0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Правда про гіалуронову кислоту: чи дійсно це кращий засіб проти старіння

Чи правда те, що гіалуронова кислота, яка так популярна зараз, справді ефективна у боротьбі зі старінням шкіри обличчя? Який вибрати крем із цією речовиною? І з якого віку можна починати користуватися кремом із гіалуроновою кислотою? Якщо ви хочете зберегти молодість та здоров'я шкіри, скоріше читайте наш невеликий гайд з гіалуронової кислоти.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Правда про гіалуронову кислоту: чи дійсно це кращий засіб проти старіння

Гіалуронова кислота присутня у великій кількості засобів по догляду за обличчям. У косметичних магазинах і аптеках можна знайти різні лосьйони, маски, сироватки та креми з гіалуроновою кислотою.

Але наскільки вона корисна для шкіри й чи дійсно надає зволожуючий ефект?

Що таке гіалуронова кислота?

Гіалуронова кислота — це речовина (полісахарид), яка природним чином виробляється в організмі людини. Найбільше її продукується в склоподібному тілі ока, внутрішньосуглобовій рідині та шкірі. Гіалуронову кислоту також виготовляють синтетичним чином, наприклад, з пшениці. Інші її назви гіалуронан й гіалуронат.

Головна функція розглянутого полісахариду полягає в утриманні молекул води в сполучних тканинах організму. Так, молекула гіалуронової кислоти зв'язується з молекулами води, не даючи їм виходити назовні та випаровуватися. Чим більше таких зв'язків, тим більше зволожена й пружна шкіра.

Приблизно половина всієї гіалуронової кислоти, що синтезується організмом, перебуває в шкірних покривах. У зрілому віці швидкість її вироблення сповільнюється, що призводить до появи зморшок і в'ялості шкіри. Крім того, її кількість в організмі може зменшитися під впливом ультрафіолетового світла, сухого повітря та інших негативних чинників.

Результатом дефіциту гіалуронової кислоти в зрілому й старшому віці стає погано зволожена, суха шкіра. У такому стані вона втрачає можливість підтримувати належним чином захисний шкірний бар'єр, що робить шкіру більш вразливою для ушкоджень від впливу зовнішніх і екологічних факторів.

Даний полісахарид широко застосовують як для зволоження обличчя й боротьби зі зморшками, так і для лікування різних захворювань суглобів, а також під час проведення операцій на очах.

Гіалуронова кислота в медицині

У медицині гіалуронову кислоту стали використовувати відносно нещодавно, адже відкрита вона була тільки в 1934 році.

Її застосовують під час наступних операцій на очах:

  • видалення катаракти;
  • трансплантація рогівки;
  • відновлення відшарованої сітківки.

Під час перерахованих процедур цей полісахарид заповнює природну рідину ока. Крім того, гіалуронат використовують для лікування сухості очей.

Гіалуронову кислоту застосовують при різних захворюваннях суглобів, а також для придушення болю в коліні, викликаного остеоартритом. Вона входить до складу синовіальної рідини (рідина, що заповнює порожнину суглобів), яка з часом руйнується, що й сприяє неприємним відчуттям у суглобах.

Даний полісахарид діє як амортизатор і мастило для суглобів та інших тканин.

Існують також й інші захворювання, для лікування яких використовують гіалуронову кислоту, проте її дієвість у цих випадках ще не доведена.

Гіалуронова кислота в косметології

Вона є одним з компонентів багатьох косметичних засобів і практично в кожному сучасному салоні краси вам можуть запропонувати перелік процедур з використанням цієї кислоти.

Гіалуронова кислота в косметології може входити до складу таких засобів:

  • ін'єкції;
  • сироватки;
  • лосьйони;
  • зволожуючі засоби;
  • маски для обличчя;
  • креми.

Крім властивості гідратації, приєднання молекул води й утримання їх в сполучних тканинах, вона також має ранозагоювальну дію. Так, в місці пошкодження шкірного покриву збільшується продукування молекул гіалуронату, що сприяє швидкому загоєнню рани.

Гіалуронова кислота: застосування

Зволожуючі засоби й сироватки для обличчя з гіалуроновою кислотою — дві найбільш поширені форми косметичних засобів з даним полісахаридом.

Гіалуронат безпечно наносити як вранці, так і ввечері. Тому косметологи радять використовувати засоби з ним два рази на день після попереднього очищення обличчя.

Продукти з гіалуронатом дають тимчасовий ефект. Так, уже протягом декількох хвилин після нанесення шкіра стає більш гладкою й зволоженою. Однак, якщо ви хочете зменшити кількість зморшок та інші ознак старіння, необхідно використовувати крем з гіалуроновою кислотою кілька місяців, щоб побачити бажаний результат.

Гіалуронова кислота: застосування

У косметології досить популярні уколи гіалуронової кислоти. Її вводять підшкірно в лобову частину, в губи, в очну зону та інші частини обличчя. Однак перед ін'єкціями слід проконсультуватися з фахівцем і слідувати всім його рекомендаціям.

Найкраще застосовувати сироватку з гіалуроновою кислотою в зимові місяці, тому що саме в цей час шкіра має тенденцію до висихання та потребує додаткового зволоження. Що стосується антивікових засобів з даним полісахаридом, то його використання актуально для жінок середнього й старшого віку незалежно від пори року.

Гіалуронова кислота для обличчя

За останні два десятиліття було проведено значну кількість досліджень, які представили докази того, що гіалуронова кислота дійсно зволожує шкіру, робить її більш пружною й сприяє розгладженню зморшок.

