0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Для чого потрібен магній і чому це «вітамін молодості та здоров'я»: повний гайд для жінок, чоловіків та дітей

А ви що-небудь чули про користь магнію? Останнім часом це дуже популярна добавка до раціону харчування. Але для чого потрібен магній в організмі? Кому його потрібно приймати? І в яких продуктах є магній? Читайте нашу статтю і ви знайдете багато корисної інформації по темі магнію.

Оновлено
Для чого потрібен магній і чому це «вітамін молодості та здоров'я»: повний гайд для жінок, чоловіків та дітей

Магній — це найважливіший елемент, який присутній у всіх тканинах людського організму й потрібен для повноцінної роботи клітин. Чому необхідно регулярно поповнювати його нестачу та яку форму магнію вибрати для профілактики або лікування? Про все це по-порядку читайте далі.

Магній в організмі людини: навіщо потрібен?

Магній в організмі людини без перебільшення можна назвати життєво важливим, так як він бере активну участь у обміні речовин, і без нього ми, за великим рахунком, існувати не можемо. Він задіяний в 300 біохімічних реакціях, які щомиті відбуваються в нашому тілі!

До речі, у дорослої середньостатистичної людини міститься в організмі близько 700 мг магнію. Найбільша кількість зосереджена в кістках (приблизно 60%), а решта знаходиться в різних тканинах і крові. Магній в організмі людини виконує важливі функції, тому найменша його нестача швидко позначається на самопочутті та зовнішньому вигляді. Магній потрібний для життя, як вода й повітря.

Функції магнію в організмі

Можна дуже довго й детально розповідати про функції магнію в організмі: на цю тему написано безліч наукових робіт. Ось основний список того, на що має безпосередній вплив магній в нашому тілі:

  • бере участь в утворенні молекул АТФ — тобто, в самому механізмі отримання енергії клітинами;
  • без нього неможливий метаболізм вітамінів групи В, а також вітаміну С; фактично ці вітаміни не можуть принести користь нашому тілу без біохімічних процесів за участю магнію;
  • взаємодіючи з кальцієм, впливає на ріст кісток; зменшує болі в суглобах, регулює тонус м'язів, усуває судоми; в цілому надзвичайно важливий для нормальної координації рухів;
  • впливає на міцність судин, знижує артеріальний тиск; усуває передчасні серцеві скорочення, тобто, нормалізує ритм;
  • взаємодіючи з інсуліном, сприяє його проникненню в клітини, тим самим регулює рівень глюкози;
  • бере активну участь у регенерації тканин; помітити це ви можете споглядаючи за тим, як швидко відновлюється ваша шкіра після опіків чи порізів.

Це далеко не всі функції магнію в організмі, але вже зрозуміло, чому він так важливий для здоров'я.

Чим корисний магній для організму?

Магній на внутрішньоклітинному рівні є найважливішим катіоном. Простими словами, приймаючи участь у безлічі ферментних реакціях, він допомагає знизити збудливість нейронів. Тому, відповідаючи на питання чим корисний магній для організму, можна сміливо говорити про те, що він також:

  • запобігає головному болю;
  • допомагає впоратися з втомою, стресами та безсонням;
  • впливає на розслаблення м'язів;
  • дозволяє швидше подолати депресію;
  • забезпечує нормальну роботу опорно-рухового апарату;
  • сприяє здоровому стану кісток і зубів.

Магній потрібний для енергетичного обміну як всередині кожної окремої клітини, так і для формування загального енергетичного потенціалу людини.

Магній користь для жінок: скільки потрібно й до чого призводить брак магнію

Будь-яка жінка хоче бути здоровою, молодою, красивою та енергійною. Магній: користь для жінок від нього безцінна чи значення цієї речовини перебільшене? Давайте розбиратися разом в цьому питанні.

