0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Загадкова краса: чому в людей бувають очі різного кольору й чи є гетерохромія захворюванням

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Загадкова краса: чому в людей бувають очі різного кольору й чи є гетерохромія захворюванням

Очі — одна з найпривабливіших частин тіла людини. У них закохуються, їм присвячують вірші, а володарі очей різного кольору вважаються особливими й завжди звертають на себе увагу оточуючих.

Але чому в одних людей очі просто карі або блакитні, у той час як у інших вони мають різні кольори й на їх райдужній оболонці можна спостерігати вельми чудернацькі візерунки?

Так відбувається через гетерохромію. Що це за складне слово й що під ним мають на увазі, розповідаємо далі.

Чому очі різного кольору: що таке гетерохромія та причини її виникнення

Гетерохромія — це відхилення від норми, при якому в однієї людини очі різного кольору, а саме вся райдужна оболонка або її частина правого ока відрізняється за кольором від лівого та навпаки.

У більшості людей обидва ока однакового кольору, наприклад, карі, сірі, блакитні або зелені. Їх колір визначається наявністю в райдужній оболонці пігменту меланіну — чим його більше, тим вони темніші.

Гетерохромія буває двох типів: вроджена й набута. Вроджена зустрічається досить рідко, усього в 6 випадках з 1000 і виникає внаслідок генетичної мутації при зачатті або розвитку плода. У більшості випадків вона не спровокована ніякими захворюваннями й не завдає шкоди здоров'ю.

Іноді в дітей в ранньому віці очі можуть бути одного кольору, найчастіше світлого, а потім набувати більш темного відтінку або навіть ставати каріми. Цей процес пов'язаний з концентрацією меланіну, який виробляється внаслідок контакту зі світлом. Так, коли дитина знаходиться в утробі матері, вона стикається тільки з темрявою, тому при народженні колір райдужної оболонки очей світлий, а далі вона починає стикатися з великою кількістю джерел світла й очі темніють. Такі зміни не є гетерохромією.

Придбана гетерохромія зустрічається не часто, а її причина полягає в деяких патологіях або травмах. Така гетерохромія з'являється після перенесення будь-якого захворювання з нижче представленого списку або може виникати після механічного пошкодження ока.

Причини гетерохромії (набутої) включають:

  • травма ока;
  • набутий синдром Горнера;
  • кровотеча в оці;
  • очна хірургія;
  • набряк через ірит;
  • синдром Познера-Шлоссмана;
  • гетерохромний цикліт Фукса;
  • глаукома й деякі медикаменти для її лікування;
  • синдром дисперсії пігменту;
  • очний меланоз;
  • оклюзія центральної вени сітківки;
  • синдром ектропіону райдужки;
  • злоякісні й доброякісні пухлини райдужної оболонки;
  • цукровий діабет;
  • синдром Чедіака-Хигаші.

Якщо у вас раптом почав проявлятися різний колір очей, наприклад, ліве око стало зеленим, а було сірим, потрібно звернутися до офтальмолога за консультацією, щоб попередити розвиток будь-яких негативних процесів у організмі.

Гетерохромія очей може бути яскраво вираженою або слабо помітною.

Види гетерохромії: від різного кольору очей до різнокольорових візерунків на райдужній оболонці

Іноді, подивившись у очі людини, можна помітити маленькі крапки на райдужній оболонці, що відрізняються від її кольору, або навіть розгледіти незвичайні візерунок і мініатюрні малюнки. У природі зустрічаються найрізноманітніші прояви гетерохромії, проте вони всі діляться на три види.

Основні види гетерохромії в людей:

  • центральна гетерохромія. Це різнобарвна райдужна оболонка ока, яка починається з одного кольору поруч із зіницею, а потім переходить до іншого кольору у краю райдужної оболонки;
  • сегментована гетерохромія (гетерохромія іридію). Такий вид  означає, що різні частини однієї райдужної оболонки мають різний колір. Різна концентрація меланіну іноді утворює «клиновидний» або «зрізаний» візерунок;
  • повна гетерохромія. Найчастіше зустрічаємий вид відхилення, коли райдужна оболонка одного ока однотонна без будь-яких вкраплень і відрізняється від райдужної оболонки іншого ока. Наприклад, ліве око повністю зелене, а праве коричневе.

Люди з різним кольором очей завжди зустрічалися досить рідко, тому в минулі часи в народі їм приписували надприродні здібності й називали відьмаками. Зараз же, коли наука зробила крок вперед, то така генна мутація мало кого дивує.

Більш того, деякі популярні діячі мистецтва та звичайні люди спеціально купують лінзи й надають очам різний колір, щоб підкреслити свою індивідуальність.

Якщо очі різного кольору, чи потрібно турбуватися й звертатися до лікаря?

Першими хто може виявити гетерохромія в дитини, це батьки. Якщо їх чадо має очі різного кольору або різнокольорову райдужну оболонку, то краще за все звернутися до лікаря за консультацією, щоб уникнути всіх негативних моментів, пов'язаних зі здоров'ям.

Будь-яка зміна кольору очей, яке відбувається в більш пізньому віці, може свідчити про виникнення патології та має бути обстежена офтальмологом.

Під час огляду в лікаря, він повинен буде провести візуальний тест, огляд зіниць, діагностику периферичного зору, очного тиску й зорового нерву. Для більш точних показників офтальмологи використовують оптичну когерентну томографію (ОКТ).

Лікування гетерохромії залежить від першопричини захворювання. Якщо візуальний огляд і ОКТ не показали відхилень від норми, то вам не слід турбуватися.

Очі різного кольору — особлива риса, яка підкреслює індивідуальність людини й у більшості випадків жодним чином не впливає на здоров'я.

Уже вересень, а температура повітря ще не поспішає опускатися нижче 25 ° C і здається, що дуже спекотно, хоча наша власна температура набагато вища вуличної та досягає 36.6 ° C. Чому ж нам спекотно всього при 25-30 ° C, у той час, коли температура тіла 36.6 ° C, читайте в нашій новій статті пояснення цієї особливості фізіології людини.

Вам часто хочеться вночі до туалету, але ви не знаєте чому так відбувається? Можливо, ви просто випили на ніч багато води, а може у вас є патологія, яку негайно слід лікувати. Дізнайтеся з нового матеріалу про всі причини нічних походів до вбиральні та в яких випадках слід турбуватися.

Між іншим, якщо ви хочете дізнаватися про наші  найцікавіші статті відразу після того, як вони з'являться на сайті, підписуйтесь на наш Телеграм-канал — тут пречудова атмосфера домашнього затишку й допитливих пікантностей про здоров'я!

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Heterochromia Iridis / MedicineNet

Heterochromia / AAO

Central Heterochromia / Healthline

Why are my eyes different colors? / MedicalNewsToday

Heterochromia / WebMD

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.