0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Що обов'язково повинно бути в аптечці від грипу та застуди: рекомендації потрібних препаратів

Наші медичні експерти підібрали для вас список найнеобхідніших препаратів від грипу та застуди, які завжди повинні бути у вашій аптечці. Ми розповімо вам, які ліки насамперед потрібні для лікування нежитю, від болю в горлі, ефективні препарати від кашлю, кращі жарознижувальні та лікарські засоби для профілактики застуди та лікування на початку захворювання.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Що обов'язково повинно бути в аптечці від грипу та застуди: рекомендації потрібних препаратів

ГРВІ та грип можуть застати зненацька. Тому потрібно зібрати універсальну аптечку, препарати якої підходили б для лікування кожного з цих захворювань.

Поділимо всі необхідні ліки на кілька категорій і розповімо про них докладніше.

Препарати від риніту: як боротися з нежиттю й закладеністю носа

У більшості випадків погане самопочуття починається саме з закладеного носа або запалення його слизової оболонки. Дуже важливо вчасно зупинити це захворювання та не дати інфекції рухатися далі.

При риніті найефективніше закапувати ніс краплями або використовувати назальний спрей. Однак перед цим носові ходи потрібно повністю очистити від усіх мікрочастинок.

Засоби для носа:

  1. Аква Маріс. Головною діючою речовиною є морська вода. Він застосовується як з лікувальною, так і з профілактичною метою. Аква Маріс використовується при гострих і хронічних запаленнях носової порожнини, алергічних ринітах, аденоїдах і сухості слизової оболонки носа. Вагітним і годуючим грудьми не протипоказаний.
  2. АвіруСпрей. Відпускається без рецепта. Рекомендовано використовувати дітям з 6 років і дорослим. У його склад входить оксолін, масло евкаліпта, екстракти цибулі та часнику. Дані ліки застосовуються для профілактики вірусних інфекцій порожнини носа й комплексного догляду за слизовою оболонкою.
  3. Лазорин. Складається з трамазоліну й допоміжних речовин. Вважається протинабряковим і судинозвужувальним засобом. Призводить до зменшення циркуляції крові в слизовій оболонці носа, зменшуючи набряк і покращуючи носове дихання. Протипоказано людям з сухим ринітом та глаукомою.

Кожен засіб з даного списку ліків має свої особливості застосування й протипоказання, тому перед їх використанням читайте уважно інструкцію. Вибирайте один з них і поповнюйте їм свою аптечку.

Ліки від болю в горлі: що потрібно приймати якщо дере в горлі

Першіння або біль в горлі дуже неприємний симптом більшості простудних захворювань. Варто тільки випити якийсь прохолодний напій в осінню холодну пору, як тут же починаються проблеми з горлом. Причиною цього нездужання також може бути інфекція, яка спустилася вниз з дихальних шляхів.

Лікувати горло можна кількома способами, наприклад, спреями, полосканням, спеціальними смоктячими льодяниками або таблетками.

Спреї:

  1. Тантум Верде. Має типовий м'ятний смак. Це протизапальний засіб з знеболюючим ефектом. Показаний при симптоматичному лікуванні подразнень і запалень ротоглотки. Також його використовують в стоматологічних цілях з профілактичною метою й після видалення зуба. Не рекомендовано застосовувати пацієнтам з бронхіальною астмою, у період вагітності та годування грудьми.
  2. Септолете Тотал. Вважається знеболюючим засобом. Він зменшує біль в горлі, припухлість, почервоніння, а також має бактерицидну дію на грампозитивні бактерії. Головне завдання препарату полягає в лікуванні інфекцій ротової порожнини (ларингіти, гінгівіти, фарингіти) та інфекцій горла. Септолете не рекомендовано застосовувати з іншими антисептиками.
  3. Орасепт. Даний засіб має червоний колір і характерний запах вишні. Застосовується, як болезаспокійливий, антисептичний препарат при інфекційно-запальних процесах в ротоглотці, після стоматологічних операцій, а також при носінні зубних протезів. Заборонено використовувати пацієнтам із запаленням надгортанника.

