0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Профілактика COVID-19: який засіб знижує ризик зараження після контакту з хворими на коронавірус?

Як захиститися від COVID-19? Чи є спосіб профілактики коронавіруса після контакту з хворою людиною? В даний час, крім вакцинації, існує тільки одна визнана терапія — REGEN-COV, яка схвалена FDA для постконтактної профілактики.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Профілактика COVID-19: який засіб знижує ризик зараження після контакту з хворими на коронавірус?

На сьогодні до сих пір залишається актуальним питання про профілактику коронавірусу, особливо для тих людей, які ще не вакциновані або не можуть вакцинуватися за медичними показаннями або по релігійним причинам. Тому FDA після ряду досліджень схвалила для профілактики COVID-19 противірусний препарат, який зараз використовується для лікування захворювання легкого та помірного ступеня тяжкості. Даний препарат можна використовувати для профілактики після контакту з хворою людиною.

Що це за препарат? Кому і як його застосовувати? І чи варто українцям чекати його появи в нашій країні?

Що таке COVID-19?

COVID-19 — це захворювання, викликане новим коронавірусом SARS-CoV-2. Вся складність полягає в тому, що у багатьох людей з COVID-19 проявляються лише легкі симптоми, і прояви бувають настільки незначні, що вони їх можуть не помічати, однак продовжувати носити в собі вірус, поширюючи його і стаючи джерелом зараження для навколишніх людей.

Які симптоми коронавірусу?

Доктора і вчені щодня відкривають нові нюанси про цей вірус. На цей час вони повідомляють нас про те, що COVID-19 може не викликати жодних показників у деяких людей.

Людина може переносити на собі вірус 2 дні або до 2 тижнів і лише потім відчути деякі симптоми.

Загальні ознаки COVID-19:

  • плутане дихання;
  • кашель, який стає тільки важче з часом;
  • висока температура, тремтіння;
  • втома без причини.

Рідкісні симптоми:

  • стає боляче ковтати;
  • з'являються болі в м'язах і голові;
  • послаблюється смак і знижується нюх, можлива їх відсутність;
  • закладений ніс або нежить;
  • шлунково-кишкові симптоми, такі як діарея, нудота і блювота;
  • синюшного відтінку пальці на руках і ногах;
  • почервоніння очей;
  • висип на шкірі.

Однак у людей з COVID-19 можуть бути деякі, всі або жодного з перерахованих вище сигналів. Наприклад, жар часто зараховують до поширених проявів, але дослідження 213 осіб з легкою формою захворювання показало, що тільки 11,6 відсотків з них страждали від лихоманки.

Як виникають і передаються коронавіруси?

У всієї групи коронавірусів зоонозна природа. Спершу вони процвітають у тварин, а потім потрапляють до людини. І щоб це сталося, якийсь час людина повинна перебувати в тісному контакті з твариною, у якої є інфекція.

Коронавіруси знаходять свій спосіб переходити від однієї людини до іншої, використовуючи дихальні шляхи, повітря при видиху, кашлі, чханні або розмові. Можливо, можна заразитися SARS-CoV-2, якщо торкнутися рота, носа або очей після дотику до поверхні, на якій знаходився патоген. Однак це не основний ризик.

Шансів заразитися куди більше, якщо тісно контактувати із зараженими людьми.

Хто піддається підвищеному ризику?

Високий ризик зараження SARS-CoV-2 — це прямий контакт з його носієм, особливо якщо людина поруч кашляє, чхає чи просто розмовляє.

Без належних заходів можлива небезпека зростає, якщо:

  • жити з кимось, хто заразився вірусом;
  • бути у віці старше 60;
  • від самого початку мати деякі проблеми, наприклад: серйозні серцеві захворювання, хронічні проблеми з нирками, обструктивна хвороба легень (ХОЗЛ);
  • мати підвищену масу тіла, з індексом (ІМТ) 30 або вище;
  • мати серповидноклітинну анемію;
  • ослаблена імунна система в цілому;
  • діабет 2 типу.

COVID-19 і вагітність

Вагітність підвищує ймовірність ускладнень від COVID-19.

Наприклад, ризик того, що заражена вагітна жінка потрапляє у відділення інтенсивної терапії, зростає в три рази. Смертність також висока, якщо порівнювати з жінками не в положенні.

Відповідно до дослідження від вересня 2020 року у вагітних заражених жінок з COVID-19 ймовірність передчасних пологів вище, ніж у незаражених.

Передача вірусу від матері до дитини під час вагітності малоймовірна, але той шанс, що новонароджений може заразитися вірусом після народження, залишається.

Що допомагає не заразитися коронавірусом?

Вакцинація

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) дозволило використовувати три вакцини проти COVID-19 — відомі Pfizer-BioNTech, Moderna і Coronavac. Всі вони вимагають двох доз.

Але чому дві дози?

Вся річ у тому, що ці вакцини викликають відносно слабку імунну відповідь, якщо ввести одну з них всього один раз. Однак при додаванні другої дози імунна відповідь стає сильнішою.

По суті, перша доза вакцини запускає процес створення захисту, а друга — значно її посилює.

