0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

З'явилися перші пероральні таблетки для лікування COVID-19 у дорослих та дітей, схвалені FDA: що таке Паксловід?

На сьогоднішній день одним із найефективніших методів припинення пандемії COVID-19 залишається вакцинація. Проте прогрес у створенні нових методів боротьби з коронавірусом не зупиняється. Вже розроблено таблетки для лікування ковіда. У цій статті ми поговоримо про препарат Паксловід, який вже схвалений для використання у дорослих та дітей з COVID-19. Дізнайтесь усі подробиці на нашому блозі.

Залімська Юлія СергіївнаРедакціяЮлія Залімська
Оновлено
З'явилися перші пероральні таблетки для лікування COVID-19 у дорослих та дітей, схвалені FDA: що таке Паксловід?

COVID-19 — це коронавірусна інфекція, яка охопила весь світ та викликала пандемію з масовими захворюваннями. У березні 2021 року американська фармацевтична компанія Pfizer розпочала випробування на людях антивірусного орального препарату Паксловід — таблеток для лікування COVID-19. За даними Pfizer, попередні доклінічні випробування показали, що препарат продемонстрував дуже сильну противірусну активність проти SARS-CoV-2, а також проти інших коронавірусів.

У листопаді 2021 року фармацевтична компанія Pfizer оголосила, що новий таблетований препарат Паксловід показав багатообіцяючі результати у клінічних випробуваннях. І тепер це перші пероральні ліки, схвалені та дозволені до використання FDA для лікування COVID-19.

У грудні 2021 року Центр якості харчових продуктів і медикаментів США (FDA) дозволив Паксловід для лікування COVID-19 різних ступенів тяжкості. Його можна використовувати для дорослих та дітей віком від 12 років (з масою тіла понад 40 кг) із високим ризиком ускладнень від коронавірусу.

Паксловід являє собою комбінацію двох пероральних препаратів, таких як нірматрелвір та ритонавір. Його приймають загалом по 3 таблетки всередину кожні 12 годин протягом 5 днів.

Що таке Паксловід?

У грудні 2021 року FDA видав дозвіл на екстрене використання Paxlovid (EUA) для лікування COVID-19 легкого або середнього ступеня тяжкості. Паксловід можна застосовувати у дорослих та дітей з високим ризиком тяжкого перебігу захворювання. Діти, які приймають Паксловід, повинні бути не молодшими 12 років і важити 40 кг або більше.

Паксловід являє собою комбінацію двох пероральних противірусних таблеток: нірматрелвіру та ритонавіру. Два препарати працюють разом, щоб допомогти запобігти перебуванню в лікарні та смертності через COVID-19.

Нірматрелвір (спочатку називався PF-07321332) та ритонавір відомі як інгібітори протеази. Коли SARS-CoV-2 (вірус, що викликає COVID-19), потрапляє в організм, він намагається максимально копіювати себе. Коронавірус змушує наші власні клітини організму створювати великий білок, який вірус використовує для розмноження. Однак для того, щоб вірус міг використати цей білок, йому потрібно, щоб наш організм розщепив його на дрібніші частинки.

В організмі людини є речовини, звані протеазами, які розщеплюють цей великий білок. Інгібітори цих ферментів не дозволяють протеазам виконувати цю дію. Без цього кроку SARS-CoV-2 не може ділитися та розмножуватися.

Нірматрелвір — це новий тип інгібітору протеази. Він націлений на дуже специфічний тип протеази, званий протеазою 3CL (3-хімотрипсиноподібною протеазою коронавірусу).

Ритонавір — це ліки, які існують з 1996 року. Зазвичай їх комбінують з іншими ліками для лікування ВІЛ. Але з Паксловідом ритонавір допомагає запобігти руйнуванню нірматрелвіру в організмі. Це означає, що більше нірматрелвіру продовжує працювати в організмі довше.

Як працює Паксловід?

Паксловід є комбінацією досліджуваного противірусного препарату Pfizer — нірматрелвіру та низької дози ритонавіру, антиретровірусного препарату, що традиційно використовується для лікування ВІЛ-інфекції. Лікування порушує реплікацію SARS-CoV-2 в організмі шляхом зв'язування з 3CL-подібною протеазою, ферментом, що має вирішальне значення для функціонування та розмноження вірусу.

Як працює Паксловід?

Згідно з проміжним аналізом, Паксловід знизив ризик госпіталізації або летального результату, пов'язаних з COVID-19, на 89% у тих, хто отримав лікування протягом 3 днів після прояву будь-яких симптомів. Препарат виявився настільки ефективним, що всього 1% пацієнтів, які отримували Паксловід, були госпіталізовані протягом 28-го дня у порівнянні з 6,7% учасників, які приймали плацебо. Ці результати настільки приголомшливі, що дослідження фази II/III було завершено достроково, а регулятивна заявка до FDA була подана раніше, ніж очікувалося. Мало того, хоча у групі плацебо було зареєстровано 10 смертей, то серед учасників, які отримували Паксловід, не було жодного випадку смерті.