Список того, до чого може призвести недолік магнію в жіночому тілі й кілька типових помилок, які допускають представниці слабкої статі:

  • приділяючи багато часу різним косметичних процедур, деякі дівчата та жінки абсолютно не замислюються про те, що хороший стан зубів, нігтів і волосся багато в чому залежить саме від достатньої кількості магнію в організмі; потрібно розуміти, що без магнію не засвоюється кальцій, і тому добитися добрих результатів у відновленні балансу досить важко;
  • дефіцит магнію у жінок призводить до порушення метаболізму позаклітинного середовища, прискореного старіння, істотного сповільнення синтезу еластичних і колагенових волокон. Поява зморшок і повільна регенерація шкіри турбує жінок, але, як правило, вони шукають вирішення цих проблем в інших площинах, вдаючись іноді до радикальних заходів;
  • такі неприємні для жінок явища як набряки, хворобливі відчуття під час менструацій, набухання молочних залоз і психоемоційне напруження під час так званого передменструального синдрому (ПМС) також можуть сигналізувати про нестачу магнію. Але замість нього, найчастіше, пацієнтки приймають знеболюючі таблетки;
  • магній не дарма включають в комплексну терапію цілого ряду захворювань статевих органів, так як дефіцит цього елементу призводить до дисбалансу цитокінів. Це такі маленькі пептидні молекули, які регулюють гормональні процеси, збуджують імунну відповідь організму на подразники й пригнічують розвиток запалень. Однак деякі жінки, займаючись самолікуванням, починають пити гормони, антибіотики та інші препарати, чим погіршують ситуацію;
  • припливи й відливи, рясне потовиділення, відчуття важкості в голові, а також м'язові болі та дискомфорт у суглобах, запаморочення, втрата чутливості в кистях рук і в стопах. Усе це свідчить про те, що організм потребує магнієвої дотації (заповненні цього елементу) в нелегкий для багатьох жінок період життя, але більшість пацієнток не приймають ніяких заходів, щоб полегшити входження в клімакс;
  • рівень магнію в крові у жінок з діабетом має від'ємне значення в порівнянні з ліпідами та жировою масою; це означає, що надмірна вага може також свідчити про дефіцит магнію. Замість консультації в лікаря та корекції харчування жінки шукають чарівну таблетку, яка допоможе їм швидко скинути зайві кілограми;
  • дефіцит магнію в організмі статевозрілої жінки безпосередньо впливає на її здатність благополучно виносити й народити здорову дитину. Через дефіцит магнію виникає ризик тривалої загрози переривання вагітності, кальциноза плаценти, порушень імплантації ембріона, передчасних пологів. Крім цього можуть спостерігатися слабкість родової діяльності, проблеми з розкриттям шийки матки. Досить часто вагітні жінки через дефіцит магнію відчувають тремтіння, судоми в литкових м'язах, підвищений тонус матки, високий артеріальний тиск. Не можна нехтувати рекомендаціями гінеколога, який, як правило, обов'язково призначає курс магнію при вагітності.

Добова доза магнію для жінок

Рекомендована добова доза магнію для жінок становить 320 мг, для вагітних жінок — 360 мг, а для годуючих  — 390 мг.

Слід зазначити, що в лікувальних цілях лікар може призначити індивідуальну добову дозу магнію жінці, виходячи з фізіологічних особливостей її організму та наявності хронічних захворювань.

Магній користь для чоловіків: скільки потрібно й чим небезпечна нестача магнію?

На перший погляд користь магнію для чоловіків така ж, як і для жінок. Однак є ряд характерних відмінностей, на які варто акцентувати увагу сильної половини людства. У чоловіків нестача магнію проявляється, як правило, трохи інакше й надзвичайно важливо вчасно звернути на це свою увагу.

