0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

4 найнебезпечніших штами коронавірусу: чи ефективні проти них вакцини, що існують і чому SARS-CoV-2 мутує

З початку пандемії Covid-19 пройшло вже більше року і з часом з'явилися нові штами коронавірусу. На даний момент виділяють основних 4 штами коронавіруса. Але в чому відмінність "британського" штаму коронавіруса від "уханьского"? І наскільки ефективні сучасні вакцини проти нових мутацій вірусу? Про всі штамм коронавірусу і причини виникнення мутацій читайте в нашій статті.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
4 найнебезпечніших штами коронавірусу: чи ефективні проти них вакцини, що існують і чому SARS-CoV-2 мутує

З плином часу з'являються нові штами коронавірусу. Вони відрізняються від початкового патогена, виявленого в місті Ухань, Китай. Такі варіанти COVID-19 швидше поширюються серед населення та можуть бути небезпечними для здоров'я людини. Але чи допомагають від нових штамів SARS-CoV-2 сучасні вакцини?

Чому SARS-CoV-2 мутує та скільки штамів коронавірусу відомо

Природа РНК-вірусів, таких як коронавірус, полягає в їх поступовій зміні та мутації. SARS-CoV-2 вже поширився по всьому світу, а в декількох географічних регіонах спостерігаються варіанти вірусу з різними генетичними відмінностями.

Мутації коронавірусу не є чимось несподіваним, і про їх можливу появу вченим було відомо давно. Усі РНК-віруси мутують, деякі більшою мірою, деякі меншою. Наприклад, вірус грипу часто видозмінюється, тому щороку для боротьби з ним виготовляють вакцину, до складу якої входять нові його штами.

SARS-CoV-2 мутує для того, щоб адаптуватися до нових умов існування, до нового середовища та продовжувати розмножуватися, незважаючи на будь-які дії на нього.

Для відбиття генетичного коду вірусу та можливих його змін використовують геномне сканування. Це процес тестування патогена за допомогою певної апаратури, у результаті якого вчені отримують інформацію про те, чи мутував вірус і в якій саме частині.

Коронавірус має велику кількість мутацій, але більшість з них незначні та не викликають ніяких змін у його здатності передавати або викликати серйозну інфекцію.

Однак на даний момент (квітень, 2021) виділяють 4 найнебезпечніших нових штами COVID-19:

  • «британський»;
  • «південноафриканський»;
  • «бразильський»;
  • «індійський».

Вакцини, що існують проти коронавірусу можуть не впливати на нові форми патогена. Сьогодні ведуться тестування існуючих препаратів і їх доопрацювання. Це направлено на створення універсальної вакцини, яка б однаково ефективно захищала від всіх перерахованих штамів.

Крім того, компанії Pfizer і Moderna ведуть розробку бустерних вакцин, які необхідно вводити вже вакцинованим людям. Бустерна доза препарату за рахунком буде третьою, і зменшить ймовірність зараження новими штамами SARS-CoV-2.

Вчені підкреслюють, що поки коронавірус поширюється серед населення, неминуче виникатимуть його мутації, тому вакцини необхідно буде вдосконалити. Занепокоєння викликає те, що аналогічні зміни патогена виникають незалежно один від одного на різних континентах.

Перейдемо до розгляду нових варіантів вірусу SARS-CoV-2.

«Британський» штам коронавірусу: особливості патогена та як діють на нього 5 відомих вакцин

Даний тип коронавірусу був виявлений у вересні 2020 року на південному-сході Англії. Британський штам має назву B.1.1.7. Він став досить швидко поширюватися всередині країни, а потім цей вид патогена почали виявляти в інших державах, не дивлячись на жорсткі карантинні заходи, які ввела Великобританія.

Дослідження свідчать про 17 генетичних змін у штамі B.1.1.7. Крім того, він більш заразний і призводить до сплеску інфекційного захворювання в місцях своєї появи.

Мутації відбуваються в шиповидному білку вірусу та роблять його більш липким, колючим, таким чином спрощуючи процес прикріплення нового виду до клітин людини. Через це B.1.1.7 може легше прикріплятися до клітин людини в носі, легенях та інших частинах тіла.

