0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чи підвищує вітамін С імунітет і чи пройде застуда, якщо прийняти ударну дозу аскорбінової кислоти

Вітамін С дуже часто рекомендується лікарями для підвищення імунітету, особливо в період застудних захворювань. Але чи дійсно вітамін С при застуді ефективний і може скоротити термін та тяжкість захворювання? Та чи чекати миттєвого одужання, якщо прийняти ударну дозу аскорбінової кислоти?

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Чи підвищує вітамін С імунітет і чи пройде застуда, якщо прийняти ударну дозу аскорбінової кислоти

Багато людей приймають вітамін С для підвищення імунітету та профілактики застудних захворювань. Але чи дійсно вживання даної органічної речовини може вберегти від застуди й скільки її потрібно пити, щоб не хворіти?

Вітамін С: його властивості й користь

Вітамін С — це важливий водорозчинний вітамін і антиоксидант, який сприяє утворенню колагену, допомагає організму засвоювати залізо та відіграє важливу роль у зміцненні імунної системи. Він не синтезується в організмі людини, але зате міститься в деяких продуктах харчування, а його синтетична форма представлена ​​у вигляді таблеток.

Вітамін С також має другу назву — аскорбінова кислота. Дана органічна речовина вважається потужним кофактором (важливий елемент біохімічних реакцій) і антиоксидантом (пригнічує окислювальні реакції).

Вільні радикали відіграють важливу роль в процесах метаболізму клітин в умовах норми, а при утворенні в надлишкових концентраціях під впливом деяких агентів зовнішнього середовища (тютюновий дим, промислові хімікати, в тому числі харчові, автомобільні гази і т.п.), можуть призводити до старіння клітин, виникнення ракових захворювань, а також хвороб серця. Для того, щоб придушити їх дію, організму необхідні антиоксиданти, до яких і відноситься вітамін С.

Він також підтримує функцію епітеліального бар'єру проти шкідливих мікроорганізмів, тобто не дає потрапляти патогенам через шкірний покрив всередину. Крім того, аскорбінова кислота захищає шкіру від окисного процесу та не дає їй передчасно постаріти.

Але звідки, з яких джерел, в організм може надходити даний вітамін?

Як вітамін С впливає на імунітет?

Імунна система — це система специфічних структур і процесів, основна мета якої полягає в тому, щоб захищати людину від різних патогенів (бактерії, віруси, грибки, ракові клітини). Імунітет буває двох видів: вроджений (шкіра, волосяний покрив, фагоцити, лейкоцити) і набутий (антитіла).

Твердження, що вітамін С зміцнює імунітет і допомагає при лікуванні застуди, виникло ще багато років тому, а в 1970 році застосування аскорбінової кислоти стало настільки популярним, що її пив кожен 4-й американець. Причина полягала в тому, що саме в цьому році вийшла книга нобелівського лауреата Лайнуса Карла Полінга «Вітамін С і здоров'є». У ній вчений розповідав про корисні властивості аскорбінової кислоти й закликав пити її щодня по 3000 мг. Книга стала справжнім бестселером, а в науковому середовищі підвищився інтерес до властивостей даної органічної речовини.

Так, після 1970 року було проведено безліч досліджень про вплив вітаміну С на імунітет. В результаті чого було досконально вивчено дію аскорбінової кислоти на клітини імунної системи (лімфоцити та фагоцити).

Фагоцити та лімфоцити накопичують вітамін С у високих концентраціях, що захищає дані типи клітин від окисних пошкоджень, а саме негативного впливу вільних радикалів.

Якщо в організм людини потрапляє патоген, лейкоцити починають виділяти специфічні токсини, такі як гіпохлоритна кислота і пероксинітрит — ці активні речовини вбивають хвороботворні мікроорганізми, але при цьому можуть пошкодити самі лейкоцити. Звідси випливає, що вітамін С завдяки своїй антиоксидантній функції захищає клітини імунітету від їх самопошкодження.

Крім того, лейкоцити продукують інтерферони — спеціальні білки, що володіють противірусною й антибактеріальною активністю, а аскорбінова кислота збільшує їх вироблення. Також вітамін С підвищує хемотаксичну (рухову) здатність В- і Т-лімфоцитів та посилює їх поділ.

Таким чином, вітамін С зміцнює імунітет і допомагає лейкоцитам і фагоцитам швидко впоратися з патогенними мікрочастинками. У зв'язку з цим, аскорбінову кислоту рекомендують застосовувати як при профілактиці застуди, так і при її лікуванні.

Як приймати вітамін С при застуді?

Коли в організм людини потрапляють бактерії, мікроби, віруси та інші чужорідні тіла, проти них активно починають діяти лейкоцити й фагоцити, в результаті чого відбувається фагоцитоз (процес захоплення і знищення патогенної частки) або виділення спеціальних речовин, які знешкоджують чужорідну клітку.

Внаслідок проникнення особливих груп вірусів в організм і їх активного розмноження у людини виникають симптоми застуди й вона починає хворіти. У цей момент можна вживати продукти або таблетки, що містять аскорбінову кислоту. Вона посилить імунну реакцію на патоген: буде вироблятися більше інтерферонів, лімфоцити стануть швидше поділятися та переміщатися в кров'яному руслі. Але яким повинно бути добове дозування вітаміну С при застуді та її профілактиці?

Лайнус Карл Полінг радив, як було сказано вище, вживати по 3000 мг аскорбінової кислоти щодня, проте його колеги-вчені розкритикували цю рекомендацію.

