0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Синдром втомлених наднирників: що це таке і чому виникає хронічна втома

Всі знають, що «стрес вбиває» значною мірою. Питання в тому, як? Що таке синдром втомлених наднирників і чому цей стан здатний серйозно вплинути на самопочуття і якість життя людини?

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Синдром втомлених наднирників: що це таке і чому виникає хронічна втома

Сьогодні одна з найпоширеніших скарг на здоров'я — це почуття втоми і безпричинна млявість.

Джеймс Л. Вілсон — доктор і натуропат, який в кінці 20-го століття «відкрив» і описав нову хворобу «втомлених наднирників». З того часу про неї говорилося лише як про серйозний недуг, який чомусь не хоче визнавати традиційна медицина.

Важливо відзначити, що втома цих органів ніяк не пов'язана з нирковою і наднирковою недостатністю, а також хворобою Аддісона, адже в цих випадках є чітко позначені симптоми і показники в аналізах крові.

Що таке синдром втомлених наднирників?

Термін «наднирникова втома» дійсно використовують лікарі, інші медичні працівники та ЗМІ для опису стану, викликаного тривалим впливом стресорів.

Проте жодне ендокринологічна спільнота не підтвердила, що є вагомі докази існування цього стану, особливо, щоб робити з нього справжню хворобу.

Систематичний огляд по даній темі дає зрозуміти, що немає ніяких наукових доказів існування цього синдрому.

Синдром втомлених наднирників — це лише про певну картину стану людини, але ніяк не про захворювання. Але чи робить відсутність визнання ВООЗ цей синдром незначним для людини? Зовсім ні.

Якщо у вас є втома поряд з іншими симптомами, такими як труднощі з концентрацією уваги, безсоння, нездатність схуднути, почуття тривоги, алергія або відчуття туману в мозку — це дійсно може заважати якісному життю.

Причини та симптоми втомлених наднирників

Втома наднирників пояснюється результатом впливу хронічного стресу і напруги, в результаті чого людина нагороджується букетом виснажливих симптомів, кожен з яких і так міг відчувати протягом усього життя. І якщо раніше була одна або дві ознаки, то тепер всі вони наздоганяють разом:

  • схильність до набору ваги і неможливість її скинути, особливо в області талії;
  • легка сприйнятливість до простудних захворювань;
  • інфекції, які зазвичай тривають довше звичайного;
  • зниження статевого потягу;
  • запаморочення при вставанні з горизонтального положення;
  • труднощі з мисленням: важко згадати що-небудь, утримувати концентрацію;
  • недолік енергії вранці й після обіду з 15 до 17 годин;
  • якщо є поліпшення, то зазвичай вони на короткий час і після їди;
  • бажання лягти спати протягом всього дня, при цьому вночі заснути неможливо;
  • вранці без стимуляторів (таких як кава) не обійтися;
  • тяга до солоної, жирної і високобілкової їжі, такої як м'ясо і сир;
  • посилення симптомів ПМС у жінок, рясні менструації;
  • біль у верхній частині спини або шиї без явної причини;
  • можна відчути себе краще при зміні рутини, наприклад у відпустці;
  • легковажність, вітер в голові;
  • без депресивності в такому стані не обійтися;
  • доводиться прикладати у два рази більше зусиль, щоб виконувати повсякденні завдання;
  • знижена здатність справлятися зі стресом;
  • гіпоглікемія, тяга до солодкого і вуглеводного харчування;
  • низька температура тіла;
  • нервозність;
  • почуття серцебиття, панічні атаки;
  • незрозуміле випадання волосся;
  • чергування запорів і діареї;
  • диспепсія, здуття живота та інші проблеми з травленням;
  • шкірні алергії, акне, які нічим не знімаються!

Ці ознаки часто є кінцевим результатом гострого, важкого, хронічного або надмірного стресу і мова не тільки про смерть близької людини. Сюди ж входять перенесені важкі захворювання, травми й навіть проблеми у взаєминах, постійні сварки та скандали, перенесене розлучення, життя в неблагополучній сім'ї, алкоголізм і наркоманія, булінг в школі, зневажливе ставлення до людини, знущання, ігнорування та будь-які інші форми емоційного і фізичного насильства. Причому, навмисно чи ні — не має значення.

Мозок людини сприймає будь-яку небезпеку і реагує на неї миттєво. Проблема полягає в тому, що сама людина не завжди здатна розпізнати сигнали тіла, особливо, якщо говорити про хроніку, як про звичне.

