0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чому вчені світу закликають усіх приймати вітамін D: користь вітаміну D і його науково-доведений зв'язок з ГРВІ

Наукові дослідження зафіксували існування залежності між смертністю від респіраторних вірусних інфекцій та дефіцитом вітаміну D3. Тепер експерти з усього світу закликають до прийому вітаміну Д. Але як впливає дефіцит вітаміну Д на опірність організму до респіраторних захворювань і які можуть бути причини браку вітаміну D?

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Чому вчені світу закликають усіх приймати вітамін D: користь вітаміну D і його науково-доведений зв'язок з ГРВІ

Автором статті є лікар Майкл Мюррей. Він більше 30-ти років працює в галузі медицини та випустив світовий бестселер «Encyclopedia of Natural Medicin», а також інші наукові роботи, присвячені медицині, харчовим добавкам і натуральним продуктам. Детальніше з діяльністю лікаря Мюррей можна ознайомитися на його особистому сайті DoctorMurray.com.

Більше ніж 200 висококваліфікованих лікарів і експертів у галузі охорони здоров'я США у відкритому листі, адресованому громадськості, заявили про беззаперечну користь вітаміну D для здоров'я, а саме імунної системи людини під час пандемії коронавірусу.

Лікар Річард Кармона, колишній міністр охорони здоров'я Сполучених Штатів Америки, незадовго до виходу цього колективного листа (05.01.2021) на сайті Medpage Today, де він веде авторську колонку, закликав медичних працівників брати на себе відповідальність і призначати пацієнтам вітамін D. Це пов'язано з тим, що дефіцит даної речовини в населення США становить 40%, тому його вживання є вкрай необхідним, особливо в період пандемії.

Одночасна наявність коронавірусної інфекції та дефіциту вітаміну D може призвести до небезпечних наслідків для здоров'я та життя людини. Тому приймати біологічно активні добавки з вітаміном D3 рекомендує безліч медичних фахівців.

Лікарі вважають, що прийом БАДів з вітаміном D3 (холекальциферол) необхідний більшості людей через те, що багато хто відчуває його нестачу, що негативно позначається на роботі імунної системи та її здатності до протистояння респіраторним вірусам, наприклад, COVID-19.

Вітамін Д та імунітет: як вони пов'язані

Дана речовина корисна для здоров'я та міцності зубів, кісткової системи, а також необхідна для імунної системи, особливо для захисту організму від вірусних інфекцій.

Існують наукові докази взаємозв'язку між високим рівнем холекальциферола в крові (він підвищується в результаті прийому добавок з вітаміном D3) і зниженням ризику розвитку респіраторних вірусних інфекцій.

Авторитетне англійське видання British Medical Journal опублікувало огляд, де вченими було розглянуто й проаналізовано 25 рандомізованих досліджень, у яких взяло участь понад 11 тис. осіб. Вік добровольців варіювався від декількох місяців до 95 років.

Результати більшості досліджень показали, що прийом БАДів з вітаміном D знижує рівень захворювань верхніх дихальних шляхів (ВДХ) на 70% у людей з дефіцитом і низьким рівнем даного мікроелемента на початку дослідження. Цікаво, що в добровольців, у яких не спостерігався дефіцит вітаміну D, також знизився ризик виникнення захворювань ВДХ на 26%.

Нестача вітаміну D

Ця речовина практично не надходить з продуктами їжі в організм, тому її дефіцит може бути однією з найпоширеніших проблем у похмуру погоду. Вітамін D3 виробляється в шкірі людини (там знаходиться 7-дегідрохолестерин) під впливом сонячних променів.

Причини дефіциту вітаміну Д

Велику частину часу люди проводять у приміщенні, надягають на себе велику кількість одягу, коли виходять на вулицю, а в ясну, сонячну погоду використовують сонцезахисний крем з SPF — усе це призводить до дефіциту холекальциферола.

Крім того, викликати нестачу цієї речовини в організмі можуть наступні фактори:

  • проживання в широтах близьких до полюсів, оскільки там менше сонячного світла в порівнянні з широтами близькими до екватора;
  • старіння організму й шкіри, з віком вона гірше продукує «вітамін сонця» під впливом ультрафіолетових променів;
  • ожиріння та зайва вага;
  • хронічні хвороби печінки;
  • діабет 2-го типу.

Ці фактори негативно позначаються на процесі перетворення D3 у 25-OH-D3 (більш активна форма вітаміну) у печінці людини.