У 2007 році був проведений експеримент, мета якого полягала в з'ясуванні того, чи може щоденний прийом 2000 мг аскорбінової кислоти знизити тривалість і тяжкість застуди. Вчені проаналізували результати останніх 60 років клінічних досліджень і виявили, що при щоденному прийомі вітаміну С у дорослих на 8% відсотків скорочується тривалість застуди, а у дітей на 14%.

Згідно з цим дослідженням, доросла людина, яка в середньому хворіє на застуду 12 днів на рік, навіть якщо буде приймати кожен день по 2000 мг даної органічної речовини, все одно 11 днів матиме симптоми застуди. У дітей замість стандартних 28 днів на рік, тривалість протікання застуди скоротиться до 24.

Важливо відзначити, що для зменшення тяжкості й тривалості застуди курс вживання аскорбінової кислоти потрібно починати протягом 24 годин з моменту виникнення перших симптомів і продовжувати пити її не менше 5 днів.

Цікаво, що проаналізувавши взаємозв'язок між відсутністю застуди й прийомом вітаміну С людьми, що знаходяться в стані постійного високого фізичного стресу (марафонці, лижники, солдати), вчені прийшли до несподіваного висновку. У таких людей на 50% знижується частота виникнення застудних захворювань, якщо вони щодня приймають аскорбінову кислоту дозуванням по 2000 мг.

Крім того, в інших 7 дослідженнях було виявлено, що вітамін С не більше ефективний в скороченні тривалості симптомів застуди, ніж звичайне плацебо.

Скільки ж тоді аскорбінової кислоти рекомендовано пити в день при гарному самопочутті?

Добова норма вітаміну С

Що стосується денної норми вітаміну С, то для людей різного віку вона відрізняється. Рекомендація медиків і вчених по щоденному прийому виглядає наступним чином:

  • діти 1-2 роки — 15 мг;
  • діти 4-8 років — 25 мг;
  • діти 9-13 років — 45 мг;
  • підлітки 14-18 років: юнаки — 75 мг, дівчата — 65 мг;
  • дорослі старше 18 років: чоловіки — 90 мг, жінки — 75 мг.

Курцям потрібно вживати на 35 мг більше аскорбінової кислоти, оскільки вони відчувають підвищений окислювальний стрес (загибель клітин внаслідок окислення) і вдихають сигаретний дим, що містить токсини. Через це курці мають більш низьку концентрацію в крові вітаміну С. Однак, якщо пити аскорбінову кислоту у великих кількостях, то можуть виникнути побічні ефекти.

Передозування вітаміном С

Високі дози цього вітаміну (2000 мг і більше) можуть призвести до виникнення каменів у нирках, викликати нудоту й алергічні реакції.

Однією з причин появи каменів у нирках є надмірне споживання вітаміну С, в результаті чого його надлишок потрапляє в нирки й перетворюється в оксалат кальцію, з якого й утворюються камені. У деяких людей також спостерігається алергія на вітамін С, тому від нього краще утриматися.

Але скільки ж аскорбінової кислоти міститься в цитрусових, наприклад, скільки вітаміну С в лимоні? Один 100-грамовий лимон містить 53 мг вітаміну С, апельсин середнього розміру містить 70 мг, а грейпфрут — 78 мг. Знаючи дозування аскорбінової кислоти в найпопулярніших цитрусових фруктах, можна переглянути їх кількість й своєму раціоні й зменшити або збільшити кількість споживання даних продуктів.

Низький рівень прийому вітаміну С, менше 75 мг для жінок і 90 мг для чоловіків, може призвести до зниження імунітету й підвищення ризику інфікування. Якщо патоген вже потрапив в організм, то імунні клітини починають використовувати набагато більше вітаміну С — таким чином його кількість знижується. Тому якщо не поповнювати запаси аскорбінової кислоти, то може виникнути дефіцит поживних речовин.

Гостра нестача вітаміну С призводить до появи такого захворювання як цинга. Її наслідком стає кровоточивість ясен і розхитування зубів, крововиливи в порожнини суглобів і порушення синтезу колагену, в результаті чого сполучна тканина втрачає свою міцність. При лікуванні цинги необхідно приймати велику кількість вітаміну С.

Аскорбінова кислота зміцнює імунітет і зменшує тривалість застудних захворювань, але вживати її слід тільки в рекомендованих дозуваннях. 

Тепер ви знаєте всі секрети вітаміну С. А, як щодо інших корисних мінералів та мікроелементів, наприклад, вітаміну D3? Саме його властивостям і присвячена одна з наших найпопулярніших статей. Читайте все про вітамін D3: для чого він потрібен, чи підвищує імунітет і чим загрожує його нестача.

Підвищити імунітет можна не тільки за допомогою вітаміну С. Існує ще безліч способів зміцнення імунної системи. Тому представляємо вашій увазі матеріал про те, як підвищити імунітет за допомогою всього 7 простих кроків.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність сімейним лікарем Першої Мобільної клініки України «DobroDoc +» — Гаспарян Люсине Оганесівною.

 

Джерела

Vitamin C in the Prevention and Treatment of the Common Cold / NCBI

Can Vitamin C Help My Cold? / WebMed

Common colds: Does vitamin C keep you healthy? / NCBI

Vitamin C / Oregon State University 

Vitamin C and Immune Function / NCBI 

Vitamin C for the Common Cold / WebMed

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.