0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Лікування гастриту: що можна їсти та які ліки приймати?

Гастрит може виникнути раптово, викликаючи помітні симптоми, які можуть швидко зникнути без лікування. Однак хронічний гастрит може залишитись непоміченим і з часом без лікування призвести до ускладнень. Ми розберемо лікування гастриту, які лікарські препарати використовувати та якого харчування дотримуватись.

Залімська Юлія СергіївнаРедакціяЮлія Залімська
Оновлено
Лікування гастриту: що можна їсти та які ліки приймати?

Гастрит є об'єднаним терміном для групи станів, які мають одну загальну характерність — запалення слизової оболонки шлунка. Запалення при гастриті найчастіше є результатом зараження тією ж бактерією, що спричиняє більшість виразок шлунка. Регулярне застосування деяких болезаспокійливих та надмірне вживання алкоголю також можуть сприяти розвитку гастриту.

Підраховано, що до половини населення світу тою чи іншою мірою страждають на хронічний гастрит. Хоча це не серйозне захворювання шлунково-кишкового тракту, іноді воно протікає без помітних симптомів. Якщо гастрит залишається не діагностованим, згодом може викликати інші шлунково-кишкові ускладнення.

Багато пацієнтів плутають гастрит з іншими захворюваннями, такими як кислотний рефлюкс (печія), тому дуже важливо знати, що таке гастрит, щоб його діагностування та лікування було правильним.

Гастрит: що це за хвороба та які у неї симптоми?

Шлунок людини має слизову оболонку, яка виконує захисну функцію. Вона зменшує агресивну дію шлункової кислоти. Коли щось ушкоджує чи послаблює цю захисну оболонку, вона запалюється, викликаючи гастрит. Тип бактерій, званий Helicobacter pylori (H. pylori), є найчастішою бактеріальною причиною гастриту.

Гострий гастрит включає раптове сильне запалення. Хронічний гастрит передбачає тривале запалення, яке може тривати роками, якщо його не лікувати.

Є дві основні категорії гастриту: ерозивний та неерозивний.

Ерозивний гастрит, що також називається реактивним гастритом, викликає запалення слизової оболонки шлунка, при цьому вона стирається або руйнується. Ерозивна форма може призвести до розривів слизової оболонки або хворобливих виразок, а також може протікати як гострий або хронічний стан. Найбільш поширеними видами ерозивної форми є гострий ерозивний гастрит та променевий гастрит.

Ерозивний гастрит — менш поширена форма захворювання. Зазвичай це не викликає сильного запалення, але може призвести до кровотечі та виразок на слизовій оболонці шлунка.

Неерозивний гастрит викликає запалення, але не руйнує слизову оболонку шлунка. У деяких випадках це може спричинити виразкову хворобу. Найбільш поширеними типами неерозивного гастриту є аутоімунний, атрофічний та гастрит з Helicobacter pylori.

Симптоми можуть імітувати нетравлення (диспепсія). Розлад шлунка — це біль або дискомфорт у шлунку, які пов'язані із затрудненням перетравлення їжі. Це може бути відчуття печіння між нижніми ребрами.

Гастрит: що це за хвороба та які у неї симптоми?

До основних симптомів гастриту відносяться:

  • пекучий біль у верхній частині живота, який може посилюватись або зменшуватися під час їжі;
  • нудота та/або блювання;
  • здуття живота (метеоризм);
  • втрата апетиту;
  • гикавка;
  • відрижка;
  • почуття ситості (відчуття переповнення у верхній частині живота після їжі).

Зверніть увагу! При тяжкому перебігу гастриту іноді буває кривава блювота і чорний, дьогтеподібний кал. При таких симптомах потрібно негайно звернутися до швидкої, оскільки це може свідчити про шлункову кровотечу.

Симптоми даного захворювання не завжди відповідають ступеню фізичних змін слизової оболонки шлунка:

  • важка форма може мати місце під час огляду шлунка (за допомогою ендоскопу) без будь-яких симптомів;
  • тяжкі симптоми можуть бути присутніми, попри незначні зміни слизової оболонки шлунка.

Зокрема у людей похилого віку набагато вища ймовірність розвитку безсимптомного пошкодження шлунка. У них може не бути жодних ознак (нудота, блювання, біль) доти, доки раптово не виникне шлункова кровотеча.

