0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чим відрізняється тепловий удар від сонячного: симптоми і невідкладна допомога для дорослих і дітей

Чим спекотніше літо, тим більше шансів зіткнутися з тепловим і сонячним ударом — обидва ці стани є вкрай небезпечними для життя. Щоб цього не сталося, важливо знати як і з яких причин вони виникають. У цій статті ми розповімо про ранні ознаки теплового і сонячного удару, про заходи профілактики та як надати першу допомогу, якщо людині стало погано.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Чим відрізняється тепловий удар від сонячного: симптоми і невідкладна допомога для дорослих і дітей

Виснажлива спека стає нормою. Хвилі тепла можуть бути небезпечними, а іноді і смертельними, особливо для вразливих груп населення, таких як немовлята, маленькі діти і люди похилого віку.

Необхідно бути підготовленими і знати, як виглядають симптоми теплового і сонячного удару, щоб зуміти їх вчасно розпізнати та уникнути ускладнень.

Тепловий і сонячний удар: що це таке і в чому між ними різниця?

Тепловий удар — це коли тіло досягає температури 39,4°C або вище через вплив зовнішньої високої температури, наприклад, влітку на вулиці, а також в закритих приміщеннях (лазні, сауни, цех, громадський транспорт).

Основна причина теплового удару — це нездатність тіла охолонути з певних причин. Наприклад, коли немає можливості охолодитися штучним (прийняти холодний душ) або природним шляхом (пропотіти).

Якщо ви тривалий час перебуваєте в жаркому і задушливому приміщенні без охолодження, тіло починає поступово перегріватися і відбувається виснаження; внутрішня температура тіла зростає вгору, шкіра стає сухою і частота серцевих скорочень підвищується. Це може сильно погіршити ваше самопочуття.

Сонячний удар — різновид теплового удару, виникає через тривалий вплив прямих сонячних променів. Прямі промені потрапляють на шкіру, особливо на відкриту голову, що призводить до розширення судин і збільшення припливу крові до цієї зони.

Вкрай важливо вміти розпізнавати попереджувальні сигнали тіла, оскільки і сонячний, і тепловий удар може призвести до летального результату або викликати довічні ускладнення.

Як розпізнати тепловий і сонячний удар: застережні симптоми

Ранні ознаки теплового удару:

  • нудота і блювота;
  • повний занепад сил;
  • головний біль та запаморочення;
  • втрата або сплутаність свідомості;
  • понижений тиск;
  • м'язові спазми кінцівок.

Ознаки теплового удару нагадують інсульт. Людина в такому стані може не зуміти пояснити, що відбувається.

Ранні ознаки сонячного удару:

  • прискорене дихання;
  • швидке серцебиття;
  • висока температура (до 40°C);
  • несвідомий стан;
  • неадекватна поведінка;
  • червона суха шкіра або блідість;
  • утруднення ходьби.

Що робити, якщо тепловий або сонячний удар у дорослого? Перша допомога

Якщо ви виявили у дорослої людини ознаки теплового або сонячного удару, потрібно якомога швидше вдатися до таких дій:

  1. Охолодіть людину. Необхідно переміститися в тінисте місце, яке добре провітрюється або в місце з кондиціонером.
  2. Дайте випити води, вона обов'язково повинна бути прохолодною. Нею ж необхідно змочити відкриті ділянки тіла: зап'ястя, задню частину шиї, скроні, лоб, ліктьові і колінні згини. Прикладіть до голови що-небудь холодне.
  3. Якщо на людину надітий тісний одяг, постарайтеся розкрити його, також зніміть важкий одяг або аксесуари — це полегшить дихання.
  4. Якщо у людини проблеми з серцем, можна дати їй Корвалол або Валідол;
  5. Навіть після того, як ви впоралися з усіма пунктами, потрібно викликати швидку за номером 103. Тепловий і сонячний удар вважається невідкладною медичною допомогою. Незалежно від того, наскільки сильні були симптоми, краще перевіритися у лікаря.

При лікуванні повне одужання зазвичай відбувається протягом кількох годин, але навіть після відновлення краще взяти додатковий відпочинок і не проявляти активну діяльність приблизно добу.

Фактори ризику: які люди більш схильні до теплового і сонячного удару

Ризик теплового і сонячного удару підвищується, якщо ви:

  • працюєте на вулиці фізично або тягаєте на собі важкий захисний одяг;
  • займаєтеся тяжкими видами спорту просто неба, наприклад, біг на довгі дистанції;
  • з підвищеною масою тіла;
  • маєте сонячні опіки;
  • приймаєте певні ліки, такі як діуретики, бета-блокатори та антигістамінні препарати;
  • п'єте мало води;
  • схильні до психоемоційного напруження.

Важливо! До групи ризику в першу чергу потрапляють маленькі діти та люди похилого віку.

Як убезпечити дітей влітку?

Діти, які грають в жарку погоду, зазвичай сильно захоплені. Тому завдання дорослих — частіше перевіряти дітей і стежити за тим, щоб у них завжди була прохолодна вода поруч, а голова закрита від сонячних променів.

Нагадуйте дітям шукати затінені ділянки для ігор на свіжому повітрі. Не дозволяйте грати в найспекотніші години дня. Навчайте дітей відразу ж заходити в будинок, коли вони відчувають себе перегрітими.

І ніколи не залишайте дітей одних в автомобілях або інших транспортних засобах! Ніколи не залишайте дитину одну в машині, навіть якщо вам здається, що в ній прийнятна температура, тому що для маленького організму це може бути летальним.

Що робити, якщо тепловий удар стався із дитиною?

Якщо у вашої дитини симптоми теплового або сонячного удару, негайно зверніться за медичною допомогою.