За підрахунками вчених «британський штам» на 70% краще передається, тобто, може швидше поширюватися серед населення.

Як 5 сучасних препаратів проти коронавірусу впливають на новий штам:

  1. Pfizer. Компанія-виробник заявила, що її вакцина ефективна проти «британського» варіанту не менш, ніж проти первісного «уханьского». Про це повідомив директор оксфордської групи по випробуванню вакцини, Ендрю Полланд, після перших досліджень.
  2. Moderna. Американська біотехнологічна компанія Moderna також підтверджує дієвість лікарського засобу проти штаму, що з'явився в Британії.
  3. Novavax. Дана вакцина пригнічує «уханьський» вірус у 89% випадків, і в 85,6% «британський», що було доведено в ході попередніх досліджень.
  4. AstraZeneca. Компанія-виробник цього препарату також заявляє про ефективність свого медикаменту проти варіанту вірусу, що з'явився в Англії. Однак не слід забувати, що недавно був підтверджений зв'язок між його застосуванням і виникненням тромбозу.
  5. SinoVac. 21 січня 2021 року голова правління й головний виконавчий директор Sinovac Biotech, Інь Вейдун, виступив із заявою, що вакцина його компанії здатна нейтралізувати штам коронавірусу, виявлений у Великобританії.

Чим небезпечний «південноафриканський» штам коронавірусу та чи є проти нього ефективна вакцина

Цей тип вірусу має кодову назву B.1.351 і вперше був виявлений в жовтні 2020 року в Південній Африці. «Південноафриканський» штам вірусу може призводити до інфікування навіть тих людей, які раніше перехворіли інфекцією, викликаною «уханьским» або «британським» штамом COVID-19. Він також може бути стійким до вакцин, які були розроблені до його появи.

Останні дослідження показали, що «південноафриканський» вірус в 1,5 рази швидше поширюється, ніж початковий штам. Крім того, B.1.351 більш небезпечний для людей похилого віку та пацієнтів з хронічними захворюваннями.

Як 5 популярних вакцин впливають на «південноафриканський» штам:

  1. Pfizer. Відповідно до лютневого дослідження застосування даної вакцини проти коронавірусу з Південної Африки має на дві третини меншу ефективність у порівнянні з застосуванням для боротьби з первісним штамом. Після застосування вакцини Pfizer імунна відповідь може бути менш сильною і менш тривалою.
  2. Moderna. Ця американська вакцина в 6 разів слабше для «південноафриканської» мутації, якщо порівнювати її дієвість з SARS-CoV-2, виявленим в Ухані. Компанія розробляє бустерну вакцину проти цього варіанту. Вона ще знаходиться на стадії тестування.
  3. Novavax. Ефект цього лікарського препарату проти коронавірусу, який мутував в Південній Африці, дорівнює менш як 50%.
  4. AstraZeneca. Початкові дані показували, що вакцина забезпечує «мінімальний» захист від даної версії SARS-CoV-2. Ті, хто захворів після вакцинації, мали легкий або середній ступінь тяжкості перебігу хвороби.
  5. SinoVac. Інактивована вакцина нейтралізує дію «південноафриканської» мутації вірусу, однак необхідні додаткові дослідження, щоб підрахувати відсоток її дієвості.

 

«Бразильський» штам коронавірусу: коли він з'явився і чи є проти нього вакцини

Штаммы коронавируса

У січні 2021 року експерти виявили новий варіант COVID-19 у людей з Бразилії, які побували в Японію. Він називається P.1. «Бразильський» штам призводить до повторного зараження людей, які вже перехворіли ковідом.

