0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Часті нічні походи в туалет: чому це відбувається й коли варто починати турбуватися

Якщо вам не знайома ця ситуація — радійте. Але якщо ви встаєте до туалету декілька разів за ніч, то ця стаття саме для вас. Чому виникає така часта потреба вночі? Коли це являється нормою, а коли стає патологією? Скільки разів за ніч вийти до вбиральні безпечно? І в який момент можна починати турбуватися і звертатися до лікаря? Розбираємо всі причини.

Оновлено
Часті нічні походи в туалет: чому це відбувається й коли варто починати турбуватися

«Ходити в туалет посеред ночі — це нормально?» Ви здивуєтеся, але це одне з найпоширеніших питань, яким задаються користувачі всесвітньої павутини. Давайте розберемося, в яких випадках нічні підйоми вписуються в рамки норми, а в яких повинні вас як мінімум насторожити.

Основна функція нирок — фільтрувати токсини з кровотоку й концентрувати ці токсини в сечі. Такий процес відбувається в нашому з вами організмі постійно. Протягом дня ми зазвичай ходимо в туалет кожні дві-чотири години в залежності від стану гідратації та обсягів споживаної рідини. У нічний час доби організм виділяє гормони, які концентрують сечу в більшій мірі, ніж в денний час. Ось чому ми зазвичай не прокидаємося вночі, щоб сходити в туалет.

Давайте розглянемо декілька найбільш частих причин, які сприяють нічному пробудженню й проходженню до вбиральні, і розберемося, чи вважаються вони нормальними та що, власне кажучи, з ними робити.

Причина №1: ви п'єте занадто багато води, особливо перед сном

Це досить очевидно: те, що входить, має виходити назовні. Якщо ви випиваєте кілька склянок рідини перед сном і у вас добре функціонують нирки, — ви, швидше за все, прокинетеся вночі.

Якщо ваше нічне сечовипускання пов'язане з надмірним споживанням рідини, водна заборона за дві-три години до відходу до сну зменшить ймовірність пробудження вночі.

Причина №2: ви приймаєте ліки з сечогінним ефектом

Прийом деяких лікарських засобів може спровокувати збільшення кількості відвідувань туалету ночами. До таких препаратів відносять ліки від високого кров'яного тиску (гіпертонії), деякі альфа-блокатори, міорелаксанти (засоби, що знижують тонус скелетної мускулатури) і седативні засоби.

Причина №3: ​​ви випили трохи алкоголю або кофеїну

Алкоголь і напої з вмістом кофеїну є сечогінними засобами, а це означає, що їх вживання змушує ваш організм виробляти більше сечі.

Надмірне вживання алкоголю або напоїв з кофеїном може призвести до пробудження в нічний час і крайньої необхідності сходити в туалет.

Причина №4: у вас порушення сну

Якщо ви ходите в туалет кілька разів за ніч, у вас може бути обструктивне апное уві сні (СОАС). Це стан, при якому ви мимоволі перестаєте дихати під час сну. Описуваний симптом може виникнути у людей будь-якого віку і статі незалежно від наявності проблеми зайвої ваги або регулярного сильного хропіння.

Додаткові симптоми СОАС включають в себе:

  • пробудження з почуттям болю й сухості в горлі;
  • неспокійний сон;
  • гучне хропіння;
  • ранкові головні болі або різкі перепади настрою.

Обструктивне апное в залежності від тяжкості стану пацієнта часто лікують за допомогою нічних дихальних масок, терапії для стимуляції верхніх дихальних шляхів, хірургічних процедур і ротового аплікатора нижньої щелепи.

Причина №5: ви завагітніли

Вагітні жінки часто відчувають прискорене сечовипускання. Це пов'язано зі специфічним гормоном вагітності — хоріонічним гонадотропіном людини (ХГЛ).

ХГЛ може викликати посилення кровотоку в нирках і розширення матки, що чинить тиск на сечовий міхур.

Причина №6: ви старієте

З віком ємність сечового міхура має тенденцію до зменшення. Тому, навіть якщо ви п'єте ту ж кількість рідини, що і в молодості, можливо, вам доведеться частіше користуватися вбиральнею.

У міру того, як людина стає старше, вона, як правило, не спить так глибоко й тому стає більш чутливою до нічних сигналів свого організму.

Також у жінок в період менопаузи й періменопаузи в тканинах уретри відбувається ряд змін, через що бажання сходити в туалет стає більш помітним.

Причина №7: у вас набрякають ноги

Якщо вам властива проблема набрякання ніг — це може сприяти нічним походам в туалет. При горизонтальному положенні тіла рідина в ногах починає перерозподілятися в кровотік, а потім фільтрується нирками й перетворюється на сечу.

Ви можете вирішити проблему, якщо піднімете ноги вище рівня серця за кілька годин до сну. Але не забудьте проконсультуватися з фахівцем, так як регулярні набряки можуть сигналізувати про наявність серцево-судинного захворювання.

Причина №8: у вас ІСШ або простатит

Якщо в процесі сечовипускання ви відчуваєте дискомфорт, печіння та іншого роду хворобливі відчуття, це може бути симптомом інфекції сечовивідних шляхів (ІСШ) або збільшеної простати. 

Потовщення стінки сечового міхура призводить до зменшення ємності сечового міхура, зниження його еластичності, і, отже, збільшення частоти сечовипускань вдень і вночі.

Причина №9: у вас інша патологія

У рідкісних випадках потреба в сечовипусканні посеред ночі може вказувати на щось більш серйозне. У пацієнтів, які страждають на слабоумство, хворобою Паркінсона, пухлинами головного мозку, інсультом в анамнезі можуть спостерігатися підвищені позиви й прискорена частота сечовипускання.

Регулярне часте нічне сечовипускання також може бути ранньою ознакою діабету.

Коли починати турбуватися?

Якщо вас турбують нав'язливі позиви піти в туалет у нічний час, почніть вести щоденник випитої протягом дня рідини та діурезу. Якщо ви ходите в туалет більше восьми разів за добу — це патологія. В середньому, здорова людина ходить в туалет від чотирьох до семи разів на день залежно від віку.

Якщо ваше часте сечовипускання супроводжується такими речами, як підвищена спрага й апетит, втрата ваги, жар, хворобливі відчуття, домішки крові — вам неодмінно слід звернутися до лікаря.

Якщо ваші нічні походеньки до вбиральні носять систематичний характер і заважають вам повноцінно жити — не зволікайте, ідіть до лікаря. Бережіть себе й будьте здорові!

Чи знаєте ви, чим відрізняється медицина України від медицини Великобританії? Прочитайте нову статтю блогу про особливості медичного обслуговування у двох країнах, яка обов'язково проллє світло на це цікаве питання.

Раніше писали про шкоду вчорашнього чаю. Чи не читали? Тоді швидше заходите на наш блог і дізнайтеся всю правду про улюблений напій мільйонів!

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем медичного центру Medical Plaza — Заблудовським Олегом Григоровичем.

 

Джерела

Evaluation of females with urinary incontinence /UpToDate

Обзор мочеиспускания / MSD

Urinary Incontinence / Medscape

Urinary incontinence in men / UpToDate

Frequent Urination: Causes and Treatments / WebMD

 

Відмова від відповідальності

\apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.