0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Міноксидил для росту волосся: як діє цей серйозний препарат і скільки часу чекати ефекту?

Міноксидил — це відомий засіб для росту волосся, схвалений FDA для місцевого застосування. Їм можуть користуватися дорослі й навіть діти в певних випадках, а все тому що він вважається безпечним методом терапії, а ускладнення від нього зазвичай легкі та швидко проходять. Продовжуйте читати, щоб дізнатися, в чому особливість міноксидила, як їм правильно користуватися і як довго потрібно чекати результат.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Міноксидил для росту волосся: як діє цей серйозний препарат і скільки часу чекати ефекту?

Міноксидил — популярний продукт для людей з рідіючим волоссям або для тих, хто бажає відростити бороду чи вуса. Продукт випускається у вигляді гелю, масла або піни й призначається для щоденного місцевого нанесення на шкіру.

Коли люди вперше починають використовувати міноксидил для відновлення свого волосся, деякі помічають, що вони фактично починають втрачати волосся ще більше, принаймні, на короткий проміжок часу.

Існує безліч клінічних випробувань і медичних доказів, що підтверджують ефективність використання міноксидилу при помірному випаданні волосся, викликаному алопецією. Але як дізнатися, чи дійсно буде бажаний ефект від міноксидилу, особливо якщо стало помітно, що з ним ви почали втрачати більше волосся, ніж раніше?

Розгляньмо випадання волосся, викликане через приймання міноксидилу, і дізнаємося, наскільки такий ефект взагалі поширений, що його викликає і чи варто турбуватися.

Що таке міноксидил і як він діє?

Цікаво, що міноксидил був ліками, спочатку розробленими для лікування гіпертонії.

Тоді дослідники відзначили, що у людей, у яких була алопеція і які використовували міноксидил для лікування гіпертонії, спостерігалося відростання волосся. Таким чином «народився» найпопулярніший у світі безрецептурний засіб для лікування алопеції. І люди почали використовувати його за новим призначенням.

Попри свою популярність, принцип дії міноксидилу не зовсім ясний навіть сьогодні. Очевидно, що він зменшує випадіння волосся у деяких людей, а також збільшує їх зростання. Правда в тому, що це працює не для всіх.

Міноксидил також вважається судинорозширювальним засобом, що говорить про його здатність розширювати кровоносні судини.

Кровообіг краще протікає в тій області, де він застосовується, і це одна з головних причин, по якій міноксидил стимулює власний ріст.

Дослідження міноксидилу: ефективність препарату, яка доведена

Клінічні дослідження дійсно показали, що міноксидил може ефективно відрощувати волосся.

У великому клінічному дослідженні, яке призвело до схвалення препарату ще в 1987 році, у 40 відсотків чоловіків ріст волосся на маківці відзначався від помірного до густого. І все завдяки препарату.

Протягом одного року обсерваційного дослідження 62 відсотки з 984 чоловіків, які застосовували 5-відсотковий міноксидил, повідомили про зниження випадіння волосся. Що стосується відновлення зростання, препарат був оцінений як «дуже ефективний» у 16 ​​відсотків учасників, «ефективний» — у 48 відсотків, «помірно ефективний» — у 21 відсотка і «неефективний» — 16 відсотків. Побічні ефекти були мінімальними.

Через скільки часу настає ефект від міноксидилу?

Результати застосування міноксидилу варіюються від людини до людини.

Підсумовуючи відразу, це займає близько 8 тижнів послідовного використання, через цей час вже можна помітити ефект.

Після 4-х місяців використання вже вдасться зафіксувати зупинку випадання волосся, яка буде перетворюватися на те саме бажане активне зростання.

Якщо пройшло 4 місяці, і ви все ще спостерігаєте, що втрачаєте волосся, можливо, це не пов'язано з міноксидилом. Або ж цей препарат вам не підходить і слід пошукати інші варіанти лікування.

Побічні ефекти від міноксидилу

Небажані ефекти міноксидилу зазвичай незначні й рідкісні, в загальному сенсі це:

  • легкий свербіж і печіння;
  • лущення шкіри;
  • фолікуліт;
  • і, як не дивно, міноксидил викликає випадіння волосся, особливо в перші спроби використання.

Чому від міноксидилу випадає волосся?

Оскільки міноксидил підсилює кровообіг, він прискорює швидке пробудження цибулин волосся, які знаходяться в стадії «спокою», тому вони починають випадати швидше, ніж зазвичай. Ще це можна назвати «оновленням».

Міноксидил також продовжує саму фазу росту вашого волосся. Це означає, що слідом за деякими випадінням, нове волосся незабаром повинно прорости й замінити випавше.

Слід пам'ятати, що чим вище концентрація міноксидилу ви використовуєте, тим сильнішим буде побічний ефект. Наприклад, використання піни з 2-процентною концентрацією може викликати менше побічних ефектів, ніж 5%.