Перша допомога, яку ви можете надати самостійно до приїзду швидкої:

  1. негайно віднесіть дитину в прохолодне приміщення або в тінь;
  2. роздягніть;
  3. попросіть дитину лягти та злегка підняти ноги;
  4. окропіть водою;
  5. якщо дитина у свідомості, давайте їй потрохи пити прохолодну воду;
  6. якщо дитину рве, поверніть їй на бік, щоб вона не подавилася;
  7. обов'язково перевірте дитину у лікаря.

Чому літня ніч може бути небезпечною: ризики високих температур

Всупереч тому, що багато говориться про загрози для здоров'я, пов'язані з денними високими температурами, вам також необхідно усвідомлювати небезпеку теплових хвиль, які не стихають до вечора.

Багато людей усвідомлюють загрозу для здоров'я, пов'язану зі спекою протягом дня, але вони не знають, що така ж сама небезпека існує і вночі.

Після того як під час аномальної спеки сонце починає сідати і настають сутінки, погода може здаватися набагато прохолоднішою. Але температура на вулиці все ще недостатньо низька для тих людей, чиї тіла весь день піддавалися впливу сильної спеки. Тіло просто не встигає охолодитися за ніч.

Люди похилого віку з більшою ймовірністю приймають ліки, і деякі з цих ліків можуть вплинути на їх здатність переносити високу температуру або на потовиділення. Деякі ліки також викликають почастішання сечовипускання, що піддає людей ризику зневоднення.

У людей, які переносять спеку протягом тривалого часу, особливо без належного захисту шкіри, або які працюють і тренуються на вулиці, також може розвинутися тепловий удар.

Крім того, люди з хронічними захворюваннями, такими як астма, хронічна обструктивна хвороба легень, серцева недостатність та ішемічна хвороба серця, схильні до високого ризику.

Висока температура вночі може бути особливо небезпечна для вразливих груп під час сну. Фахівці попереджають, що таким людям слід уникати будь-якої напруженої діяльності (вправи або підйом важких предметів в нічні години, коли тіло не може охолонути як слід).

Профілактика: як заздалегідь забезпечити себе від спекотного сонця і високої температури?

Якщо влітку ви відчуваєте, що вам стає погано через нестерпну спеку, постарайтеся по можливості знайти прохолодне місце. Наприклад, якщо ви перебуваєте на вулиці, бажано знайти магазин або торговий центр — в них зазвичай встановлені кондиціонери і туди не проникають сонячні промені.

Намагайтеся не займатися будь-якою напруженою діяльністю в задушливих, закритих місцях. По можливості уникайте їх взагалі.

Якщо ви займаєтеся спортом, то намагайтеся проводити тренування в безпечне літній час — до 12 дня або після 6 вечора.

Пийте прохолодну мінеральну воду або спортивний напій з електролітами.

Електроліти (натрій, калій, магній, хлор і ін.) регулюють функції нервів і м'язів. Наприклад, електроліти Хумана працюють як відновник водно-електролітного балансу і повертають енергію, яку організм втрачає через надмірне потовиділення.

Основні рекомендації щодо профілактики теплового і сонячного удару полягають в підтримці оптимальної температури тіла.

І ось головні правила:

  • Пийте чисту прохолодну мінеральну воду або напої з електролітами, особливо якщо ви тренуєтеся або схильні до рясного потовиділення.
  • Не пийте алкоголь, особливо під палючим сонцем на березі річки. І мінімізуйте кількість кави — вона збільшує ризик зневоднення.
  • У спекотні дні намагайтеся перебувати в приміщенні з контрольованою температурою або кондиціонером.
  • Намагайтеся уникати знаходження на вулиці в найспекотніші години дня і під прямими сонячними променями. По можливості, вирушайте в будь-який торговий центр, щоб захистити себе.
  • Якщо ви працюєте на вулиці влітку, надягайте світлий, вільний, легкий одяг. Не варто носити синтетичні речі. А також не забувайте про головні убори.
  • Перед виходом на вулицю користуйтеся сонцезахисним кремом. Це актуально не тільки на пляжі біля моря, але і в міських умовах.
  • Приймайте прохолодний душ стільки раз, скільки це необхідно саме вам для охолодження.
  • Робіть частіше перерви під час роботи або занять спортом в спеку.
  • Ніколи не залишайте дітей, немовлят, дорослих і домашніх тварин в закритому припаркованому авто. Температура всередині закритої машини може бути дуже високою, навіть якщо на вулиці вона помірна.
  • І намагайтеся планувати свій день в жарку погоду — це може допомогти уникнути раптових ситуацій, пов'язаних з високою літньою температурою.

Влітку у нас підвищується стомлюваність, ми стаємо млявими і постійно хочемо охолодитися, але з чим це пов'язано? Дізнайтеся з нашої статті чому при власній температурі тіла 36,6°C нам жарко, коли на вулиці тільки 25°C.

Щоб вітаміну D було достатньо, людині потрібно перебувати з відкритою шкірою під прямими променями в обідній час. Але саме в ці години сонце найбільш агресивне і здатне викликати опіки. Дізнайтеся більше про те, якими ще шляхами можна отримати вітамін D, а також чому він настільки важливий для нашого організму.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем медичного центру Medical PlazaЖадан Юлією Миколаївною.

 

Джерела

What Is Heat Intolerance? / Healthline
Understanding Heat Exhaustion: Symptoms, Tips for Self-Care, and More / Healthline
These Are the Symptoms of Heat Stroke That You Should Never Ignore / Healthline
Heat Wave Hazards Include 3rd Degree Burns, Docs Warn / Healthline 

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.