0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як очистити організм від токсинів і шлаків: проста детоксикація за допомогою 7 натуральних добавок

Все частіше наш організм піддається отруєнню токсинами різної етиології. Для зняття інтоксикації вам допоможе детокс. У нашій статті ви дізнаєтеся: як очистити організм від токсинів, які бувають причини інтоксикації, а також про продукти, які потрібно включити в меню детокса.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як очистити організм від токсинів і шлаків: проста детоксикація за допомогою 7 натуральних добавок

В організм людини щодня з повітря, їжі й води можуть потрапляти токсичні речовини. Печінка, нирки, кишечник та інші органи борються з ними шляхом природної детоксикації (очищення). Однак велика кількість токсинів при надмірному вживанні деяких продуктів і напоїв викликає інтоксикацію.

Що таке інтоксикація організму?

Інтоксикація — це отруєння організму токсинами (отруйними речовинами). Потрапляючи в організм людини ззовні, а саме з повітря, води, продуктів харчування або утворившись всередині самого організму, вони починають пошкоджувати його клітини й тканини. Все це призводить до порушення обміну речовин, гомеостазу та нормального функціонування органів.

Інтоксикація організму буває двох типів: ендогенна й екзогенна. У першому випадку токсини утворюються в самому організмі, а у другому потрапляють в нього із зовнішнього середовища. Екзогенну інтоксикацію також часто називають отруєнням.

В ході різних досліджень було виявлено, що в організмі середньостатистичної людини міститься як мінімум 700 відомих токсинів. Ці токсини можна знайти в більшості частин тіла, включаючи шкіру, жирову тканину, кров, життєво важливі органи і навіть мозок. Однак перевищення певної їх кількості може призвести до таких поширених симптомів інтоксикації:

  • підвищення температури тіла;
  • нудота;
  • діарея;
  • блювота;
  • м'язовий, суглобовий і головний біль;
  • слабкість;
  • запаморочення, втрата свідомості.

Позбутися від надлишку токсинів можна за допомогою певних дієт, деяких продуктів харчування і добавок. Виведення токсинів і шлаків називається детоксикацією.

Як проводиться детоксикація організму, а саме які органи й системи в ній беруть участь?

Виділяється 5 основних місць, де відбувається очищення від токсинів:

  • клітини (за допомогою антиоксидантів);
  • кров (завдяки її постійній циркуляції і очищенню);
  • печінка (це головний орган, який виводить токсини з організму);
  • нирки (фільтрують і видаляють токсини через сечовидільну систему);
  • кишечник (токсичні речовини виводяться шляхом його спорожнення).

Але чому виникає інтоксикація та які речовини можуть її спровокувати?

Причини інтоксикації організму

У більшості випадків причиною інтоксикації є надмірне вживання деяких продуктів, речовин і напоїв, наприклад:

  • нікотину;
  • наркотиків;
  • спиртних напоїв;
  • кофеїну;
  • цукру;
  • продуктів оброблених пестицидами й харчових консервантів;
  • рецептурних ліків;
  • а також куріння.

Тютюн і нікотин

Куріння тютюнових виробів (сигарет, сигар) призводить до того, що в організм людини проникає нікотин, до якого виникає швидке звикання. Куріння отруює організм і підвищує ймовірність виникнення раку легенів, шкіри, а також збільшує ризик інфаркту та інсульту.

Спиртні напої

ВОЗ стверджує, що щорічно в світі помирає близько 3-х мільйонів чоловік від алкогольної інтоксикації. Це становить 5% від числа загальної смертності на Землі. В даному випадку найбільшої шкоди токсини завдають печінці, а надмірне вживання алкоголю призводить до її цирозу (руйнування клітин печінки).

Кавовмісні продукти

На сьогоднішній день одним з найпопулярніших напоїв у світі є кава. Саме в ньому міститься найбільша кількість кофеїну. У Науковому висновку про безпеку кофеїну сказано, що вживати до 400 мг цієї речовини в день цілком безпечно. Однак перевищення даної дози й індивідуальна непереносимість кофеїну можуть призвести до інтоксикації організму.

Цукор

Зараз спостерігається тенденція до скорочення споживання цукру або повної відмови від нього. Це обумовлено тим, що даний продукт у великій кількості підвищує ризик розвитку цукрового діабету, хвороб серцево-судинної системи та піднімає рівень холестерину в крові. Його можна заміняти іншими продуктами, наприклад, стевією.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує вживати в день не більше 6 чайних ложок цукру з урахуванням продуктів, до складу яких він входить.