У людей із гастритом найчастішими симптомами є біль чи дискомфорт у верхній частині живота. Біль зазвичай виникає у верхній центральній частині («ямці» живота). Іноді біль виникає у лівій верхній частині очеревині та у спині. Здається, що біль проходить наскрізь. Для опису болю люди часто використовують терміни «печіння», «ниюча», «гризуча» або «болючість». Зазвичай присутнє невиразне почуття дискомфорту, але біль може бути гострим, колючим або ріжучим.

Для більшості людей захворювання здається незначним і швидко минає після лікування. Однак деякі форми можуть викликати виразки або підвищувати ризик виникнення новоутворень.

Причини виникнення гастриту

Бактерія під назвою H. pylori та нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) є двома основними причинами цього захворювання. Однак є багато інших причин, наприклад, інфекційні агенти, аутоімунні проблеми, такі як хвороба Крона, саркоїдоз (запалення тканин тіла) та ізольований гранулематозний гастрит.

Також є декілька інших причин, які можуть збільшити ризик гастриту. До таких відносяться:

  1. Надмірне вживання алкоголю може зруйнувати слизову оболонку шлунка, роблячи її слабшою та підвищуючи ймовірність її пошкодження кислими травними соками шлунка.
  2. Приймання певних лікарських засобів (нестероїдні протизапальні засоби, пероральні глюкокортикостероїди, препарати заліза, антиагреганти, особливо Аспірин). Вони можуть збільшувати вироблення кислого шлункового соку.
  3. Куріння. Воно впливає на слизову оболонку шлунка, що призводить до її виснаження.

Причини виникнення гастриту

Інші причини гастриту включають:

  • підвищена кислотність;
  • зворотній потік жовчі у шлунок (відомий як «жовчний рефлюкс»);
  • цукровий діабет;
  • алергічні реакції;
  • деякі методи лікування ракової хвороби.

Хоча гастрит може виникати у людей будь-якого віку, він частіше зустрічається у:

  • людей віком понад 60 років;
  • людей, які п'ють надто багато алкоголю;
  • курців;
  • людей, які регулярно приймають аспірин або нестероїдні протизапальні засоби, особливо у високих дозах.

Згодом можуть виникнути ускладнення, особливо якщо хвороба переходить у хронічну форму, а причини не лікувати.

Ускладнення гастриту можуть включати:

  • виразкова хвороба;
  • кровоточиві виразки в ШКТ;
  • ерозивна слизова оболонка шлунка (тканина шлунка зношується);
  • перитоніт, потенційно смертельний стан, при якому виразки проривають отвір у стінці шлунка, внаслідок чого вміст шлунка проникає в черевну порожнину;
  • анемія через погану абсорбцію B12;
  • рубці та стриктури (звуження) шлунка з обструкцією (непрохідність) вихідного отвору,
  • зневоднення;
  • проблеми з нирками;
  • у гіршому випадку злоякісні утворення у шлунку.

Діагностика гастриту: які тести складати?

Для діагностики необхідно відвідати лікаря, який насамперед збере ваш анамнез. За наявності характерних для гастриту скарг з боку хворого лікар направить на діагностичні тести. Вони включають:

  1. Ендоскопія. Через ротову порожнину і далі по стравоходу прямо до шлунка вводиться спеціальний тонкий зонд з камерою на кінці (ендоскоп). Він допомагає візуально оглянути будь-які відхилення від норми (наявність запалення) слизової оболонки шлунка.
  2. Тести на H. pylori. Дана бактерія може бути виявлена ​​в аналізі крові, калу або дихальній пробі. Для перевірки дихання на H. pylori пацієнт випиває склянку (200 мл) прозорої несмачної рідини, що містить радіоактивний вуглець. Бактерії H. pylori розщеплюють тестову рідину у шлунку. Після чого пацієнт дме у спеціальну пластикову трубку, яка потім запечатується. Якщо є інфікування H. pylori, зразок дихання міститиме радіоактивний вуглець.
  3. Рентген верхньої частини травної системи. Створює зображення стравоходу, шлунка та тонкого кишківника для виявлення аномалій. Щоб точніше визначити наявність виразки, іноді пацієнту дають проковтнути білу металеву рідину (яка містить барій), яка покриває травний тракт.
  4. Біопсія слизової оболонки шлунка. Зразки тканин шлунка беруться під час ендоскопічного дослідження. Після чого вони досліджуються на наявність бактерії H. pylori, яка може спричинити утворення виразок.

Яке має бути лікування гастриту?

