0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Секрет противірусних препаратів: чому більшість з них неефективні й що радить застосовувати ВООЗ для боротьби з вірусами

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Секрет противірусних препаратів: чому більшість з них неефективні й що радить застосовувати ВООЗ для боротьби з вірусами

Зараз практично кожний другий лікарський засіб називається противірусним препаратом. Про це йдеться в його рекламі, інструкціях, а також подібну характеристику медикаменту може підтвердити фармацевт. Але чи має така назва доказову базу й чи дійсно дані лікарські засоби впливають на патоген — тобто, вірус?

Звичайно, будь-яку рекламу й поради провізорів завжди необхідно піддавати критиці, адже метою їх роботи може бути збільшення продажів того чи іншого лікарського засобу.

Чому не всі противірусні препарати ефективні

При ГРВІ та інших застудних захворюваннях існує тільки кілька препаратів з доведеною ефективністю, яка була підтверджена в ході досліджень. Всі інші лікарські засоби, не дивлячись на заяву про вплив на віруси, жодним чином не впливають на ці патогени. Вони не проходили ряд випробувань і їх дієвість не підтверджена.

Такі ліки можуть мають імуномодулюючу й гомеопатичну дію, але не мають прямого антивірусного впливу. У більшості випадків ці препарати підтримують імунітет або відносяться до гомеопатії, є симптоматичною терапією, але на віруси, що викликають ГРВІ, яких більше декількох десятків тисяч видів, дані ліки не впливають.

Як дізнатися, який медикамент пройшов клінічні випробування і дійсно впливає на віруси?

Слід звернутися до переліку рекомендованих ВООЗ лікарських препаратів для лікування вірусних захворювань. У даній статті ми розповімо про нечисленні медикаменти для боротьби з грипом, герпесом, ВІЛ і гепатитом В, які пройшли наукову перевірку й рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров'я — саме вони мають доведену противірусну ефективністю.

Основні відомості про грип та застуду

У цих двох захворювань є деякі загальні симптоми, і обидва вони викликані вірусами. Однак це різні стани, і грип протікає важче. На відміну від грипу, простуда зазвичай не викликає серйозних ускладнень, таких як пневмонія, і не вимагає госпіталізації.

Ніяка вакцина не захистить вас від застуди, але вакцини можуть захистити вас від грипу. Кожна людина старше 6 місяців повинна щорічно проходити вакцинацію від грипу. Вакцинація — кращий захист від грипу.

Противірусні препарати можуть використовуватися для лікування грипу у дуже хворих людей або людей з високим ризиком ускладнень від грипу. Вони не замінюють вакцинацію. Вакцинація — це перша лінія захисту від грипу; другі — противірусні. Ліки працюють найкраще, якщо їх застосовують на ранніх стадіях хвороби.

Види вірусів, які зустрічаються найчастіше

Але спочатку слід уточнити, що шкідливі мікроорганізми бувають декількох видів і не існує універсального препарату, який би лікував відразу від декількох неклітинних інфекційних агентів. Тому перед вибором лікарського засобу варто проконсультуватися з лікарем і уважно вивчити інструкцію медикаменту.

Що ж таке віруси й чим вони відрізняються від бактерій? Віруси — це найменші живі неклітинні організми, які можуть розмножуватися тільки в живих клітинах. Вони потрапляють у організм повітряно-крапельним шляхом, через ін'єкції та переливання крові або через шлунково-кишковий тракт із зараженими продуктами харчування. Бактерії ж вважаються самостійними клітинами, здатними розмножуватися самостійно.

Найбільш поширені види вірусів:

  • віруси грипу А, В;
  • ВІЛ;
  • віруси гепатиту А, В, С;
  • вірус простого герпесу.

Всесвітня організація охорони здоров'я в 21-му Переліку лікарських засобів, випущеному в 2019 році, радить кілька дієвих і перевірених препаратів для боротьби з даними шкідливими мікроорганізмами різних видів.