Перелік того, до чого може призвести нестача магнію в чоловічому тілі та типові помилки пацієнтів:

  • чоловіки частіше піддаються фізичному стресу й часто приховують свої психоемоційні переживання; при достатній кількості вітамінів, мінералів і мікроелементів в тілі вони легше переносять навантаження, а при нестачі магнію навпаки — швидко відчувають втому, стають похмурими та дратівливими. Пригнічений стан пояснюється пацієнтами чим завгодно, тільки не дефіцитом магнію;
  • набрати м'язову масу та мати стійкий каркас без достатньої кількості магнію неможливо. Деякі чоловіки, які прагнуть створити спортивний рельєф, починають приймати стероїди для набору потрібної їм маси тіла, чим завдають шкоди своєму здоров'ю;
  • недолік магнію у чоловічому тілі призводить до ряду проблем, пов'язаних з природним виробленням вітаміну D, а це, в свою чергу, може знижувати рівень тестостерону; також варто відзначити, що приблизно з 35 років здатність організму засвоювати вільний тестостерон починає щорічно знижуватися, що пропорційно відбивається на лібідо та потенції; у пошуках швидкого вирішення проблеми чоловіки починають приймати засоби для лікування еректильної дисфункції (віагру);
  • користь магнію для чоловіків особливо цінна для профілактики й лікування атеросклерозу та серцево-судинних захворювань; згідно з дослідженнями, ризик померти від інфаркту, не доживши до 55 років, у чоловіків значно вищий, ніж у жінок. Однак, на превеликий жаль, багато чоловіків системно ігнорують проблему дефіциту магнію до того моменту, поки не зіткнуться з серйозною загрозою для свого життя.

Добова доза магнію для чоловіків

Добова доза магнію для чоловіків середньої комплекції становить 400 мг, а великої — 450 мг. До 500 мг потрібно чоловікам, які зайняті важкою фізичною працею, а також курцям і тим, хто часто вживає спиртні напої.

Зверніть увагу на те, що добова доза магнію для чоловіків, які регулярно займаються спортом, виконуючи тривалі кардіотренування й силові вправи, становить також не менше 500 мг.

Магній для дітей: як впливає дефіцит магнію на здоров'я дитини?

Магній для дітей важливий з моменту їх зачаття, так як розвиток ембріона безпосередньо залежить від того, наскільки здорова мати, і чи вистачає в її тілі потрібних мікроелементів. Після народження дитини батьки повинні подбати про те, щоб у неї був багатий раціон харчування (як вдома, так і в дитячому садку або школі). Снеки, фастфуд, різні газовані напої та солодощі не сприяють насиченню організму достатньою кількістю магнію.

Дефіцит магнію у дітей може проявлятися такими симптомами:

  • неуважність, швидка стомлюваність, млявість, складності з навчанням;
  • різка зміна настрою, нервовість, капризи, агресивна поведінка, тривога, страх та апатія;
  • судоми або болі в м'язах, напруженість у тілі, скутість рухів;
  • головний біль;
  • аритмія;
  • проблеми з травленням;
  • неспокійний сон або його повна відсутність у денний час, часті пробудження вночі;
  • дезадаптація в новому середовищі, наприклад у дитячому садку або школі, так як ослаблений організм не може подолати цей стрес;
  • труднощі в спілкуванні з оточуючими.

Очевидно, що магній для дітей необхідний, адже від його достатньої кількості залежить нормальний розвиток і функціонування всіх систем молодого організму.

Добова доза магнію для дітей

Експерти ради з продовольства та харчування в США розробили й затвердили спеціальні рекомендації, в яких вказана добова доза магнію для дітей різних вікових груп. Складаючи режим харчування в дитячих дошкільних і шкільних установах, представлених норм намагаються дотримуватися не тільки в США, але й в багатьох інших розвинених країнах, наприклад, в Австралії і Великобританії.