Деякі методи лікування гастриту націлені на точну причину певного типу. Більшість методів лікування спрямовано на зниження вироблення соляної кислоти, на боротьбу з H. pylori та інших характерних для цього стану симптомів. Також, наприклад, гострий гастрит, спричинений прийомом нестероїдних протизапальних препаратів чи алкоголю, можна полегшити, припинивши прийом цих речовин.

Яке має бути лікування гастриту?

Медикаментозне лікування гастриту включає наступні препарати:

  1. Антибактеріальні засоби знищення H. pylori. Як правило, лікар призначає комбіноване лікування антибіотиками з різних груп. Наприклад, кларитроміцин (Бактикап) та амоксицилін (Амоксил) або метронідазол (Кліон). Курс застосування зазвичай становить від 7 до 14 днів.
  2. Інгібітори протонної помпи (ІПП). Це ліки, які знижують кількість шлункової кислоти, що виробляється залозами, що вистилають слизову оболонку шлунка. До цих медикаментів належать омепразол (Омез), лансопразол (Ланцид), рабепразол (Зульбекс), езомепразол (Нексіум), декслансопразол (Дексілант) та пантопразол (Нольпаза). Тривалість застосування встановлює лікар залежно від тяжкості стану та індивідуально для кожного пацієнта. В основному курс застосування може бути від 7 днів і не повинен перевищувати 1 місяць безперервного приймання. Застереження! Тривале приймання ІПП, особливо у високій дозі, призводить до зниження щільності кісткової маси, внаслідок чого збільшується ризик переломів.
  3. Н2-гістаміноблокатори. Приклади включають фамотидин (Квамател), ранітидин (Зантак), а також циметидин та нізатидин. Курс у середньому становить від 14 до 28 днів.
  4. Антациди. Вони нейтралізують соляну кислоту і зменшують її агресивний вплив на травний канал, також вони допомагають зменшити болючі відчуття. Побічні ефекти можуть включати запор або діарею залежно від основних інгредієнтів. В основному антацидні засоби застосовуються як симптоматичне лікування.

Дієта при гастриті: що можна їсти?

Дієта при гастриті призначена для полегшення загострення симптомів та запобігання погіршенню стану. Усунення симптомів за допомогою дієти може допомогти запобігти прогресуванню захворювання на більш серйозні проблеми зі здоров'ям.

Основна мета дієти при гастриті — зменшити запалення шлунка. Запалення слизової оболонки шлунка викликає порушення вироблення захисного слизу.

Шлунковий сік — це кисла рідина, яка розщеплює їжу під час травлення. Слиз покриває слизову оболонку шлунка, щоб запобігти пошкодженню шлункового соку. Якщо слизу недостатньо, можуть виникнути виразки та інші ускладнення.

Продукти, які можна їсти в дієті, можуть змінюватись. Пов'язано це з тим, що люди можуть по-різному реагувати певні продукти. Деякі продукти зі списку «уникати» можуть не викликати симптомів при вживанні їх невеликими порціями чи випадковими витратами. З іншого боку, деякі люди можуть мати проблеми з їжею, яка знаходиться в списку «схвалених». Тобто якщо їжа посилює симптоми гастриту від неї потрібно відмовитися.

Пацієнт з гастритом в анамнезі повинен разом зі своїм лікарем чи дієтологом розробити план дієти при гастриті, що відповідає потребам хворого.

Що можна їсти при гастриті?

Протизапальна дієта повинна поєднувати різні продукти, які:

  • багаті на поживні речовини;
  • забезпечують ряд антиоксидантів;
  • містять корисні жири.

Дієта при гастриті: що можна їсти?

Список дозволених продуктів включає:

  • квасоля та бобові (за переносимістю);
  • яйця, яєчні білки (не смажені);
  • морепродукти, молюски (не смажені);
  • жирна риба, така як тунець та лосось;
  • мед;
  • овочі (огірок, біла картопля, морква, гарбуз);
  • фрукти з низьким вмістом цукру та кислоти (чорниця, полуниця, яблука);
  • м'який сир із низьким вмістом солі;
  • овес, ячмінь, рис;
  • оливки та оливкова олія;
  • м'ята перцева, імбир, куркума;
  • простий знежирений йогурт;
  • продукти, багаті на пробіотики (квашена капуста, кімчи, чайний гриб);
  • нежирний птах без шкіри (курка, індичка);
  • цільнозерновий хліб та макарони.

Що не можна їсти при гастриті?

Гастрит, спричинений основним захворюванням, може вимагати тривалого дотримання дієти. Люди, які схильні до подразнення шлунка, часто виявляють, що простої відмови від алкоголю та гострої їжі достатньо, щоб симптоми не повернулися.

