0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Найкраща олія для волосся, яке зробить пасма гладкими: 5 рецептів використання кокосової олії

Що таке популярне кокосове масло корисне для волосся? І те, що за допомогою маски з кокосового масла можна ламінувати волосся? apteka24.ua підібрала для вас найкращі рецепти з кокосовим маслом по догляду за волоссям, а також розповіла кому не рекомендується використовувати цю олію.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Найкраща олія для волосся, яке зробить пасма гладкими: 5 рецептів використання кокосової олії

Який засіб косметики можна назвати найуніверсальнішим та дієвим для волосся? Правда, складно відповісти? Фахівці вважають, що кокосова олія — це саме той продукт, який найефективніше використовувати в косметології  для лікування волосся.

Найцікавіше, що ця олія також застосовують для лікування деяких захворювань і вживають у їжу.

У чому ж секрет кокосової олії та якими корисними властивостями вона володіє?

Користь кокосової олії для волосся: що входить до її складу та як вона діє

Звичайно, нескладно здогадатися, з чого отримують даний продукт. Але ось як це роблять — уже інше питання.

Кокосову олію добувають з м'якоті кокосового горіха. Її відділяють від шкірки плоду й далі використовують метод гарячого преса або холодного віджиму. В результаті виходить продукт, який можна побачити на полицях магазинів і аптек.

Секрет користі кокосової олії криється в її складі та структурі молекул. Практично жодна інша олія не має такої кількості  корисних елементів, а її молекули швидко проникають всередину волосяного стрижня, зволожуючи й відновлюючи волосся. Мікрочастинки інших олій, навпаки, залишаються на поверхні локонів і володіють меншою кількістю корисних властивостей.

До складу кокосової олії входять ненасичені жирні кислоти, серед яких:

  • лауринова;
  • каприлова;
  • капронова;
  • оленїнова;
  • миристинова;
  • стеаринова;
  • пальмітинова.

Крім того, вона містить вітаміни (К, Е) і мінерали (кальцій, цинк, залізо). Її склад і кількість цінних компонентів — унікальні.

Але які ж властивості кокосовій олії надають усі ці жирні кислоти, вітаміни та мінерали?

Лауринова кислота захищає волосся від втрати білка (кератину), який становить понад 70% кожного волоса. А його дефіцит призводить до структурних порушень і ламкості.

Олеїнова кислота надає зволожуючий ефект, внаслідок чого після застосування кокосової олії жорстке та сухе волосся стає більш гладким і шовковистим.

Користь кокосової олії для волосся: що входить до її складу та як вона діє

Стеаринова кислота підсилює клітинну мембрану ліпідів (6% кожної волосини), що ускладнює відтік сального секрету з пор. І так ще довго можна перераховувати властивості кокосової олії, обумовлені кожним з її компонентів, але давайте звернемо увагу на цікаві факти.

Яким чином кокосова олія здатна ламінувати волосся й робити їх більш слухняними та гладкими?

Даний продукт застосовують у косметології не одне століття. Кокосова олія користується популярністю через зволожуючий та зміцнюючий ефект, проте не це найцікавіше. Кокосова олія може замінити праску для волосся й дозволяє рідше використовувати гребінець.

Якщо у вас кучеряві пасма, то не поспішайте використовувати плойку-випрямляч для волосся. Так як кокосова олія розгладжує волосяні лусочки, роблячи волосся більш прямим.

Ще воно діє, як фізіологічний бар'єр між пасмами, зменшуючи тертя, роблячи волосся більш гладким і слухняним, що допомагає уникнути його сплутаності. А високий вміст антиоксидантів у кокосовій олії допомагає уповільнити ознаки старіння волосся.

Але чи всім можна використовувати даний продукт або існують виключення?

Кому не рекомендується використовувати кокосову олію?

У деяких окремих випадках трапляється індивідуальна непереносимість та алергічні реакції на кокосову олію. Тому перед її використанням потрібно провести тест, а саме нанести невелику кількість даної речовини на внутрішню сторону зап'ястя й почекати 5-10 хвилин — якщо ніякої реакції не буде, то її можна застосовувати.

Багато дослідників говорять про високу комедогенність кокосової олії, тобто здатність закупорювати пори шкіри. У зв'язку з цим даний продукт рекомендують наносити на волосся, відступаючи 5 см від коренів, щоб не забивати пори й не збільшувати сальність волосся.

Кокосова олія підходить для всіх типів волосся, а також шкіри, і завдяки широкому спектру дії її можна додавати в такі косметичні засоби:

  • шампунь для волосся;
  • кондиціонер-ополіскувач;
  • зволожуючий крем;
  • олія для ванн;
  • крем для гоління;
  • бальзам для губ;
  • олія для масажу;
  • скраб для тіла;
  • засіб для зняття макіяжу.

Однак перед змішуванням кокосової олії з будь-якою косметикою треба проконсультуватися у косметолога. Неправильне використання даного продукту може призвести до негативних наслідків.

Таким чином, кокосова олія є дуже корисним засобом для волосся, вона живить, зміцнює і робить їх більш м'якими. Але перед її використанням потрібно переконатися у відсутності алергії й не змішувати даний продукт з іншими косметичними засобами без попередньої консультації з фахівцем.

Як використовувати кокосову олію: 5 ефективних порад по догляду за волоссям

У кокосової олії немає чіткого обмеження за часом нанесення на волосся. Її можна застосовувати як перед, так і після миття або ж просто наносити на сухі пасма. Крім того, тривалість використання кокосової олії не лімітована.