Продукти, оброблені пестицидами, і харчові консерванти

На даний момент більшість продуктів під час їх вирощування обробляють харчовими хімікатами. Наприклад, на них впливають пестицидами для боротьби з різними шкідниками. Крім того, в багато продуктів додають харчові консерванти. Це роблять для посилення смаку та продовження терміну придатності. Однак, слід пам'ятати, що такі продукти є токсичними. Тому найкраще вживати органічну їжу та відмовитися від обробленої хімікатами і тих, що містить харчові консерванти. 

Рецептурні препарати

Для боротьби з деякими хворобами лікарі виписують пацієнтам рецептурні ліки. Їх потрібно застосовувати згідно з приписами та інструкціями. Але, якщо збільшити дозування рецептурного препарату, то це може призвести до інтоксикації організму та інших негативних наслідків. Тому приймати медикаменти потрібно тільки за приписом лікаря.

Однак, якщо інтоксикація все ж сталася або ви хочете очистити організм від токсинів, то можна скористатися однією з нижче представлених рекомендацій.

Як очистити організм від токсинів: 7 натуральних добавок для детоксикації

Як вивести токсини з організму після надмірного вживання алкоголю, тривалого прийому сильнодіючих препаратів або після отруєння продуктами, що містять пестициди?

apteka24.ua відібрала 7 найдієвіших натуральних добавок, прийом яких прискорює детоксикацію.

№1 Активоване вугілля

Як ліків для детоксикації організму дуже часто застосовують активоване вугілля. Цікаво, що він може поглинати речовини, вага яких в 100 разів перевищує його власну. Зазвичай активоване вугілля п'ють для того, щоб позбутися від інтоксикації, яка вже сталася. Воно поглинає шкідливі речовини (токсини), які знаходяться в організмі й виводить їх через систему виділення. 

Дослідження показують, що активоване вугілля знижує токсичне навантаження на організм більш ніж на 60%. Це пов'язано з його здатністю зв'язувати та захоплювати хлор, пестициди, гербіциди, віруси, бактерії, дріжджі й токсичні хімічні елементи. Тому прийом даної речовини ефективно допомагає при отруєнні.

№2 Пробіотик

Пробіотиками називають корисні бактерії, які містяться в кишечнику людини. Вони є певним бар'єром для потрапляння і поширення токсинів в організмі людини. При проблемах з роботою кишечника й нестачі корисних бактерій може статися інтоксикація. Щоб такого не сталося, необхідно пити пробіотики або біологічно активні добавки, до складу яких вони входять.

Найпопулярніші та ефективні пробіотики:

№3 N-ацетилцистеїн

Ця сполука є попередником основного антиоксиданту глутатіону. Вчені стверджують, що N-ацетилцистеїн дуже ефективний для підвищення рівня глутатіону й зменшення окислювального стресу в організмі, а також допомагає печінці виводити токсини. Дана добавка найбільш необхідна людям, які часто вживають алкоголь і п'ють рецептурні ліки.

№4 Водорості спіруліна

Спіруліна — це прісноводна водорість, яка має спіралевидну форму. Вона є джерелом хлорофілу й мікроелементів. Хлорофіл — особливе з'єднання, яке дозволяє живим організмам виробляти енергію за рахунок фотосинтезу або сонячних фотонів. Хлорофіл допомагає очищати кров, сприяючи виведенню токсинів, і прискорює процес доставки кисню до клітин.

Спіруліна є джерелом магнію та цинку, які відіграють одну з вирішальних ролей в процесі детоксикації організму. Крім того, вона очищає організм від токсинів важких металів.

В аптеках спіруліна продається в кількох формах, наприклад, у таблетках і капсулах.

№5 Куркума

Куркума — це рослина сімейства імбирних, яка використовується для лікування порушень травлення і функцій печінки. Основним складовим куркуми є куркумін. Він стимулює вироблення жовчним міхуром жовчі. Жовч виводить токсини з печінки. Крім того, куркумін має антиоксидантні та протизапальні властивості.

Згідно з результатами дослідження, проведеного в 2016 році, результати якого були опубліковані виданням Diseases, куркума зупиняє процес окислення клітин, що в свою чергу уповільнює їх старіння.

Куркумін можна знайти в аптеках у формі біологічно активних добавок.

№6 Магній

Спорожнення кишечника — один з найбільш ефективних способів щоденної детоксикації, але велика кількість токсинів в організмі може порушити цей процес і викликати запор. Однак магній протидіє цьому, а саме допомагає розслабити м'язи органів травного тракту, в тому числі м'язи стінок кишечника, які відіграють важливу роль в процесі дефекації.

