0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чому при температурі тіла 36,6°C, нам жарко, коли на вулиці тільки 25°C: розкриваємо секрет фізіології

Ви замислювалися над тим, що нам при досить високій температурі тіла близько 36,6°C стає спекотно навіть при значно меншій температурі повітря 25°C. Здавалось би, що різниця температур велика. Та ми знайшли відгадку цього феномену. А також розповідаємо чому температура тіла залежить від віку людини.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Чому при температурі тіла 36,6°C, нам жарко, коли на вулиці тільки 25°C: розкриваємо секрет фізіології

Чому людині так жарко при 25-30 °C, якщо температура її тіла 36,6 °C, адже за логікою, навпаки, повинно бути холодно? І яка тоді температура навколишнього середовища вважається найоптимальнішою?

Перше, з чого слід почати пояснення, це теплообмін і вироблення організмом енергії, яка перетворюється в тепло.

Чому наше тіло тепле: як виробляється енергія та тепло?

Людське тіло внаслідок різних внутрішніх процесів виділяє тепло в навколишнє середовище. Так, при скороченні серцевих м'язів, м'язів кінцівок і діафрагми, а також під час біохімічних реакцій, які відбуваються при розщепленні їжі, організм виділяє назовні тепло, цей процес ще називають теплообміном. Він включає в себе теплопровідність, випромінювання тепла на навколишні предмети й конвекцію.

Для викиду тепла назовні організму необхідна енергія, яку він може отримувати з харчуванням. Наприклад, людина поїла, їжа за допомогою зубів подрібнюється, під впливом ферментів, які знаходяться в слині, частково розщеплюється й далі з ротової порожнини по стравоходу потрапляє в шлунок. Там їжа перемішується з шлунковим соком і триває процес розщеплення.

Після, уже в тонкій кишці, поживні речовини (білки, жири, вуглеводи), що містяться в переварених продуктах, потрапляють у кров, яка розносить їх по клітинам усіх органів людини. Далі ці речовини перетворюються в енергію, частина якої витрачається на виконання фізичної та розумової діяльності, а частина виводиться з організму й віддається в навколишнє середовище теплом.

Якщо взяти в руку залізну ручку дверей, олівець, пластикову пляшку або іншу річ і потримати кілька хвилин, то даний предмет нагріється та стане більш теплим. Це є підтвердженням того, що тіло виділяє тепло.

Чому нам жарко, коли на вулиці 25-30 °C: що впливає на наше сприйняття температури навколишнього середовища?

Але чому ж температура тепла, що виділяється становить 36,6 °C, а людині стає жарко й некомфортно навіть при 25 °C на вулиці або у приміщенні?

Справа в тому, що для нормального функціонування організму потрібно виділяти тепло назовні, а потім охолоджуватися при температурі повітря нижче його власної.

Коли між тілом і навколишнім середовищем велика різниця температур, (оптимальна температура для тіла — 36,6 °C, і 21 °C — для навколишнього середовища), то тепловіддача відбувається досить легко й людина швидко остигає, що є життєво необхідним. Але коли зовнішнє середовище тепліше 24 °C, процес тепловіддачі стає більш тривалим, через що організм не здатний досить швидко віддавати надлишкове тепло, тому стає жарко й некомфортно.

Чому нам жарко, коли на вулиці 25-30 ° C: що впливає на наше сприйняття температури навколишнього середовища?

При високих температурах повітря у нас підвищується стомлюваність, ми стаємо млявими й постійно хочемо охолонути, ось чому ми їмо морозиво, п'ємо холодні лимонади й намагаємося якнайшвидше прийняти душ або поплавати у воді.

Однак не у всіх людей нормальною є температура 36,6 °C, у деяких випадках існують винятки.

Яка температура тіла вважається нормальною: зовнішні чинники впливу й виключення з правил

36,6 °C — вважається усередненою нормальною температурою тіла. Однак у залежності від віку, фізіологічних характеристик та індивідуальних особливостей, вона може відхилятися від даного показника навіть при нормальному стані організму.

На температуру тіла можуть впливати такі фактори:

  • вік людини;
  • час доби (зазвичай найнижча температура спостерігається рано вранці, а найвища ближче до вечора);
  • високий або низький рівень життєвої активності, наприклад, у багатьох спортсменів проявляється гіпертермія (накопичення надлишкового тепла в тілі та його підвищена температура);
  • друга фаза менструального циклу в жінок, під час якої підвищується рівень прогестерону;
  • різні захворювання, симптомом яких є підвищена температура.

Крім того, різні методи вимірювання температури можуть показувати не однакові результати в однієї й тієї ж людини. Існує три способи вимірювання температури: оральний (через рот), ректальний (через пряму кишку) і пахововий. У пахвовій западині температура може бути приблизно на один градус нижче, ніж у роті, а там нижче, ніж у прямій кишці. Тому слід орієнтуватися на нормальний показник для конкретної зони.

Також, вимірюючи температуру, потрібно звернути увагу на вік людини.

Деякі вчені виділяють таку залежність нормальної температури тіла від віку людини:

  1. Немовлята і діти. У середньому їх температура тіла коливається від 36,6 °C до 37,2 °C.
  2. Дорослі люди від 18 до 65. У більшості випадків у людини такого віку нормальна температура варіюється від 36,1 °C до 37,2 °C.
  3. Люди похилого віку старше 65 років. У старших людей нормою можна назвати температуру нижче 36,2 °C, тому що з віком відбуваються зміни діяльності всього організму й зберігати тепло стає все важче.

Ще на показник температури можуть впливати індивідуальні особливості людини, адже існують люди в яких при нормальному стані організму підвищена температура тіла (вище 36,6 °C) або знижена температура (нижче 36,6 °C). Однак, показник нижче 35 °C це не нормально, такий стан називається гіпотермією й при ньому обмін речовин сповільнюється.

Тепер ви знаєте, чому в 25-30 °C вам стає жарко та яка температура вважається нормальною.

Намагайтеся не переохолоджуватися, а при високій температурі повітря одягайте менше одягу, пийте не менше 2 л води в день і будьте здорові при будь-якій температурі.

Якщо після занять спортом у вас виникають неприємні відчуття і ви відчуваєте, що щось потягнули, це може бути розтягненням зв'язок. Воно виникає не тільки після фізичних вправ, але й після деяких необережних рухів. Читайте в новій статті, що таке розтягнення зв'язок, як його розпізнати й чим лікувати.

Дізнайтеся також як Apple Watch Series 6 пов'язаний з COVID-19. У нашому свіжому матеріалі ми розповідаємо про всі корисні можливості нового годинника для моніторингу здоров'я.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

When air is the same temperature as our body, why do we feel hot? / Scientific American

What is a normal body temperature range? / MedicalNewsToday

What Is the Normal Body Temperature Range? / Healthline

Body temperature norms / MedlinePlus

What Is a Fever? /WebMD

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.