Таблиця добових доз магнію для дітей різного віку в розвинутих країнах світу

Вік

Добова доза магнію
0-6 місяців * 30 мг
7-12 місяців ** 75 мг
1-3 роки 80 мг
4-8 років 130 мг
9-13 років 240 мг
14-18 років 360 мг для дівчаток і 410 мг для хлопчиків
 

* Добова доза магнію для дітей віком від 0 до 6 місяців була розрахована шляхом множення та округлення середньої концентрації магнію в грудному молоці й середньої кількості вживання молока дитиною в цьому віці;

** добова доза магнію для дітей віком від 7 місяців до 1 року була розрахована шляхом оцінки надходження цього елементу в організм з прикорму з додаванням середньої кількості магнію, який отримує дитина з грудного молока.

Таблиця добових доз магнію для дітей в Україні

Вік

Добова доза магнію (мг)
0-3 місяці 50
4-6 місяців 60
7-12 місяців 70
1-3 роки 100
4-6 років 120
6 років 150
7-10 років 170
Хлопчики 11-13 років 280
Дівчата 11-13 років 270
Юнаки 14-17 років 400
Дівчата 14-17 років 300

Добова доза магнію для літніх людей

Згідно з рекомендаціями Міністерства охорони здоров'я України, добова доза магнію для літніх людей, як для жінок, так і для чоловіків, віком від 60 років і старше, повинна становити не менше 400 мг. При наявності хронічних захворювань таким пацієнтам потрібно обов'язково погоджувати індивідуальну норму магнію зі своїм лікарем.

Магній в крові: як визначити рівень і які норми для дітей та дорослих?

Магній в крові, а вірніше концентрацію цього елементу в сироватці, визначають шляхом проведення спеціального лабораторного аналізу. Для цього беруть забір крові з вени. Щоб результат був об'єктивним, пацієнтам потрібно:

  • за тиждень до передбачуваної дати забору крові припинити прийом препаратів, що містять магній, і обов'язково повідомити свого лікаря про це;
  • за добу до процедури виключити алкоголь, куріння і фізичні навантаження;
  • здати кров натщесерце в ранковий час.

Норми вмісту магнію в крові у дітей та дорослих

Вік

Норма (ммоль / л)
0-5 місяців 0,62 - 0,91
5 місяців - 6 років 0,7 - 0,95
6 - 12 років 0,7 - 0,86
12 - 20 років 0,7 - 0,91
більше 20 років 0,66 - 1,07

* 1 ммоль / л = 24,3 мг магнію

Зверніть увагу! Якщо магній в крові у вас в нормі, це не означає, що його досить у всьому організмі. Справа в тому, що кількість магнію безпосередньо в сироватці крові може підтримуватися в потрібній кількості за рахунок його вивільнення з м'яких тканин і кісток.

З роками рівень магнію в крові людини поступово знижується і заповнювати його необхідно обов'язково. Показник нижче 0,76 ммоль/л у людей похилого віку може розглядатися лікарями як сигнал про ризик розвитку інсульту та інфаркту.

Які продукти містять магній і в якій їжі багато магнію?

Ті, хто піклується про стан свого здоров'я і намагається дотримуватися правильного харчування, напевно, цікавилися тим, які продукти містять магній. У принципі, цей елемент присутній практично скрізь:

  • у бобових та зернових;
  • у фруктах і ягодах;
  • у зелені та овочах;
  • у насінні та горіхах;
  • у рибі та різних морепродуктах;
  • у м'ясі та молоці;
  • в яйцях і грибах.

В одних продуктах магнію міститься дуже багато, а в інших зовсім трохи. Різноманітність у їжі корисна тим, що недоотримані сьогодні міліграми магнію з лишком можна компенсувати завтра, підібравши потрібну їжу або страви.

У профілактичних цілях дефіцит магнію можна усунути, регулярно контролюючи й коригуючи своє харчування. Правильно розробити меню на день, тиждень або місяць може дієтолог, який також обов'язково враховує індивідуальні особливості пацієнта. Він не тільки детально розповість про те, які продукти містять магній, а й порекомендує саме те, що відповідає вашим смаковим уподобанням.

