0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як боротися з акне: найкращі ліки для боротьби з вугровим висипом

Вугрі у підлітків дуже часте явище, але існують й інші причини появи акне, які не пов'язані з віком. А ще існує 4 ступеня цього шкірного захворювання, які вимагають спеціального лікування. Так які ж існують причини та види акне і як з цим боротися? І яка дієта при акне буде ефективною?

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як боротися з акне: найкращі ліки для боротьби з вугровим висипом

Практично кожна людина хоч раз у житті стикалася з акне, особливо в підлітковому віці. Але, на жаль, більшість людей намагаються лікувати це захворювання самостійно, що призводить до появи рубців та інших негативних наслідків. Щоб такого не відбувалося, потрібно вміти розпізнавати симптоми акне й звертатися за профільною медичною допомогою до лікаря-дерматолога.

Що таке акне та в кого воно найчастіше з'являється

Акне — це шкірне захворювання, яке виникає в результаті закупорювання шкірних пор сальним секретом і мертвими клітинами. Найчастіше воно зустрічається в підлітків, оскільки в підлітковому віці починається період статевого дозрівання та активізуються сальні залози.

За статистикою акне страждають троє з чотирьох людей у ​​віці від 11 до 30 років. Після неправильного лікування даного захворювання можуть залишатися рубці на шкірі.

Закупорювання пор призводить до висипу. У більшості випадків він з'являються на обличчі та плечах через те, що на цих ділянках тіла розташоване найбільше сальних залоз. Дане шкірне захворювання також називають вугровим висипом, а в народі просто прищами.

Існує 4 ступені акне, лікування кожного з яких вимагає призначення спеціальних препаратів. Виникати захворювання може в будь-якому віці.

Але перш ніж думати про лікування вугрового висипу, потрібно зрозуміти, які чинники викликають дану патологію та чи можна спробувати їх уникнути.

Причини акне: чому з'являється висип

Акне виникає, коли пори шкіри закупорюються жиром, мертвими клітинами шкіри або бактеріями. Кожна пора шкіри — це вхід у волосяний фолікул (волосяну цибулину). Фолікул складається з волосини й сальної залози.

Сальна залоза виділяє шкірний жир (сало), яке переміщається вгору по волосині, і з пори виходить вгору на шкіру. Шкірний жир зберігає шкіру гладкою та м'якою, проте його надлишок призводить до акне.

Вугрі можуть бути пов'язані зі зміною рівня гормонів, тому вони найчастіше з'являється в підлітків. Однак дане відхилення в здоров'ї також характерне для багатьох жінок у період ПМС (передменструальний синдром) і може зустрічатися у вагітних жінок на ранніх строках.

Гормони стимулюють сальні залози працювати продуктивніше. Далі через активне жироутворення нешкідлива шкірна бактерія Cutibacterium acnes (P. acnes) починає швидше розмножуватися, що й провокує запальні процеси. Крім того, гормони сприяють потовщенню вистилки волосяного фолікула, викликаючи таким чином закупорювання пор.

Ще однією причиною появи акне можуть бути деякі лікарські засоби, до складу яких входять синтетичні гормони, наприклад, кортикостероїди, гормони щитоподібної залози.

Дослідження також показують, що вугровий висип можуть викликати деякі продукти харчування. До таких продуктів відносять їжу, багату вуглеводами, наприклад, хлібобулочні вироби. Тому в більшості випадків людям з цим відхиленням у здоров'ї рекомендують дотримуватися дієти.

Крім того, до захворювання можуть призводити стресові ситуації. Тому на них потрібно намагатися не реагувати та завжди залишатися спокійним.

Види акне: їх характерні особливості

Вугрі можуть з'являтися на різних ділянках шкіри, але найчастіше дана хвороба вражає:

  • обличчя;
  • спину;
  • плечі.

Звичайно, акне на обличчі більш помітне, ніж інші види захворювання, проте це не говорить про те, що лікувати вугровий висип на спині або плечах не потрібно. Багато людей не звертаються за медичною допомогою для боротьби з акне, а маскують це відхилення у здоров'ї або займаються його самолікуванням. Така поведінка й нехтування здоров'ям своєї шкіри може призвести до негативних наслідків.

Існує всього 6 основних видів акне:

  1. Чорні точки (відкриті комедони). Це невеликі чорні горбки, які утворюються на шкірі. Вони не заповнені брудом, як може здатися, на перший погляд, але мають чорний колір, оскільки внутрішня оболонка волосяного фолікула надає їм саме такий колір. Головка пори залишається відкритою, у той час, як інша її частина забивається. Чорні точки можна видалити шляхом видавлювання, проте цього робити категорично не рекомендується, оскільки можуть залишитися шрами.
  2. Білі точки (закриті комедони). Вони схожі на чорні точки, однак мають інший колір і можуть бути більш жорсткими. Закупорювання пор відбувається через вироблення великої кількості сального секрету, діяльності бактерій, скупчення відмерлих клітин шкіри або в результаті гормональних змін. Важливо відзначити, що білі вугрі не можна видалити, просто видавлюючи їх, бо головки пор закриті, тому не намагайтеся позбутися від них самостійно. В іншому випадку можуть залишитися рубці.
  3. Папули. Це маленькі червоні шишки, що утворилися через надлишок сального секрету або великої кількості загиблих клітин в шкірних порах, які змішалися з бактеріями Cutibacterium acnes. Саме бактерії провокують запальні процеси. Папули не містять гною.
  4. Пустули. Вони схожі на папули, але мають білу точку в центрі та червоне запалення навколо неї. Зазвичай пустули виникають групами на обличчі, спині або грудях. Вони містять гній. Лікуванням і видаленням пустул повинен займатися тільки профільний лікар.
  5. Вузли. Це великі тверді утворення, які накопичуються під поверхнею шкіри та можуть бути болісними. Вузлуваті прищі зазвичай виникають у результаті того, що бактерії Cutibacterium acnes викликають інфекцію глибоко всередині пори.
  6. Кісти. Найважчий вид висипу. Кісти заповнені гноєм і мають вигляд грудок, схожих на фурункули. Вони можуть лопатися й заражати навколишню шкіру. Кісти становлять найбільший ризик утворення рубців.