Дистанція та гігієна

Якщо ви захворіли COVID-19, вам краще приступити до здійснення таких кроків, щоб запобігти поширенню вірусу серед інших людей:

  • залишитися вдома і виходити тільки у випадках, якщо потрібна медична або будь-яка інша допомога;
  • тримайте дистанцію з усіма, по можливості використовуйте окрему спальню і ванну кімнату;
  • носите тканинні медичні маски, найголовніше тут — закривати ними ніс і рот, якщо поруч знаходяться інші люди;
  • перше правило гігієни — частіше мийте руки, особливо важливо після кашлю або чхання, після відвідування туалету, а також перед їдою або приготуванням їжі;
  • прикривайте рот, якщо вам потрібно кашляти або чхати. Замість того щоб робити це в долоню, спробуйте прикрити рот серветкою або згином ліктя;
  • не діліться з іншими особистими речами, такими як столові прилади, склянки, телефони, пульти дистанційного керування, клавіатури, рушники чи постільна білизна;
  • намагайтеся щодня чистити в будинку ті поверхні, до яких найчастіше торкаєтесь, наприклад, дверні ручки, стільниці, вимикачі світла і ручки побутової техніки.

Ліки для постконтактної профілактики

REGEN-COV — це комбінація двох антитіл (казірівімаба і імдевімаба), які можна вводити внутрішньовенно. Раніше такий препарат був дозволений виключно для лікування наявної інфекції COVID-19 в легкій або помірній формі, тобто, для тих випадків, які не вимагали госпіталізації та кисневої терапії. Але з недавніх пір FDA переглянула своє рішення і схвалила REGEN-COV для тих, хто потребує профілактики.

Хто може використовувати REGEN-COV?

Препарат дозволений дітям від 12 років і старше, а також дорослим, які важать понад 40 кг і мають високий ризик розвитку важкої форми COVID-19. Наприклад, це люди у віці 65 років і старше, що хворіють на діабет, мають проблеми з нирками, легенями і порок серця.

Доповнюють цей список наступні групи осіб:

  • з відсутністю вакцинації або ті, хто не отримав адекватну імунну відповідь на вакцинацію проти SARS-CoV-2. Наприклад, люди з ослабленою імунною системою або ті що приймають імуносупресивні препарати;
  • які контактували з людиною, інфікованою SARS-CoV-2 в цілому 15 хвилин і більше протягом 24 годин. І ті, хто спочатку піддається високому ризику контакту з такою людиною, наприклад, перебуваючи в будинках для людей похилого віку або у в'язниці.

Коли можна його приймати?

REGEN-COV потрібно давати людині відразу після вірусного впливу. Тобто, людям, які постійно в контакті з інфікованими особами, його можна і потрібно вводити один раз в чотири тижні протягом усього часу контактування.

Наскільки він ефективний і безпечний?

Побічні ефекти були від слабких до помірних, при цьому реакція в місці ін'єкції (така, як синяк або почервоніння) виникала лише у 4% людей.

Як можна отримати REGEN-COV?

REGEN-COV може бути отриманий постачальниками медичних послуг і установами, які запитують препарат безпосередньо у Regeneron.

Пацієнти ж, які отримують дані ліки, повинні продовжувати дотримуватися самоізоляції і здійснювати заходи інфекційного контролю, тобто, носити маски, дистанціюватися від людей, уникати спільного використання речей і дезінфікувати поверхні. А також частіше мити руки.

Фахівці підкреслюють, що поки коронавірус поширюється серед населення, вірус буде мутувати і розмножуватися, а вакцинам доведеться продовжувати вдосконалюватись. Дізнайтеся, які 4 найнебезпечніших штаму коронавируса є і наскільки ефективні проти них вже існуючі вакцини.

Деякі люди переживають, що нові мРНК-вакцини можуть змінювати структуру ДНК людини. Але якщо уважно ознайомитися з їх дією, то виявляється, що все не так страшно. Зараз найбільш відомі дві мРНК-вакцини нового покоління — це Pfizer і Moderna. Читайте докладніше про їх властивості, і дізнавайтеся, чому Pfizer і Moderna не викликають ніяких змін в геномі.

Дізнавайтеся більше про здоров'я

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність сімейним лікарем медичного центру Medical PlazaГубаренко Галиною Василівною.

 

Джерела

FDA authorizes REGEN-COV monoclonal antibody therapy for post-exposure prophylaxis (prevention) for COVID-19 / FDA

FDA Takes Additional Action in Fight Against COVID-19 By Issuing Emergency Use Authorization for Second COVID-19 Vaccine / FDA

Symptoms of COVID-19 / CDC

Clinical characteristics of asymptomatic and symptomatic patients with mild COVID-19 / CMI

Update: Characteristics of Symptomatic Women of Reproductive Age with Laboratory-Confirmed SARS-CoV-2 Infection by Pregnancy Status — United States, January 22–October 3, 2020 / CDC

Clinical manifestations, risk factors, and maternal and perinatal outcomes of coronavirus disease 2019 in pregnancy: living systematic review and meta-analysis / BMJ

Necessity of 2 Doses of the Pfizer and Moderna COVID-19 Vaccines / JAMA

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.