0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чому відбувається старіння організму й коли починаються вікові зміни: відповідь учених

У якому віці людина починає старіти насправді? І чи правда те, що час старіння органів різний? Ми зібрали вам ТОП теорій про час старіння організму. Відповіді шукайте у нашій статті.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Чому відбувається старіння організму й коли починаються вікові зміни: відповідь учених

Правда, дивно, що одні люди відчувають прихід старості вже в 30 років, вони починають скаржитися на здоров'я та пам'ять, а інші не помічають ніяких змін в собі й в 50 років?

Чому так відбувається й чи є певна відправна точка, вік, після якого людина починає старіти? Саме відповідям на ці питання й присвячена ця стаття.

Коли організм починає старіти: найпопулярніші теорії

На жаль, на даний момент не існує єдиної теорії старіння, з якою б погодилася більшість учених. Ніхто точно не знає, як і чому люди змінюються з віком. Кожні наступні дослідження відкривають все нові й нові причини старіння.

Давайте розглянемо широко популярні теорії старіння.

Теломерна теорія

Усі клітини людського організму здатні ділитися певну кількість разів. При кожному такому розподілі хромосоми коротшають. Вони мають лічильники теломери (спеціальні кінцеві ділянки), які після кожного ділення стають коротшими й в певний момент це призводить до того, що утворення нових клітин стає неможливим.

Такі клітини поступово втрачають свою життєздатність і починають старіти. Дана теорія отримала свою назву від теломер — кінцевих ділянок хромосом.

Онтогенетична (елеваційна) теорія

Це припущення, згідно з яким існує єдиний регуляторний механізм, основним компонентом якого вважається гіпоталамус (центр ендокринної регуляції). Згодом у нього знижується чутливість до сигналів, що надходять від залоз внутрішньої секреції та нервової системи, тому й починаються вікові зміни організму.

Адаптаційно-регуляторна (вітаукт) теорія

Вона була розроблена нашим земляком, українцем В.В. Фродькісом. В її основі лежить проста гіпотеза, а саме, що старіння організму генетично запрограмоване. Тривалість життя залежить від балансу між процесом старіння й «антистаріння». Під «антистарінням» Фродькісон мав на увазі адаптацію організму до змін свого функціонування й умов навколишнього середовища.

Коли організм починає старіти: найпопулярніші теорії

Звичайно, існують інші теорії, які називають причинами старіння, наприклад, травми від ультрафіолетового випромінювання, що призводять до старіння шкіри обличчя або накопичення у клітинах кінцевих продуктів обміну речовин.

Більшість же геронтологів (людей, що вивчають старіння) схильні до того, що цей процес є результатом взаємодії багатьох факторів, що впливають на людину протягом усього життя. Вони включають в себе:

  • спадковість;
  • навколишнє середовище;
  • культурне середовище;
  • особливості харчування;
  • заняття фізичними вправами;
  • перенесені хвороби;
  • наявність або відсутність шкідливих звичок.

Перелік цих факторів можна продовжувати безкінечно, проте давайте з'ясуємо, коли ж починається старіння організму, тобто в якому віці це починається?

У якому віці людина починає старіти: дані останніх досліджень

У багатьох наукових університетах світу досліджують проблему вікових змін людини, а саме коли вони починаються й чи залежить це від впливу зовнішніх факторів.

Так, фахівці університету Вірджинії в ході спостереження за добровольцями різного віку з'ясували, що мозок людини починає старіти з 27 років. У людей, яким 28 і більше років гірше працює пам'ять і вони довше вирішують логічні завдання. Пік мозкової активності, згідно з даними дослідження, відбувається в 22 роки. Однак повністю довіряти даним висновкам не варто, так як вибірка людей за якими спостерігали була досить невеликою (2000 осіб).

Інші американські вчені прийшли до висновку, що старіння організму починається з 39 років. Саме в цьому віці починає зменшуватися кількість мієліну — це речовина, яка захищає нервові клітини. Через це клітини стають більш уразливими до пошкоджень і гірше проводять нервовий імпульс, що призводить до вікових захворювань.

Перераховані вище дослідження ще не стали широко популярними в науці і з їх висновками згодні далеко не всі вчені, однак той факт, що на старіння організму впливають генетичні фактори й спосіб життя, є незаперечним.

Коли починає старіти організм і чи відрізняється час старіння різних його органів

З кожним органом і тканиною людського організму відбуваються зміни в різний час. Наприклад, шкіра може бути зморшкуватою й обвисати, а печінка бути повністю здоровою.

Коли починає старіти організм і чи відрізняється час старіння різних його органів

У міру того, як ви будете ставати старше, ваше тіло буде зазнавати такі зміни:

  • серце 20-річної людини здатне перекачувати приблизно в 10 разів більше крові, ніж насправді необхідно для підтримки нормальної життєдіяльності організму. Однак після 30 років щорічно буде втрачатися 1% цього резерву;
  • після п'ятдесятиріччя, кожні наступні 10 років середній рівень глюкози натщесерце буде підвищуватися з 6 до 14 міліграмів на децилітр, так як клітини стануть менш чутливими до дії інсуліну;
  • після менопаузи в жінок (45-55 років) і андропаузи в чоловіків (45-55 років), починається зменшення міцності кісткової маси й втрата її щільності. Через це у людей даного віку підвищується ризик переломів кісток і збільшується тривалість процесу їх відновлення.

Таким чином, можна зробити висновок, що не існує чітко визначеного віку, коли всі органи й клітини організму починають старіти. Для кожного органу людини все відбувається індивідуально. Дуже багато залежить від впливу зовнішніх факторів, генетичної схильності, перенесених захворювань і способу життя.

Наш вік у нашій голові, і якщо в 30 років ми ведемо себе, як люди пенсійного віку, то значить потрібно міняти своє ставлення до життя. Як це зробити, притримуючись всього 5 простих правил, читайте в новій статті про психологію внутрішньої сили.

А якщо ви все-таки замислюєтеся про те, щоб вдатися до пластичної операції, і після неї виглядати молодше, ознайомтеся з нашим ексклюзивним матеріалом про всі підводні камені пластики обличчя в Україні.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Цей редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність косметологом медичного центру Medical PlazaРомащенко Наталія Володимирівна.

 

Джерела

Modern Biological Theories of Aging / PubMed

'Brain decline' begins at age 27 / BBC

Коли людина починає старіти: названо вік / 24 Здоров'я

Insulin, IGF-1 and longevity / PubMed

Aging changes in organs, tissues, and cells / MedlinePlus

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.