідження 2014 року знаходить його як новий спосіб позбутися від втоми, пов'язаної з онкологією. Однак цей ефект задокументований тільки на тих людях, які на той момент проходили справжнє лікування. Він не показав статистично значущих поліпшень у людей, які вже закінчили лікування від раку.

Чітка когнітивна функція

Той факт, що женьшень стимулює розумові процеси й пізнання — правда. Звіт за 2018 рік говорить про правильність цього твердження.

Ці дослідження показали, що женьшень знижує окислювальний стрес, а такий процес здатний привести до поліпшення когнітивних функцій.

Дослідження впливу азіатського червоного женьшеню на когнітивні функції у пацієнтів з хворобою Альцгеймера, проведене у 2016 році, також дало багатообіцяльні результати.

У дослідженні взяли участь 14 осіб, троє чоловіків і 11 жінок, середній вік яких становив 74,93 роки. Пацієнти отримували 4,5 грама корейського червоного женьшеню протягом 12 тижнів. Зрештою все звелося до висновку, що азіатський червоний женьшень допомагає поліпшити функцію лобових часток мозку.

Лікування еректильної дисфункції у чоловіків

Серед чоловічої статі поширений факт про те, що женьшень цілюще впливає на проблеми чоловічого здоров'я.

Дослідження 2012 року на 119 чоловіках з еректильною дисфункцією легкого та середнього ступеня тяжкості дійсно дало підтвердження, що екстракт ягід женьшеню покращує загальну сексуальну функцію. Таке вивчення тривало 8 тижнів, протягом яких деякі учасники групи отримували екстракт ягід азіатського женьшеню, в той час як інші отримували плацебо.

Але щоб говорити про надійність і довгостроковість такого лікування, потрібно проводити додаткове, більш тривале і масштабне вивчення цього питання.

Профілактика грипу

Результати дослідження говорять, що екстракт червоного женьшеню може поліпшити виживання епітеліальних клітин легенів людини, інфікованої вірусом грипу.

Але навіть тут точно не встановлено, як саме працюють противірусні механізми женьшеню.

Зниження рівня цукру в крові

Аналіз 2014 року припускає, що женьшень може допомогти знизити рівень цукру в крові й надати послугу в лікуванні діабету. Гінзенозиди можуть впливати на вироблення інсуліну в підшлунковій залозі та підвищувати інсулінорезистентність.

А ось картина іншого дослідження, проведеного в тому ж 2014 році. Одні учасники брали 2,7 грама ферментованого червоного женьшеню кожен день, в той час як інші обійшлися плацебо. В результаті вийшов такий висновок, що женьшень дійсно знижує глюкозу в крові й підвищує рівень інсуліну після їди в порівнянні з плацебо.

Правда, щоб визначити, чи буде женьшень можливою ​​додатковою терапією діабету, необхідні додаткові клінічні дослідження і стандартизація кореня цієї рослинної речовини. А ще потрібно з'ясувати, які конкретні дози можуть бути ефективними.

Побічні ефекти

Хоч женьшень в цілому безпечний для вживання, але відгуки людей все ж повідомляють про побічні ефекти. Ці зустрічаються найбільш часто:

  • головні болі;
  • проблеми зі сном;
  • проблеми з травленням;
  • зміни артеріального тиску і, звичайно ж, цукру в крові;
  • діарея;
  • швидке серцебиття;
  • раптова шкірна реакція.

Формат і дозування женьшеню

Ви можете приймати женьшень по 1-2 грами кореня 3 або 4 рази на день. Але максимально використати його допустимо не більше, ніж 3-4 тижні.

Що стосується його форм, то зазвичай він випускається у вигляді чаю, настойки, крапель, сушених трав, порошку або капсул.

Взаємодії з ліками та ризики: зверніть увагу

Оскільки женьшень може змінювати ефекти артеріального тиску, діабету і серцевих ліків, включаючи блокатори кальцієвих каналів, такі як ніфедипін, будьте обережні!

Важливо! Ніколи не приймайте женьшень і серцеві ліки одночасно без попередньої консультації з лікарем!

Корінь також може збільшити ризик кровотечі спільно з прийомом антикоагулянтів, наприклад з такими як варфарин і аспірин.

Вагітним і годуючим жінкам категорично не можна пити добавки з женьшенем. Те ж саме стосується і дітей.

Хоча дослідники не підтвердили різні потенційні переваги добавок женьшеню для здоров'я, для людини зазвичай безпечно приймати цю рослину в невеликих дозах. Як добавку в рідкісних випадках — так, але точно не в якості самостійного лікування.

На сьогодні всі добавки, включаючи настоянки женьшеню, доступні для покупки онлайн. Це дає можливість швидко порівнювати виробників, вивчити відгуки, описи. Але завжди консультуйтеся з лікарем, перш ніж пробувати та починати приймати щось нове.

Пандемія COVID-19 послужила розвитку масової тривоги й, як наслідок, у багатьох людей з'явилися проблеми зі сном. Цього достатньо, щоб зробити негативний вплив на імунну систему і здатність людини протистояти вірусам та інфекціям. Дізнайтеся, чи здатний мелатонін, відома таблетка для сну, допомогти привести себе в порядок і протистояти цій сутичці з вірусом.

Чому одні люди відчувають наступ старості вже в 30 років, а інші виділяють енергію і в 50? Вся справа в психології або у кожного індивіда є своя відправна точка, після якої запускається процес старіння? Читайте в нашій статті, чому відбувається старіння організму і коли починаються справжні вікові зміни.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.



Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем-кардіологом медичного центру Medical PlazaКутовою Вікторією Олександрівною.

 

Джерела

Ginseng / Drugs.com

Asian Ginseng / NIH

Antifatigue effects of Panax ginseng C.A. Meyer: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial / PubMed

PURLs: Finally, a way to relieve cancer-related fatigue / NCBI

Active ginseng components in cognitive impairment: Therapeutic potential and prospects for delivery and clinical study / NCBI

Effect of Korean Red Ginseng on Cognitive Function and Quantitative EEG in Patients with Alzheimer's Disease: A Preliminary Study / The Journal of Alternative and Complementary Medicine

Effects of Korean ginseng berry extract on sexual function in men with erectile dysfunction: a multicenter, placebo-controlled, double-blind clinical study / IJIR

A placebo-controlled trial of Korean red ginseng extract for preventing Influenza-like illness in healthy adults / NCBI

Ginseng For Cancer Patients Says Mayo Clinic / MedicalNewsToday

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.