0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як шоколад впливає на мозок: користь чорного шоколаду й 5 несподіваних фактів про улюблені ласощі

Якщо бажаєте зарядити мозок енергією, то поласуйте чорним шоколадом. Він здатен покращити запам'ятовування, розумову активність, заспокоїти нерви. Але це не все, на що здатен чорний шоколад. Дізнайтеся 5 невідомих науково доведених фактів про неймовірну користь цих солодощів.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як шоколад впливає на мозок: користь чорного шоколаду й 5 несподіваних фактів про улюблені ласощі

Напевно, не існує людини, яка б не чула про користь чорного шоколаду. Він може покращувати розумову діяльність і піднімати настрій. Шоколадні ласощі навіть дозволяють їсти під час написання шкільних олімпіад, так як ці продукти можуть стимулювати підвищення мозкової активності.

Однак існує лише обмежена кількість рандомізованих досліджень, які доводять те, як шоколад впливає на мозок, а їх результати досить неоднозначні.

Тому давайте розберемося, чи дійсно цей продукт можна назвати засобом для поліпшення мозкової діяльності.

Чим корисний чорний шоколад і особливості його складу

На даний момент існує кілька видів шоколаду, а саме чорний (темний), молочний, білий та шоколад з різними начинками. Найкориснішим вважається чорний шоколад. У ньому міститься велика кількість флаванолів — спеціальних речовин рослинного походження, які мають протизапальну й антиоксидантну дію.

Після вживання шоколадних ласощів флаваноли всмоктуються всередину і виявляються в плазмі крові через 30 хвилин, а їх максимальна концентрація досягається по закінченню 2-3 годин.

Ці речовини проникають у мозок і викликають широку стимуляцію перфузії мозку (кровопостачання). Вони також стимулюють ангіогенез (утворення нових кровоносних судин), нейрогенез (процес виникнення нейронів) і зміни морфології нейронів, в основному в областях, що беруть участь у навчанні і запам'ятовуванні.

Такі зміни в організмі призводять до поліпшення роботи мозку й покращують пам'ять. Людина починає набагато швидше запам'ятовувати інформацію, вирішувати різні завдання, а також згадувати важливу інформацію.

Користь шоколаду можна помітити як при його одноразовому вживанні, так і при тривалому. Даний факт був підтверджений у ході двох наукових досліджень. За їх результатами вчені прийшли до таких висновків:

  1. Короткочасне вживання чорного шоколаду стимулює розумову активність. У 2011 році групу молодих людей розділили на дві підгрупи, одній з яких дали з'їсти плитку чорного шоколаду, а іншій білого. По закінченню 2-х годин після вживання ласощів усім молодим людям надали перелік логічних завдань для виконання. Та підгрупа, яка їла темний шоколад, впоралася із завданнями набагато краще, ніж та, в якій їли білий шоколад.
  2. Тривале вживання темного шоколаду може покращувати пам'ять. Експеримент 2014 року, проведений серед людей у ​​віці від 50 до 65 років, показав, що тривале вживання шоколаду з великою кількістю флаванолів може покращувати пам'ять. Участники експерименту також були розділені на дві групи: перша їла чорний шоколад щодня протягом 3-х тижнів, а друга не їла його зовсім. У підсумку в першої групи результати тестів на запам'ятовування були кращими.

Крім того, експеримент 2017 року, проведений в Італії за участю літніх людей, які 3 місяці вживали флаваноли, що містяться в шоколаді й напої какао, підтвердив корисність даних антиоксидантів. У результаті, вчені прийшли до висновку, що флаваноли підвищують увагу, розумову діяльність, пам'ять, швидкість мови й найбільш корисні для тих, у кого є легкі когнітивні порушення або починається втрата пам'яті.

Таким чином, вживати темний шоколад в літньому віці дуже корисно для мозкової активності, але є його потрібно їсти в міру.

У чому ж ще полягає користь шоколаду й чи може він заподіяти шкоди організму?

Гіркий шоколад: користь і чим шкідливі улюблені ласощі

Можна помітити, що якщо з'їсти шматочок шоколаду або шоколадну цукерку, то поліпшується настрій. Але чому так відбувається та які ще корисні зміни в нашому організмі стають результатом вживання даного продукту?

Далі ми розповімо про 5 фактів, що підтверджують його користь.

№1 Як шоколад впливає на настрій

Чорний шоколад збільшує вироблення гормонів ендорфінів. Вони зв'язуються з опіатними рецепторами в головному мозку, що викликають почуття ейфорії, після чого в людини підвищується настрій. Однак цей стан триває недовго. Крім того, ендорфіни зменшують біль і негативні наслідки стресу. Шоколад також збільшує рівень дофаміну, важливого нейромедіатора, необхідного для гарного настрою.

Продукт, що розглядається — головне дієтичне джерело триптофану, амінокислоти-попередника серотоніну, нейромедіатора щастя й позитивного настрою. Шоколад також є основним харчовим джерелом анандаміду — природної речовини, яка називається «молекулою блаженства». Анандамід провокує у людини почуття задоволення.

Цікаво, що чорний шоколад містить фенілетиламін — з'єднання, зване «наркотиком кохання», тому що воно викликає збудження в мозку, подібне закоханості. Тобто, відчуття закоханості й відчуття після вживання шоколаду дещо подібні.