Розповімо про 5 найдієвіших способів застосування кокосової олії.

Як використовувати кокосову олію: 5 ефективних порад по догляду за волоссям

Спосіб № 1 Поживний догляд, щоб волосся було шовковистим

Кокосова олія робить волосся більш м'якими і живить його. Це, мабуть, найпопулярніша її властивість.

Візьміть одну або дві чайні ложки олії, в залежності від довжини пасом, і нанесіть її по всій довжині сухого волосся. Залиште на 1 годину, а потім змийте. Результат буде відразу ж видно і відчутно.

А коли все-таки краще наносити кокосову олію до миття або після? У ході досліджень було виявлено, що застосування даного продукту до миття голови більш ефективне. Олія проникає в стовбур волосини й відштовхує молекули води, які можуть пересушувати її і робити ламкою. Також вчені радять наносити кокосову олію на пасма й залишати на ніч, тому що за час сну вона повністю просочує волосся, сприяючи їх зволоженню та відновленню.

Кількість олії, яку наноситься, грає дуже важливу роль. Якщо нанести його занадто багато, то волосся тривалий час буде жирним і його доведеться довго змивати. Оптимальніше за все, вказівним пальцем взяти трохи олії, розтерти його між пальцями й нанести на пасмо. Перед цим волосся потрібно поділити на 3-4 пасма. Якщо локони по лопатки, то дану процедуру потрібно повторювати 2-3 рази. Крім того, олію можна додавати в шампунь, кондиціонер або маску (1 ч. л. на пляшку).

Спосіб № 2 Ламінування волосся в домашніх умовах, що робити, щоб волосся було прямим

Кокосова олія — натуральний засіб для випрямлення кучерявого волосся. Щоб зробити локони прямими можна використовувати кокосову олію або маску з нею та желатином.

У першому випадку олію потрібно розчинити й нанести на сухі локони, після чого накрити волосся рушником або поліетиленовим пакетом. Потримайте кокосову олію так 6 годин і після цього часу помийте голову.

У другому випадку необхідно приготувати спеціальну маску. Для цього знадобиться:

  • 1 ст. л. розтопленого кокосової олії;
  • 1 ст. л. желатину;
  • ½ склянки води.

Розтопити кокосову олію можна, поставивши її в мікрохвильовку на 1 хвилину. Желатин потрібно додати в гарячу воду й перемішати, а потім підлити туди розтоплену кокосову олію. Усе це змішати й нанести на сухе волосся. Далі голову слід накрити рушником або поліетиленовим пакетом і почекати 6 годин, а потім помити волосся.

Чому наносити потрібно на сухе волосся, а не на мокре? Тому що олія краще проникає в сухе волосся, так як молекули води на мокрому й вологому волоссі відштовхують її та не дають проникнути вглиб волосяного стержня.

Спосіб № 3 Кокосова олія — ідеальний засіб для блиску волосся

Правда, приємно коли волосся блищить? Такі локони виглядають здоровими й привертають увагу оточуючих. За допомогою кокосової олії пасмам дуже легко можна додати блиск.

Змішайте дві ложки кокосової олії з двома ложками ефірної олії, або олії, яка вам підходить, наприклад, олії лаванди, рожевого дерева, апельсина або лимона. Потім цю суміш нанесіть на волосся, попередньо відступивши кілька сантиметрів від коренів. Маску необхідно потримати 1 годину, після чого змити.

Спосіб № 4 Захисний засіб для волосся: коли та як наносити кокосову олію

Кокосова олія захищає від надмірного вбирання занадто великої кількості води під час миття голови, що пошкоджує і сушить волосся.

Нанесіть кокосову олію на сухі пасма за 15-20 хвилин перед початком миття, звертаючи особливу увагу на середню частину волосся і кінчики. Цю процедуру можна повторювати кожного разу, коли ви йдете в душ або збираєтеся плавати в басейні.

Спосіб № 5 Лікування вошей у дітей: чи допомагає кокосова олія від цієї патології?

Дослідження, проведені в 2020 році, показали, що суміш з кокосової, анісової та олії іланг-ілангу допомагає в лікуванні вошей. Цей засіб не тільки ефективний, але й набагато корисніший будь-яких хімічних ліків.

Суміш потрібно наносити три рази на добу протягом п'яти днів. У 93% випадках після кожного застосування у дітей стає менше вошей, а до кінця вищезгаданого терміну вони повністю пропадають.

А якщо ви хочете дізнатися ще один корисний спосіб застосування кокосової олії, переходьте на наш Telegram-канал і дізнайтеся про неї детальніше.

Також пропонуємо вашій увазі статтю про те, чому волосся швидко жирніє, де ми розповідаємо про причини виникнення сальності локонів і поради по догляду за ними.

Увага, виявляється, що щоденне вживання цукру не завдає шкоди здоров'ю, про це говорить ВООЗ і підтверджує це фактами. Саме їм і присвячений наш новий матеріал про шкоду і користь цукру. Читайте й будьте в курсі всіх трендів у світі здоров'я.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність дерматологом-косметологом Першої Мобільної клініки України «DobroDoc +» — Бабіч Катериною Юріївною.

 

Джерела

Кокосова олія: користь та шкода / MedFond.com

Coconut oil / WebMD

Чи корисне кокосове масло / UkrHealth

Quantitative measurement of the penetration of coconut oil into human hair using radiolabeled coconut oil / ResearchGate

The in vivo pediculicidal efficacy of a natural remedy / PubMed

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.