У деяких випадках достатньо лише привнести в раціон якийсь один продукт або просто збільшити обсяги його споживання. В інших же необхідно повністю змінити  меню, і особисте ставлення людини до їжі, її характеристик.

У якій їжі багато магнію?

Є ряд продуктів, які відрізняються високим вмістом магнію. Включаючи їх у свій раціон, ви зможете природним шляхом підтримувати баланс в організмі й тим самим знизити ризик виникнення багатьох захворювань. Ось топ-5 продуктів з підвищеною кількістю магнію в своєму складі:

  1. Кунжут — справжнє джерело магнію (в 100 г насіння міститься 540 мг магнію);
  2. Пшеничні висівки — займають почесне друге місце (в 100 г присутні 448 мг магнію);
  3. Насіння соняшнику — виявляється, улюблене багатьма насіння, дуже корисні (в 100 г є 317 мг магнію);
  4. Горішки кешью — хоч і не ростуть повсюди в Україні, але є практично в кожному супермаркеті (в 100 г знаходиться 270 мг магнію);
  5. Гречка — ось і стала в нагоді (в 100 г міститься 258 мг магнію).

Тепер ви знаєте в якій їжі багато магнію. Але погодьтеся, що за один прийом їжі (тобто відразу) ніхто не з'їсть 100 грамів кунжуту. Крім цього, є категорія людей, яким рекомендована безглютеновая дієта, а це значить, що пшеничні висівки їм протипоказані. Не всім подобається кешью, та й гречку кожен день їсти — так собі ідея.

У якій їжі мало магнію?

Давайте розберемося, у якій їжі мало магнію. Дефіцит цієї речовини в організмі може бути обумовлений тим, що ви часто вживаєте одноманітну їжу або віддаєте перевагу якимось улюбленим стравам.

Придивіться до того, що ви їсте, і подумайте: яку користь отримує ваше тіло з цього? Ось топ-5 популярних продуктів з малою кількістю магнію в своєму складі:

  1. Ковбаса зі свинини — традиційна закуска на святкових столах українців (в 100 г містить тільки 20 мг магнію);
  2. Сосиски молочні — навіть найякісніші не врятують вас від дефіциту магнію (в 100 г цього продукту лише 20 мг магнію);
  3. Вареники — не всі вміють ліпити, але зате їсти люблять багато (в 100 г знаходиться всього 22 мг магнію);
  4. Смажена картопля з грибами — популярне й смачне блюдо, але на цьому його переваги закінчуються (в 100 г перебувають 21 мг магнію);
  5. Макарони з пшеничного борошна 1 сорту — недорого й ситно (в 100 г є 45 мг магнію).

Зверніть увагу! Під час термічної обробки продуктів відбувається часткова втрата їх корисних властивостей. Лише 45% магнію в готових стравах засвоюється повноцінно організмом.

Смачні страви, на жаль, не завжди є корисними для здоров'я. А корисні продукти іноді не відповідають бажаним смаковим якостям. Але якщо доросла людина заради поліпшення свого самопочуття може легко подолати відчуття огиди й з'їсти ту їжу, яка багата на магній, то вмовити дитину зробити це досить складно. Вибагливі до їжі діти особливо потребують магнії (найчастіше, їх раціон дуже обмежений). Але, на щастя, в наші дні є широкий асортимент готового, точно дозованого магнію у вигляді препаратів, БАДів і полівітамінних комплексів.

Форми магнію: які бувають і яку форму магнію вибрати для себе та дитини?

Аптечні полиці рясніють упаковками з різноманітними формами магнію. Але як з цього величезного асортименту вибрати один, найкращий, який буде повністю задовольнити потреби конкретно вашого організму?