Продукти, яких слід уникати чи обмежувати їх споживання:

  • кислі фрукти (цитрусові);
  • деякі овочі (цибуля, часник, помідори, баклажани, перець);
  • алкогольні напої;
  • шоколад;
  • кукурудза та продукти з кукурудзи;
  • мариновані продукти;
  • жирні молочні продукти (ряженка, вершки, молоко, сметана);
  • жирна, смажена та гостра їжа;
  • готові десерти, такі як печиво, цукерки та морозиво;
  • оброблені закуски, такі як чіпси, крекери та сухарі;
  • оброблені вуглеводи, які присутні у білому хлібі, білій пасті та багатьох хлібобулочних виробах;
  • маринади, майонез, соуси;
  • горіхи;
  • оброблене м'ясо (ковбаса, сосиски, сардельки);
  • червоне м'ясо, качка, гусак;
  • рафіновані зерна, свіжий хліб, макарони з очищеного борошна;
  • копченості;
  • газовані напої;
  • спеції, включаючи чорний перець, порошок чилі, насіння гірчиці, мускатний горіх та червоний перець;
  • томатні продукти (сік, паста, соус).

Жодна окрема їжа не покращить здоров'я людини. Важливо включати до раціону різноманітні корисні для здоров'я інгредієнти. Найкраще свіжі прості інгредієнти. Обробка може змінити поживну цінність продуктів.

Профілактика гастриту

H.pylori — одна з основних причин гастриту, але більшість людей не знають, що вони інфіковані. Бактерії легко передаються. Зменшити ризик зараження даною бактерією можна, дотримуючись простих правил гігієни, таких як миття рук.

Також можна вжити заходів, щоб звести до мінімуму нетравлення шлунка та печію. Ці стани пов'язані з гастритом. Профілактичні заходи включають:

уникати жирної, смаженої, гострої чи кислої їжі;

  • їсти невеликими порціями протягом дня;
  • не приймати нестероїдні протизапальні засоби, у разі необхідності лікування даною групою препаратів лікарі зазвичай додатково призначають ІПП для захисту ШКТ;
  • кинути палити;
  • знизити споживання алкоголю;
  • не їсти за 2-3 години до сну.

Профілактика гастриту

Найбільш поширені міфи про гастрит

  1. Міф: цитрусові можуть спричинити гастрит. Факт: ні.

Цитрусові самі по собі не збільшують кислотність шлунка настільки, щоб викликати гастрит. Кисла їжа може викликати гастроезофагеальну рефлюксну хворобу (ГЕРХ) (їжа, що повертається зі шлунка в стравохід) і викликати такі симптоми, як відчуття печіння у верхній центральній частині живота, печія та здуття. Оскільки існує безліч причин запалення та подразнення слизової оболонки шлунка, найкраще звертати увагу на те, які продукти постійно викликають проблеми із травленням, тому що кожна людина індивідуально чутлива до тих чи інших продуктів, і жорстких правил немає. Те, що добре для однієї людини може бути погано для іншої, і краще виключити ці тригерні продукти зі свого раціону.

  1. Міф: гастрит викликаний стресом. Факт: ні.

Хоча психічне здоров'я може прискорити або посилити біль при гастриті та багато інших проблем зі здоров'ям — немає достатніх медичних доказів, які б показували, що стрес є причиною хронічного гастриту або гастриту, який зберігається протягом декількох місяців або років. Занепокоєння, поганий настрій та перезбудження можуть тимчасово посилити секрецію кислоти зі шлунка, а це може посилити різкий біль у верхній частині живота, який виникає під час гострого гастриту (що триває протягом короткого періоду, менше ніж кілька днів).

  1. Міф: голодування може спричинити гастрит. Факт: це не пряма причина виникнення гастриту.

Пропуск прийомів їжі та тривале утримання від їжі може викликати подразнення шлунково-кишкового тракту шлунковим соком. Крім того, коли людина дуже голодна, вона зазвичай їсть занадто багато їжі, що може спричинити підвищену чутливість травної системи. Найкраще розділяти вживання їжі на 5-6 невеликих прийомів на день.

  1. Міф: куріння пошкоджує ваші легені, але не шлунок. Факт: неправильно!