Паксловід вводять перорально, а це означає, що пацієнти з COVID-19 можуть приймати препарат на ранніх стадіях інфекції. Є надія, що нові противірусні препарати, подібні до препаратів від Merck і Pfizer, дозволять лікувати людей з легкими або помірними випадками коронавірусу раніше, запобігаючи прогресуванню захворювання та допомагаючи уникнути перевантаження лікарень.

Як приймати Паксловід?

Паксловід поставляється у вигляді попередньо упакованого курсу (тобто, одна упаковка препарату розрахована на один курс лікування). Його слід розпочати протягом 5 днів після того, як хворий вперше відчує симптоми COVID-19. Для кожної дози є 3 таблетки: 2 таблетки нірматрелвіру по 150 мг та 1 таблетка ритонавіру по 100 мг. Їх необхідно приймати внутрішньо кожні 12 годин протягом 5 днів.

Паксловід можна приймати незалежно від їди. Кожну таблетку необхідно ковтати повністю. Їх не треба розділяти, жувати чи роздавлювати. Курс лікування необхідно провести до кінця, навіть якщо людина відчує себе краще. Шляхом цього Паксловід проявить найкращу ефективність у борьбі з коронавірусом.

Наскільки ефективним є Паксловід проти COVID-19?

Ефективність Паксловіду залежить від того, коли розпочато лікування цим медикаментом. Є дані про те, що у пацієнтів, які почали приймання цих ліків через 5 днів після характерних симптомів, ефективність лікування набагато гірша, ніж у тих, хто розпочав приймання через 3 дні з моменту прояву симптомів. Виходячи з цих відомостей, вважається, що цей препарат працює краще, якщо його почати приймати якомога раніше (на ранніх етапах хвороби). Це пояснюється його механізмом дії. Чим раніше розпочнеться приймання даного лікарського засобу, тим менше клітин вірусу SARS-CoV-2 розмножиться та спричинить ускладнення для організму людини.

Паксловід, мабуть, дуже ефективний для запобігання перебування в лікарні та смерті, пов'язаних з COVID-19. Клінічні випробування показують, що противірусна таблетка Pfizer може знизити цей ризик на 89% для людей з більшою ймовірністю розвитку важкої форми COVID-19. До групи високого ризику відносяться люди похилого віку, вагітні жінки та люди з певними захворюваннями.

У клінічному дослідженні EPIC-HR Паксловід порівнювали з плацебо (речовина без лікувальних властивостей або таблетками без ліків) у дорослих із групи високого ризику. Ті, хто почав приймати ліки протягом 3 днів після появи симптомів, на 89% рідше потрапляли до лікарні або вмирали через COVID-19. У тих, хто розпочав приймання Паксловіду протягом 5 днів, ризик був на 88% нижчим. Ніхто з тих, хто приймав Паксловід, не помер у порівнянні з 12 людьми, які померли, приймаючи плацебо.

Також проводиться клінічне випробування EPIC-SR, в якому розглядається, наскільки ефективні противірусні таблетки Pfizer для людей, які не мають високого ризику тяжкого перебігу COVID-19. Поки що результати багатообіцяючі. Паксловід, мабуть, знижує ризик госпіталізації та смерті приблизно на 70% у дорослих зі стандартним ризиком. Очікується, що ці результати ефективності можуть зростати.

Чи працює Паксловід проти варіанта Омікрон?

Багато дослідників припускають, що Паксловід підійде для лікування коронавірусу проти варіанту Omicron (новий штам SARS-CoV-2, що мутував).

Pfizer заявила, що лабораторні дослідження показали, що Паксловід працює проти поточних та попередніх варіантів концерну, включаючи Omicron. Вони сказали, що це, ймовірно, тому, що Паксловід впливає на речовину, яка виробляє наш організм, а не вбиває сам вірус (тобто під впливом препарату Паксловід людський організм створює умови для коронавірусу при якому він не може розмножуватися).

Які побічні ефекти має Паксловід?

Як повідомляє Pfizer, вважається, що побічні ефекти Паксловід зазвичай легкі. Вони також заявили, що побічні ефекти були однаковими для учасників дослідження, які приймали або Паксловід, або плацебо.

Які побічні ефекти має Паксловід?

Найбільш поширені побічні ефекти Паксловіду включають:

  • зміни смаку;
  • розлад шлунка (діарея);
  • підвищення артеріального тиску;
  • біль у м'язах (міалгія).

Ритонавір у складі Паксловіду може мати гепатотоксичний ефект (вражати печінку). Також можливі зміни аналізів крові печінки, а точніше підвищення її ферментів, таких як аланінамінотрансфераза (АЛТ) та аспартатамінотрансферази (АСТ), пожовтіння шкіри або очей (жовтяниця). Якщо у людини в анамнезі є проблеми з печінкою, це необхідно враховувати під час терапії препаратом Паксловід.

