0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Новий штам COVID-19 Омікрон: симптоми і що він являє собою

Новий штам коронавірусу Омікрон більш заразний. Він уже вразив деякі країни і викликає занепокоєння, тому що легше і швидше передається, а також ухиляється від набутого імунітету від вакцинації. Тому важливо знати, як протікає Омікрон, які його симптоми та чим новий вид вірусу відрізняється від попередніх мутацій.

Залімська Юлія СергіївнаРедакціяЮлія Залімська
Оновлено
Новий штам COVID-19 Омікрон: симптоми і що він являє собою

26 листопада 2021 року Всесвітня організація охорони здоров'я назвала штам коронавірусної інфекції Омікрон останнім варіантом, що викликає занепокоєння, поповнивши ряди інших, таких як Альфа, Бета, Гамма і Дельта. Попередня поява більшості з цих штамів змінила траєкторію пандемії в багатьох країнах, оскільки ці варіанти були більш трансмісивними та/або такими, що ухиляються від вакцинації. Однак нині новий варіант Омікрона все ще вивчається, і ще рано говорити про те, як він вплине на передачу вірусу, ухилення від вакцини або захворювання.

Омікронний варіант COVID-19 поширюється швидше, ніж інші штами вірусу, тому що на цей час він має більше мутацій, ніж будь-який інший варіант. Багато мутацій знаходяться в шиповому білку, який пов'язаний з поширенням вірусу.

Вірус швидко поширився по світу. Проте не виключено, що варіант Омікрон був присутнім і раніше. Велике питання полягає в тому, чи призведе поява Омікрон до експоненційного зростання кількості випадків, подібного до того, що спостерігається в Південній Африці. Щоб це сталося, варіант повинен мати підвищену трансмісивність (передаваність), або здатність ухилятися від захисного імунітету, створеного вакциною. В даний час немає остаточної відповіді щодо того, як Омікрон порівнюється з Дельта.

Після того, як штам Дельта став причиною для занепокоєння, пройшло 4-6 тижнів, перш ніж стало відомо, що Омікрон дійсно показав підвищену трансмісивність, і він досі вивчається, як цей варіант може передаватися і викликати проривні інфекції у вакцинова них. Проте є деякі причини підозрювати, що Омікрон буде більш заразним і таким, що ухиляється від імунітету, ніж варіант Дельта.

Омікрон має більш ніж удвічі більше мутацій, ніж у попередніх варіантах, причому більшість із них відбувається у шиповидному білку, де вони можуть збільшити здатність вірусу зв'язуватися з клітинами людини та ініціювати (викликати) інфекцію. Деякі з цих мутацій спостерігалися у попередніх варіантах і, як відомо, підвищують трансмісивність та полегшують ухилення від імунітету.

Однак Омікрон має багато мутацій, про які раніше ніхто не міг знати, і неясно, як вони змінюють поведінку вірусу. Є припущення, що Омікрон може більше ухилятися від імунітету, ніж Дельта, та має  підвищений ризик повторного зараження та проривних інфекцій.

Вкрай малоймовірно, що Омікрон повністю омине імунітет. Більш ймовірно, що цей варіант викликає подальше поступове зниження ефективності вакцини, хоча, можливо, це зниження може бути дещо компенсовано використанням бустерних (додаткових) вакцин.

Які симптоми Омікрону?

Інкубаційний період Омікрону скоротився в порівнянні з іншими варіантами вірусу: як показують дослідження, тепер період від зараження до появи перших симптомів становить всього 3-5 днів.

Також попри підвищену заразність і швидке поширення, все ж таки новий вид коронавірусу в меншій кількості випадків викликає госпіталізацію та летальний кінець. Перебіг захворювання майже не відрізняється від попередніх варіантів і схожий на ГРВІ.

Основними симптомами Омікрону є:

  • біль в горлі;
  • нежить і закладеність носа;
  • головний біль;
  • підвищена температура тіла — вона може бути як субфебрильною від 37,0 до 37,5°C, так і високою — до 39,0°C;
  • ломота в тілі, слабкість, млявість, підвищена стомлюваність;
  • виражено симптоми інтоксикації організму.

Однак, крім цього, також можуть відзначатися й інші характерні симптоми ковіду, пов'язані з раніше відомими його штамами:

  • сильний безперервний кашель протягом більш як години або три або більше епізодів кашлю протягом 24 годин;
  • аносмія (втрата) або паросмія (зміна) нюху та/або смаку;
  • задишка або утруднене дихання;
  • головний біль та запаморочення;
  • м'язовий біль (міалгія);
  • перепади настрою;
  • діарея;
  • нудота.

