0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Профілактика ГРВІ: як зміцнити імунітет і які добавки захищають від вірусів? Огляд цинку, вітамінів С і D, ехінацеї та інших

Уникнути вірусів і бактерій практично неможливо, але можна зробити все можливе, щоб підтримувати своє здоров'я в оптимальному стані та захистити себе від застуди, особливо в осінньо-зимовий період. Які ж можна приймати препарати для профілактики застуди, і як зміцнити імунітет?

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Профілактика ГРВІ: як зміцнити імунітет і які добавки захищають від вірусів? Огляд цинку, вітамінів С і D, ехінацеї та інших

Якщо вам діагностували застуду, це означає, що вам потрібно проводити симптоматичне лікування і зміцнювати імунітет, поки вірус не зникне сам. Симптоматичне лікування — це прийом різних безрецептурних ліків, підтримання водного балансу і достатній відпочинок, а також додатковий прийом натуральних біодобавок.

Що таке застуда?

Застуда — загальноприйнята назва для гострої вірусної інфекції верхніх дихальних шляхів. Медичний діагноз — ГРВІ.

Класична картина: нездужання, кашель, хворе горло і / або нежить і відсутність високої температури на градуснику. З боку здається, що стан більш-менш прийнятний і навіть можна продовжувати вести свій звичний режим, наприклад, ходити на навчання або роботу. Однак вся підступність ГРВІ полягає в тому, що без симптоматичного лікування є ризик послабити себе ще більше, що призведе до ускладнень — приєднання бактеріальної інфекції.

Важливо знати, що у випадку з застудою, ви вправі впливати тільки на симптоми, але не на саму інфекцію. Тим паче віруси не можна лікувати антибіотиками, оскільки дана група препаратів спрямована на знищення бактерій! У більшості випадків ГРВІ просто потрібно йти своєю чергою, а ваше завдання — допомогти собі відчути себе краще і зміцнити свої сили. Тут на допомогу приходять назальні засоби, спреї для горла, а також конкретні натуральні активні біодобавки, які вже встигли довести свою ефективність.

Що викликає простуду?

Застуду викликають віруси. В основному зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом, тобто, від зараженої людини при близькому контакті або, наприклад, через загальні побутові речі. На поверхні будь-якого предмета вірус може жити кілька днів. З цієї причини миття рук і використання антисептика є головним правилом профілактики, особливо під час пандемії.

Одна тільки наявність вірусу на шкірі не означає, що ви захворієте, а ось його пряма передача на слизові (очі, ніс або рот) вже можуть надати на вас свій вплив. Тому тут доречно друге правило — носіння масок.

Але є і певні умови, що підвищують ризик зараження вірусною інфекцією, це можуть бути:

  • Пора року. Застуда може виникнути коли завгодно, але частіше зустрічається восени та взимку, оскільки через переохолодження знижується імунний захист організму.
  • Вік. Наприклад, діти у віці до 6 років частіше хворіють. Їх ризик стає ще вище, якщо вони знаходяться в денному або дитячому закладі з іншими дітьми. Ще великому ризику заразитися піддаються літні люди.
  • Довкілля. Якщо навколо вас багато людей, наприклад, в метро в годину пік або на концерті, ви з більшою ймовірністю зіткнетеся з риновірусом.
  • Порушена імунна система. Хронічні захворювання збільшують шанси зараження вірусами.
  • Куріння. Курці ​​мають підвищений ризик застуди. Плюс до всього, їх стан також має тенденцію бути більш серйозними і довго проходить, ніж у тих, хто не курить.

Симптоми ГРВІ: як проявляється застуда

Симптоми застуди зазвичай виявляють себе повною мірою через кілька діб після зараження, а зберігатися можуть до 10 днів. Сам «розквіт» ГРВІ приходить на 4-5 добу від моменту зараження і проявляється з боку носа, горла і всього тіла.

Специфічні симптоми застуди:

  • тиск в носових пазухах;
  • нежить, водянисті виділення з носа;
  • закладеність носа;
  • втрата запаху або смаку;
  • чхання;
  • сльозяться очі;
  • головний біль;
  • хворе горло;
  • кашель;
  • можливе збільшення лімфатичних вузлів.