Розчини для полоскання:

  1. Ангілекс. Продається без рецепта. Дія препарату полягає в антибактеріальному, протигрибковому, протизапальному й знеболюючому ефекті. Застосовується при ангінах, гострих і хронічних тонзилітах, ларингіті, фарингітах. Дані ліки можуть призначати, як засіб для догляду за ротовою порожниною після стоматологічних операцій. Під час полоскання Ангілекс не можна ковтати. Так як препарат містить спирт, після його використання не слід сідати за кермо автомобіля.
  2. Люголя розчин. Він застосовується під час запальних захворювань слизової оболонки глотки й гортані, а саме тонзилітах і фарингітах. При полосканні Люголем ротоглотки його не можна ковтати. Протягом 30 хвилин після цієї процедури не бажано пити та їсти.
  3. Квіти липи. Їх заварюють або роблять з ними розчин для подальшого полоскання горла. Квіти липи використовуються при ангіні, ларингіті, гінгівіті або стоматиті.

Льодяники для лікування горла:

  1. Стрепсилс. Дуже популярний засіб для лікування інфекційно-запальних захворювань глотки й ротової порожнини. Стрепсилс не рекомендовано використовувати довше 3-х днів без припису лікаря та він категорично заборонений пацієнтам зі спадковою непереносимістю глюкози.
  2. Фарингосепт. Льодяники пресовані для розсмоктування. Головна діюча речовина препарату — амбазон. Фарингосепт використовується для лікування й профілактики інфекцій слизової оболонки рота та носоглотки. Його можна застосовувати вагітним і годуючим грудьми.
  3. Гексорал. Лікарський засіб для місцевого лікування інфекційних захворювань горла. Гексорал має два основних діючих компоненти: амілметакрезол і спирт 2,4 діхлорбензіл. Якщо симптоми захворювання не проходять після 2-х днів застосування даного засобу, то слід припинити приймати препарат і звернутися до лікаря.

Таблетки:

  1. Трахістан. Таблетки для розсмоктування. Вони мають антибактеріальні властивості й надають анестезуючу дію. Препарат підходить для лікування тонзилітів, фарингітів і профілактики інфекцій перед стоматологічними операціями. Трахістан не можна вживати людям, у яких є непереносимість глюкози або є свіжі рани в ротоглотці.
  2. Декатилен. Засіб для лікування захворювань горла, який має бактерицидний ефект і полегшує больовий синдром, викликаний інфекціями. Не провокує карієс. Застосовується при місцевому лікуванні захворювань ротової порожнини, а також для зменшення неприємного запаху з рота. Може використовуватися, як допоміжний засіб при лікуванні різних видів ангіни (катаральної, лакунарної та Плаута-Венсана). Таблетки можна застосовувати пацієнтам з цукровим діабетом.

Звичайно, в складі домашньої аптечки потрібно мати ліки від горла кожної перерахованої вище групи, тому що комплексне лікування буде найдієвішим і допоможе швидше впорається з патологією.

Ефективні препарати від кашлю: не дайте інфекції рухатися далі

Кашель може початися після першіння в горлі й означати, що інфекція просунулася далі. Він буває двох видів: сухий і мокрий. Другий вид кашлю супроводжується мокротою, яку обов'язково потрібно спльовувати в хустку або спеціально відведене для цього місце.

Дуже важливо не запускати захворювання, адже це загрожує розвитком більш серйозних патологій, які вилікувати буде набагато складніше.

Медикаменти для боротьби з кашлем можуть бути у формі розчину, таблеток або сиропу.

Розчини:

  1. Умкалор. Містить екстракт з коренів пеларгонії очиткової. Показаний при ЛОР-захворюваннях (бронхіт, тонзилярна ангіна, ринофарингіт), а також гострих і хронічних інфекціях дихальних шляхів. Перед застосуванням Умкалору з іншими препаратами потрібно проконсультуватися з лікарем.
  2. Лазолван. Є засобом для лікування кашлю та застудних захворювань. Головна діюча речовина — амброксол гідрохлорид. Не рекомендується використовувати людям з непереносимістю до амброксолу гідрохлориду. Період застосування 5 днів, якщо по закінченню цього терміну симптоми не проходять потрібно припинити прийом і звернутися до лікаря.
  3. Амбробене. Муколітичний засіб для боротьби з мокрим кашлем і застудними захворюваннями. Надає секретомоторну (відхаркувальну) дію. Використовують при терапії гострих і хронічних бронхо-пульмональних захворюваннях. У деяких випадках спостерігаються негативні шкірні реакції (дерматити).