Які симптоми Омікрону?

Всі варіанти, включаючи Дельта та Омікрон, викликають схожі симптоми COVID-19, включаючи кашель, лихоманку та стомлюваність. Є деякі свідчення того, що менше людей з Омікроном втрачають смак та нюх. Омікрон також з меншою ймовірністю викликає тяжкі захворювання, такі як пневмонія, які можуть вимагати лікування у лікарні. Пов'язано це з тим, що Омікрон більше впливає верхні дихальні шляхи, ніж нижні, на відміну від інших штамів коронавірусу.

У повністю вакцинованих та/або ревакцинованих людей симптоми Омікрон, як правило, виражені слабко. У нещеплених людей симптоми можуть бути досить тяжкими, що може призвести до госпіталізації або навіть смерті.

Більшість людей з позитивним результатом тесту на будь-який варіант COVID-19 зазвичай відчувають деякі симптоми протягом декількох тижнів. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), люди з тривалими симптомами ковіду можуть мати проблеми зі здоров'ям протягом чотирьох або більше тижнів після першого зараження варіантом Омікрон.

Варіації штаму Омікрон

Є відомості про те, що Омікрон має підвиди. У міру того, як висококонтагіозний варіант коронавірусу Омікрон продовжує бурхливо поширюватися по світу, новий підваріант був виявлений у десятках країн. Домінуюча форма Омікрону, відома як BA.1, як і раніше, є причиною переважної більшості підтверджених нових випадків зараження Covid-19 у всьому світі, але інший підваріант, відомий як BA.2, почав витісняти його в деяких місцях.

Деякі ранні дослідження показали, що BA.2, мабуть, більш заразний, ніж домінуючий підваріант BA.1, що спонукало вчених до активізації своїх досліджень.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), за штамом уважно стежать у країнах, включаючи Данію, Індію та Непал, де він став домінуючим.

Що таке підваріант BA.2?

Штам BA.2 є однією з декількох ліній варіантів Омікронуу, ідентифікованих на цю мить, які також включають BA.1 і BA.3.

Версія BA.1 викликала найбільшу кількість випадків захворювання у світі.

За словами директора Інституту генетики Каліфорнійського університету в Лондоні Франсуа Баллу, BA.1 і BA.2 є близько 20 мутацій — зміна послідовності геному, що призводить до генетичної мінливості — один від одного.

Більш того, BA.2 був названий «невидимим варіантом», оскільки в ньому відсутня генетична делеція шиповидного білка — частини вірусу, що проникає в клітини людини, що ускладнює його відстеження за допомогою тестування полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

Новий варіант Омікрон BA.2, мабуть, приблизно на 50% більш трансмісивний ніж вихідний штам Омікрон BA.1. Попередні дані свідчать про те, що Омікрон BA.1 викликає такий же тяжкість захворювання та симптоми, але більше вражає молодих людей.

Невідомо як поширене повторне зараження, але є повідомлення про те, що кілька людей заразилися Омікроном BA.1, а протягом місяця заразилися Омікроном BA.2. Схоже, що ця версія або настільки заразніша, що може долати імунітет від вакцини або попередньої інфекції, або може ухилятися від імунітету через наявні у неї мутації.

Чи працюють вакцини проти варіанту Омікрон?

Хоча вважається, що Омікрон ухиляється від захисту, що забезпечується першою і другою дозою вакцини проти коронавірусу, цей штам, як і раніше, нейтралізується антитілами, що генеруються бустерною дозою Pfizer, згідно з дослідженням Дослідницького інституту вакцин Паризького університету.

Чи працюють вакцини проти варіанту Омікрон?

Окреме дослідження, проведене американськими вченими, перевірило ефект бустера Moderna і виявило, що він справді нейтралізує Омікрон, але це було «в 4-6 разів нижче», ніж у порівнянні з вихідним SARS-CoV-2, вперше виявленим в Ухані, Китай.

Однак варто зазначити, що зниження нейтралізації антитіл — це не те саме, що й ефективність вакцини.

Внаслідок того, що Омікрон ухиляється від імунітету після вакцинації, це, безсумнівно, призводить до зниження ефективності проти передачі інфекції. Але на сьогодні всі вакцини захищають від тяжких захворювань (включаючи госпіталізацію) та смерті. Таким чином наявні дані все ж таки оптимістичні щодо того, що ефективність вакцин від Омікрону збережеться. Це майже напевно пов'язане з гарною стійкою клітинною імунною відповіддю, яка виникає після вакцинації.