Системні симптоми:

  • загальна слабкість, що наростає до вечора;
  • супутній весь день озноб;
  • почуття ломоти в тілі та біль в м'язах;
  • стан, схожий на лихоманку;
  • дискомфорт у грудях;
  • утруднене глибоке дихання.

Якщо ви застудилися, то розраховуйте, що вірус покине вас приблизно через тиждень або до 10 днів. Симптоми застуди здатні піти самостійно, навіть якщо нічого не робити, але краще подбати про підтримувальне лікування, тобто, зняття симптомів.

Залежно від загального стану здоров'я прояви ГРВІ можуть варіюватися по тривалості. Наприклад, у людей, які курять або страждають на астму, погане самопочуття може тривати довше.

Препарати для профілактики ГРВІ та зміцнення імунітету: ефективність цинку, вітамінів С і D, ехінацеї

До найбільш поширених безрецептурних ліків, що використовуються при застуді, відносяться протинабрякові, антигістамінні і болезаспокійливі засоби.

Іноді це буває і комбінація. Але ще є не менш робочі БАДи, нижче представлений список дієвих добавок.

Цинк

Це важливий мінерал, який зазвичай спостерігається в помірному дефіциті у людей. Цинк здатний безпосередньо вбивати віруси застуди, якщо приймати його у вигляді льодяників, а не таблеток.

Два рандомізованих дослідження серед дітей, які брали на добу по 10 або 15 мг, показали пристойне зниження кількості захворювань, а у школярів також скоротилася кількість пропускаються навчальних днів через хвороби.

Тому є всі підстави припускати, що і на дорослих така профілактика може спрацювати.

Крім питань, пов'язаних із застудою, вважається, що вживання цинку також допомагає знизити сприйнятливість до інфекцій нижніх дихальних шляхів, наприклад, до пневмонії.

Вітаміни С і D

Регулярно приймаючи вітамін С в холодну пору року, можна знизити тяжкість простудного захворювання, якщо воно вже настало.

Добавки вітаміну D результативні в зниженні частоти застуди та інфекцій верхніх дихальних шляхів. Але тільки у тих людей, які знаходяться в його дефіциті (20 нг / мл).

Було показано, що для вагітних і годуючих жінок отримання 400 мг ДГК з риб'ячого жиру або добавок з риб'ячим жиром знижує застуду у їх немовлят, в разі якщо спочатку ці показники були низькими.

Ехінацея

Докази того, що ехінацея дієва при ГРВІ, неоднозначні. В цілому, ця трава може показати свій результат як профілактика застуди, але не як ліки, що прибирають симптоми.

Велике дослідження показало, що приймання фірмової рідкої ехінацеї три рази в день в холодну пору лише незначною мірою зменшує ризик застуди.

Андрографіс або «індійська ехінацея» — це трава, яка, як було показано, допомагає запобігти застуді і зменшити її прояви, наприклад біль у вусі, безсоння, виділення з носа, біль в горлі.

Андрографіс слід застосовувати з обережністю людям, які приймають імунодепресанти, а також тим, хто п'є ліки, що розріджують кров або знижують цукор в крові.

Хоча ехінацея зазвичай вважається безпечною, якщо її пити по призначенню, вона пов'язана з потенційними побічними ефектами, включаючи біль у животі, нудоту, висип на шкірі, утруднене дихання і набряк обличчя.

Що стосується дітей, то тут присутній підвищений ризик висипу, тому ехінацею не рекомендується давати дитині віком до 12 років.

Що робити, якщо у дитини ГРВІ?

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) не рекомендує дітям у віці до 4 років приймати безрецептурні ліки проти застуди. Деякі лікарі поширюють цю рекомендацію на вік до 6 років.

Однак є класичні способи, які однозначно підуть на користь вашій дитині, якщо вона застудилася.