Таблетки:

  1. Лазолван. Таблетки при кашлі та застуді, які також використовуються, як терапія при гострих і хронічних бронхолегеневих захворюваннях, пов'язаних з просуванням і виділенням слизу (мокротиння).
  2. Ацетал. Це муколітичний відхаркувальний засіб, який розріджує слиз (мокроту), полегшуючи її виділення. Не рекомендовано використовувати людям з виразкою шлунка.
  3. Проспан. Шипучі таблетки рослинного походження. Застосовуються при кашлі та застудних захворюваннях.

Сиропи:

  1. Амброксол. Солодка безбарвна рідина для боротьби з кашлем. При одночасному застосуванні з іншими засобами, які пригнічують кашель може викликати збільшення кількості слизу (мокротиння).
  2. Пектолван. Відхаркувальний сироп з фруктовим смаком. Головним його компонентом є екстракт листя плюща, який має протизапальний, спазмолітичний і антимікробний ефект. Людям з непереносимістю глюкози Пектолван не рекомендований.
  3. Стоптусин. Сироп застосовується при мокрому кашлі, як відхаркувальний засіб рослинного походження.

Перед вибором ліків від кашлю спочатку слід з'ясувати природу кашлю, сухий він або мокрий, і обов'язково проконсультуватися з сімейним лікарем.

Жарознижуючі ліки для домашньої аптечки

Під час простудних захворювань в організмі відбуваються запальні процеси, наприклад, запалюється слизова носа, горла, бронхів. Це все може стати причиною підвищення температури.

При нездужанні можливий озноб, коли людині дуже холодно незважаючи на зовнішню температуру і кількість одягу, або, навпаки, жар, коли піднімається температура тіла.

Для лікування даних станів використовують такі препарати:

  1. Нурофен. Нестероїдні протизапальні засоби. Має знеболюючу та жарознижуючу дію. Може застосовуватися в дитячому віці від 6 місяців. Перед його комбінацією з іншими препаратами слід проконсультуватися з лікарем.
  2. Аміцітрон. Показання до застосування: лікування симптомів застуди та грипу: підвищену температуру, ламкість у тілі, кашель і закладеність носа. Під час годування грудьми Аміцітрон споживати не рекомендовано.
  3. Парацетамол. Полегшує симптоми жару, лихоманки, призначається при простудних захворюваннях і грипі. Вагітним перед його застосуванням потрібно проконсультуватися у лікаря.

Поповніть одним або декількома з них свою осінню аптечку й жар разом з ознобом вам будуть не страшні, адже ви зможете швидко їх побороти.

Засоби для профілактики застуди: як уберегтися від поганого самопочуття восени

Звичайно ж, краще проводити профілактику простудних захворювань, ніж лікувати їх уже по факту виникнення. Але, що має бути в домашній аптечці, які препарати зможуть запобігти виникненню застуди.

До ефективних засобів для попередження застуди можна віднести:

  1. Аміксин IC. Імуностимулятор. Стимулює утворення в організмі інтерферонів (білки, які виробляються, як відповідь на вторгнення вірусів). Також Аміксином IC можна лікувати грип і ГРВІ.
  2. Амізон. Противірусний засіб для системного застосування. Збільшує кількість інтерферонів в крові в 3-4 рази. Амізон слід вживати з обережністю пацієнтам із захворюваннями щитовидної залози.
  3. Анаферон. Гомеопатичні ліки. Має противірусну дію і його застосовують при профілактиці ГРВІ та комплексному лікуванні інфекцій, викликаних герпесвірусами. Вживати таблетки Анаферону дітям не рекомендовано.

Тепер ви знаєте, що повинно входити до складу осінньої медичної аптечки для дому та офісу. Звичайно, список ліків від застуди та грипу є досить широким, і наявність хоча б одного препарату з кожної групи у вас вдома буде відмінною допомогою в профілактиці і боротьбі з сезонними захворюваннями.

Обирайте тільки ті ліки, до яких у вас немає протипоказань, а при поганому самопочутті зверніться до лікаря за рекомендаціями. Не займайтеся самолікуванням, так як це може призвести до негативних наслідків.

Усі існуючі медичні препарати можна поділити на дженерики та оригінали. А ви знаєте в чому їхня відмінність і які краще допомагають при застудних захворюваннях? Відповіді на ці питання можна знайти в нашій новій статті про те, що таке препарати-дженерики та чому вони дешевші.

А як ви думаєте чи можна лікувати ГРВІ антигістамінними препаратами та чи не заборонено їх приймати дітям та вагітним? Читайте в нашому матеріалі, як правильно вибирати антигістамінні препарати і який спектр дії вони мають.


apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.