Противірусні препарати від грипу А та В

На сьогоднішній день, вчені виділяють дві групи медикаментів, які борються з вірусами грипу: інгібітори вірусної нейрамінідази (Озельтамівір, Занамівір) і блокатори М2-каналів (Амантадин, Ремантадин).

Основний медичний засіб, що впливає на вірус групи А, — Ремантадин.

Його формула була виведена в СРСР у 60-х роках минулого століття за допомогою модифікації Амантадину. Після чого він пройшов ряд рандомізованих досліджень, і ефективність Римантадину була доведена науково.

Дієвість інших ліків для профілактики й лікування грипу А різних форм випуску, не була підтверджена, так як вони не перевірялися в клінічних випробуваннях.

Чим же відрізняються дві групи противірусних препаратів при грипі?

Інгібітори вірусної нейрамінідази

Нейрамінідаза — це фермент, який бере участь у процесі реплікації (копіювання) вірусів, групи В і А. При її придушенні порушується здатність неклітинних інфекційних агентів проникати всередину здорових клітин організму, і зупиняється їх подальше поширення.

Стійкість штамів вірусу до цієї групи препаратів дорівнює всього 2%, тобто в 2% випадків вони можуть не надати терапевтичного ефекту.

Інгібітори вірусної нейрамінідази застосовуються для знешкодження як вірусів групи А, так і вірусів групи В. Найбільш дієвим для профілактики грипу вважається Озельтамівір і Занамівір. 

Блокатори М2-каналів

Ці противірусні засоби ефективні тільки для боротьби з вірусами грипу А. Механізм їх дії полягає в тому, що Ремантадин і Амантадин блокують М2-канали вірусу грипу, внаслідок чого порушується здатність неклітинних інфекційних агентів проникати всередину здорових клітин людини й розмножуватися.

Перед купівлею ліків для терапії грипу потрібно точно розуміти, який саме вірус його викликав, а щоб це дізнатися, найкраще звернутися за консультацією до лікаря.

Як вилікувати вірус герпесу: ефективні протигерпетичні медикаменти

Для боротьби з вірусом простого герпесу ВООЗ рекомендує використовувати найефективніший противірусний препарат — Ацикловір. Клінічні дослідження також успішно пройшли й інші препарати, такі як Пенцикловір, Фамцикловір, Валацикловір. Вони зупиняють синтез молекули ДНК у патогенів герпесу в період їх розмноження. Однак ці протигерпетичні медикаменти не впливають на віруси, які знаходяться в стані бездіяльності.

Ацикловір має чотири форми випуску: таблетки, ін'єкції, мазі та креми. Він вважається основоположником протигерпетических препаратів.

Противірусний ефект надає ацикловіру трифосфат, який впливає на клітини, уражені герпесом. Цей лікарський засіб має низьку токсичність.

Ацикловір впливає на вірус простого герпесу 1-го та 2-го типу. Вірус вітряної віспи в 20 разів менш чутливіший до препарату.

Показанням до застосування противірусних препаратів від герпесу може бути інфекційне захворювання, викликане вірусом простого герпесу (ВПГ), або патологія, спровокована вітряною віспою (Varicella Zoster Virus).

У більшості випадків, ВПГ може з'являтися, якщо в людини знижений імунітет по ряду причин. У 6-7% випадків, коли проявляється вірус герпесу й знижений імунітет препарат може не дати ніякого ефекту.

Для кожного виду вірусу герпесу існують свої лікарські засоби, які можуть давати ефект у одному випадку й бути бездіяльними в іншому, тому для лікування даної патології слід звернутися до профільного фахівця.

Антивірусні препарати при ВІЛ

Всім відомо, що вірус імунодефіциту людини неможливо вилікувати, однак існують спеціальні медикаменти, які здатні підтримувати імунітет пацієнтів із згадуваним захворюванням.

Група засобів, призначених для профілактики та терапії ВІЛ-інфекцій називається антиретровірусними хіміопрепаратами.

До найдієвішим антивірусних препаратів при ВІЛ, ВООЗ відносить:

  • Зидовудин;
  • Абакавір;
  • Ламівудин.