Щоб полегшити симптоми застуди у дитини, використовуйте наступні домашні засоби:

  • Відпочинок. Діти, які хворіють, можуть бути більш млявими і дратівливими, ніж зазвичай. Нехай вони не ходять в школу, залишаються вдома і відпочивають, поки не відчують себе добре.
  • Гідратація. Дуже важливо пити багато рідини під час ГРВІ, адже у дітей застуда може викликати зневоднення. Переконайтеся, що вони п'ють регулярно воду, також можна заварювати корисні чаї.
  • Їжа. Енергія потрібна для якнайшвидшого відновлення! Тільки ось хвора дитина може не відчувати голод, тому шукайте смачні і корисні способи по заповненню енергії. Наприклад, смузі і супи — два добрих варіанти.
  • Сольові полоскання. Мабуть, це не найприємніше заняття навіть для дорослих, але полоскання теплою солоною водою дійсно полегшує біль в горлі. Сольові спреї для носа теж вкрай дієві, якщо є закладеність.

Що точно не потрібно робити при ГРВІ?

Казки по типу «Мори лихоманку голодом!» передаються з покоління в покоління. Все це виходить з ідеї, що якщо позбавити тіла енергії, коли воно бореться із захворюванням, то воно самостійно знайде сили. Відповідно до цієї ж філософії, відмова від їжі допомагає тілу охолонути, якщо у нього висока температура.

Сьогодні ж медичні дослідження показують, що замість цього слід говорити «Годуй застуду, годуй лихоманку». Адже коли організм активно справляється з інфекцією, він витрачає набагато більше енергії, ніж коли ви просто здорові. Логічно, що їм у потрібно більше енергії, а її добути можна тільки з їжі.

Як харчуватися при ГРВІ?

Якщо у вас жар, не відмовляйтеся від їжі. Лихоманка — ознака того, що імунна система вашого організму веде боротьбу проти патогенів.

Однак не використовуйте лихоманку як привід для переїдання. Вам просто потрібно оптимальна кількість калорій, щоб було достатньо речовин для якнайшвидшого одужання. У лікарняний період додайте в раціон:

  • Курячий бульйон. Злегка солонуватий суп — класичне «лікування» від усіх хвороб. Особливо актуально це при застуді та в холодну пору року. Теплі рідини відкривають пазухи й полегшують дихання, а сіль з супу нівелює роздратування тканин горла.
  • Йогурти. Йогурти містять мільярди корисних бактерій, які підтримують здоров'я кишківника. Якщо мікробіом кишківника в порядку, то й організму легше справлятися з будь-якими хворобами та станами.
  • Гарячий чай. Заваріть смачний чай і додайте мед, щоб позбутися від кашлю, а для смаку використовуйте м'яту і лимон. Скибочки імбиру також можуть зменшити запалення і полегшити закладеність носа.

Переохолодження не завжди головна причина, яка викликає простуду, тому не варто категорично стверджувати, що, промочив ноги і пройшовшись без шапки, можна моментально захворіти. Дізнайтеся більше про осінньо-зимових нездужання: чим відрізняється грип від застуди і які міфи, пов'язані з ними, давно пора забути.

Нав'язливий кашель — частий супутник більшості захворювань дихальних шляхів. Але те, як від нього скоріше вдасться позбутися, буде залежати від типу самого кашлю. Дізнайтеся з нашої статті, які ліки від мокрого і сухого кашлю вважаються найефективнішими.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність сімейним лікарем Першої Мобільної клініки України «DobroDoc +» — Гаспарян Люсіне Оганесівною.

 

Джерела

Safety and Efficacy Profile of Echinacea purpurea to Prevent Common Cold Episodes: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial / Hindawi 

Effect of Vitamin D3 Supplementation on Upper Respiratory Tract Infections in Healthy Adults / JAMA

Prenatal Docosahexaenoic Acid Supplementation and Infant Morbidity: Randomized Controlled Trial / American Academy of Pediatrics

Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and analysis methods / NCBI

Efficacy and safety of echinacea in treating upper respiratory tract infections in children: a randomized controlled trial / PubMed

Echinacea purpurea L. in children: safety, tolerability, compliance, and clinical effectiveness in upper respiratory tract infections / PubMed

Viral Respiratory Infections / NCBI

Zinc and respiratory tract infections: Perspectives for COVID-19 (Review) / NCBI

Zinc for the treatment of the common cold: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials / NCBI

Zinc for the common cold— not if, but when / NCBI

Zinc for the common cold (Review) / CochraneLibrary

Prevention and treatment of the common cold: making sense of the evidence / CMAJ

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.