Кортизол — важливий антистресовий гормон

Здатність справлятися зі стресом, фізичним або емоційним, є наріжним каменем виживання людини. Тому в організмі кожного діє система модуляції стресу, відома як нейро-ендо-метаболічна реакція. І наднирники, які виробляють гормон кортизол, є частиною цієї відповідної системи. Але що потрібно зробити, щоб вивести все це з ладу? Потрібно працювати на знос, постійно і довго, тобто, цілком вводити себе в стан тривоги та напруги.

Коли наднирники виходять з ладу, а, отже, рівень кортизолу йде вниз — вже здатність справлятися зі стресом знижується.

Кортизол покликаний захищати від надмірної втоми наступним чином.

Нормалізація рівня цукру в крові

Кортизол підвищує рівень цукру в крові в організмі. Він працює в тандемі з інсуліном підшлункової залози, забезпечуючи клітини глюкозою для отримання енергії. Коли організм перебуває в стані стресу, потрібно більше енергії, а кортизол є гормоном, який змушує це відбуватися.

Тільки ось при втомі надниркових залоз на ранніх стадіях його виробляється більше, ніж потрібно. А на більш пізніх стадіях (коли наднирники виснажуються) його вироблення знижується.

Зменшення запалення

Кортизол — потужний протизапальний засіб. Коли ми отримуємо легку травму або розтягнення м'язів, в тілі запускається запальний каскад. Кортизол секретується як частина протизапальної відповіді. Його мета — прибрати та запобігти появі набряку і почервоніння тканин. Ці протизапальні реакції запобігають збільшенню укусів комарів, стресу в бронхах і набряку очей через алергію.

Пригнічення імунної системи

Люди з високим рівнем кортизолу набагато слабкі з імунологічної точки зору. Кортизол впливає на більшість клітин, що беруть участь в імунній реакції, особливо на лейкоцити.

Регулювання артеріального тиску

Кортизол скорочує артерії середніх розмірів. Люди з низьким рівнем кортизолу мають низький кров'яний тиск. Вони не реагують на інші агенти організму, що звужують кровоносні судини. Кортизол підвищує кров'яний тиск.

Кортизол підтримує життя за допомогою двох протилежних, але пов'язаних регулюючих впливів. Він звільняє й активує захисні механізми організму,  водночас він відключає і модифікує ті ж механізми, щоб запобігти їх.

Медична діагностика: чи потрібна?

Крім симптомів і скарг, синдром втомлених наднирників можна виявити лабораторними методами. На таку перевірку можна піти за власним бажанням або отримати направлення від лікаря. Потрібно буде здати кортизол слини.

Під час аналізу слину збирають в пробірки 4 рази на добу — вранці, опівдні, ввечері й перед сном в певні години.

Про те, що процес втоми надниркових залоз почав свою справу, повинні сказати:

  • високий рівень ДГЕА і одночасно нормальні показники кортизолу;
  • або навпаки, високий рівень кортизолу і норма ДГЕА.

Але! Важливо розуміти, що у цього гормону свій ритм. Його концентрація повинна бути максимальною відразу після пробудження і мінімальної перед відходом до сну. Згідно з аналізом 58 досліджень, рівень кортизолу протягом 24-годинного періоду не різнився у людей з уявним поставленим синдромом і здоровими пацієнтами в 61,5% всіх досліджень. Звідси висновок, що головний стандартний аналіз синдрому, тобто, здача слини, є псевдодіагностічним, оскільки немає критеріїв для визначення та діагностики наднирникової втоми.

Найчастіше сам напрямок від лікаря на здачу кортизолу переслідує лише комерційну мету.

Як вилікувати себе від стресу?

Попри те, що синдром надниркової втоми — неофіційна і не визнана хвороба, а тільки назва стану людини, це не означає що потрібно халатно ставитися до свого здоров'я.

Втому наднирників можна зупинити! Вам може знадобитися від 6 місяців до 2 років на процес одужання — все залежить від того, наскільки довго ви перебували в напрузі.

Нижче ми говоримо про важливі кроки на шляху одужання від синдрому втомлених наднирників.

Усунення стресу

Це найважливіший щабель у відновленні свого стану. Важливо зрозуміти, де джерело проблеми. Це подружні, сімейні відносини або фінанси. Для вирішення деяких завдань може знадобитися консультація психолога.

Сон

Хороший нічний сон є базою для ефективного відновлення тіла. Він повинен бути в повністю темній кімнаті, щоб максимізувати виробництво мелатоніну.