У 1987 році, через 4 роки після відкриття вірусу імунодефіциту людини, була виведена формула Зидовудину. Він вважається першим антиретровірусних препаратом, який став основоположником даної групи лікарських засобів.

Зидовудин добре всмоктується в шлунково-кишковому тракті й досягає максимальної концентрації в крові протягом 0,5-1,5 години. Його ефективність була підтверджена в ряді рандомізованих клінічних досліджень.

Цей препарат не рекомендовано поєднувати з парацетамолом, так як при їх спільному прийомі підвищується ймовірність виникнення нейтропенії (зменшення кількості білих кров'яних клітин). До речі, темі сумісносному прийому парацетамолу з ібупрофеном та іншими лікарськими засобами була присвячена наша попередня стаття.

Пам'ятайте, жодний лікарський засіб не здатний вилікувати від ВІЛ. Група антиретровірусних засобів лише підтримує імунітет, не даючи можливості йому повністю ослабнути.

Противірусні препарати для лікування гепатиту В

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує при лікуванні будь-якого типу гепатиту використовувати тільки перевірені противірусні препарати з доведеним терапевтичним ефектом. У своєму 21-му Переліку основних лікарських засобів ВООЗ радить застосовувати при гепатиті В такі препарати:

  • Ентекавір;
  • Тенофовіру дизопроксилу фумарат.

Більш дієвим з них є Ентекавір. Це противірусний препарат, призначений для лікування інфекції, викликаної вірусом гепатиту В. Він буває у двох формах випуску: таблетки та розчини. Ентекавір запобігає розмноженню вірусів гепатиту В. Даний медикамент можна починати приймати з 2-х років.

Дієвість Ентекавіру була підтверджена за підсумками декількох рандомізованих досліджень. Ризик виникнення побічних ефектів після прийому препарату дуже малий.

Тенофовіру дизопроксилу фумарат також призначений для лікування хронічного гепатиту. Його можна приймати дорослим і дітям з 12 років.

Тенофовіру дизопроксилу фумарат застосовують пацієнти із захворюваннями імунної системи, компенсованою патологією печінки й при постійному підвищеному рівні ферменту аланінамінотрансферази (АЛТ) у сироватці крові.

Ці дві фармацевтичних речовини, Ентекавір і Тенофовіру дизопроксилу фумарат, також використовують для підтримки імунітету у ВІЛ-інфікованих. Однак основною властивістю даних лікарських засобів прийнято вважати протидію вірусу гепатиту В.

Застосовуйте для лікування інфекційного захворювання, викликаного різними видами вірусів, тільки перевірені під час досліджень і рекомендовані ВООЗ препарати. Так як всі інші не мають жодного впливу на патогенні мікроорганізми. Не довіряйте рекламі й при найменшому відхиленні в здоров'я звертайтеся до лікаря.

Чи може бути одним із симптомів грипу нежить? Якщо так, то як його швидко вилікувати, щоб не виникли ускладнення? Пропонуємо вашій увазі статтю присвячену цій темі, з якою ви дізнаєтеся, як вибрати ефективні краплі в ніс і назальний спрей. 

А ви знаєте, що в деяких особливих випадках вірусні захворювання можуть супроводжуватися розладом шлунка, тому дуже важливо мати під рукою дієві ліки. Читайте в нашому новому матеріалі, що краще пити при діареї, Імодиум або Лоперамід і в чому їх відмінності.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Перечень основных лекарственных средств / ВОЗ

What You Should Know About Flu Antiviral Drugs / CDC

Антивирусные препараты против пандемического гриппа / ВОЗ

Influenza (Flu) Antiviral Drugs and Related Information / FDA

Вирус простого герпеса / ВОЗ

What you should know about antiviral drugs / Harvard Health Publishing 

Antiviral Drugs for Viruses Other Than Human Immunodeficiency Virus / NCBI

Сводное руководство по использованию антиретровирусных препаратов для лечения и профилактики ВИЧ-инфекции / ВОЗ

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.