0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Захворювання дихальних шляхів: які вибрати таблетки від кашлю

Вас мучить кашльовий рефлекс, а таблетки від кашлю не допомагають? Це може бути пов'язано з неправильним вибором лікарського засобу. Читайте статтю від наших медекспертів і ви дізнаєтеся: які бувають захворювання дихальних шляхів, які супроводжуються кашлем і чим відрізняється мокрий кашель від сухого, а також як правильно вибрати таблетки від кашлю в тому чи іншому випадку.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Захворювання дихальних шляхів: які вибрати таблетки від кашлю

Кашель — один із симптомів більшості захворювань дихальних шляхів. Його лікування залежить від типу кашлю. У фармації виділяють кілька груп препаратів для боротьби з ними. Який з них найефективніший і які таблетки від кашлю вибрати, ви дізнаєтеся з цієї статті.

Захворювання дихальних шляхів, які супроводжуються кашлем

Для початку розглянемо, що таке кашльовий рефлекс.

Кашель — це рефлекторна реакція організму на подразнення горла та дихальних шляхів, під час якого горло очищається від слизу й сторонніх подразників. Кашель можуть викликати як механічні фактори, так і більшість захворювань дихальних шляхів.

Дихальні шляхи поділяються на два відділи, до складу яких входять різні органи:

  • верхні дихальні шляхи — це носова порожнина, ротова порожнина, носоглотка й глотка;
  • нижні дихальні шляхи — це гортань, трахея, бронхи, легені.

Такий поділ є загальноприйнятим і широко використовуваним, тому всі захворювання дихальної системи теж поділяються на два види.

Захворювань верхніх дихальних шляхів, що супроводжуються кашлем:

  • грип;
  • ГРВІ;
  • синусит;
  • фронтит;
  • аденоїди;
  • гайморит;
  • алергія;
  • бронхіальна астма;
  • хронічний фарингіт;
  • ларингіт.

Захворювання нижніх дихальних шляхів, що супроводжуються кашлем:

  • грип;
  • бронхіт;
  • коклюш;
  • трахеїт;
  • ХОЗЛ (хронічне обструктивне захворювання легень);
  • інтерстиціальна хвороба легенів;
  • бронхопневмонія;
  • туберкульоз;
  • плеврит;
  • пневмонія.

З викладеного вище переліку, деякі патології відносяться одночасно до захворювань верхніх і нижніх дихальних шляхів. Це пояснюється тим, що спочатку уражаються органи верхніх дихальних шляхів, а потім інфекція опускається нижче й відбувається зараження органів нижньої дихальної системи.

У всіх цих відхилень у здоров'ї є загальна симптоматика, за якою можна розпізнати появу захворювання.

Перелік загальних симптомів:

  • закладеність носа й слизові виділення з носової порожнини;
  • свербіж і першіння в горлі;
  • біль і запалення органів верхніх або нижніх дихальних шляхів;
  • порушення нюху (людина не відчуває запахів);
  • сухий кашель;
  • мокрий кашель з мокротою;
  • спотворення вимови звуків і зміна тембру (гугнявість).

Одним з перерахованих ознак є кашель. Але для одних патологій характерний сухий кашель, а для інших вологий з виділенням мокроти.

Чим відрізняється сухий кашель від мокрого?

Для початку потрібно запам'ятати, що правильно говорити продуктивний та непродуктивний кашель, так як саме такі поняття вживаються в медичній і фармацевтичній термінології.

Непродуктивний (сухий) кашель — це кашель без виділення слизу. Людина відчуває свербіння в задній частині горла, що запускає кашльовий рефлекс, викликаючи уривчастий кашель. Він виникає через запалення або подразнення дихальних шляхів.

Продуктивний кашель у народі називають вологим або мокрим кашлем. Під час нього з дихальної системи виходить слиз (мокрота). У дихальних шляхах природним чином виробляється слиз, який є захисним бар'єром. Однак запальні процеси, різні подразники та інфекції можуть збільшувати його вироблення, внаслідок чого активізуються «рецептори кашлю» у дихальних шляхах і людина починає кашляти та відхаркувати мокротиння.

Під час продуктивного кашлю виділяється слиз, який може бути як прозорого кольору, так і жовтого або зеленого, що обумовлено наявністю інфекції в організмі та протидією їй імунної системи.

