0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Що краще від температури — ібупрофен чи парацетамол: обираємо найефективніший жарознижуючий засіб

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Що краще від температури — ібупрофен чи парацетамол: обираємо найефективніший жарознижуючий засіб

Сьогодні такий симптом застудних захворювань як підвищення температури викликає побоювання практично в кожної людини. Тому щоб зрозуміти через що він виникає та як правильно його лікувати, найкраще звернутися до лікаря.

Однак якщо фахівець вже призначив ібупрофен або парацетамол на вибір, то слід уважно вивчити ці два препарати й зрозуміти, який з них краще збиває температуру.

Що таке жарознижуючі засоби та яких видів вони бувають

Для зниження температури існує спеціальна група препаратів — жарознижуючі. Це симптоматичні лікарські засоби, які можуть допомогти зменшити температуру тіла людини при гарячці.

Жарознижуючі препарати діляться на дві підгрупи:

  1. НПЗЗ (нестероїдні протизапальні засоби). Із самої назви вже зрозуміло, що ці медикаменти є протизапальними препаратами, які зменшують запальні процеси в організмі, через які підвищується температура, а також мають яскраво виражений знеболюючий ефектом. Їх також застосовують при лихоманці.
  2. Антипіретики. Вони надають жарознижуючу дію при гарячковому стані, але в порівнянні з НПЗЗ дані препарати менш ефективні при знятті болю й не впливають на запальні процеси. Основним з більшості медикаментів цієї підгрупи є парацетамол.

А тепер розглянемо два основних лікарських засоби, ібупрофен і парацетамол, які можна віднести до жарознижуючих препаратів.

Що краще від температури: ібупрофен чи парацетамол?

Парацетамол пригнічує біль різної етіології (головний, менструальний, зубний, м'язовий біль, біль у суглобах), але, найголовніше, він вважається дієвим жарознижуючим лікарським засобом. Даний препарат полегшує симптоми лихоманки. Парацетамол діє на центр терморегуляції в гіпоталамусі, внаслідок чого знижується температура.

В основному його застосовують при ГРВІ та грипі. Даний препарат досить безпечний, тому його прописують і дітям, і дорослим.

Парацетамол може знижувати температуру причиною, якою є гострі вірусні інфекції. Однак він не надає протизапального ефекту, тому безсилий при мікробних інфекціях, в таких ситуаціях краще використовувати ібупрофен.

До плюсів парацетамолу також потрібно віднести те, що його можна приймати вагітним і годуючим жінкам, а також дітям і літнім людям. Імовірність виникнення побічних дій препарату дуже мала, тому він вважається безпечним лікарським засобом. Крім того, парацетамол можна комбінувати з різними медикаментами.

Ібупрофен — це широко відомий та часто використовуваний представник групи нестероїдних протизапальних засобів. Він зупиняє запальні процеси в організмі, має знеболюючу дію та може знижувати температуру.

Ібупрофен надає комплексний ефект: знижує температуру, знімає больовий синдром і зменшує запалення. Даний НПЗЗ краще приймати в тому випадку, коли є необхідність не просто знизити підвищену температуру, але й зняти запалення та біль.

Зверніть увагу! У тих випадках, коли температура тіла піднялася через те, що людина перенервувала або знаходиться в стані гострого стресу (термоневроз), будь-які жарознижуючі засоби не дадуть ніякого ефекту, оскільки в організмі немає запальних процесів, які запускають механізм підвищення температури. Даний метод називається «аспіринова проба» і дозволяє визначити причину виникнення лихоманки.

Які побічні ефекти ібупрофену?

Загальні побічні ефекти ібупрофену — це:

  • розлад шлунка, легка печія, нудота, блювота;
  • здуття живота, гази, діарея, запор;
  • запаморочення, головний біль, нервозність;
  • зниження апетиту;
  • легкий свербіж або висип;
  • дзвін у вухах.

Розглядуваний медикамент має великий перелік побічних дій і при його неправильному прийомі існує велика ймовірність появи шлунково-кишкових порушень і відхилень з боку серцево-судинної системи. Тому його не рекомендується приймати вагітним жінкам, літнім людям і пацієнтам з нирковою або печінковою недостатністю.

Чи можна поєднувати парацетамол та ібупрофен

Два даних препарати можна комбінувати й приймати по черзі, якщо висока температура довго тримається і її потрібно збити. Так, спочатку потрібно випити одну таблетку парацетамолу, в дозуванні, призначеному лікарем, після чого через 6 годин прийняти ібупрофен, в прописаному лікарем дозуванні. Це необхідно для того, щоб знизити токсичне навантаження на печінку, яке виникає при збільшенні дози кожного з препаратів. Чергування прийому двох препаратів кожні 6 год дозволяє кілька днів поспіль без перерв знижувати температуру й при цьому захиститися від гепатотоксичності.

Висновки: що обрати від температури — парацетамол чи ібупрофен

Таким чином обидва препарати, парацетамол та ібупрофен знижують підвищену температуру тіла. Однак у першого менше побічних ефектів і він зменшує температуру при лихоманці, але не дає ніякого ефекту при запальних процесах, а другий ефективно знижує температуру, а також надає протизапальний ефект і більш виражену знеболюючу дію. Парацетамол також менш ефективний при пригніченні болю, ніж ібупрофен.

Висновки: що обрати від температури — парацетамол чи ібупрофен

Важливо зауважити, що ібупрофен і парацетамол можна застосовувати дітям, так як обидва лікарських засоби не викликають синдром Рейє (рідкісне захворювання печінки у дітей 4-12 років), який може провокувати аспірин.

Тобто, основна відмінність, яка визначає вибір препарату полягає в тому, чи потрібно знімати запалення й біль. Якщо потрібно — то тоді слід вибирати ібупрофен, а якщо необхідно збити лише температуру — то парацетамол.

Читайте також усі подробиці про те, як правильно поєднувати ібупрофен і парацетамол, щоб отримати очікуваний ефект і не нашкодити здоров'ю.

А також якщо вам цікаво дізнатися, чим відрізняється імодіум від лопераміду та який з цих засобів найкраще приймати при діареї, пропонуємо прочитати нашу нову статтю, присвячену цій темі.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.