0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чому сильно випадає волосся: причини й список засобів від випадіння волосся

У цій статті ми розглянемо основні причини випадіння волосся, доступні методи лікування та поради по догляду в домашніх умовах для якнайшвидшого зміцнення і стимулювання волосяного росту.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Чому сильно випадає волосся: причини й список засобів від випадіння волосся

Незначне випадіння волосся є нормальним явищем для всіх і в будь-якому віці. Але якщо ви помітили, що волосся стало випадати в набагато більшій кількості й буквально залишатися клаптями на гребінці, то це однозначно привід, щоб скоріше розібратися в чому справа.

Що собою являє нормальний ріст волосся

По суті, кожен волосяний фолікул на нашій шкірі голови проходить три стадії життєвого циклу.

Анаген — це активна фаза зростання, яка може тривати від 2 до 7 років, під час якої волосся стає довшим і товщим. 90 відсотків прядок вашого волосся в цей час знаходяться в даній фазі.

Катаген — після анагену волосяний фолікул переходить в коротку перехідну фазу, коли волосяне волокно перестає рости.

Телоген — близько 3-х місяців старе волосся поступово виштовхується вгору до поверхні шкіри, перш ніж воно природним чином випадає і замінюється новим, після чого з'являється волоссям з першої фази.

Що цікаво, кожен фолікул під час росту знаходиться на різних стадіях в різний час, тому ви, ймовірно, не помітите, як це відбувається. Цей цикл повторюється неодноразово протягом нашого життя, і кожен волосяний фолікул росте незалежно від інших, що робить ріст волосся повністю асинхронним.

За даними Американської академії дерматологів випадання від 50 до 100 волосин на день є нормальним. Для людей з більш довгими пасмами їх випадання може бути більш помітним, але не варто бити тривогу. Оскільки на шкірі голови кожної людини знаходиться 100000 або більше волосяних фолікулів, втрата приблизно 100 волосин в день не має великого значення ні для зовнішнього вигляду, ні для здоров'я.

Причини сильного випадання волосся

Вчені та лікарі виділяють 10 основних патологічних і природних причин випадіння волосся.

Андрогенна алопеція

Це термін, що позначає облисіння за чоловічим або жіночим типом. І це найчастіша причина випадіння волосся.

Облисіння за чоловічим і жіночим типом — питання генетичне. У чоловіків випадає волосся на скронях і маківці, а у жінок воно зазвичай стає тоншим по всій поверхні голови.

Андрогенетична алопеція частіше виникає з віком, але може початися в будь-який момент після статевого дозрівання. У жінок старшого віку андрогенна алопеція може підстерігати після менопаузи. Це означає, що не тільки генетика має відношення до цього питання, але і гормональний фон.

Для лікування такого стану зазвичай призначають Міноксидил (ліки для росту волосся).

Післяпологовий етап

Деякі жінки можуть відчувати надмірне випадання волосся незабаром після пологів. Це пов'язано зі зниженням рівня естрогенів. Але такий тип облисіння є тимчасовим захворюванням і зазвичай проходить протягом року після пологів або навіть раніше.

Телогенового випадання волосся

Телогенове випадіння — це стан, при якому волосся залишається в фазі телогена (природного випадання) циклу зростання. Це викликає випадіння великої кількості волосся, іноді навіть невеликими пригорщами.

Телогенова елімінація зазвичай є тимчасовим захворюванням, яке проходить з часом. Бажано звернутися до лікаря, щоб з'ясувати причину.

Деякі можливі причини включають:

  • сильний стрес;
  • пологи;
  • швидка втрата ваги;
  • проблеми з щитовидною залозою;
  • певні ліки.

Якщо лікар підозрює, що певні ліки викликають випадання волосся, він може їх змінити.

Анагеновая елімінація

Анагеновий відтік викликає швидке випадіння великої кількості волосся під час фази анагену (зростання) циклу.