Насправді, існує всього 8 основних форм магнію. Одного разу дізнавшись про них докладно (вникнувши в цю тему), ви завжди зможете в подальшому легко розбиратися в товарах цієї категорії. Ну і, безумовно, вас вже не буде турбувати питання про те, яку форму магнію вибрати для себе чи своїх дітей. Отже, давайте розглянемо, що ж це за препарати й в чому їх відмінності.

Які бувають форми магнію та чим вони відрізняються?

Магнію карбонат — відома, проста й недорога форма магнію. Продається в основному у вигляді порошку або суспензій. Його використовують не тільки для усунення дефіциту магнію, а й при різних проблемах, пов'язаних з шлунково-кишковим трактом: гастритах, дуоденітах, езофагітах, панкреатитах, виразкових ураженнях і запорах (в залежності від дозування). Розрахувати потрібну дозу для конкретних цілей досить складно. Як правило, магнію карбонат сьогодні не використовується для самостійної профілактики дефіциту магнію. Обов'язково проконсультуйтеся з лікарем перед його застосуванням.

Магнію сульфат — популярна форма магнію, яку випускають у вигляді порошку, таблеток або розчину для ін'єкцій. Він може дати ефект проносного. Використовується в основному лікарями при наданні допомоги пацієнтам, у яких спостерігається критичне зниження концентрації іонів магнію в сироватці крові (гіпомагніємія), а також якщо в людини є артеріальна гіпертензія, шлуночкова поліморфна тахікардія або еклампсія (високий артеріальний тиск, що загрожує життю в період вагітності, пологів і після пологів). Магнію сульфат протипоказаний гіпотонікам, людям з нирковою недостатністю й ще цілому переліку осіб з різними захворюваннями. Не варто використовувати дану форму магнію без попередньої консультації з лікарем, так як самолікування може завдати шкоди вашому здоров'ю.

Аспартат магнію в основному продається у вигляді капсул; простіше кажучи, це сіль магнію, поєднана з аспарагінової кислотою. Дана форма магнію ефективна для швидкого насичення крові магнієм, але у деяких людей може викликати серйозні побічні ефекти. Потрібно також попередньо консультуватися з лікарем і завжди уважно читати інструкцію перед застосуванням. Аспартат магнію не найпопулярніша форма магнію в Україні.

Хлорид магнію продається у вигляді порошку або готового рідкого розчину; вважається харчовою добавкою. По суті, це сіль магнію, яка швидко засвоюється в організмі й рівномірно розподіляється у всіх тканинах. Тим не менш, вона також має протипоказання. Зокрема, її не можна використовувати людям з нирковою недостатністю, а також тим, у кого є захворювання сечостатевої системи. Хлорид магнію заборонено давати вагітним жінкам.

Хелат магнію випускається у вигляді капсул або таблеток, а особливість його в тому, що магній «вбудований» в амінокислоти. Завдяки цьому організм легко засвоює ці елементи. Хелат магнію — зручна для застосування форма, яку можна давати як дітям, так і дорослим. Єдиний нюанс полягає в тому, що 1 таблетка або капсула вміщує лише частину добової норми магнію.

Цитрат магнію — рекомендована багатьма дієтологами біологічно активна добавка у вигляді таблетки. Це магнієва сіль лимонної кислоти, за смаком вона злегка відрізняється від інших форм магнію. Дорослий організм легко засвоює її. Але найважливіша й найцінніша якість полягає в тому, що завдяки їй магній потрапляє саме в ту частину організму, де є його дефіцит. Як правило, двох таблеток в день достатньо, щоб задовольнити добову потребу дорослої людини в магнії.

Магній В6 — це таблетки або капсули, основними діючими речовинами в яких є магній і вітамін В6. Це найпопулярніша форма, яку зазвичай призначають дієтологи та лікарі в якості профілактики й лікування дефіциту магнію. Особливість її в тому, що головні інгредієнти, взаємодіючи між собою, збільшують ефективність один одного. Потенційна користь від вітаміну В6 і магнію окремо на порядок менше, ніж тоді, коли вони разом.