№2 Як шоколад впливає на мозок і чи збільшує він надходження крові до нього

Антиоксиданти флаваноли в темному шоколаді покращують пам'ять, концентрацію уваги, прискорюють час реакції і навички вирішення завдань, збільшуючи надходження крові до мозку. Такий вплив ласощів на мозкову активність спостерігаються як у молодих, так і у літніх людей.

Дослідження Гарвардської медичної школи показало, що вживання двох чашок гарячого шоколаду збільшує надходження крові до мозку на 2-3 години. Посилений кровообіг мозку прискорює розумову діяльність і людина вирішує різні завдання з високою швидкістю.

А ще внаслідок розумової роботи спалюються калорії, які можуть заповнюватися за допомогою шоколаду.

№3 Чорний шоколад допомагає запобігти старінню клітин мозку

Для нормального функціонування мозку необхідно близько 20% кисню від загальної кількості споживаного організмом. Вільними радикалами називаються шкідливі молекули кисню, які негативно впливають на клітини мозку.

Даний процес можна порівняти з тим, як надрізане яблуко під дією вільних радикалів кисню окислюється.

Такі ж негативні процеси стимулюються вільними радикалами й в головному мозку людини. А антиоксиданти флаваноли захищають клітини даного органу та запобігають  старінню клітин мозку.

Порошок какао, головний інгредієнт шоколаду, має в своєму складі більше антиоксидантів, ніж будь-які інші продукти, наприклад, чорниця, гранат або порошок асаї.

№4 Вживання темного шоколаду допомагає знімати стрес

У шоколаді міститься значна кількість магнію. Цей елемент пригнічує викид гормону кортизолу й тим самим допомагає запобігти виникненню стресу. Магній є важливим дієтичним мінералом, який корисний при тривозі та стресі.

Збільшення його кількості в раціоні може поліпшити пам'ять, концентрацію уваги, настрій, сон і стійкість до стресу.

Так як магній самостійно не виробляється в нашому організмі, його потрібно вживати ззовні. В одній плитці темного шоколаду міститься половина добової потреби людини в магнії.

№5 Збільшує кількість корисних бактерій в кишечнику

Одна з найбільш незвичайних переваг шоколаду полягає в тому, що він збільшує кількість цілющих бактерій в кишечнику.

Лактобацили і біфідобактерії — два найбільш поширених види доброчинних бактерій в кишечнику людини. Дані живі мікроорганізми містяться в більшості пробіотичних добавок. Темний какао-порошок, з якого виготовляють шоколад, також можна назвати пребіотиком (у його складі є продукти життєдіяльності бактерій).

Таким чином, чорний шоколад корисний і для мозку, і для кишечнику.

А чи може призвести вживання шоколаду до негативних наслідків?

Шоколад: шкода та ймовірність негативного впливу на організм

Існують потенційні побічні ефекти від вживання шоколаду й какао. Вони пов'язані з калорійністю шоколаду, деякими хімічними сполуками, властивими какао-рослинам, таким як теобромін і кофеїн, і різними добавками, які додаються в шоколад, наприклад, цукор, молоко.

Калорійність гіркого шоколаду (70% какао) дорівнює 539 кКал на 100 г продукту. Кількість калорій в молочному та білому шоколаді перевищує цю позначку. Тому, якщо вам важливо зберігати фігуру й ви не хочете набрати зайві кілограми, то краще всього вибрати темний шоколад і їсти його в обмеженій кількості. Скільки чорного шоколаду можна в день? Дорослій, здоровій людині на добу можна їсти максимум 30-50 г даної солодощі.

Теобромін і кофеїн у великих дозах небезпечні для людини. Однак, щоб отруїтися останнім потрібно з'їсти мінімум 85 стандартних плиток шоколаду за раз. Цукор та інші добавки збільшують калорійність шоколаду й також не бажані до вживання у великій кількості.

При деяких захворюваннях, наприклад, діабеті та діатезі не можна їсти шоколад, тому що він може викликати негативні реакції в організмі у пацієнтів з даними захворюваннями.

Як вибрати чорний шоколад

Лікарі й дієтологи радять купувати темний 70% -вий шоколад. Відсоток означає скільки інгредієнтів з какао-бобів міститься в плитці. Однак, якщо вам поки не подобається 70% -вий продукт, спробуйте почати з 50% -вого й просто збільшуйте відсоток з кожним разом.

По-справжньому корисний темний шоколад містить лише кілька інгредієнтів. До них відносять какао та цукор або підсолоджувач.

Справжній корисний шоколад не повинен містити:

  • кукурудзяний сироп з великою кількістю фруктози;
  • хімічні домішки;
  • емульгатори;
  • частково гідрогенізовані масла;
  • штучні барвники;
  • ароматизатори та будь-які інші штучні інгредієнти.

Вибирайте тільки високоякісний шоколад і не зловживайте цим продуктом, щоб не виникло негативних наслідків.

Хочете ще трохи цікавого контенту про їжу? Тоді вам обов'язково необхідно прочитати статтю про беззаперечну користь моркви та її позитивний вплив на організм.

Ви вже знаєте, що шоколад покращує роботу мозку. Але який же ще рослинний продукт благотворно впливає на людину, наприклад, на волосся? Дізнайтеся в новій статті про користь кокосового масла для волосся і 5 рецептів його використання.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance / NCBI

Your brain on chocolate / Harvard Health Publishing

9 Proven brain benefits of dark chocolate / Be Brain Fit

The magical thing eating chocolate does to your brain / The Washington Post

Chocolate Boosts Your Brain Power, New Study Finds / ScienceAlert

 

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.