Мутації спайкового білка коронавірусу впливають на здатність вірусу проникати у клітини людини. З 30 мутацій, виявлених у шиповидному білку B.1.1.529, було ідентифіковано кілька змін, пов'язаних зі стійкістю до антитіл або з вакцини проти Covid-19, або з природним імунітетом після попередньої інфекції.

Варіант Омікрон також має делецію гена, аналогічного гену, виявленому Альфа, Бета, Гамма і Дельта, який, як вважається, посилює здатність вірусу ухилятися від відповідей імунної системи.

Чи є варіант Омікрон більш заразним?

Є відомості з проведеного брифінгу, присвяченому розробкам у зв'язку з COVID-19, який був організований міністерством охорони здоров'я ПАР, в якому говориться, що Омікрон має дуже незвичайний набір мутацій. У геномі Омікрона налічується близько 50 мутацій, 30 з яких пов'язані із шиповидним білком. Для порівняння, варіант Дельта має 13 мутацій.

Деякі з цих 30 мутацій добре охарактеризовані вченими та, як відомо, впливають на трансмісивність та здатність вірусу ухилятися від імунітету. Відомо, що новий штам має мутації поблизу області шипового білка, пов'язані з більш ефективним проникненням в клітину, що означає підвищену переданість серед популяцій. Він також має мутації, які, як відомо, підвищують інфекційність, пристосованість та вірулентність SARS-CoV-2.

Проте багато мутацій рідко зустрічалися раніше і тому до кінця не вивчені.

Лікування Омікрону: які препарати приймати?

Лікування при зараженні Омікроном у легкій формі не відрізняється від будь-якого іншого амбулаторного лікування при ГРВІ. Немає конкретних домашніх безрецептурних лікарських засобів для профілактики та лікування COVID-19.

Лікування Омікрону: які препарати приймати?

Найкращі медикаментозні засоби, що застосовуються при будь-якому варіанті ковіда з легким перебігом, аналогічні тим, які людина може використовувати для лікування легких симптомів грипу або застуди.

Тобто рекомендоване лікування спрямоване на симптоми:

  • необхідно підтримувати водний баланс організму (дотримуватися денного вживання води);
  • забезпечити повноцінний відпочинок;
  • додати до свого раціону більше корисних продуктів (наприклад, вживати якомога більше овочів та фруктів, а також є курячий бульйон);
  • приймати парацетамол або ібупрофен, щоб зменшити головний біль, ломоту в тілі чи лихоманку;
  • при болі в горлі використовуватися протизапальні спреї (наприклад, Тантум Верде) або антисептичні знеболювальні (Орасепт); також рекомендується полоскати горло фурациліном;
  • при нежиті та закладеності носа, використовувати протинабрякові засоби (наприклад, Отривін або Назалонг) та/або назальні кортикостероїди (наприклад, Назонекс або Аваміс);
  • обов'язково промивання носа сольовими розчинами (Маример, Аква Маріс).

Враховуючи ймовірність збільшення передачі та ухилення від імунітету, а також нинішній високий рівень передачі штаму Омікрону в багатьох країнах, дуже важливо вжити заходів для зниження передачі вірусу вже зараз. Саме тому необхідно вакцинуватися і дотримуватися заходів профілактики, тобто тримати соціальну дистанцію, носити захисну маску і якомога частіше мити руки і обробляти їх антисептиком.

Щоб захистити себе від інфікування коронавірусом, отримання вакцини, як і раніше, важливе. Однак, крім цього, на фармацевтичному ринку вже є пероральні препарати від цього захворювання. Про один з них є інформація на нашому блозі, тому радимо вам ознайомитися з тим, які з'явилися перші пероральні таблетки для лікування COVID-19 у дорослих та дітей, схвалені FDA: що таке Паксловід?

Дізнайтесь більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Штам Омікрон виявлено в Україні / Міністерство Охорони Здоров'я України

Omicron variant: What we know so far about this Covid-19 strain / UcDavisHealth (англ.)

Omicron COVID variant: All you need to know about the new UK coronavirus strain / Science Focus (англ.)

COVID: What we know so far about the Omicron subvariant BA.2 / Аljazeera (англ.)

What Are the Symptoms of Omicron? / NY Times (англ.)

Omicron Variant: What You Need to Know / CDC (англ.)

Study Finds Delta Somewhat Resistant to Vaccines — What About Omicron? / Drugs.com (англ.)

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.