Часто в складах до препаратів Магній В6 замість вітаміну вказано піридоксин. Багато хто помилково вважає, що це якась добавка або допоміжна речовина.

Піридоксин — це одна з форм вітаміну В6, який бере безпосередню участь у виробленні гемоглобіну й допомагає рівномірному надходженню глюкози в клітини організму.

Магній вітаміни — це спеціальні полівітамінні комплекси, які містять в собі магній та цілий спектр інших корисних речовин: вітамінів, мінералів, допоміжних мікроелементів. Це таблетки, капсули або драже, які створені для дорослих і окремо для дітей (різних вікових груп, з урахуванням добових норм споживання).

Магній вітаміни хороші для застосування виключно в профілактичних цілях, наприклад, для підтримки організму в міжсезонний період, коли імунна система може слабшати через зміну погоди, раціон харчування тощо. Комплекси з магнієм зручні: немає плутанини з дозами, так як всі компоненти ідеально збалансовані. Але інструкцію до них все одно необхідно читати, адже (в окремих випадках) буває індивідуальна непереносимість якогось компонента.

Також потрібно розуміти, що полівітамінні комплекси з магнієм не підходять для заповнення критичних втрат однієї конкретної речовини, і це слід обов'язково мати на увазі.

Якщо вам потрібне лікування дефіциту магнію, треба запитати у свого лікаря: яку форму магнію вам слід приймати та в яких саме дозах?

Вибираємо магній: ціна, форми випуску та обсяги

Здається, тепер ви знаєте про цю тему практично все, але як вибрати магній правильно, і який з препаратів все-таки краще? Є ще кілька критеріїв, аналізуючи які, ви зможете визначитися і підібрати для себе або дитини оптимальний продукт. На що потрібно звернути увагу при виборі магній препарату:

  • для лікування критичної нестачі магнію в крові або організмі в цілому потрібні тільки ті препарати, які вам рекомендує лікар; не намагайтеся усунути гострий дефіцит самостійно за рахунок уживання якихось продуктів, а також хелату магнію або магній вітамінів (ці засоби хороші для профілактики й вирішать проблему тільки при незначній нестачі речовини в організмі);
  • для запобігання виникнення дефіциту, наприклад, в міжсезоння, можна використовувати магній вітаміни або хелат магнію, які органічно заповнюють невеликий дефіцит речовин в тілі, допомагають імунній системі та додадуть вам сил;

  • для курців, а також тих, хто виконує важку фізичну працю або займається регулярно спортом бажано приймати цитрат магнію або магній В6;
  • тим, хто часто відчуває сильний стрес, помічав за собою панічні атаки або рідкісні випадки аритмії, а також жінкам під час вагітності рекомендований Магній В6 Антистрес;
  • для дитини препарати магнію підбираються індивідуально, при цьому важливо врахувати вік, вагу, індивідуальні особливості (раціон харчування, режим дня, алергічні реакції на один з компонентів полівітамінного комплексу та ін.).

Таблиця магній препаратів для дорослих та дітей з цінами

Назва препарату

Форма випуску

Кількість магнію

Ціна

Для дорослих

МагнеМакс-Здоровье

Розчин

 (10 шт по 10 мл в упаковці)

100 мг

85 грн

Для дорослих

Магнікум

Таблетки

(50 шт в упаковці) 

48 мг 

166,7 грн

Для дорослих

Магнікум-Антистрес

Таблетки

(60 шт в упаковці) 

100 мг

213,1 грн

Для дорослих

Магне В6

Таблетки 

(50 шт в упаковці) 

48 мг

216,8 грн

Для дорослих

Магне В6 Антистрес

Таблетки 

(60 шт в упаковці)

100 мг

351,6 грн

Для дорослих

Solgar Magnesium

Таблетки 

(60 шт в банці)