Зверніть увагу! Якщо ви спостерігаєте сильне випадіння волосся, можливо, вам варто перейти на менш сильну дозу міноксидилу. Якщо вас турбує випадіння волосся і ви ще не почали використовувати міноксидил, почніть з більш низької концентрації й збільшуйте її, якщо вам це потрібно.

Міноксидил для волосся: який препарат вибрати?

Дані препарати однаково підходять для вирішення проблем, пов'язаних з алопецією за чоловічим типом, оскільки у всіх них першорядна речовина — міноксидил, а головний допоміжний інгредієнт — етанол. Можна застосовувати даний засіб як і чоловікам, так і жінкам.

На сьогодні найбільш якісними препаратами міноксидилу є:

Їх простий і ефективний склад підсилює циркуляцію крові в потрібній ділянці, що призводить до відновлення вже атрофованих волосяних фолікулів. З активним і тривалим застосуванням діаметр волосяного стрижня збільшується, таким чином тонкий волос стає щільніше.

Як використовувати розчин міноксидилу?

1. Перед застосуванням ліків очистіть і висушіть шкіру голови. Ви можете нанести цей продукт на вологе волосся. Щоб використовувати розчин, заповніть аплікатор на 1 мілілітр ліків або використовуйте 20 крапель.

2. Розділіть волосся в області стоншування і рівномірно нанесіть розчин на уражену ділянку шкіри голови. Обережно втирайте. Обов'язково дайте розчину повністю висохнути перед використанням інших засобів для укладки (наприклад, гелів, мусів) або просто перед сном.

3. Ні в якому разі не використовуйте на почервонілий, болючій, роздратованій, подряпаній, порізаній або інфікованій шкірі цей засіб. Оскільки міноксидил може містити спирт, можливе виникнення відчуття роздратування і стягнутості, майте це на увазі.

4. Якщо все добре і ви закінчили процедуру, після нанесення ретельно вимийте руки.

5. Щоб волосся відросло як слід, потрібен час. Більшості людей необхідно регулярно приймати ці ліки протягом 4 місяців, щоб відчути позитивний ефект. Це необхідно використовувати постійно, щоб підтримувати зростання волосся.

Міноксидил для брів

Міноксидил буває в концентрації від 2 до 5 відсотків. Для відновлення брів, почніть з найменшою, тобто, двохвідсоткової концентрації — цього буде достатньо.

Препаратом потрібно користуватися щодня, тільки в такому випадку буде помітний результат. Різка зупинка його застосування або користування ним лише час від часу може порушити весь процес, тоді є ризик втратити ще більше волосся, але не відновити.

Нанесіть акуратно на потрібну область розчин за допомогою невеликої косметичної палички. Коли закінчите, ретельно вимийте руки.

Міноксидил для зростання вусів і бороди

Отже, щоб домогтися успіху з міноксидилом, виконайте наступні дії:

  1. Придбайте препарат, який вам сподобався, з концентрацією міноксидилу не менше 3-х відсотків.
  2. Нанесіть невелику кількість розчину на бороду, намагайтеся не зачіпати ті зони, де волосся рости в нормі не повинно.
  3. Повторюйте це двічі в день протягом як мінімум 16 тижнів.

При бажанні, робіть фотографії до і після. Це може допомогти вам перевірити, чи відбувся якийсь помітне зростання, тим більше, що може бути нелегко спостерігати поступові зміни день за днем.

Якщо ви твердо вирішили нанести міноксидил на зону бороди або над верхньою губою, використовуйте його з обережністю і проявіть терпіння.

Волосся в цих місцях зазвичай починає проявлятися після статевого дозрівання. І на цей процес більше впливають гормони, такі як тестостерон і дигідротестостерон (ДГТ), на відміну від голови.

На жаль, досліджень про ефективність, яку міг би розкрити міноксидил в цих місцях, поки що немає. Важко сказати, чи будуть результати точно такими ж, як на голові, однак можна спробувати перевірити самостійно, якщо наносити акуратно і дотримуватися всіх запобіжних заходів.

З проблемою акне знайомі багато людей, і це актуально не тільки для підліткового віку. Спроби самолікування шкіри часто призводять до появи рубців та інших непотрібних слідів, особливо коли людина не знає природу такого захворювання. Читайте докладніше, на які види ділиться акне, а також все про кращі ліки для боротьби з вугревим висипом.

Аспірин здатний стримувати розвиток дифузної алопеції. А маски на його основі відмінно підходять тьмяним і пористим волоссям. Дізнайтеся, як зробити копійчаним засобом з аптеки волосся блискучим, густим і гладким.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність дерматологом-косметологом Першої Мобільної клініки України «DobroDoc +» — Бабіч Катериною Юріївною.

 

Джерела

Minoxidil and its use in hair disorders: a review / NCBI

Minoxidil / NCBI

Minoxidil 2% lotion for eyebrow enhancement: a randomized, double-blind, placebo-controlled, spilt-face comparative study / PubMed

A one-year observational study with minoxidil 5% solution in Germany: results of independent efficacy evaluation by physicians and patients / JAAD

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.