Кожен вид захворювання вимагає особливого лікування, призначити яке може тільки кваліфікований лікар.

Як позбутися від акне: дієві лікарські засоби

Лікування даного відхилення у здоров'ї залежить від виду та стадії протікання. Будь-які препарати повинен прописувати лікар після проведення аналізів та з'ясування причини появи акне. Самостійно призначати собі той чи інший медикамент заборонено.

Для лікування акне використовують препарати, що містять:

1. Сірку. Вона має протимікробну та протипаразитарну дію. Найвідоміший препарат з нею — це Сірчана мазь.

2. Цинк. Даний елемент допомагає зменшити запалення та набряк. До лікарських засобів, які містять цинк, відносять:

3. Ретинол. Препарати цієї групи називають ретиноїдами. Їх дія направлена ​​на прискорення відлущування мертвих клітин шкіри та перешкоду їх накопичення в шкірних порах. До таких медикаментів зараховують:

4. Саліцилова кислота. Ця речовина зменшує запалення та набряк. Приклади препаратів, які її містять:

5. Азелаїнова кислота. Вона зміцнює клітини, що вистилають фолікули, зупиняє продукування шкірного сала та знижує ріст бактерій. Азелаїнова кислота входить до складу такого препарату, як Акнестоп.

Також для лікування акне лікарі можуть виписувати антибіотики. Вони зупиняють розмноження патологічних бактерій і вбивають їх. У кожному індивідуальному випадку призначається той антибіотик, який впливає на мікроорганізми, що викликали шкірне захворювання в конкретного пацієнта.

Приклади антибактеріальних засобів, які можуть призначатися для боротьби з вугровим висипом:

Крім того, при акне лікарі рекомендують виключити з раціону харчування деякі продукти або спробувати зменшити їх споживання.

Дієта при акне: вживання яких продуктів варто обмежити

Певні продукти сильніше й швидше, ніж інші, підвищують рівень цукру в крові.

Коли рівень цукру в крові швидко підвищується, організм виробляє гормон, названий інсуліном. Надлишок інсуліну може призвести до того, що сальні залози продукують більше сального секрету, що збільшує ризик появи прищів.

Продукти, що провокують підвищення цукру в крові, мають високий глікемічний індекс. До них відносять:

  • хлібобулочні вироби;
  • білий рис;
  • цукор;
  • макарони, ріжки, спагеті.

Їх вживання слід обмежувати.

Також при акне рекомендовано їсти менше наступних молочних продуктів:

  • молоко;
  • йогурт;
  • кефір;
  • сир;
  • твердий сир.

Крім продуктів з високим глікемічним індексом і молочних виробів, обмежувати себе потрібно в деяких овочах і фруктах, а саме:

  • картопля;
  • гарбуз;
  • диня;
  • ананас.

Дієта при акне повинна включати продукти харчування, що містять:

  • цинк (горіхи, насіння чіа, сочевиця, яловичина, устриці, краби);
  • омега 3 (лосось, сардина, скумбрія, насіння льону, волоські горіхи);
  • вітамін А (морква, печінка, риб'ячий жир).

Звичайно, крім дієти, важливо розуміти, які дії допоможуть запобігти появі вугрового висипу.

Профілактика акне

Запобігти появі вугрового висипу досить складно, особливо якщо це стосується гормональних змін в організмі. Але якщо вони розвиваються через погану гігієни або стресові ситуації, то перешкодити їх появі можна, і для цього слід дотримуватися переліку рекомендацій.

Як уникнути появи акне:

  • вмивати обличчя два рази на день засобом для очищення;
  • митися під душем або приймати ванну кожен день;
  • не носити тісний одяг, у якому тіло потіє та пріє;
  • приймати душ після тренування;
  • кожен день перед сном видаляти макіяж і ретельно очищати шкіру обличчя;
  • вживати здорову їжу та не захоплюватися продуктами харчування з високим глікемічним індексом;
  • намагатися не нервувати та уникати стресових ситуацій.

Якщо у вас з'явилися вугрі — відразу ж звертайтеся до лікаря-дерматолога й не займайтеся самолікуванням, оскільки це може посилити захворювання та завдати шкоди здоров'ю.

У багатьох людей виникає висип на губах, але це не акне. Причиною даного симптому може бути герпес. Читайте чим найкраще лікувати герпетичну інфекцію в новій статті блогу.

А ви знаєте, як уповільнити старіння шкіри обличчя? Косметологи кажуть, що такого ефекту можна досягти за допомогою гіалуронової кислоти. Дізнайтеся з нашого матеріалу наскільки вони мають рацію та як вибирати крем з гіалуроновою кислотою.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність, здійснену косметологом медичного центру Medical Plaza — Криловою Ольгою Вікторівною.

 

Джерела

Акне / МОЗ

ACNE / MayoClinic

Can dietary changes help acne? / MedicalNewsToday

ACNE / NIH

Acne / WebMD

The 6 Types of Acne and How to Treat Them / GoodPx

Acne / NHS

What Causes Acne? / HealthLine

Whe Do I Get Acne / TeensHealth

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.