Але цей стан зачіпає волосся і з інших частин тіла, включаючи брови та вії.

Причини закінчення анагену включають:

  • хіміотерапія при онкології;
  • радіація;
  • грибкова інфекція,
  • аутоімунне захворювання.

Лікування цього стану безумовно залежить від причини. Але до основної терапії як на додаток можна додати розчин миноксидил для місцевого застосування.

Вогнищева алопеція

Гніздова алопеція — це аутоімунне захворювання, при якому волосся раптово починає випадати. Імунна система атакує волосяні фолікули разом з іншими здоровими частинами тіла.

Волосся зі шкіри голови, а також з брів і вій можуть випадати невеликими порціями. Якщо людина страждає на це захворювання, їй слід звернутися до лікаря.

Тракційна алопеція

Найбезпечніший варіант втрати волосся, тому що на нього легко вплинути й запобігти.

Тракційна алопеція — це випадання волосся через те, що воно стягнуте в занадто тугу зачіску, в результаті відбувається злам і порушення структури.

Досить припинити створювати на голові тугі зачіски, включаючи косички, хвости й так далі. І ситуація може покращитися.

Якщо механічне пошкодження волосся триває, це може спричинити його витончення і розвиток залисин.

З точки зору догляду за собою, потрібно уникати щільних зачісок, що зазвичай запобігає подальшому пошкодженню.

Прийом ліків

Деякі ліки мають побічні ефекти, що викликають випадіння волосся.

Наприклад:

  • антикоагулянти, такі як варфарин;
  • Аккутан для лікування прищів;
  • антидепресанти, включаючи Прозак і Золофт;
  • бета-блокатори;
  • препарати, що знижують рівень холестерину.

Якщо виникла думка, що випадіння волосся може бути викликане ліками, які ви приймаєте, слід проконсультуватися з лікарем. Тоді він або відкоригує дозування, або переключить вас на інші ліки.

Недолік поживних речовин

Недолік певних нутрієнтів може стати причиною випадання волосся.

А саме:

  • біотин В7;
  • нікотинамід В3;
  • ціанокобаламін;
  • піридоксин В6;
  • вітамін С і Е як антиоксиданти;
  • вітамін А і D в помірних кількостях;
  • фолієва кислота В9.

Амінокислоти:

  • l-гістидин, тирозин і лізин;
  • 1-орнітин;
  • аргінін;
  • таурин;
  • гліцин;
  • селенат натрію і сірка-метілсульфонілметан.

Мінерали:

  • в першу чергу, це залізо (бажано стеарилфумарат заліза);
  • кальцій;
  • магній;
  • марганець;
  • йод.

Лікар може попросити вас здати аналіз крові, щоб перевірити, чи всіх поживних речовин досить вашому організму. У разі нестачі декількох елементів, або одного з них — хвилюватися не варто. Їх завжди можна заповнити біологічно активними добавками.

Протизаплідні таблетки

При прийомі протизаплідних таблеток у жінок може спостерігатися випадіння волосся. У інших може спостерігатися випадіння волосся через кілька тижнів або місяців після припинення їх прийому.

Якщо є бажання почати приймати протизаплідні таблетки, можна зупинити свій вибір на тих, де низький андрогенний індекс. Це може допомогти знизити ризик випадіння волосся.

Інші форми контролю над народжуваністю, які впливають на гормони, такі як імплантати, також можуть викликати випадання волосся.

Американська асоціація проти випадіння волосся рекомендує людям, які мають підвищений ризик генетичного випадіння волосся, вибирати негормональний тип контрацепції.

Стригучий лишай

Стригучий лишай — це грибкова інфекція. Стригучий лишай на шкірі черепа або дерматомікоз може викликати тимчасове облисіння на голові.

Симптоми включають:

  • маленькі плями, які з часом стають більше і викликають залисини;
  • ламке волосся, які легко ламаються;
  • зудять, червоні плями шкіри на уражених ділянках.