Ліки від кашлю в кожному індивідуальному випадку повинен призначати лікар.

Найкращі препарати від сухого кашлю й таблетки від мокрого кашлю

Деякі медикаменти можуть застосовуватися як при продуктивному, так і при непродуктивному кашлі. Однак в більшості випадків для боротьби з сухим кашлем призначаються одні лікарські засоби, а для лікування мокрого — інші.

Якщо приймати таблетки від кашлю без попередньої консультації з лікарем, то це може негативно позначитися на самопочутті, затягнути момент одужання та навіть заподіяти шкоду.

Основні групи препаратів від сухого кашлю:

  1. Протизапальні засоби. Захворювання верхніх і нижніх дихальних шляхів супроводжуються запальними процесами, усунути які можна саме за допомогою протизапальних таблеток. Зі зменшенням запалення послаблюється й кашель.
  2. Муколітики при сухому кашлі. Їх приймають при сухому кашлі для того, щоб перевести його в стадію мокрого й вивести мокроту.
  3. Протикашльові лікарські засоби. Якщо продуктивний кашель сильний і не проходить тривалий час, то іноді лікар призначає протикашльові препарати периферичної або центральної дії.
  4. Комбіновані препарати. Вони вважаються одними з найбільш дієвих засобів як при непродуктивному, так і при продуктивному кашлі. До їх складу входить кілька речовин з різних лікарських груп, що підсилює дію медикаментів, спрямованих на боротьбу з кашлем.

Групи вибору лікарських засобів від мокрого кашлю:

  1. Муколітики від кашлю. Вони знижують в'язкість слизу (мокротиння), тобто, роблять його менш густим. Муколітики також сприяють прискореному виходу мокротиння з дихальних шляхів.
  2. Експекторанти (відхаркувальні засоби). Медикаменти даної групи збільшують обсяг слизу й спрощують вихід мокротиння з бронхів. Експекторанти можуть стимулювати кашель.
  3. Бронхолітики. Як правило, їх використовують для лікування бронхіту, бронхіальної астми та інших захворювань бронхів, які супроводжуються спазмами. Бронхолітики знімають спазм бронхів.
  4. Протизапальні засоби. Продуктивний кашель супроводжується запальними процесами в органах нижньої дихальної системи. А протизапальні препарати спрямовані саме на придушення запалення.
  5. Комбіновані медикаменти. Такі препарати містять у своєму складі речовини, що відносяться до різних груп препаратів від кашлю, наприклад, бронхолітики, відхаркувальні, муколітики. Така комбінація обумовлює їх високу ефективність.

Найдієвіші препарати від кашлю входять до групи комбінованих лікарських засобів. Одним з найпопулярніших її представників є таблетки від кашлю Екстратерм. Препарат надає відразу три ефекти, а саме:

  • протизапальний;
  • протикашльовий;
  • відхаркувальний.

Даний лікарський засіб підходить для лікування як верхніх, так і нижніх дихальних шляхів, знижуючи в'язкість мокротиння й посилюючи секрецію бронхіальних залоз, що дозволяє організму швидше очиститися від патогенів, які вразили дихальні шляхи.

Пам'ятайте, що якщо кашель не проходить більше 2 тижнів, якщо у вас температура підвищена до 39 ° С і більше, або якщо ви відчуваєте брак повітря й тяжкість у грудях — звертайтеся до лікаря відразу при появі цих симптомів.

Під час застуди у людини може бути не тільки кашель, а ще й нежить, тому неодмінно потрібно знати, чим його лікувати. Дізнайтеся про це з нашої нової статті про найефективніші ліки від усіх видів риніту.

Найпопулярнішим, недорогим і ефективним жарознижуючим є парацетамол. Але що робити, якщо парацетамол не збиває температуру, чим його можна замінити? Читайте відповідь у новому матеріалі.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Хронічний кашель у дорослих / МОЗ

Уніфікований клінічний протокол первинної медичної допомоги. Кашель у дорослих / МОЗ

Кашель: современные подходы к диагностике и лечению / МедПросвіта

Cough / MayoClinic

Why Am I Coughing? / MedicalNewsToday

Cough / NHSinform

All about coughs and their causes /MedicalNewsToday

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.