Гіалуронова кислота підходить для зволоження всіх типів шкіри й не викликає подразнень, алергічних реакцій, так як це природна речовина, яка виробляється в організмі. Але з якого віку безпечно починати використовувати зволожуючу косметику для обличчя з гіалуроновою кислотою?

В інтернеті можна знайти безліч різних відповідей на це питання, однак медичні фахівці apteka24.ua рекомендують починати наносити її на шкіру тільки після досягнення 25-річного віку, так як саме в цьому віці організм перестає рости й в ньому починаються проявлятися перші процеси старіння, одним з результатів яких стає суха шкіра.

З віком синтез колагену й вироблення гіалуронової кислоти скорочуються, що призводить до появи зморшок і розтягнутості шкіри. Крім того, літні сонячні промені, дія обігрівачів у зимовий час, вплив деяких засобів по догляду за обличчям можуть провокувати виведення води зі шкіри, і таким чином вона теж стає сухою.

Антивікові засоби з даним полісахаридом радять починати використовувати з 35-річного віку за наявності ознак старіння шкіри. Найефективнішим у цьому випадку є введення підшкірної ін'єкції гіалуронової кислоти.

Перед покупкою та використанням косметики з гіалурону проконсультуйтеся з вашим персональним косметологом. Неправильне застосування може призвести до негативних наслідків.

Який крем з гіалуроновою кислотою найкращий?

Для того, щоб вибрати й купити кращий крем з гіалуронатом потрібно уважно ознайомитися з його складом. Для початку слід перевірити наявність у ньому інгредієнтів, що викликають у вас алергію. Якщо такі є, то від придбання найкраще відмовитися.

Далі потрібно дізнатися значення молекулярної ваги гіалуронової кислоти, вона іноді вказується на упаковці, але не у всіх випадках. Кислоти з більш низькою молекулярною вагою, наприклад, 50 кілодальтон будуть легше проникати в шкіру й більш ефективно зволожувати її, а також боротися зі зморшками.

Засоби для обличчя з ароматизаторами також є небажаним вибором для людей з чутливою шкірою, так як продукти з додаванням ароматизаторів можуть викликати роздратування й навіть спровокувати висип. Тому найкращий крем з гіалуроновою кислотою не повинен їх містити.

Який крем з гіалуроновою кислотою найкращий?

Також важливо звернути увагу на відсоток води. Велика її кількість в кремі, олії, вважається небажаною, так як вона розбавляє продукт і зменшує його корисні властивості.

Таким чином, якщо слідувати даним рекомендаціям, то можна вибрати найкращий і найефективніший крем з гіалуроновою кислотою.

Гіалуронова кислота: протипоказання

Наявність гіалуронової кислоти в косметиці вважається цілком нормальним і безпечним. Так як даний полісахарид виробляється в самому організмі, а більша його частина синтезується в шкірі, він не може провокувати побічні реакції та викликати алергію.

Однак користуватися будь-яким косметичним продуктом для обличчя потрібно згідно з його інструкцією та порадами косметолога. Неправильне застосування і недотримання особистої гігієни може призвести до негативних наслідків.

Що стосується того, чи безпечно використовувати гіалуронову кислоту під час вагітності та годування груддю, то дане питання не було досконально вивчено. Тому перед її застосуванням вам слід проконсультуватися зі своїм лікарем.

Гіалуронат категорично не можна використовувати при склеродермії (небезпечне шкірне захворювання), так як він може погіршити перебіг хвороби. Також в ході останніх досліджень було виявлено, що ракові клітини чутливі до гіалуронової кислоти, а її застосування може прискорити їх зростання та розмноження. З цієї причини людям з онкологією краще відмовитися від покупки засобів, що містять даний полісахарид.

Алергії на гіалуронову кислоту не існує. Необхідно зауважити, що коли пацієнти скаржаться на висип і проблеми, викликані засобами з гіалуронової кислотою, це є результатом побічних ефектів інших інгредієнтів, які входять до складу косметичного продукту, наприклад, консервантів.

Щоб зволожуючі й антивікові креми для обличчя надавали бажану дію й не провокували ніяких негативних реакцій організму, перед їх покупкою краще всього відвідати косметолога, який порекомендує кращий засіб в кожному індивідуальному випадку.

А ви знаєте, що гліцин захищає клітини від окислювальних процесів, тим самим допомагає запобігти старінню тіла людини? Читайте тільки в нашому новому матеріалі про користь гліцину й 5 несподіваних властивостей препарату, одним з яких є боротьба зі старінням.

Гіалуронова кислота, на жаль, не може запобігти старінню організму. Але з якого віку воно починається та які зміни відбуваються в нашому організмі? Дізнайтеся з нашої нової статті відповідь вчених, чому відбувається старіння організму й коли починаються вікові зміни.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Цей редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність пластичним хірургом, косметологом медичного центру Medical Plaza — Ромащенко Наталією Володимирівною.

 

Джерела

Hyaluronic acid / WebMed 

Hyaluronic acid: key molecule in skin aging / NCBI 

What Is Hyaluronic Acid, and How Does It Benefit Your Skin? / Allure 

7 Surprising Benefits of Hyaluronic Acid / Healthline

Hyaluronic Acid: Definition, Benefits, and the Best Serums / EverydayHealth

Age-related changes in pericellular hyaluronan organization leads to impaired dermal fibroblast to myofibroblast differentiation / PubMed

Hyaluronan: A Simple Polysaccharide with Diverse Biological Functions / NCBI

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.