Розглянутий хімічний елемент також допомагає нейтралізувати кислоту в шлунку, пом'якшує стілець і допомагає йому просуватися по кишечнику. Таким чином, прийом добавок магнію налагоджує важливий процес детоксикації, а саме виділення токсичних речовин під час випорожнення кишечника. 

Найефективніші добавки з магнієм:

№7 Розторопша плямиста

Розторопша (трав'яниста рослина) визнана дієвим засобом для детоксикації організму, особливо печінки. Вона випускається у вигляді добавок і має сильну  антиоксидантну та протизапальну властивісті. До складу розторопші входить активне з'єднання силимарин, клінічно доведено, що він стимулює детоксикацію печінки й може допомогти в регенерації клітин даного органу.

Розторопша зміцнює стінки печінки, захищає печінку від проникнення токсинів, підтримує регенерацію даного органу й стимулює утворення важливого антиоксиданту глутатіону. Цю рослину можна застосовувати для мінімізації негативного впливу на печінку антибіотиків та інших рецептурних ліків.

Насіння і листя розторопші вживаються в якості харчової добавки, а випускаються вона у вигляді таблеток, порошку, настойки, екстракту або чаю. Крім того, її можна застосовувати спільно з N-ацетилцистеїном.

Популярні добавки розторопші:

Крім 7-ми вищеперелічених добавок, вивести токсини з організму також можна за допомогою вживання певних продуктів.

Детоксикація: продукти харчування, які допомагають очистити організм

Усі ці продукти мають рослинне походження і їх легко можна знайти в будь-якому продуктовому круглий рік. Що стосується ціни, то вона доступна.

Найкращі продукти для детоксикації:

  1. Лимон. Це антиоксидант. У його склад входить велика кількість вітаміну С. Компоненти лимона пригнічують дію вільних радикалів і допомагають відновити баланс pH в організмі. Скибочку цього продукту можна додати у воду й випити її.
  2. Імбир. Він також містить антиоксиданти. Імбир може допомогти в боротьбі з похміллям і зменшує здуття живота. Найсмачніше робити з нього імбирний чай.
  3. Буряк. Він сприяє детоксикації печінки. Крім того, буряк містить магній, залізо й вітамін C. З нього можна готувати салати, а також робити сік.
  4. Капуста. Даний овоч містить сульфорафан — хімічна речовина, яка допомагає організму боротися з токсинами. Ще до складу капусти входить антиоксидант глутатіон. Капуста також нормалізує перистальтику. Способів її приготування безліч, навіть можна зробити з неї ферментований сік.
  5. Свіжі фрукти. Вони багаті вітамінами, мінералами та покращують травлення. Можна готувати фруктові смузі, робити з них салати або різноманітні соки.

Включити в раціон ці продукти буде дуже корисно: ви отримаєте порцію вітамінів, мінералів, а також виведете токсичні речовини.

Тепер ви знаєте, як очистити організм від токсинів за допомогою 7 натуральних добавок. Вибирайте вподобаний вами засіб і будьте здорові.

Деякі препарати можуть виснажувати запаси корисних речовин в організмі. Що це за медикаменти та як поповнити запаси корисних речовин під час лікування, читайте в нашій новій статті про 5 популярних ліках, які виснажують запаси вітамінів і мінералів в організмі.

Як не захворіти взимку й мінімізувати будь-який ризик застуди? Дізнайтеся з нового матеріалу про 5 перевірених натуральних способів зміцнення імунітету.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем медичного центру Medical Plaza — Ромащенко Натальєю Володимирівною.

 

Джерела

Алкоголь / ВОЗ

A New Strategy for Heavy Metal Polluted Environments: A Review of Microbial Biosorbents / PubMed 

7 Supplements to Detoxify Your Body / DrJokers.com 

5 Herbs and Spices for Natural Detoxification / CanyonRanch

Dietary N-acetylcysteine supplementation alleviates liver injury in lipopolysaccharide-challenged piglets / PubMed

5 Best Supplements for Detox / The Modern Brain 

Milk thistle and its derivative compounds: a review of opportunities for treatment of liver disease / PubMed

Алкоголь / ВОЗ

A New Strategy for Heavy Metal Polluted Environments: A Review of Microbial Biosorbents / PubMed

7 Supplements to Detoxify Your Body / DrJokers.com 

5 Herbs and Spices for Natural Detoxification / CanyonRanch

Dietary N-acetylcysteine supplementation alleviates liver injury in lipopolysaccharide-challenged piglets / PubMed

5 Best Supplements for Detox / The Modern Brain

Milk thistle and its derivative compounds: a review of opportunities for treatment of liver disease / PubMed

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.