Більшість людей не пов'язують куріння з гастритом, але було показано, що нікотин та інші токсини в сигаретах збільшують вироблення соляної кислоти у шлунку, що може спричинити напад гастриту. Куріння також є прямою причиною раку стравоходу, підшлункової залози та шлунка. Донедавна вважалося, що симптоми гастриту може викликати кава, але жодні великі дослідження не показали, що помірне споживання кави (від 3 до 4 чашок на день) може викликати ці симптоми. Навпаки, розчинна клітковина, що міститься в каві (тільки в натуральній, заварній) містить безліч речовин (антиоксидантів, мінералів і вітамінів), які корисні для кишкової флори.

  1. Міф: гастрит — це інфекція. Факт: гастрит може бути спричинений бактеріальною інфекцією.

Бактерії, що живуть у слизовій оболонці шлунка, звані Helicobacter pylori, безпосередньо відповідальні за більшість випадків гастриту, виразки та раку шлунка, оскільки вони викликають незворотне запалення слизової оболонки шлунка. Нещодавно Всесвітня організація охорони здоров'я надала бактеріям класифікацію канцерогенів 1 категорії за їх доведену здатність викликати рак. Деякі люди можуть приймати ліки, що містять компонент, відомий як омепразол, який знижує кількість соляної кислоти у шлунку, щоб полегшити симптоми, але це не знищує бактерії. Лікування включає застосування спеціальних антибіотиків для усунення патогенних мікроорганізмів.

Профілактика гастриту

  1. Міф: діти не хворіють на гастрит. Факт: багато клінічних досліджень показали, що до 80% дітей у країнах, що розвиваються, були інфіковані Helicobacter pylori у віці до 10 років.

Це означає, що діти сприйнятливі до цього захворювання. Крім того, діти зазвичай слідують звичкам дорослих, і все частіше у них діагностуються стани, які раніше діагностували лише у дорослих.

  1. Міф: знеболювальні можуть допомогти полегшити гастрит. Факт: ні.

Знеболюючі, такі як анальгетики та протизапальні засоби послаблюють захисні сили шлунка. Багато людей приймають знеболювальні для полегшення болю при гастриті, внаслідок чого це лише призводить до погіршення стану.

  1. Міф: антациди лікують гастрит. Факт: ні.

Антациди — це ліки короткої дії, вони полегшують проблему, але не виліковують від неї. І вони можуть бути небезпечними. Антацидні засоби можуть підвищити вразливість до інших типів інфекцій, тоді як природна кислотність шлунка є захисним механізмом від патогенів у їжі, яку ми їмо. Блокуючи вироблення кислоти, мікроорганізми можуть викликати більшу кількість інфекцій. Якщо потрібно приймати антациди більше 2 тижнів, важливо звернутися до лікаря, щоб визначити причину симптомів.

  1. Міф: при гастриті допомагає рясне питво. Факт: ні.

Хоча вода дуже важлива для організму в цілому, кількість рідини, якої потребує організм, в середньому становить від 2 до 3 літрів на день, включаючи те, що ми отримуємо з супів, фруктів, салатів, кави, чаю та соку. Нирки не здатні досить швидко фільтрувати велику кількість рідини. Це означає, що компоненти крові (натрій, калій та хлорид) розбавлені, що може призвести до набряку мозку та інших змін у життєво важливих органах. Вживання дуже великої кількості води також змінює pH шлунка, що може посилити симптоми гастриту.

У сучасному світі гастрит є поширеним захворюванням, що часто виникає. Більшість різновидів гастриту можна лікувати за допомогою медикаментозного лікування. Деякі форми гастриту можна лікувати за допомогою зміни способу життя або дієти, що особливо важливо, як зменшення загострень даної хвороби. Саме тому ми рекомендуємо вам ознайомитися з тим, які повинні бути правила життя при гастриті: чим можна харчуватися, яка дієта і найкращі ліки від гастриту.

Дізнайтесь більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Gastritis / Drugs.com (англ.)

Gastritis / Mayo Clinic (англ.)

Gastritis / EMedicineHealth (англ.)

What Is Gastritis? / WebMD (англ.)

Gastritis / NHS (англ.)

Gastritis / Healthline (англ.)

Gastritis medication / Health Direct (англ.)

Gastritis / Cleveland Clinic (англ.)

Everything you need to know about gastritis / Medical News Today (англ.)

Gastritis — facts and doubts /  NCBI (англ.)

Gastritis / Health Direct (англ.)

Gastritis Diet: What to Eat and What to Avoid / Healthline (англ.)

What to Eat If You Have Gastritis / Very Well Health (англ.)

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.