Якщо стригучий лишай не проходить сам по собі, лікар може призначити протигрибкові ліки. В якості альтернативи він може призначити антибіотик, наприклад, гризеофульвін.

Домашній догляд при випаданні волосся

Щоб волосся повернулося в нормальний стан, спробуйте:

  • використовувати шампунь і кондиціонер для збільшення обсягу;
  • наносити на волосся продукцію, призначену для тонкого волосся;
  • уникати інтенсивних кондиціонерів або кондиціонуючих шампунів, оскільки вони занадто важкі і можуть додатково перевантажувати тонке волосся;
  • наносити кондиціонер на кінчики, а не на шкіру голови, щоб не обтяжувати волосся біля коріння.

Для посиленого ефекту можна користуватися спеціальними засобами, які розроблені для боротьби з алопецією. Наприклад:

Відновлюючий концентрат Eucerin DermoCapillaire, який можна наносити щодня на шкіру голови вранці і ввечері. А на додаток можна використовуватися шампунь Eucerin DermoCapillaire проти випадіння волосся.

При андрогенній алопеції дерматологи призначають нашкірний розчин Міноксидил. При алопеції за жіночим типом використовується 2%-вий розчин, а при чоловічому типі — 5%-вий.

Шампуні на основі кофеїну також можуть допомогти, але їх потрібно витримувати на голові не менше трьох хвилин.

Уникайте не тільки тугих зачісок, але і різних моделюючих засобів: спреї, лаки, пінки і фарби для волосся. На час лікування дайте шкірі голови доступ до кисню.

Частота миття голови ніяк не впливатиме на якнайшвидшу поправку ситуації з випадінням волосся, а ось градус води — так. Мийте голову при помірній кімнатній температурі і відкладіть на час використання фена.

Лікування: список засобів від випадіння волосся

На основі міноксидилу ви можете використовувати такі засоби від випадіння волосся і облисіння:

Якщо вас турбує кількість випадаючого волосся, не потрібно мовчати. Ви можете звернутися за допомогою до дерматолога. Цей лікар спеціалізується на діагностиці та лікуванні не тільки шкіри, але і волосся, нігтів. Дерматолог визначить, чи є у вас надмірне випадіння волосся, підбере правильне лікування, наприклад, розчин Капсіол, і додатковий догляд.

Ефективні варіанти лікування існують в доступі для багатьох типів даної проблеми. Будьте впевнені, чим раніше почнеться лікування, тим краще прогноз.

«Якщо рідше мити голову, вона звикне, підлаштується і перестане швидко засалюватись» — напевно ви чули такий поширений міф. Але найчастіше джерело криється не в зовнішніх, а у внутрішніх чинниках. Дізнайтеся з нашої статті, в чому причина підвищеної жирності шкіри голови і який правильний догляд за волоссям повинен бути в такому випадку.

Спробуйте замінити праску для волосся і процедуру ламінування на кокосове масло. Так, це не тільки корисний інгредієнт на кухні або засіб для зволоження шкіри, але і супер-продукт, який додасть неймовірну гладкість і доглянутість вашому волоссю. Дізнайтеся, в яких випадках можна наносити кокосове масло на волосся для досягнення вау-ефекту.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.



Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем-дерматовенерологом медичного центру Medical PlazaНефедовой Наталією Миколаївною.

 

Джерела

Do you have hair loss or hair shedding? /  American Academy of Dermatology Association

Promotion of anagen, increased hair density and reduction of hair fall in a clinical setting following identification of FGF5-inhibiting compounds via a novel 2-stage process / NCBI

Thinning hair and hair loss: could it be female pattern hair loss? / American Academy of Dermatology Association

Oral Contraceptives / American Hair Loss Association

Styling without shedding: Novel topical formula reduces hair shedding by contracting the arrector pili muscle / PubMed

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.