Нирки допомагають виводити Паксловід із кровотоку. Якщо нирки не працюють належним чином, цей препарат може накопичуватися та досягати небезпечних рівнів, внаслідок чого він може бути токсичним для багатьох органів та систем в організмі. Якщо людина має проблеми з нирками, їй може знадобитися інша доза Паксловіду.

Чи взаємодіє Паксловід з іншими ліками?

Паксловід, як і будь-який інший медикаментозний засіб, може вступати в лікарську взаємодію. Причому один із двох препаратів, що входять до складу Паксловіду, може викликати серйозні взаємодії з широко використовуваними ліками, включаючи статини (засоби для зниження холестерину), препарати для розрідження крові та деякі антидепресанти.

Людина, інфікована ВІЛ, можливо, вже приймає ритонавір. Перед початком приймання Паксловіду такому хворому необхідно обговорити з лікарем схему лікування ВІЛ.

Паксловід може взаємодіяти з багатьма ліками, зокрема:

  • Колхіцин (засіб від подагри);
  • Латуда (антипсихотик);
  • Гепарин, Кумадин (антикоагулянти);
  • деякі препарати статинів від холестерину, такі як симвастатин (Зокор);
  • деякі знеболювальні, такі як фентаніл (опіоїдний аналгетик);
  • деякі ліки, що використовуються для контролю серцевого ритму, наприклад, аміодарон;
  • звіробій — рослинний препарат.

Цей список не включає всі можливі лікарські взаємодії Паксловіду. Це лише деякі з найбільш помітних та значущих. Як правило, всі ці вищезазначені засоби посилюють дію Паксловіду, внаслідок чого збільшують його токсичність для організму загалом.

Скільки коштуватиме Паксловід?

Початкова ціна Паксловіду становила близько 530 доларів. Проте з того часу стало відомо, що противірусні пігулки Pfizer будуть доступні людям у США безкоштовно. Проте немає впевненості в тому, чи зросте ціна в майбутньому, коли буде оголошено про закінчення пандемії.

Коли буде доступний Паксловід?

Постачальники медичних послуг в США можуть почати прописувати Паксловид вже зараз. Але навіть в Америці запаси в аптеках можуть бути обмежені доти, доки вони не почнуть отримувати стабільне постачання ліків. Поки що не відомо, коли таблетки від ковіда з'являться в Україні.

Попри те, що вже робляться перші кроки в розробці та впровадженні пероральних засобів від COVID-19, все ж таки досі залишається актуальним вакцинування серед населення для запобігання поширенню коронавірусної інфекції. На вибір представлено чимало вакцин, але яку з них вибрати? Яка краще, безпечніше та ефективніше? Дізнайтеся про це з нашої статті: порівняння ефективності вакцин Pfizer, Moderna та Johnson & Johnson проти COVID-19: яку робити краще?

Також радимо вам докладніше ознайомитися з вакциною Pfizer-BioNTech, яка є однією з найефективніших вакцин проти коронавірусу. Для цього читайте нашу статтю про COVID-19: чи справді вакцина Pfizer пройшла надійні випробування та якою є її ефективність?

Дізнайтесь більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Pfizer Receives U.S. FDA Emergency Use Authorization for Novel COVID-19 Oral Antiviral Treatment / Pfizer (англ.)

Pfizer’s Novel COVID-19 Oral Antiviral Treatment Candidate Reduced Risk of Hospitalization or Death by 89% in Interim Analysis of Phase 2/3 EPIC-HR Study / Pfizer (англ.)

Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes First Oral Antiviral for Treatment of COVID-19 / FDA (англ.)

The COVID-19 Treatment Guidelines Panel's Statement on Potential Drug-Drug Interactions Between Ritonavir-Boosted Nirmatrelvir (Paxlovid) and Concomitant Medications / NIH (англ.)

Paxlovid / Drugs.com (англ.)

FDA Authorizes Paxlovid, the First Oral Treatment for COVID-19 in Adults and Children / GoodRx Health (англ.)

Paxlovid: UK medicines regulator approves second Covid antiviral pill / ВВС (англ.)

FACT SHEET FOR HEALTHCARE PROVIDERS: EMERGENCY USE AUTHORIZATION FOR PAXLOVID / FDA (англ.)

Protease Inhibitors to Fight COVID-19: Stopping the Virus’s Life Cycle / Pfizer (англ.)

FDA authorizes new antiviral treatment, a Pfizer pill; Omicron variant projected to bring 'enormous surge': Latest COVID updates / USA Today (англ.)

Evaluation of Protease Inhibition for COVID-19 in Standard-Risk Patients (EPIC-SR) / CT.gov (англ.)

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.