Його мутація полягає в змінах у шиповидних білках вірусу, що призводить до збільшення швидкості поширення патогена, а саме в 2,5 рази. Тому на даний момент у Бразилії спостерігається сплеск коронавірусу

Наскільки ефективні 5 популярних вакцин проти вірусу P.1, виявленого в Бразилії:

  1. Pfizer. Недавні лабораторні дослідження показують, що вакцина може нейтралізувати «бразильський» штам, який швидко поширюється. Однак наскільки велика її ефективність на даний момент сказати не можна, необхідні додаткові дослідження. Крім того, фармакологічна компанія Pfizer вже почала виробництво бустерної вакцини проти P.1.
  2. Moderna. Ця вакцина здатна зменшити ймовірність виникнення зараження новим штамом і знизити тяжкість перебігу коронавірусної інфекції. Moderna також працює над розробкою бустерної вакцини.
  3. Novavax. Зараз ведуться дослідження наскільки дієвим є препарат Novavax проти «бразильського» варіанту. Їх результати будуть відомі найближчим часом.
  4. AstraZeneca. На даний момент немає перевірених даних наскільки AstraZeneca ефективна та безпечна проти нового штаму.
  5. SinoVac. Дана інактивована вакцина викликає шестиразове зниження нейтралізуючої відповіді антитіл проти варіанту P.1 згідно з даними дослідження.

Що відомо про «індійський» штам коронавірусу

Індія офіційно оголосила про виявлення на території своєї держави нового штаму коронавірусу в кінці березня 2021 року. Він призвів до масового спалаху захворювання серед населення країни.

Структура вірусу зазнала дві різні мутації, через що «індійський» штам назвали «подвійним мутантом». Зміни відбулися в шиповидних білках, а дві мутації отримали назви E484Q і L452R.

На даний момент пройшло занадто мало часу з моменту появи «індійського» варіанту коронавірусу, тому наскільки ефективні проти нього існуючі вакцини, поки не відомо. Компанії-виробники лікарських препаратів проти COVID-19 також не поспішають робити офіційні заяви.

Висновок

Сьогодні існує 4 основних нових штами коронавірусу: «британський», «південноафриканський», «бразильський» і «індійський». Кожен з них має свої особливості, проте всі вони поширюються набагато швидше початкового SARS-CoV-2, який був виявлений в Китаї.

Кожна з існуючих вакцин показує свій відсоток ефективності проти кожного нового варіанту COVID-19. Однак можна помітити, що препарати проти коронавірусу більш ефективні при лікуванні інфекції, викликаної «британським» штамом, у порівнянні з іншими. Що стосується «індійського» типу, то дія на нього вакцин поки мало вивчена.

Надалі компанії-виробники лікарських засобів планують удосконалювати свої препарати та випускати бустерні вакцини, які будуть дієвими проти всіх штамів. Дослідження нових варіацій SARS-CoV-2 тривають.

Зараз у нашій країні дозволені три вакцини, дві з яких були закуплені за бюджетні кошти. Але чому Україна вибрала саме індійську вакцину AstraZeneca і китайську CoronaVac? Читайте про це в новій статті.

Якщо вакцина від коронавірусу не дає бажаний результат, то з чим це пов'язано? Можливо, був порушений холодовий режим її зберігання, а, може, вона небезпечна для життя? Дізнайтеся всю правду чому вакцина може бути неефективною з нового матеріалу блогу.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

SARS-CoV-2 Variants / WHO

New Variants of Coronavirus: What You Should Know / HopkinsMedicine

Variants of Coronavirus / WebMD

Pfizer working on booster shot to protect against COVID-19 variants / Reuters

'Double mutant': What are the risks of India's new Covid-19 variant / BBC

Should I be concerned about COVID-19 variants? Experts breaks it down / Today

Covid surge in South America as Brazil variant spreads / BBC

How dangerous is India’s ‘double mutant’ COVID-19 variant? / Aljazeera

How the different Covid vaccines will handle new variants of the virus / CNBC

Chinese COVID-19 vaccines have neutralizing effect on mutant strains found in South Africa, UK / GlobalTimes

Chinese Sinovac Vaccine Shows Reduced Efficacy Against SARS-CoV2 Variant Identified In Brazil – But AstraZeneca’s Holds Up Well – Early Data / HealthPolicy-Watch.news

India reports new coronavirus variant as daily deaths reach year's high / Reuters

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.