Якщо у вас збитий режим сну, можна спробувати прийняти мелатонін (від 0,5 до 3 мг) за 30 хвилин до відходу до ліжка. Ви можете почати з низької дози (0,5 мг) і поступово збільшувати її. Якщо ви починаєте з 1 мг і знаходите її марною, тоді плавно збільшуйте дозування. Правильне дозування варіюється від людини до людини, а сам мелатонін має накопичувальну властивість, тому відстежуйте самопочуття.

Якщо ви прокидаєтеся у 2-3 години ночі та виявляєте, що не можете знову заснути — це ознака надмірного стресу. В цьому випадку вам може знадобитися мелатонін з уповільненим вивільненням. Спробуйте інші снодійні, такі як 5-гідрокситриптофан (5-HTP) 50-100 мг, екстракти наднирників і таблетки з мікроелементами. Ще одним прекрасним розслаблюючим і снодійним засобом є магній.

Уникайте стимуляторів

Кава і чай можуть діяти як стимулятори й порушувати режим сну. Трав'яний чай або ройбуш можна, тому що вони не містять кофеїну.

Уникайте телевізора і комп'ютерів

Деякі люди можуть бути світлочутливими. Перегляд телевізора або робота за комп'ютером можуть перешкоджати підвищенню рівня мелатоніну і порушувати майбутній сон. Вимикайте телевізор або комп'ютер до 20:00.

Вправи

Легкий спосіб зменшити стрес і симптоми втоми надниркових залоз — це правильно підібрані вправи, з якими ваше тіло може впоратися. Фізичні вправи зменшують депресію, збільшують кровотік, нормалізують рівень кортизолу, інсуліну, глюкози в крові, гормонів росту, щитовидної залози і в цілому змушують вас відчувати себе набагато краще.

Головне відрегулювати рівень вправ відповідно до ваших можливостей і виконувати необхідну кількість вправ, коли вам зручно. Чим більше у вас симптомів перенесеного стресу, тим менше вам слід тренуватися. Перенапруження — це спусковий гачок для надниркових залоз. Більше, частіше і важче — не потрібно.

Харчові добавки

Оптимальний баланс вітамінів і мінералів для оптимальної функції надниркових залоз може включати:

  • Вітамін С

Вітамін С — один з найбільш м'яких поживних речовин, що підтримують наднирники. Найкраще приймати вітамін С в формі аскорбінової кислоти і аскорбату натрію. Корисно приймати від 500 до 3000 мг вітаміну С.

  • Вітамін B5

Більшості гормонів в наднирниках для вироблення необхідний кофермент А, він же коензим A — продукт вітаміну B5.

  • Вітамін Д

Від 1000 до 5000 МО вітаміну D — гарна поживна речовина для підтримки гормонального синтезу.

  • Вітамін Е

400-800 МО вітаміну Е — ще одна важлива поживна речовина. Вітамін бере участь як мінімум в шести різних ферментативних реакціях наднирникового каскаду.

  • Екстракти й трави

Екстракт наднирників і трави, такі як корінь ашваганди, корінь солодки, корейський женьшень, сибірський женьшень, корінь імбиру і лист гінкго можуть бути корисні в короткостроковій перспективі.

Вони дають короткочасне відчуття благополуччя, але ще можуть привести до проблем з синдромом відміни та залежності в довгостроковій перспективі, тому будьте уважні. Таким чином, стимуляція наднирників — не найкраще довгострокове рішення. Але забезпечення себе м'якими поживними речовинами, які необхідні для самостійного відновлення — безумовно, найефективніший підхід з плином часу.

Йододефіцитні захворювання — одні з найбільш поширених неінфекційних захворювань людини. Найголовніше, що симптоми не завжди проявляють себе помітно і очевидно, часто вони протікають з нормальними аналізами і ідеальними результатами УЗД. Щоб краще розбиратися в питанні, дізнайтеся більше про те, як проявляє себе нестача йоду в організмі і чим це може загрожувати щитовидній залозі.

Якщо ви відчуваєте занепад сил, стомлюваність з самого ранку, судоми в ногах і вас турбують закрепи — це перший дзвіночок про дефіцит магнію. Читайте з нашої статті про те, в яких джерелах живлення він міститься в найбільшій кількості і які добавки з магнієм найкращі.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем медичного центру Medical PlazaДаниловой Юлією Олександрівною.

 

Джерела

Adrenal fatigue does not exist: a systematic review / PubMed

Comprehensive Adrenal Fatigue Article / DrLam

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.