Значення 25-OH-D3, яке дорівнює менше ніж 20 нг/мл є показником дефіциту D3. Норма вітаміну D в організмі — 3030 нг / мл, а оптимальне його значення варіюється від 50 до 80 нг / мл.

Статистика дефіциту вітаміну D3 серед різних груп населення
Показник Стан
70% населення Дефіцит вітаміну D (менш як 30 нг / мл)
50% людей Нестача «вітаміну сонця» (менше ніж 25 нг / мл)
60% госпіталізованих пацієнтів Дефіцит вітаміну D
76% вагітних жінок Відчувають сильну нестачу даної речовини
80% пацієнтів будинків літніх людей Мають недостатній рівень вітаміну D у крові

Як вітамін D3 впливає на перебіг респіраторних вірусних інфекцій?

Нещодавні наукові дослідження зафіксували існування залежності між смертністю від респіраторних вірусних інфекцій та дефіцитом вітаміну D3.

У результаті одного експерименту було помічено, що показник смертності внаслідок ГРВІ був 100% у тих людей, у кого в крові рівень холекальциферола становив 19 нг / мл і менше. Однак при збільшенні рівня вітаміну D3 до 34 нг / мл, показник смертності знижувався до 0%.

Інше дослідження, проведене в Бельгії, показало, що у госпіталізованих людей ризик летальних випадків у результаті респіраторної вірусної інфекції в 3,7 раза вище, ніж при рівні холекальциферола в крові менш як 20 нг / мл.

Пошук на сайті ClinicalTrials.gov дає результати 40 клінічних досліджень, які були проведені в різних країнах світу, з вивчення впливу вітаміну D3 на полегшення перебігу вірусної інфекції в пацієнтів різного віку. Тому понад 200 медичних експертів зі Сполучених Штатів Америки рекомендують пити добавки з вітаміном D усім людям.

Висновки

Якщо в людини є дефіцит розглянутого в статті вітаміну, його потрібно заповнювати, приймаючи БАДи, до складу яких входить холекальциферол. Понад 200 медичних експертів з США рекомендують пити добавки з вітаміном D3 у різних регіонах світу.

Вітамін сонця

Лікарі дають такий перелік рекомендацій:

  • спеціальний показник крові на рівень 25-OH-D3 — найефективніший спосіб дізнатися індивідуальний рівень вітаміну D в організмі;
  • дорослим людям старше 18 років потрібно пити 10 000 МО (250 мкг) холекальциферола на добу протягом 14-21 дня, якщо у них спостерігається дефіцит (менш як 30 нг/мл) даної речовини в організмі. Після закінчення зазначеного періоду дозування необхідно знизити до 4000 МО (100 мкг) на добу;
  • людям з групи ризику дефіциту вітаміну D, про яких йшлося в цій статті, необхідно щодня приймати підвищену дозу даної речовини, а саме 8000 МО на добу.

Для точного визначення дозування холекальциферола, необхідного в кожному конкретному випадку, треба звернутися до лікаря й здати спеціальний аналіз крові.

Тепер ви знаєте думку медичних експертів з приводу вживання «вітаміну сонця». Але який вітамін D купити в аптеці від застуди та вірусів? Читайте на нашому блозі корисний гайд з вибору добавок з вітаміном D.

Чим корисний вітамін D3, у яких процесах в організмі бере участь і чи зміцнює він імунітет? Дізнайтеся про це в інформативному огляді вітаміну D3 від головного редактора apteka24.ua.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Over 200 Scientists & Doctors Call For Increased Vitamin D Use To Combat COVID-19 / VitaminDforAll

RICHARD H. CARMONA, M.D., M.P.H., FACS 17th Surgeon General of the United States / VitaminDforAll

Patterns of COVID-19 Mortality and Vitamin D: An Indonesian Study  / Emerginnova

Prevalence of Vitamin D Deficiency and Associated Risk Factors in the US Population (2011-2012) / PubMed

Acute Respiratory Tract Infection and 25-Hydroxyvitamin D Concentration: A Systematic Review and Meta-Analysis / NIH

Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data / thebmj

High-Dose Monthly Vitamin D for Prevention of Acute Respiratory Infection in Older Long-Term Care Residents: A Randomized Clinical Trial / PubMed

Serum 25(OH)D Level on Hospital Admission Associated With COVID-19 Stage and Mortality / NIH

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.