200 мг

409,7 грн

Для дорослих

Дієтична добавка

Walmark Кальцій Магній Цинк

Таблетки

(100 шт в банці)

133 мг

240,2 грн

Для чоловіків

Полівітамінний комплекс

Дуовіт для мужчин

Таблетки

(30 шт в упаковці)

100 мг

239,4 грн

Для чоловіків

Полівітамінний комплекс

Солгар комплекс вітамінний для чоловіків

Таблетки

(60 шт в банці) 

133 мг

986,5 грн

Для жінок

Полівітамінний комплекс

Дуовіт для жінок

Таблетки

(30 шт в упаковці)

50 мг

232,1 грн

Для жінок

Полівітамінний комплекс

Солгар комплекс вітамінний для жінок

Таблетки

(60 шт в банці) 

133 мг

1079,5 грн

Для дітей від 2 до 7 років

Полівітамінний комплекс

Алфавіт Дитячий Сад

Таблетки

(60 шт в упаковці)

30 мг

182,3 грн

Для дітей з 3 років

Полівітамінний комплекс

Піковит Юнік

Жувальні таблетки

(27 шт в упаковці)

16 мг

193,5 грн

Для дітей 7-14 років

Полівітамінний комплекс

Алфавіт Школяр

Таблетки

(60 шт в упаковці)

37,5 мг

170,4 грн

Для дітей 7-14 років

Полівітамінний комплекс

Вітрум Юніор Плюс

Таблетки жувальні

(30 шт в упаковці)

45 мг

202,4 грн

У таблиці вказані найбільш популярні препарати магнію. Уточнити склад полівітамінних комплексів, а також подивитися актуальну на сьогоднішній день вартість цих товарів ви можете у фахівців apteka24.ua. Вони допоможуть підібрати для вас оптимальний препарат магнію.

Взаємодія магнію з іншими лікарськими засобами

Кардиотонические і антиаритмічні лікарські препарати (дигоксин, дигіталіс, ланоксін).

Антибактеріальні препарати різних груп і поколінь, наприклад: ципрофлоксацин, демеклоціклін, доксициклін, левофлоксацин, міноціклін, моксифлоксацин, норфлоксацин, офлоксацин, тетрациклін і т.д.

Спільне використання з блокаторами кальцієвих каналів може спричинити до порушення необхідного органімзу кількості кальцію, а також м'язової діяльності.

Чого слід уникати при прийомі магнію?

Якщо ви використовуєте антибіотики, не беріть їх за 2 години до або через 3 години після застосування магнію. Деякі антациди можуть утруднити засвоєння магнію в організмі.

Іони кальцію виявляють переважна дію на іони магнію, що що може спричинити до зниження фармакологічних ефектів магнію.

У нашому блозі ви також можете прочитати все про вітамін D3: для чого потрібен, чи підвищує імунітет, чи врятує від коронавіруса, як виникає гіповітаміноз D і чим загрожує нестача «вітаміну сонця».

Крім цього ви можете дізнатися, чим небезпечне передозування вітаміном С, цинком та вітаміном Д: уся правда про наслідки прийому великих доз вітамінів.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Magnesium / U.S. Department of Health & Human Services, National Institutes of Health (англ.)

Nutrient Reference Values /  National Health and Medical Research Council, Australian Government Department (англ.)

Nutrients: Magnesium / USDA National Nutrient Database for Standard ReferenceRelease (англ.)

Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії / МОЗ України (Наказ № 1073) 

Epidemiology of cardiovascular disease: the new ESC Atlas and beyond / European Heart Journal (англ.)

Magnesium and Your Health / WEBMD (англ.)

Ten foods high in magnesium / MNT (англ.)

Атеросклероз и его гендерные отличия / Институт терапии имени Л.Т. Малой НАМН Украины

Дефицит магния как проблема современного питания у детей и подростков / Сателлитный центр института микроэлементов ЮНЕСКО

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.